icon

Všude kolem sebe vidím děti, které nemají ani vteřinu klidu

25. led 2026

Promiňte, ale už mi to už fakt nedá a jsem vážně naštvaná. Všude kolem sebe vidím děti, které nemají ani vteřinu klidu. Kroužky, aktivity, programy, animátoři, neustálé řešení, zabavování, vysvětlování. A pak se divíme, že ty děti neumí být samy se sebou ani pět minut.
Včera jsem to zažila úplně naživo a pořád to mám před očima. Byli jsme u známých, jejich synovi jsou čtyři roky a celou dobu kolem něj někdo skákal. Když se dvě minuty nic nedělo, začal křičet, že se nudí. Máma hned tablet. Táta hned návrh hry. Nikdo ho nenechal jen tak být. Když pak tablet přestal fungovat, protože se vybil, kluk dostal takový záchvat, že házel věcmi, křičel, kopal do mámy – a ona mu ještě řekla: „Chudáček můj, ty se nudíš.“ Já tam jen seděla a měla chuť vybuchnout. Protože můj syn seděl vedle, vzal si lžičku, kelímek a půl hodiny si s tím sám vymýšlel nějakou blbost. Nikdo ho neřešil, nikdo ho nezabavoval. A byl úplně v pohodě.
Jsem přesvědčená, že děti, které mají nonstop program, mají chudý mozek. Ano, píšu to natvrdo. Protože se nenaučí nic samy. Nenaučí se přemýšlet, nudit se, vymyslet si něco vlastního. Pořád jen čekají, že někdo přijde a zaplní jim hlavu. A pak jsou rodiče unavení, vyhořelí a děti neschopné být chvíli samy. Mně už leze na nervy to věčné řešení dětí, jako by byly z porcelánu. Nuda je nezabije. Nuda je naučí přemýšlet. Ale to bychom jim museli dovolit být chvíli samy – a to už spousta rodičů nezvládne.

lenickakl
25. led 2026

Kdyby se kazdej staral o sebe, bylo by o vsechny postarano.

kristyn86
25. led 2026

A chces poplacat po zadech,skvela matko?

anonym_97c4d7
25. led 2026

Je mi jedno, co dělají ostatní rodiče. Z okolí mám vysledováno, že překotně se starají ti rodiče, kterých si v dětství nikdo ani nevšiml. Jejich věc.

martinka_33
25. led 2026

Určitě existujou děti které jsou rodiči v dobré víře prestimulovane, ale to nemůžeš takhle soudit z jedné návštěvy.

drep
25. led 2026
@lenickakl

Kdyby se kazdej staral o sebe, bylo by o vsechny postarano.

@lenickakl jenže kdyby se starala sama o sebe, tak by se nemohla prsit na modrým koníku. Přece nic nechutná lépe než spravedlivé pohoršení, o kolik jsem já lepší než všichni ostatní…

lv
25. led 2026

Já ne, vídám různé typy rodičů i dětí, motivované i ty vůbec. Všeho moc i málo škodí, to je jasné. Generalizace typu všichni, nikdo, vždy, nikdy, to není vystihující. Stýkám se s lidmi, kteří mají podobný styl výchovy, ne s někým, kdo mi leze na nervy.

anonym_ff1554
25. led 2026

A já jsem zase přesvědčená, že nic takového nepozoruješ, jen sem jdeš vířit vodu svými výroky o chudých mozcích.

anonym_71b056
25. led 2026

Hlavně každé dítě je jiné a některé děti vyžadují pozornosti víc, jiné víc hraček, další víc sladkostí. Samozřejmě, že jim nemůžeme dopřát toho tolik aby to měli nonstop od rána do večera, ale třeba rodiče si chtěli popovídat s návštěvou a jinak by je dítě nenechalo? Taky se můžu tady vychloubat, že když dám před dceru pytlík bonbónů vezme si maximálně jeden, ale pak musím zatajit, že syn je klidně sežere naposezení.

cherie24
25. led 2026

@anonym_autor a já jsem třeba přesvědčená, že nejlepší zábava pro dítě je sourozenec. To je nejlepší lék na nudu a úleva pro rodiče, které k smrti nebaví dělat animátora, běhat s figurkami v domečku a vymýšlet dialogy mezi plyšáky. Ale to neznamená, že bych byla pohoršená nad každým, kdo má jen jedno dítě nebo je má dál od sebe tak, že se v hraní minou. Nikomu to necpu a nikomu neříkám, že si má nadělat několik dětí hned po sobě. Každý svého štěstí strůjce. Jestli je to baví, je to jejich záležitost.

vendulis
25. led 2026

@anonym_autor Zajímavý pohled, ano taky se mi zdá, že dítě s plno kroužky bývá prestimulovane. A nezdá se mi že umí něco pořádně. Tablet je hnus, co si budem...Každopádně to že jedno dítě se neumí zabavit a druhé vklidu ano je spíš vývojová dysfunkce..Adhd, ADD atd.

kecalka2
25. led 2026

Podle mě je to hodně o povaze dítěte, kterou neovlivníš. Mám v okolí živější dítě, které zkrátka také potřeboval a stále potřebuje něco dělat, hned se nudí atd. Ale zase mu vyhovuje chodit 5x v týdnu na kroužek, hlavně sport. Náš je zas odmalička opak. Zabavil se hodně sám, kam jsem ho posadila, tam ho našla. Hodně kroužků nikdy nedával, stejně tak nemá rád, když má moc organizovaný čas. Nikdy jsem moc neměla ráda, když někdo soudil výchovu cizích dětí a maminky mají stále potřebu soutěžit, které dítě je lepší.

cherie24
25. led 2026
@kecalka2

Podle mě je to hodně o povaze dítěte, kterou neovlivníš. Mám v okolí živější dítě, které zkrátka také potřeboval a stále potřebuje něco dělat, hned se nudí atd. Ale zase mu vyhovuje chodit 5x v týdnu na kroužek, hlavně sport. Náš je zas odmalička opak. Zabavil se hodně sám, kam jsem ho posadila, tam ho našla. Hodně kroužků nikdy nedával, stejně tak nemá rád, když má moc organizovaný čas. Nikdy jsem moc neměla ráda, když někdo soudil výchovu cizích dětí a maminky mají stále potřebu soutěžit, které dítě je lepší.

@kecalka2 ano, je to o povaze dětí. Naši kamarádi mají 2 děti, jedno z nich má 3 kroužky, z čehož ve 2 i závodí a ještě by toho chtělo dělat víc. Druhé dítě horko těžko přemluví jednou týdně na sportovní kroužek a o nic jiného nemá zájem. Naše dcera má od 5 let 3x týdně a též je jí to málo. Chtěla by být všude. Druhá má jeden kroužek a je zcela spokojená, víc taky nechce. 🙂

kecalka2
25. led 2026
@vendulis

@anonym_autor Zajímavý pohled, ano taky se mi zdá, že dítě s plno kroužky bývá prestimulovane. A nezdá se mi že umí něco pořádně. Tablet je hnus, co si budem...Každopádně to že jedno dítě se neumí zabavit a druhé vklidu ano je spíš vývojová dysfunkce..Adhd, ADD atd.

@vendulis Hodně rodičů pak ve školním věku kroužky oseká a nechá jen ty hlavní. Nikdo v mém okolí nedává proti jeho vůli. Nemá to pak smysl. Jelikož dítě to pak fláká, jde si to spíš odbýt. Mě to přijde v dnešní době svým způsobem dobře, dávat na kroužky. Kdybych měla druhé, v útlém dětském věku dám také více aktivit, abych měla možnost pak vybrat ten, kterému se bude víc věnovat. Je to pak dobré, když je dítě školního věku. V dnešní době už děti čas volnou zábavou s vrstevníky bohužel netráví. A tím, že někam chodí, tak mají zas disciplínu a hlavně se omezí čas na pc a mobilech.

izz76
26. led 2026

@anonym_autor A proč si tvůj syn nehrál s tim klukem. Normalni je,ze si deti na návštěvě hrají spolu. Nebo si tvuj syn neumi hrát s jinýma detma?