Zdravím
Mám děti a partner taky + jedno společné. Mi přišlo v pohodě, že moji rodiče vnímají moje děti a společně jako jejich vnoučata a děti od partnera berou, ale ne tak jako vlastní. Tak nějak podobně to mají i jeho rodiče. Naše společné a jeho berou za 100% vnoučata a ty moje mají rádi, ale tak jinak.
No a teď nastal kámen úrazu. Moji rodiče, chtějí vzít na necelý týden pryč jen moje děti. Nejmenší je moc malé. Jedou autem (Kodiaq 5 míst) jednak nemají prostor a ani plnohodnotný vztah k jeho dětem. On má své děti 1x za 14 dní + náhodně. Partner začal být zlý, že dělají rozdíly. Z mého úhlu pohledu je to normální a v pořádku. I jeho rodiče dělají rozdíly. Bohužel, jeho rodiče nemají moc peněz, takže na dovolenou děti ani ty vlastní nevezmou, rozdíly dělají v čase stráveném a dětmi - dle mého pochopitelně. Moje děti mají své prarodiče a jeho ty své.
Jaký vztah mají vaši rodiče k bonus dětem, když ani nemají pořádnou možnost se s nimi vídat?
Kdyby jste byly vy v pozici mého partnera, taky by jste to braly jako špatnou věc?
Prosím o nezaujaty pohled na věc 🙏
Když to napíšu úplně narovinu- Tvoji rodiče nejsou povinni se starat o cizí deti. Nemuseli by je ani hlídat, natož je brát s sebou na dovolenou. Jako vy jezdíte ba dovolenou jen se všema detma ? No nikam nesmíte, když máte doma jen ty, co jdou u vás permanentne?
Jestli chce, aby jeho deti někam jely, at je vezme a zaplati to.
Byla bych ráda, že jeho děti přijali a nedělají rozdíly v běžných věcech ( sladkosti, dárky k narozeninám,...), protože to dneska taky není úplně běžné.
Dovolená už je náročnější jak finančně, tak i na hlídání dětí v neznámém prostředí. Kdyby se jednalo o týden na chalupě, tak dobrý, ale tohle snad soudný člověk pochopí.
Znám spoustu prarodičů, kteří uznávají jen vlastní vnoučata a děti partnerů k nim ani nechodí, protože se nebudou starat o cizí. Natož aby jim koupili třeba zmrzlinu. Je to blbý, ale bohužel realita.
Rodiče chápu, nevím, jak jinak by to s místy v autě udělali, pak finanční stránka, pak také, aby vnoučata uhlídali. Partner by se měl zamyslet, má také rodiče, ale je čistě na nich, za si vnoučata vezmou s sebou na dovolenou. Ona to totiž pro ně pak není dovolená. Partner nemá důvod být naštvaný, fakt ne.
Já dost vidím i to, že prarodiče dělají velký rozdíl i ve vlastních vnoučatech, natož v nevlastních. Takže manžel chce opravdu příliš a je spíš k divení, že to nechápe.
Tak at vezme partner na dovolenou treba deti sousedů… My mame s manželem každý svoje dítě a jedno společné a samozřejmě prarodiče z obou stran pokud se jedna o něco většího dopřeju vic vlastnímu vnoučeti. U nás je to normální a nikdo to neřeší.
Ja se priklanim k manzelovi. Jen brani a haji své děti,tebe by to také mrzelo,kdyby se to tykalo tvých děti a rodičů tvého může. Všichni se divate jen na ty praktické věci,jako jsou finance a misto v autě,ale nevidíte,jak tem."nevlastnim" vnoucatum to může ublizit,byt jim to lito, protože ty určitě nebudou tak "chapave",aby za tim videli cenu zajezdu ☹
Já to chápu jako rodič, pro tvoje rodiče to jsou v podstatě cizí děti a pokud je problém i v tom, že není jak ty děti odvézt, protože by jich bylo už moc, tak je to jasné. Jako to dítě, které to "postihne", že nepojede, protože není "vlastní" vnouče, by mě to asi ranilo, ale pokud podobné rozdíly dělají i jejich vlastní babička a dědeček vůči tvým dětem, tak je to asi normální. Dětem bych se to snažila v klidu vysvětlit a s manželem probrat na rovinu a v klidu, hlavně v soukromí mezi 4 očima.
Nevidím v tom problém. Naopak je od nich hezké, že si je chtějí vzít. Naši by to neudělali ☹ Přítel to bude muset rozchodit.
Kolik je dětem roků?
Z pohledu babičky bych si 4 děti mimo dosah domova na zodpovědnost nevzala bez ohledu na finance ,dopravu atd. A to ani v případě, že by všechny byly od vlastních dětí .
@michaela666 to nee, takové rozdíly mezi nima nejsou. Sice je pravda, že si moje mamka sama netroufne na 5 děti, ale rozdíly v běžném chodu nedělá.
Jako uprimne moji rodine neradi hlidaji obe sve vlastni vnoucata najednou, je to pro ne moc velke sousto. Tak si neumim predstvit, ctyri deti najednou…ja vzdy rikam zaplat pan buh ze si nekdo vezme aspon jedno…taky je jim obcas lito ze jeden jezdi casteji k prarodicum…ale to uz je hold zivot
Já chápu, že to může ty děti mrzet. Nicméně asi nemůžu dát nůž na krk svým rodičům - kupte větší auto, nebo jeďte vlakem na 3 přestupy s 4 dětmi a psem. Na drobné výlety berou i všechny (zoo, hory..) s tím, že jednu várku na místo dovezeme my. Což je o dost víc, než dělají jeho rodiče pro moje děti. Ty na veškeré výlety berou jen své vnoučata.
Jinak děti jsou v rozpětí 6-12let. Nejmladší je moje.
@jannym no v mojí rodině jsem jediná s dětmi, ale předpokládám že tohle nastane i u nás. Mamce jde hlava kolem občas i ze dvou. Nejmladší si bere radši samotné 😀 a upřímně se jí občas nedivím. Představa že moji 2 sourozenci mají každý 2 děti a měla by jich mít na krku 7 😀😀 i tam se pak bude muset rozhodnout koho kam vezmou.
Počkej pokud jeho rodiče také berou jen svá vnoučata, tak o co mu jde? Jestli u něj nebude problém v něčem jiným a tohle je pouze ventil.
Ja jsem asi jina.Ja bych jako babicka nedelala zadnej rozdil mezi vnoucaty at vlastnim ci vyvdanymi. Naopak bych jim davala lasku takovou,,aby nic nepocitovali.Samozrejme,pokud by byly hodne,normalne zlobive deti,Ale ja miluju vsechny deti i cizi.Mam 4 vnoucata jen pro dokresleni.Asi to ale hodne babicek neumi.
To je úplně stejné jako bys mu vyčítala, že jeho rodiče odstrkují tvoje děti. Takže u jedněch je to špatně a u druhých se nad to umí povznést? Divný 🤷
Za mě úplně v pořádku. Chlap má brát jako bonus, že z dlouhodobého hlediska se rozdíly nedělají a děti si užijí nových prarodičů. To rozhodně není standart.
My máme 2 děti bio své a 2 pěstounské. Pokud by prarodiče chtěli vzít jen ty bio, nemám s tím problém. Těm přijatým bych to vynahradila jinak.
U vás je ještě problém s místem v autě a pohlídat xy dětí taky není úplně nejlehčí úkol a ta zodpovědnost tam je prostě veliká.
Možná bych asi i viděla rozdíl v tom, jak dlouho jste spolu. Asi si vytvoříš lepší vztah se dvouletým dítětem než s desetiletým. Pokud tvoje rodiče berou jako babičku a dědu, je jasné, že by jim upřednostnění jen některých vnoučat mohlo být líto.
Jako rodič to chápu. Sama si nedovedu představit, že bych moje děti hodila na krk partnerovým rodičům.
U vás je super, že vaši mezi dětmi jinak rozdíly nedělají. To se málokde vidí. U nás se dělají rozdíly i mezi vlastními. Třeba můj otec vzal na dovolenou neteř a moje syny ne. To mě třeba mrzelo dost. Ale bylo to jeho rozhodnutí, jeho peníze, nařídit mu to nemůžu.
tohle mame v rodine taky. My vzali cizi za sve a nebylo to dobre. Druha strana ma "sva vnoucata". Pokud deti s vami neziji,, coz pises, ze se o ne stridaji tak vubec nechapu problem. Proste si vezmou sve dve vetsi vnoucata. Nr kazdy si troufne hlidat 5 deti najednou... vubec bych to neresila . Tvy rodice a jejich rozhodnuti a partner se muze stavet na hlavu..
@mabs jsme spolu oficiálně 3 rokem, respektive 3 rokem o našem vztahu ví moji i jeho rodiče.
@fyii ne nežijí, ale i tak se je snažíme zapojovat i do mé rodiny co to jde a co ex od partnera dovolí
@michaela666 nevím co se teď stalo, jako vím že měl rozbroje s ex ohledně naší dovolené - nechtěla povolit dětem vycestovat a pak najednou přišel vztekly, že moji rodiče berou jen moje děti pryč. Logická debata na tohle téma s nim momentálně nejde a já jsem si nebyla jistá zda jsem nrbo nejsem zaujata.
@ahyt moje mamka, když je s nima tak se k nim chová jako k vlastním, nevidím žádné rozdíly v chování vůči mým a jeho dětem. První rozdíl je teď v tom, že bere pryč jen moje děti autem a nejmladší nechává s námi.
@ahyt Chtěla jsem napsat něco podobného – u nás jsem si jistá, že kdyby taková situace nastala, rodiče by brali všechny děti. Pokud by na to neměli z jakýchkoliv důvodů (finance, kapacita, obavy), nevzali by ani jedno. Hrají hodně na "spravedlnost " a v tomhle by se to odrazilo (ale taky to má svoje minusy). Ale Každý to má jinak a chápu, že to může dělat rozbroje nebo citové napětí.
Ne, nechápu. Kdybys napsala ze je ma v peci a ze o ne Spolu pečujete od miminek, tak ok, ale tohle ne. Proste se s tím musí smířit.
Já Ti sem napíšu jiný úhel pohledu: já mám dětí 5, pokud odečtu už dospělou nejstarší, tak to jsou 4 divoženky od 3 do 11 let. Moje mamka si na všechny čtyři troufne sama jen v situaci, kdy hlídá u nás. Pokud by s nimi měla někam jet sama, tak si je všechny najednou nevezme. Kromě toho je tam už relativně širší věkové rozpětí, takže občas s nimi i já podnikám akce rozděleně, protože stále jsou aktivity, které nejsou vhodné pro ty mladší, nebo by se starší nudily. Takže ať už moje mamka, nebo já sama je kolikrát "dělíme". A opravdu to není o nějakém rozdílném přístupu k vnoučatům, dárky dostávají v cca stejné hodnotě, když je babička u nás, věnuje se jim všem, co jí síly stačí. To, že Tvoji rodiče chtějí vzít někam jen starší vnoučata samotná, neznamená nutně to, že dělají rozdíly. Prostě to nezvládnou, víc dětí se nevejde, nedá se svítit. Mají děti Tvého muže i fungující prarodiče ze strany ex? Pokud ano, tak nevidím problém. Pokud jeho rodiče chtějí s jeho dětmi něco podnikat a nemají na to finance, tak jim přispějte a hotovo, to přece není problém.
Ja to beru jako drzost, prarodiče nemají žádné povinnosti vůči cizím dětem. Vztah trvá teprve tři roky,děti neznají od miminka, nemusí k nim mít vazbu. V životě bych si nedovolila po svých rodičích něco takového požadovat. Ty děti jistě mají své prarodiče,tak ať je vezmou někam oni. Vzdyt kolikrát ani všechny vlastní vnoučata se neberou všechny najednou. Pamatuju z dětství,že jsme jely se setřenici s babičkou na výlet jen my dvě straší, mladší sourozenci zůstali doma. Nikdo to neředil,nikdo se nedivil. Ja jsem byla dokonce jednou jen s tátou u příbuzných v cizině, maminka s malou sestrou zůstaly doma,hrozna nespravedlnost 😆
počkej, tak on má děti 1 x 14 dní a chce, aby jely s tvými rodiči někam? Však tvé rodiče ty děti sotva znají. A proč si nechce své děti užít raději sám, když je vidí jenom tak málo?
Ať je vezme na výlet on.
Nevím zda to někdo psal... Ale mně by tedy vadilo, kdyby moje děti měli jet někam s rodiči mé "sokyně"... Jednou za 14 dní pošlu děti k ex manželovi a on je ještě pošle s pro mě cizími lidmi na dovolenou?! S tím bych měla problém a ex to vysvětlila po svém 🤷🏻♀️
@sisulenka Jo, to je další pohled. Jako matka bych asi nechtěla, aby moje děti jely někam na delší dobu s pro mě úplně cizími lidmi (novou tchýná mého ex). Jednodenní výlet se všemi vnoučaty (vlastními i nevlastními) je přece jen něco jiného než týdenní dovolená. Nechápu postoj manžela, že t nechápe a ještě se cíztí dotčený. Jeho ex je s tím jako v pohodě, že by děti jely někam s nevl. babčou?
On má pravdu, rozdílu mezi dětmi se dělat nemají a je fuk zda jsou vlastní nebo ne. Však oni (děti) vám to dají v dospělosti sežrat
To, že se to partnerovi nelíbí, je jeho problém. A že dělají rozdíly? Však každé vnouče má své biologické prarodiče. A je smutný, že jako dospělý, to on nechápe.
Máme toto v rodině, kdy brácha si kdysi našel přítelkyni s 2dětmi a narodil se jim společný syn. Tehdy jsme v rodině neměli ieště jiné děti, takže jsme holky braly jako "vlastní". Ale s odstupem času to byla velká chyba. Ale to se mi tu nechce rozepisovat.
Každopádně, partner si musí uvědomit, že jeho děti nejsou vnoučaty pro tvé rodiče a zároveň ty nejsi jejich máma. Byl by rozdíl, kdyby mamku neměli a vy byste je vychovávali společně, ale i tak tvoji rodiče nejsou povinni him dávat tolik, jako tvým dětem.