Jaké látkové plenky jsou nejlepší?

monikagurthova
18. pro 2015

Ahoj holky, tak jsem se dala na prohledávání internetu kvůli látkovým plenkám (rozhodně nechci investovat do jednorázových víc, než na cestu k doktorovi či na návštěvu) a samozřejmě jsem narazila a nevím si rady (první dítě). Určitě vím, že alespoň v počátku chci látkové plínky klasika čtvercové a potřebovala bych poradit, jakou značku nejlépe vybrat. Rozhoduji se mezi Libštátskými (někdo doporučuje jiný zatracuje), T-Tomi a XKKO Classic. Mohly byste mi, prosím, zkušené maminky poradit jaké plenky jsou nejlepší, popřípadě doporučit jinou značku? Svrchňáčky bych chtěla Bamboolik na patentky.
Moc děkuji za radu 🙂

jhhd
18. pro 2015

My používáme XKKO (KIKO) Lux kvůli vyšší gramáži pleny a tedy větší savosti. Pokud by ses tedy rozhodla pro XKKO, doporučiji zvážit tuto variantu. Je samozřejmě dražší (rozdíl 100 Kč na 10 plenách, které mají o třetinu větší gramáž, mi nepřijde tak zlé ), ale myslím, že to ve výsledku oceníš. My jsme zcela spokojeni.

Svrchňáčky máme od Sweet Monkey jak patentkové tak na suchý zip a rozhodně už bych příště kupovala pouze na suchý zip. Se suchým zipem kalhotky utáhneš přesně podle těla dítěte a nejsi omezena rozložením patentek na kalhotkách.

Určitě nezapomeň pořídit nějaké separační pleny.

Jinak my s touto sestavou látkujeme už druhé dítě.

aklin
18. pro 2015

@monikagurthova cetla jsem tvuj prispevek. Od narozeni malou prebaluji do ctvrcovek T-tomi 70x70, s nimi jsem spokojena. Dobre saji.U nekterych se trepi konce, ale na funkcnost to nema vliv. Mam jich ve vybave 50 ks, vydrzi na 2 dny. Dale pouzivam fleesove separacky a separacky s kukuricneho skrobu od kikko. Dale svrchnacky mam od best bottom, k tomu lze prikoupit vkladaci pplen 10 ks. Velmi jednoduche na prebalovani a dite nema tak objemny zadecek. A jeste dalsi svrchnacky imagine. Dohromady mam 5 svrchnacku. Na noc pouzivam kalhotove pleny petit lulu, dobre saji. Mala v nich vydrzi spat celou noc. Mam jich 4 ks. V tescu jsem koupila vkladacky, ktere slouzi jako separacni vlozky. Diky nim zadecek zustava dlouho v suchu. Potrebujes dalsi radu klidne mi napis do zprav.

monikagurthova
autor
18. pro 2015

@jhhd Moc děkuji, separačky taky plánuji, jen mám bugr v těch značkách a kvalitě....možná bych i čtvercovky používala celé látkování, nějak mám odpor k tomu používat ALL IN a podobné, přijde mi jako by si malá měla kálet do kaťat 🙂

jhhd
18. pro 2015

@monikagurthova My jsme v šestinedělí používali nějaké separačky od popolina (zbyli mi po dceři, kdy jsem je také používala jen v šestinedělí) - mají takovou pijákovou konzistenci, takže dobře vsáknou ta míchaná vajíčka. Jinak zbytek plenkování používáme nastříhaný perlan. Perlan koupíš ve zdravotnických potřebách (balík cca 500 Kč a vydrží skoro celé plenkování). Separačky si z něj pak nastříháš dle aktuálních potřeb na rozměry. My navíc perlan používáme namočený i místo vlhčených ubrousků. Funkčnost perlanu ve srovnání s vlhčenými ubrousky i značkovými separačkami mi přijde srovnatelná, pokud tedy nesrovnávám s látkovými separačkami, které jsem nikdy nepoužívala.

Jinak čtvercovky používám celé látkování, tedy do odplenkování ditěte, a nemám s tím žádný problém. Naší dceři v žádném stupni vývoje nevadily. Naprosto nám to vyhovovalo a dobře a rychle schnou. Za mě nevidím důvod proč látkovat složitě a draze, když stará osvědčená metoda je úplně v pohodě. Navíc čtvercová plena má spoustu jiných využití (utírání, podkládání, atd.), když zrovna potřebuješ.

monikagurthova
autor
18. pro 2015

@jhhd A prosím tě, co používáš na noc?

jhhd
18. pro 2015

Na noc používám to samé co přes den - 2 čtvercovky a svrchňáčky. Dokud miminko kaká i v noci, tak přebaluju co kojení. Jakmile už v noci kaká výjimečně a já zlenivým, tak v noci nepřebaluju a není s tím problém (dítě se neopruzuje a plena neprotéká, pokud je pečlivě zabalená). S dcerou jsem to tak praktikovala až do odplenkování a v pohodě.

monikagurthova
autor
18. pro 2015

@jhhd super a poslední šťouravý dotaz, kolik plen je tak ideální si pořídit, chápu, že každé miminko je jiné. Přemýšlela jsem cca 80 ks plenek. 🙂 Jsem šťoura, ale tahle část výbavy mě dává zabrat 🙂

sunny8
18. pro 2015

My jsme taky hlavně na ctvercich. Máme plenky po mně, pak t-tomi s vyšší gramáží 70x70,ktere mi vyhovují nejvíc, a libstatske - celkem asi 60 ks a bohate vystačíme (samozřejmě používám i na pokládání, případně utirani pusinky), peru tak co 2 či 3 dny. Mám pár bamboolik vkladacek a fleesove separacky. Svrchnacky nejraději bambooliky na suchý zip, ty na patentky mi vůbec nevyhovují,ale máme i rumparooz taky na suchý zip. Na noc dávám tots bots, noční anavy anebo noční bambooliky, které jsou fleesove, takže miminko je v noci v suchu. Mám taky 2x pop-in, které jsou sio a používám je právě, když jdeme k doktorce nebo když hrozí, že budu prebalovat mimo domov. Jinak na utirani zadečku používám perlan a vodu a než nandam cistou plinku, tak zadeček vysusim látkovou plenkou a natru. Papírový plenky tím pádem běžné nepotřebuji a používám je jen když někam jedeme na víc dní a nemůžu prat. 🙂

jhhd
18. pro 2015

@monikagurthova Máme asi 60 kusů čtvercovek. Používáme je na všechno, tedy i pod hlavičku, na odříhnutí a utíraní. Bohatě nám to stačí. U úplně malého miminka pereme každý 3 den. Jak miminko roste, tak se interval ještě nepatrně prodlužuje.

alevela
18. pro 2015

@monikagurthova Přidám taky svou trošku do mlýna. Používám hlavně čtvercovky, mně se osvědčily Libštátské extra savé 70x70 a jsem spokojená. Svrchňáčků mám povícero, zezačátku jsme používali flísáčky Haipa Daipa, teď hlavně PULky Anavy. A ještě mám 4 ks kalhotkových plen Anavy (moje oblíbená značka) Každopádně látkování zdar! 😎

korin
18. pro 2015

Čtvercovky (staré po mně, kiko lux, plus vždy něco do nich) používám jen na doma, když jdeme ven, dávám kalhotkové pleny a pro případ přebalení beru nějakou aio. Dcera má rok a tři čtvrtě. Separačky nepoužívám, kaká jen jednou denně, tak se mi to zdá zbytečné. Syn byl jiný kadet, bez separaček bych nemohla existovat 😀 Na noc máme spešl noční plíny (bamboolik, anavy, bamboo extra s anavy vv), navrch vlňáky. Svrchňáky pul mám na sucháč (bamboolik, baby lucy, grovia) i druky (flip), obojí má něco do sebe. Ty na druky mi děti nesundaly 😉 což se hodí zejména, je-li v plíně nálož... V době, kdy byla malá celou noc přisátá, jsem noční látkování vzdala a dávala jednorázovku, která ač kapacitně pojme víc, stejně mnohdy nestačila.

korin
18. pro 2015

Ještě doplním, že na mimčo se mi nejvíc osvědčily svrchňáky haipa daipa, byly bezkonkurenční.