Prarodiče preferují jen jedno vnouče

marketa_honzicek
8. pro 2014

Na úvod bych chtěla dát na vědomí, že jsem jednou z vás, ale nyní bych ráda zůstala v anonymitě, proto ten nový nick... S přítelem jsme spolu 5.rokem, máme půlročního chlapečka. Přítel má z předchozího vztahu syna, kterému je 14. Přítel platí alimenty a své povinnosti k němu si plní a vždycky plnil, dokonce posílá víc peněz než má určené soudem, bývalá se vdala a syn se má královsky. Jeho rodiče o přítelově bývalé nemluví hezky, protože jim nadělala spoustu problémů, ale přesto jí stále posílají nějaké peníze, jen tak, asi aby o nich hezky mluvila. Klukovi taky posílají spoustu peněz, přestože s nima neumí hospodařit. Tohle všechno je samozřejmě jejich věc a jak říká přítel - jejich blbost. Ale jde o to, že mají celkem 5 vnoučat a dárky a peníze dávají jen tomu jednomu, na ostatní kašlou. Když se nám narodil syn, nic od nich nedostal, vlastně dodnes vůbec nic. Na Vánoce se jim nechtěly vymýšlet žádné dárky, tak nám dali jen peníze do obálky - ale jen pro mě a přítele, na malýho si nevzpomněli, stejně tak na neteř a dva synovce. Nepřipadá vám to divné? Přiznám se, že je mi to hodně líto. Malej z toho ještě nemá rozum, ale neteři je 12 a je z toho nešťastná - taky nechápe, proč babička s dědou na ni kašlou a Tomášovi posílají veledary, přestože není v ničem lepší, ba naopak se k nim chová hnusně. Co si o tom myslíte? Já nejsem nijak závistivá nebo nepřejícná, jenom tomuhle chování prostě vůbec nerozumím a mrzí mě to vůči těm dětem, že prarodiče preferují jen jedno z nich, přitom naprosto nelogicky. A nejde jen o dárky - švagrová mi říkala, že když se neteř narodila a ona musela za půl roku nastoupit do práce, aby nepřišla o místo, poprosila je, jestli by jí malou někdy nepohlídali a oni odpověděli, že ne, že už si na to netroufají, nikdy ji k sobě nevzali ani na víkend, zatímco Tomáš je u nich každou chvíli a to už od miminka - Jaktože na jedno miminko si netroufali a na druhé ano? Teď mi přítel říkal, že se mu otec mezi řečí prořekl, že Tomášovi poslali na Vánoce 1000 Kč, volal jim a řekl, že prej děkuje za tu pětistovku...takže se skutečně asi děje to, co si myslíme už delší dobu - matka mu ty peníze bere a ani mu nepřizná, kolik mu prarodiče skutečně poslali. Ale to je jejich blbost, že mu peníze nedávají třeba na knížku, ale posílají jen tak v obálce a nemají ani doklad o tom kdy a kolik mu poslali (a že to nejsou malé částky!). Máte to tak někdo podobně, že prarodiče preferují jen jedno vnouče a na ostatní kašlou? Myslíte, že opravdu to jedno mají radši? A proč? Ještě jednou upozorňuji, že nikomu nic nezávidím, ale jde mi o princip - já na takové rozdíly z naší rodiny nikdy nebyla zvyklá a to moje babička měla vnoučat 11. Prostě tomu nerozumím, proto se ptám, co si o tom myslíte... Díky.

somalicats
8. pro 2014

U nás je to tak, že moje mamka rozdíly mezi vnoučaty nedělá (má celkem 3 vnučky - 11, 4 a 1 rok a čtvrté vnouče na cestě). Moje extchýně neřeší, že moje druhá dcera není jejího syna a občas jí pošle nějaké bodýčko, kalhotky nebo čepičku. Moje současná tchýně nesnáší mě (ale před lidmi to najevo nedává), vnučku má svým způsobem ráda - pošle jí dárek, ale nezavolá, nepřijede. Přitom je to její první a jediné vnouče a další už mít nebude. Partnerovi jsem říkala, že mi rozhodně vadit nebude, když jeho máti přijede nebo zavolá, že by ráda malou, já jí dítko klidně "nalifruju" na odpoledne a nemám s tím problém, alespoň bych si stihla poklidit, nakoupit nebo prostě jen zrelaxovat a babička ať si užije. A nic. Moje máti to k nám má 150 km, ale když přijede, hned si malou bere a hraje si s ní, jde s ní na procházku atd., abych si já mohla alespoň na chvilku odfrknout.

Prostě ti prarodiče jsou někdy zvláštní. Paradoxní je, že tím ochuzují hlavně sebe - sami sebe připravují o ta vnoučata, protože ta si k nim takhle vztah nevybudují. Já už docela dlouho přemýšlím o "náhradní babičce" tady u nás - malá by určitě udělala radost nějaké starší paní, která buď vlastní vnoučata nemá, nebo s nimi nemá kontakt, a já bych měla alespoň někdy volněji.

evaamy
8. pro 2014

Tak já bych schválně preferovala jen jednoho prarodiče

guinea
8. pro 2014

@marketa_honzicek Ahoj, chápu, že tě to mrzí, ale myslím si, že je to celkem častý jev. První vnouče v rodině je obletované, prarodiče se na ně upnou. Další vnoučata už si jejich pozornost většinou nezískají, i kdyby se na hlavu stavěly a recitovaly přitom Puškina v originále. Tohle vidím všude u známých okolo. A jsem sama zvědavá, jak to bude u nás (manželovi rodiče už jednu vnučku mají od manželova sourozence a hodně se jí věnují, naše bude druhé vnouče v rodině...)

somalicats
8. pro 2014

@guinea Až takhle extrémní to nebývá. Jasně, že i prarodiče mají své oblíbence, většinou to první vnouče, ale to ve většině případů neznamená, že zazdí ten zbytek.

marketa_honzicek
autor
8. pro 2014

@guinea On ale není první vnouče, mají ještě dva starší vnuky, on je až 3. v pořadí. Kdyby byl nejstarší, dalo by se to jakž takž chápat, ale on je prostřední - mají ještě dvě starší a dvě mladší vnoučata a žádné nemá tolik pozornosti jako on.

somalicats
8. pro 2014

@marketa_honzicek Aby nakonec nedopadli jako můj extchán. Ten má nemanželského syna, o cca 2 roky staršího, než je můj ex. Když se mu narodily děti (kluk a holka), extchán řekl, že není žádný dědeček, dětem zakázal, aby mu tak říkaly. Ve finále to dopadlo tak, že děcka (už dnes prakticky dospělá) s ním nekomunikují. Proto mě docela překvapilo, když se k mé starší choval skutečně jako děda, a stále se tak chová. Přitom má dvě další vlastní vnoučata, ale ty v jejich dětství zazdil a tím o ně přišel. Myslím, že si toho je moc dobře vědom, proto se tak snaží u mé dcery, obzvlášť po tom, co jsme se s mým ex rozvedli.

eliska10
8. pro 2014

@marketa_honzicek A nemeli treba oblibenou jeho maminku, nebo nepredhaneji se s prarod. z druhe strany kdo da vic?

marketa_honzicek
autor
8. pro 2014

@eliska10 To právěže vůbec. Jeho maminku nemůžou vystát, protože přítele po celou dobu trvání jejich vztahu podváděla jim na očích a ještě ho připravila o pěknou sumu peněz. Z druhé strany má jen babičku, která mu snad nikdy nic nedala, takže se nemají proč předhánět. Spíš si myslím, že je pro ně ,,chudáček z rozpadlého vztahu", že si myslí, že je na tom hůř než ostatní děti, protože nevyrůstá s oběma rodiči...ale tak to není, on spíš z téhle situace umí hodně vytěžit a špatně se rozhodně nemá - jeho otčím pracuje jako horník a vydělává opravdu pohádkové peníze, tatínek (můj přítel) mu posílá nemalé alimenty a dárky... Neříkám, aby mu prarodiče nic nedávali, ale tohle je do očí bijící a ano, přiznávám, že se cítím dost blbě když to slyším, protože já jsem jejich syna pomohla vyhrabat se ze dna, udělala jsem ho šťastným, máme spolu dítě a i když vědí, že dítě přišlo neplánovaně ještě do dost špatné finanční situace, nijak nám nepomohli a ani o něho nejeví zájem. Místo toho posílají peníze v podstatě cizí ženské (už spolu nejsou 10 let). Moji rodiče nám občas přispějou na plínky apod., prostě tak normálně jako prarodiče, ale oni mají jen Tomáška a ostatní vnoučata je nezajímají. Myslela jsem, že o miminko zájem mít budou, ale není to tak.

lenicka07
8. pro 2014

Já bych řekla že je to dáno rodinnými vztahy v minulosti, jsou to věci o kterých se nemluví a nikdo ti je nepřizná, jsou to různé sympatie a anitpatie, dítě svým chováním připomíná, někoho, koho prostě měli rádi víc, nebo je to snaha vyrovnat dítěti nějakou "újmu" na jiné straně (újmu z jejich pohledu). Já tuhle situaci vnitřně řeším co je starší holka na světě a je to prostě někdy tak složité že se to ve stručnosti ani napsat nedá. Mám dlouhodobě pocit že máma upřednostňuje děti od sestry. Nemůžu si pomoct vidím to na různých situacích. Zřejmě to z její strany je dáno tím, že měla pocit že děda upřednostňoval mě před sestrou, roky to pořád řešila, a nakonec to vykrystalizovalo v této podobě, bohužel to odnesou děti. Je to ale fakt na dlouhý román, myslím že i v jiných případech to může být složitější. Na závěr poznatek z doby před pár dny - na Mikuláše (předesílám že nejsem závistivá nebo nepřející, ale prostě z principu mě to zamrzelo). Mamka donesla dětem něco k Mikuláši, já jsem pak o pár hodin později k našim kvůli něčemu šla, málem jsem vlítla do mikulášských tašek co ležely jen za dveřmi a co byly připravené pro ségřiny děti. Docela mě šoklo, že toho měly asi objemově asi 4krát víc. Ale nejde fakt o nějaké dárky, ale o princip, že to prostě nechápu, že babička připravuje pro vnoučata dárky k Mikuláši, nejspíš asi naráz, a dvěma dá o tolik více...

lenicka07
8. pro 2014

@marketa_honzicek jj když to takto popisuješ, tak myslím že mu chtějí kompenzovat určitou "újmu" - to, že je kluk z rozpadlé rodiny, že má takovou matku, možná i jeho ošklivé chování berou jako důsledek rozpadu rodiny, proto nepřestanou s podporou, ale je to pro ně spíš utvrzení že "mají pravdu" , třeba to berou tak že mu rodiče zkazili dětství a on v tom teď po psychické stránce lítá ...

polaks
8. pro 2014

Moji rodičia to majú takto,môj otec má zo všetkých vnúčat najradšej moju dcéru a moja mama má najradšej môjho staršieho syna,netaja sa tým,povedia to,ale nikdy by neurobili niečo také,že jednému kúpia a ostatným nie,ani medzi deťmi nerobia nič okaté a ani sa nechovajú k tomu obľúbenému ináč,majú radi samozrejme všetky vnúčatá,ale každý z nich má to jedno vnúča o niečo radšej než ostatné.Lenže žiadne z detí by nikdy nemohlo povedať,že to jedno bolo uprednostené,alebo že by na ostatných kašľali,to vôbec.
Na dcéru sa môj otec naviazal,lebo s ňou bol od narodenia s ostatnými už toľko nie,takže je pochopiteľné,že ju má o nieoč radšej.
No a mama sa do môjho syna zamilovala už v pôrodnici,lebo bol taký drobný,oveľa menší než ostatné vnúčatá a stále taký je,tak je jej najmilejší.Ale to je fakt všetko.Vnúčat majú 6,všetkým dávajú rovným dielom!rovnako si ich berú na prázdniny,rovnako sa k nim chovajú.
Ak by začali robiť rozdiely,sama by som im to vytkla!

sisinka74
9. pro 2014

Jestli te to tak trapi,proc se jich nezeptas? Proc se jich nezeptate vsichni v cele rodine? Argumentu mate prece dost na to, aby vam cokoliv vymlouvali, ze to tak neni.
Pokud by nekdo zazdival moje dite, zazdila bych ho taky.

aneta16
9. pro 2014

@sisinka74 Souhlasím. Důvodů může být tisíce a Ty se jen můžeš domnívat. Zeptala bych se přímo. Tady je ale péče prarodičů omezena jen na peníze. Jak se svými vnoučaty tráví čas třeba? Moji rodiče mají zatím jen jedno vnouče, takže je středem zájmu. Manželovy rodiče mají vnoučat hodně, nedávají opravdu nic, sami nemají, ale kdykoliv nás na návštěvu přijmou a se synem si hrají.

evulina77
9. pro 2014

@marketa_honzicek podle mě se mu snaží vynahradit (svým způsobem), že žije jen s matkou a nemá tak kompletní rodinu. Prostě mají pocit, že mu to musí nějak kompelzovat. Ostatní jejich vnoučata mají oba dva rodiče a tudíž podle tchánovců mají všechno. Podle mě si neuvědomují, že by to mohlo někomu vadit. Je na místě si s nimi promluvit, ale bez osočování a křiku. Možná by jim to mohly říct jejich děti. A nebo to nechejte být...
Ohledně hlídání. Opravdu si nemusí už na hlídání miminka troufat. Nevím jaký mají zdravotní stav, ale miminko je velká práce a zodpovědnost a oni to už nechtějí.

klaarka
9. pro 2014

Zeptam se, ostatní vnoučata jsou od dcery? No já to mám v rodině podobne. Mí rodice preferuji vnuka (od syna-mého brachy). Ja mam starsi vnucku a mladšího vnuka, nez je ten od brachy a rozdily tedy vidim. A muz mi to pripomina v tom, ze když se mel synovec narodit, tak se sklebili, kdyby mel mit muj bracha holku, ze by se k ni neumel chovat. Ale ted vidim to, ze by to bylo zklamani pro ne. Je to krev krve, nositel prijmeni.
Snad jsem to napsala prehledne. No mam dva starsi bratry. A ten z nas nejstarsi dostal k 18 narozkam znacny balik penez od babicky a my s druhym brachou nic. Takze hold jsou nektere rodiny takto poznamenane.

marketa_honzicek
autor
9. pro 2014

@sisinka74 Ty by ses zeptala? Je to strašně těžké. Nechci, aby to pak bylo ještě horší nebo aby si mysleli, že závidím nebo nepřeju a že je přece jejich věc, komu co dají a proč 😒

marketa_honzicek
autor
9. pro 2014

@aneta16 Oni jen občas dají peníze, jinak se o vnoučata vůbec nezajímají. Jen o toho jednoho vnuka ano, ten u nich bývá na prázdniny apod., ale ostatní děti ne. Od doby, co se narodil náš malej, ho viděli jen párkrát a to jsme k nim museli přijet my, oni zájem nemají. Moji rodiče mají taky zatím jen jedno vnouče a věnují se mu hodně - hlavně s ním tráví čas, chodí na procházky, když potřebuju nutně někam odejít, tak pohlídají...je to asi o lidech.

marketa_honzicek
autor
9. pro 2014

@evulina77 To chápu, že na hlídání miminka si troufat nemusí, ale proč tedy jedné snaše pohlídali a druhé ne? Ve stejnou dobu? Pochopila bych, kdyby řekli ,,už ne" a podle toho se i řídili, ale oni všechny ostatní odstrkují, ale Tomášek je u nich pečenej vařenej - to je to, co se mi nelíbí, že dělají rozdíly, které už vidí i ty děti - neteř loni na Vánoce brečela, že Tomáš dostal dárek (v hodnotě cca 1000 Kč) a ona nedostala nic.

marketa_honzicek
autor
9. pro 2014

@klaarka Nee, oni mají dva syny a jednu dceru. Dcera má dva kluky, ti jsou už dospělí. A druhý syn má jedinou holčičku, 12tiletou. No a můj přítel má toho syna z prvního vztahu a teď chlapečka se mnou. Pochopila bych, kdyby upřednostňovali holčičku, když jinak mají samé vnuky, ale oni upřednostňují prostředního vnuka. Kdyby byl nějaký extra hodný nebo něco, ale právě naopak se k nim nechová hezky. Teď na ty Vánoce mě to zamrzelo - žádné z vnoučat nedostane nic, ale Tomáškovi poslali 1000 Kč - jak to vypadá?! Buď nemají dát žádnému, pokud nemají, nebo všem stejně, ale takhle když to ty děti vidí, že jeden dostal a oni nic?!

klaarka
9. pro 2014

@marketa_honzicek Mne to prijde stejne jak u nas. Je to prvni syn od syna.
Meho syna taky berou nasi min. Ma uz jine prijmeni. To same starsi synove od dcery u vas. Jmenuji se jinak.

sisinka74
9. pro 2014

@marketa_honzicek no to si pis,ze ja bych se zeptala. Konkretne bych od nich chtela slyset, z jakeho duvodu nemaji stejny metr na vsechny vnoucata. Nemusi mojemu diteti davat dary ve stejne cenove relaci, ale nezlob se na me, k cemu takova babicka s dedou, kdyz ti ani nekoupi pro malou prkotinu a ji to mrzi. Kdyz ji uplne ignoruji. Bud je za tim jeste neco jineho, co my nevime, nebo nebo nechapu, proc uz jsi nezaujala nejake stanovisko. A ta tvoje svagrova taky.

aneta16
9. pro 2014

@marketa_honzicek Je. První a poslední vnouče mají často zvláštní postavení. Lásku si člověk nevynutí, ačkoliv ji oprávněně očekává. Chápu, že Tě to mrzí, ale kromě přímé otázky asi výhled na změnu není.

somalicats
9. pro 2014

@marketa_honzicek Já bych si tedy s nimi taky na rovinu promluvila - ani ne tak o finančních hodnotách darů, ale natvrdo bych se jich zeptala, jestli mají v plánu fungovat i pro ostatní vnoučata jako babička a dědeček a nebo nikoli, protože potřebujete vědět, jak máte jejich nezájem vysvětlit dětem, které to mrzí. Buď se chytí za nos, pak fajn, a pokud se nechytí za nos, tak bych je prostě odstřihla. Respektive by měl v tomhle směru zafungovat hlavně partner, když jde o jeho rodiče. Já, pokud by se toto týkalo mých rodičů, bych v případě, že by se za nos nechytili, s nimi omezila kontakt na nezbytné minimum, a to tak, že by se vídali pouze se mnou na dobu nezbytně nutnou a nepřijímala bych od nich žádné dárky ani pro sebe, ani pro partnera. Zní to možná tvrdě, ale jednou mám rodinu, a tak ji musí buď přijmout se vším všudy, tedy i s dětmi, a nebo ji nepřijmou, ale pak odmítají i kus mne samé.