Prarodiče si nárokují vnoučata

standula002
8. říj 2017

Nevím si rady s prarodiči - lépe řečeno s rodiči manžela. Jsme velká rodina z obou stran. Bohužel manželovi rodiče od nás bydlí cca 5 minut chůze. První náznaky jejich chování se objevili před svatbou. Od té doby uplynuli už 4 roky a narodili se nám 3 děti - holka a dva kluci. První 3 roky neexistovalo jiné téma než "křtiny". Oni si hrají na křesťany, zatímco my s manželem jsme silní ateisté. 3 roky neustálého tlaku, který byl ukončen až ostrou a vyhrocenou hádkou manžela s jeho rodiči. Od začátku tohoto roku zase otravují s něčím jiným. Chtějí, aby dcerka (3,5 roku) s nimi jela na několik dní do lázní do Teplic. Bez vědomí mého i manžela udělali rezervaci pro sebe a moji dceru a od té doby malé vymývají mozek. O ničem jiném s ní nemluví. Jenže já jsem proti. Nejen, že se mě nikdo neptal, ale dcera u nich ani nikdy nespala. Hlídání bylo několikrát velký průšvih. Dodnes nerespektují mě ani moje pravidla. Když náhodou děti hlídají, tak se vždy vracejí přejedení sladkostma (i když vědí,že jsem proti). Uznávají prahistorické výchovné metody typu "musí se nechat vybrečet" apod. Kvůli nim je u nás doma akorát dusno, protože manžel by s nimi dcerku pustil. Máme novostavbu a já jsem díky nim začala uvažovat o stěhování kamkoliv dál od nich. Aby toho nebylo málo, tak začali plánovat mým dětem školku a další zájezdy s nimi do lázní..... Už nevím, jak to celé dál řešit....

nelinecka1
8. říj 2017

A co to obratit nenapadne proti nim- nebudete si moct dat spolu procedury, urcite si to nebudete moct naplanovat tak, jak chcete, ale urci vam to v laznich, co pak bude mala delat...Nebudete si moct jit zatancit, posedet, ...Ve vysledku je to porad Vase dite a zalezi jen na Vas a manzelovi, zda to dovolite. Planovat si muzou, co chteji😃 Vim, ze to musi byt obrovsky tlak, ale zkusila bych se slusne, ale velmi durazne ohradit, kdyz Vam neco vadi.

standula002
autor
9. říj 2017

Oni tam nejezdi na procedury. Vždy tam berou vnoučata. Kromě těch od nás jich mají ještě 6. Sami nikam nejezdí, protože se nesnesou. Slušně ohradit jsem zkoušela už několikrát, ale mám pocit, že jsem vzduch. Pletou se naprosto do všeho jako by se nechumelilo. Malé třeba zkazili oslavu jejích třetích narozenin, když dědeček dorazil již silně posilněn alkoholem a celou dobu oslavy se sprostě hádal se mnou a s mojí matkou. Nevadilo mu ani to, že jsem byla pár dní před termínem porodu....

nelinecka1
9. říj 2017

Tak to je nocni mura😟Asi bych jim rekla, ze ji na noc nikam poustet nebudu, ze nedodrzuji nase pravidla ohledne jidla, spani,... Z toho, co jste psala, vyplyva, ze manzel stoji za vami, spojte se tedy proti nim. Rekla bych jim, ze kdyz je meli na par hodin, ze je cpali sladkym atd a ze jim tedy nemuzete dceru sverit na nekolik dni, at se nezlobi. A konec diskuze, dal bych to nerozebirala.

bbubble
9. říj 2017

:/ to ma mrzi, tiez mam problemy s tchyni, syn ma teda este len 4 mesiace ale od zaciatku je to same nechajte ho vybrecet, a v podstate od prveho tyzdna je urazena ze som jej ho rovno z porodnice nedala na kocikovanie, aby sa mohla ist chvalit kamaratkam.. syn od narodenia kocar neznasal a doteraz by ma ani nenapadlo pustit ho sameho bezo mna. Takze ratam ze jak bude rast, bude to podobne ako u vas :( nastastie ja mam muza co stoji na mojej strane, myslim ze to je u vas najvacsi problem :( ze s tebou muz nesuhlasi. Ale ked nechces dceru pustit, proste by som im to povedala - bohuzial, na tom sme sa nedohodli, nie je zvyknuta, uz mame program. a dokola opakovala. aj ked chapem ze sa to lahsie povie ako robi :(

nelinecka1
9. říj 2017

Tak ja myslela, ze muz je na tve strane, ted jsem cetla, ze by ji pustil... v tom pripade bych si napred promluvila s muzem, v klidu mu vysvetlila, proc se mi to nelibi, tak aby to pochopil a zastal se te. Nejhorsi je tyto veci resit v afektu.

vanea
9. říj 2017

Docela se divím, že se s nimi vůbec vídáte...sama bych to nastavila tak, že pokud prostě nebudou respektovat vaše pravidla, tak prostě děti neuvidí a hotovo, nebo pouze za vaší přítomnosti..ale manžel musí stát za vámi. V tomto případě by mi bylo úplně jedno, že je neuvidím třeba půl roku, že se pohádáte a pod..prostě se neumí chovat, dělají z tebe blbce bez respektu a dokud neřekneš "a dost", tak s tebou budou vláčet a děti manipulovat tak, jak se to hodí jim..

terry1512
9. říj 2017

Vy jste rodiče, vy rozhodujete. Pořádně promluv s manželem,musíte být v tomto za jedno. Stát při sobě,ne proti sobě.

A pár tipů jak to bylo u nás. Tchyně zkoušela podobné vysíračky na naši dceru ( momentálně 4 roky necelé ) že si ji vezme ke kamarádce na chatu,a k prababičce na barák na týden minimálně. Zkoušela to už od jejích 2 let. Dcera u ní nikdy nespala,nebyla zvyklá na nikoho jiného když se třeba v noci probudila. Tchyně nerespektovala naše pravidla.
Párkrát jsem s ní o tom mluvila,bez výsledku. Dopadlo to tak že po jedné hádce dceru 6 měsíců neviděla bez mojí nebo manželové přítomnosti. Cokoliv jí chtěla dát muselo jít přes nás.
A pochopila.

Projevila zájem o prázdniny s dcerou letos. Řekla jsem že to je na dceři a že pokud bude chtít,bude muset minimálně 3-4 měsíce předtím o víkendech zkoušet spaní. Tchyně si víkendy nikdy pro dceru nenechala. Teď ovšem pochopila.
Takže dcera pokud chtěla tam o víkendech spala,a nakonec odjela v srpnu s nima na týden na chatu.
Pro tchyni s velkou výstrahou že pokud zjistím že dělala něco co neschvalujeme byli to poslední prázdniny u ní. Tchán naštěstí chápe a respektuje takže to proběhlo bez problému, dcera si to skvěle užila.Přijela nadšená a plná zážitků.

Na příští rok zkouší moře. Ale to jsem jasně řekla že ne. V ČR klidně,zahraničí zatím nedovolím.

Budete se muset kategoricky vymezit a důrazně říct co chcete a co ne. A pokud by dceru takto manipulovala,už by ji neviděla. Dokud si neuvědomí že rodiče jste vy, a ona nemá jediné právo do výchovy zasahovat,nebo cokoliv rozhodovat.
A že rezervovala i pro dceru je její problém. Pokud se na to vy,a dcera necítíte a máš strach ji pustit tak to nedělej.

standula002
autor
9. říj 2017

Bohužel s manželem máme doma dusno, protože on by s nima dceru pustil. Jsou to jeho rodiče, takže je i na jejich straně. Neustále mi vyčítá, že přeháním a že by se malá aspoň mohla někam jet podívat. Já zase nevím, co by měla vidět v lázních....
Už je to tak přetlakovaný, že prarodiče nemůžu ani cítit. Manžel by se s nimi chtěl vídat minimálně obden. Mě by stačilo 2x do roka. Dokonce už si sháním nějakou studentku na občasné hlídání, abych vyloučila případné hlídání babičkou.

baris
9. říj 2017

@standula002 chápu tě 🙂 Já jsem na manželovu rodinu taky vysazená. Ale myslím si, že u mne i u tebe je to už alergie. Stačí, aby jen řekli holkám "jak jste se měly" a já už v duchu startuji, nahodím nasraný výraz, protože už v tom vidím podlost. 😵 Je to těžké se přes to přenést. Přiznávám, že tchýně s tchánem nehlídali holky sami ani 5 minut.

Ale pokud je i manžel na jejich straně - pokusila bych se domluvit na kompromisu - nejdříve, ať zkusí u nich přes noc spát. A hlavně - říct jim, že pokud nebudou dodržovat tvoje pravidla (alespoň z větší části - prarodiče jsou od toho aby dovolili více než rodiče 🙂 ), tak je to první i poslední dovolená.

vanea
9. říj 2017

@standula002 tak to bych si promluvila hlavně i s manželem, bych mu vysvětlila, že kdyby se tě aspoň normálně zeptali a nevynechávali tě z rozhodnutí, které se týkají tvých (resp vašich) dětí, tak bys neměla jediný problém a naopak bys i byla ráda, že jsou jako prarodiče aktivní...ale že takto to prostě nejde, že tě nerespektují, dělají si co chtějí a dětem vymývají mozek..a že bys byla ráda, kdyby tvůj manžel stál za tebou, když vidí, že si tě jeho rodiče neváží a neustále ti podrývají autoritu..tam vůbec nejde o nějaké lázně a o to co by tam kdo měl vidět, taky jsme jezdili na stejné místo i 50x a vidět tam bylo vždycky prd, šlo o to, že nám babička koupila perníkové srdíčko a "něco" se dělo, byl výlet:D ale s tím rozdílem, že babička musela mít svolení mámy ;) tak to prostě je...jde o to, aby tě začali konečně respektovat..a to nezačnou, dokud si necháš sr*t na hlavu...tak ať tě podpoří a až se jeho rodina začne chovat i k tobě a k dětem tak, jak chcete vy, tak pak je s nimi mileráda pustíš na kolik výletů budou chtít..takhle nějak bych mu to předestřela =) a doufala bych, že to zabere:D

malinkaelinka
9. říj 2017

Manžel má přesně takovouhle babičku, jako ty máš tchýni. Je jí přes 80, ale všechno rozhoduje ona, její padesátileté dcery jí poslechnou na slovo... ona není zlá, všechno myslí dobře, ale musí být po jejím a všem by organizovala život. První, kdo se jí vzpírá jsem já 🙂 my zatím děti nemáme, ale projevuje se to v jiných věcech. Plete se absolutně do všeho. Včera jsem jim něco vezla - bylo po obědě - babička - nandám ti jídlo, povídám, že jsem po obědě. Stejne mi ho nandala a byla šíleně uražená, že nechci, ale já jsem přeci říkala, že nebudu. Pak jsme si dali kafe, a já že půjdu a že půjdu pěšky. Nepůjdeš pěšky, děda tě odveze, bude pršet. Povídám, ned děkuji, jdu pěšky, ona už chystá dědovi klíče od auta.... no šla jsem samozřejmě pěšky, mě prostě nikdo organizovat nebude. To byl jen příklad jedné návštěvy, prostě není zvyklá, že by jí někdo odporoval. Stavíme s manželem dům, chtěla nám do toho kecat hned od začátku... raději jí nic neříkáme, ale to je zase oheň na střeše, když zjistí, že jí nějaké zásadní informace unikly :D uklidňuje mě, že je už stará a bude mít čím dál méně síly něco organizovat. Být to moje tchýně, tak bydlíme na druhém konci republiky. Já jsem prostě v komunikaci s ní razantní, a už to u ledasčeho chápe, že prostě mě nic diktovat nemůže a už jsem jí na dost věcí naučila, ale jak vláčí s ostatními, to je šílené... a nechápu, že si to nechají líbit, taky jim to vadí, jak jim všechno organizuje atd., ale nikdo jí neodporuje....

pavca1982
9. říj 2017

Ahoj musí to být strašný a chápu tvé pocity.Je to alergie vyhnaná na maximum.Bohužel je ze světa nevymažeš a pokud nejste s manželem úplně za jedno máte velký problém do budoucna.Začala bych pracovat na tom, aby manžel pochopil tvé pocity a byl na tvé straně...pak budeš mít totiž vyhráno.

vendelinka08
9. říj 2017

Take nema dobre vztahy s tchyni...ale prece jen jde tady o vztah vnoucat a babicek a dedecku. Ja sice s nimi nevychazim a nesouhladim...ale pokud deti u nich chteji byt...nechavam to na nich. Nechci se uplne plest do toho jak to maji nastavene. Take jsem byla proti vsemu co rekla a radila..je to ale mezi nami...a nikdyto dobre nebude. Ted s odstupem casu to vidim jinak. A uprimne.. deti babicku a defu potrebuji. Sama si nepamatuji...ze by moji rodice rikali babicce co ma nebo nema delat. Vzdy je to jine a pro deti prece o to lepsi...ze je jiny rezim nez doma. Nechci v tomto pripade radit. Jen se na to podivejte z ruznych uhlu. Kdyz byli poprve na cely tyden pryc..tak jsem jim ani nevolala. Nechtela jsem aby meli pocit ze je kontroluji. Deti si to uzili a bylo to super.

vendelinka08
9. říj 2017

Omlouvam se ta chyby

blahova_andrea
9. říj 2017

@standula002 konkrétně ty lázně ti ale vadí proč? co je na tom špatného? berou i jiná vnoučata? vaše dcera bude s bratranci a sestřenicemi. já mám k rodičům partnera taky výhrady, kdo nemá, ale také mají zažité, že berou každé léto všechna vnoučata nad tři roky na týden na dovču a ani mě nenapadlo, že bych děti nepustila. a že tam budou mít jiná pravidla než doma? no co se dá dělat. já oceňuji, že jsou to prarodiče, kteří chtějí s vnoučaty trávit čas a vymýšlí jim program a výlety a nad tím, že tam jedí jinak než bych si přála prostě na ten týden přivřu oči.

standula002
autor
9. říj 2017

@bbubble u nás takhle ani jeden z prarodičů nikdy nepřišel. Nikdy nepomohli, aby se šli projít s kočárkem. Četnost jejich hlídání bych sečetla na prstech rukou. Celé ty 3 roky jen řešili to, že jsme nenechali a ani nenecháme děti pokřtít.

standula002
autor
9. říj 2017

@vendelinka08 jenže jak vytvořit zdravý vztah dětí k prarodičům, když si je oba "kupují" akorát neuvěřitelnýma hromadama sladkostí? A věřte, že nepřeháním - jsou to hromady cukru a palmáče, díky kterým má babička už téměř metrák a hromadu zdravotních problémů. Já se prarodičům do života nepletu - oni nám neustále. Ale s jejich metodama typu "musí se nechat vyřvat" nebo "musí si zvyknout" prostě nebudu nikdy souhlasit.

standula002
autor
9. říj 2017

@blahova_andrea kdysi jsem si říkala - 6 vnoučat už zvládli, tak už mají hromady zkušeností. Jenže pak přišli první průšvihy - např. dceři byl necelý rok a ještě neměla zuby a babička jí potají dala chipsy - dceři samozřejmě brambůrek zaskočil a babička v šoku vůbec nereagovala. Jen shodou náhod jsem slyšela divné zvuky z onoho pokoje, vlítla jsem tam a brambůrek z dcery vyklepala. Když byly dceři roky 2, tak venku babičce utekla a přiběhla ubrečená domů (babí dorazila asi po 10ti minutách po ní a ani nevěděla, kde dcera je). Když bylo dcerce 2,5 hrála si u prarodičů na zahradě s dětma. Šla jsem si ji vyzvednout,ale ostatní děti mezitím odešly a ona zůstala u prarodičů sama. Našla jsem ji samotnou histericky plačící na zahradě. Oba prarodiče zalezlí v baráku. Když jsem chtěla vysvětlit, proč jí tam nechali, tak se ještě dědeček pochlubil, že na ní byl párkrát zařvat, aby přestala brečet. Vůbec jim nedošlo, že to dítě mělo histerický záchvat z té samoty a ani jeden se jí nevěnoval. Nedávno šel manžel s dětmi něco pomoct dědečkovi. Když jsem tam dorazila, bylo mi řečeno, že děti hlídá babička. Našla jsem obě děti u televize, zatímco babička tvrdě spala na gauči. A takhle bych mohla pokračovat do aleluja ☹

bbubble
9. říj 2017

@standula002 tak kazdy to bere inak, pre mna je nepredstavitelne aby som dala novorodenca niekomu, a este zvlast niekomu kto sa nijak netaji v tom ze ho necha rvat v tom kocari.. to mas tazko. Tiez by som mu samozrejme dopriala babicku a dedu, na druhej strane tiez dufam ze od nich nepoberie ziadne zvyky, slovnik atd.. :/

standula002
autor
9. říj 2017

@blahova_andrea a jinak konkrétně co mi vadí na lázních? Nic, ale lázně jsou přece pro nemocné či starší lidi. Byla jsem se tam podívat osobně a nic tam není. Program typu: budeme hrát karty a budeme chodit do bazénu byl tedy úžasný, zvláště potom co jsem se dozvěděla, že budou učit dceru plavat a tudíž jí s sebou nemám dávat vestu a jiné pomůcky. Minulý rok se mi prarodiče například chlubili, že tam sebou vzali 2 vnučky (obě 11let). Že jim každé dali 1000,- Kč a holky si mohli kupovat co hrdlo či nápady ráčí. Takhle je prý "naučili nakupovat". Mě spadla čelist, protože tolik peněz na utrácení nemám kolikrát ani já a nakupovat umí i roční dítě, které podrží kartu na terminálu a ono to pípne 🙂 osobně se s manželem dětem opravdu věnujeme, jezdíme po výletech, za dětskou zábavou, po různých akcích, chodíme s nimi občas i na kroužek cvičení, každý večer čteme pohádky, ale učit dítě nakupovat tím stylem, že mu dám tisícovku mě tedy nikdy nenapadlo 🙂 a na dovolené v lázních jsme tedy taky ještě nikdy nebyli 🙂

vendelinka08
9. říj 2017

@standula002 chapu...neni to jednoduche..proste vztahy....takw obcas mame trable...ale uz zo neresim ja..jen manzel. Od te doby mam od tchyne klid. Uz mi do niceho nemluvi...a pokud neco ma..tak to resi se synem...a ten vi co a jak. Hlavne si na nej tak nedovoli

merunkova
9. říj 2017

Dej jí tento dárek a máš klid 😀 @standula002

pabka
9. říj 2017

Je zajímavé, jak opravdu vztahy, situace atd každý vidí a bere jinak. O naše děti se babička a děda též nezajímají a když jsme se dozvěděli, ze ostatní vnoučata berou na dovolenou, snažili jsme se tam naše naopak nacpat taky, aby jim to nebylo líto. Skákali bychom radosti, kdyby je chtěli vzít sami od sebe kamkoliv, i kdyby jim tam dočasně dávali jist cokoliv. Myslím, ze vztah k babičce, dědovi, brstrancum, sestrenicim a zážitky jsou víc, než nějaký ten cukr navíc... jen nabízím jiný pohled na věc a zamyšlení. Takže napr naše pětileta dcera byla poprvé s babičkou na 14 dni u moře, predtim jen jednou tři hodiny na výletě, jinak nic a přes noc vůbec. Báli jsme se, ale stalo nám to za to.

milacicka
9. říj 2017

Zažívala jsem něco podobného. Rodiče od manžela bydleli v paneláku přes chodbu. A babička sežrala všechnu moudrost světa. Vychovala 2 kluky a ještě je učitelka na Základní škole s 30ti letou praxi. Ona všechno ví všechno znala všechno muselo být po jejím a manžel jen přitakával. Přece nebude odporovat mamince. A jak to dopadlo? Rozvedli jsme se odstěhovala jsem se i se synem a už mi nikdo do ničeho nekecá.

hlasimse
9. říj 2017

To bych nesnesla! Zarezervuj cestu pro vás s manželem a dětmi ve stejný termín a hotovo. Ohledně školky bych si sedla s manželem ať se domluvíte jako první. Manžel musí vědět, jak se cítíš, aby případně mohl hájit tvoje zájmy. Bez jeho podpory prarodiče nezmůžou nic.

petrasipkova1
9. říj 2017

@pabka tak asi jsou to ale normální zodpovědní lidé, to co popisuje zakladatelka si neumím představit ani v černém snu, nechtěla bych s nimy podle popisu jet ani já, natož tam poslat samotného tříleťáka. 😉

hlasimse
9. říj 2017

@malinkaelinka Tohle znám!!

somalicats
9. říj 2017

@pabka Nemám problém s tím poslat děti k babičkám, jenže to je proto, že vím, že na ně skutečně dají pozor. Prarodičům zakladatelky bych děti taktéž nesvěřila, pokud jsou schopní nechat malé dítě někde samotné a nedohlídnout na ně, tak jak bych si mohla být jistá, že se jim tam to tříleté dítko někde neutopí? Totéž s tím jídlem - je to o míře - pokud zakladatelka dětem sladké "nedopřává", a prarodiče toho "dopřejí" až moc, tak bych se nedivila ani nějakému tomu blitíčku nebo průjmu, když na to nejsou zvyklé.

misa357
9. říj 2017

Takovýmto lidem bych nenechala hlídat ani psa, natož dítě. Moje tchýně taky umí zaperlit, ale můj muž je naštěstí 10000000% na naší straně a ty její historický metódy ji netrpí.

blahova_andrea
10. říj 2017

@standula002 nesouhlasím. lázně rozhodně nejsou jen místo pro staré lidi, kteří jsou v bazénu nebo hrají karty. to je zase o tom, jak to kdo pojme. já třeba byla v lázních v 10ti letech a děsně jsem si to tam užila 😀 do nějakého lázeňského městečka bych jela na chvíli zas, kdyby na to byly finance a čas.
ale jo...ty tvé ostatní argumenty fakt body pro prarodiče nepřičítají. ale hodně z toho jsou záležitosti běžné skoro v každé rodině.