Prarodiče nemají právo na svá vnoučata

lucielucie78
23. lis 2016

Jsme u rok manželé. Máme 2 ročního syna. Bydlíme s mamkou manzela v jednom domě. Jak byl malý miminko, tak na něho nikdo nesměl sahnout. Pry neni zadma vec.Jen mamka manžela. Pokud moji rodiče měli v jeho přítomnosti malého na rukách byl jako trní a za chvíli už jim malého bral. Pokud přijdou k nám naší, chce to vědět. Ale přece mají právo na vnouce tak jeho mamka stejně, tak i naši. Ale prý to právo co říkám, není nikde napsane. No prostě nemá rád moje rodiče. Když někde jdu tak se mě hned ptá mamka manžela kde jdeme. Myslím že je to trochu jako ve vězení. Co na to říkáte?

kacca11
23. lis 2016

Ja nejak nechapu, jestli te teda omezuje tchyne nebo i manzel?

Pokud bydlite u tchyne v dome, tak je na jednu stranu pochopitelne, ze chce vedet, kdo do jejiho domu chodi. Kdybyste meli vlastni bydleni, problem by odpadl.

Prarodice samozrejme pravo maji, dokonce v krajnim pripade i soudne vymahatelne. Ale spis bych rekla, ze je to na domluve a tchyne do toho nema co mluvit. Manzel uz ale ano. Ne, ze by mohl rozhodovat za vas oba, ale jeho slovo ma vahu stejnou jak tvoje. Sle pokud nema zavazny duvod, ty jsi svepravna, nemel by ti v nicem branit.

hohe
23. lis 2016

V prvé řadě, by sis měla promluvit s manželem. Proč se takto chová a proč má problém s tvými rodiči. Nevidím problém říkat manželovi - ve středu se staví naši... u nás to třeba tak funguje. Stejně tak mi manžel hlásí návštěvy, které dohodne on... Nevím, jaká situace je u vás doma, ale opravdu si musíš promluvit s manželem a s tchýní trochu nastavit pravidla... je spousty kroužků do, kterých můžeš s prckem chodit...

ivular
23. lis 2016

To právo napsané je - stačí vyhledat příslušné zákony. V extrémním případě se mohou i prarodiče dožadovat práva na styk s vnoučetem soudní cestou - a pokud nejde o nějaký extrémní případ, samozřejmě uspějí. Stáva se to zřídka, ale stává se to.

lucielucie78
autor
28. lis 2016

Další pokud bych chtěla pohlídat malého v domě, tak moji rodiče nemají šanci. Ale je to silene. Byla to chyba, že jsem pristoupila na bydlení s mamkou manzela v jeho domě ☹

lucielucie78
autor
28. lis 2016

Děkuji za odpovědi

lucielucie78
autor
28. lis 2016

Přece jenom kdyby jsme bydleli sami s manželem tak přijet pohlídat by mohli přijet jak naší tak mamka od manžela. Ale v takové situaci má vždy přednost hlídat mamka manžela i kdybych se postavila na hlavu☹

ivular
28. lis 2016

@lucielucie78 Já teda nechápu, z čeho by to přednostní právo manželovy matky mělo plynout.. Ale mám takový pocit, že tady zakopaný pes mezi tebou a manželem - a pokud on není schopen pochopit normální pravidla hry ve vztahu k dítěti, zkusila bych jej vzít do partnerské poradny, aby mu to vysvětlila nějaká třetí osoba.

lucielucie78
autor
29. lis 2016

Jj je to tak. Zakopaný pes je přesně mezi námi s manželem. A ještě k tomu je mamanek. Ale nepřipustil si to. Ale ta manželská poradna je asi ta správná volba 🙂

tulikiss
29. lis 2016

@lucielucie78
§ 927

Právo stýkat se s dítětem mají osoby příbuzné s dítětem, ať blízce či vzdáleně, jakož i osoby dítěti společensky blízké, pokud k nim dítě má citový vztah, který není jen přechodný, a pokud je zřejmé, že by nedostatek styku s těmito osobami pro dítě znamenal újmu. Také dítě má právo se stýkat s těmito osobami, pokud tyto osoby se stykem souhlasí.

takze neni pravda ze to neni nikde napsane, obcansky zakonik na to pamatuje.

lucielucie78
autor
29. lis 2016

Děkuji za odpověď. Jsem ráda že je v občanském zákoníku 🙂