Koupit sourozenecký kočárek? Šátek na nošení novorozence

joslin
22. kvě 2016

Ahojky maminy,
budu ráda za Vaše zkušenosti, co se týká sourozeneckých kočárků a šátků na nošení.
Když mému prckovi bude 1 rok 4 měsíce, budeme mít do rodiny další přírůstek, pokud se tedy, nedejbože něco nestane. Samozřejmě přemýšlím nad tím, jak oba prcky budu vozit např. po obchodu s potravinami či jak s nimi do autobusu či k doktorovi, klasická otázka.
Dívala jsem se na sourozenecké kočárky a šátky. Sourozenecký kočárek je vlastně kočárkem pro dvojčata, tudíž se obávám s pohyblivostí přes dveře, v obchodech - uličkách, autobusu (nemyslím tím mhd, ale příměstskou dopravu). Řešením by možná mohlo být nošení novorozence v šátku a to jak doma při domácích pracech a hlídání toho staršího, tak i při dopravě či procházkách. Dívala jsem se na typy šátků a je jich spoustu, že vůbec netuším, jaký zvolit. Přemýšlela jsem nad šátkem s příměsí hedvábí, aby byl takový tvárnější, ale jakou značku...anebo je to volba vůbec dobrá? Poté jsem zase našla diskuze o tom, že pokud dítě leží v šátku častěji, může mít spláclou hlavičku ☹
Budu ráda za jakékoliv vaše zkušenosti, rady a typy, protože jsem v tomto opravdu ztracená. Budu se těšit 😉 Krásný letní sluníčkový den!!!!!

frantiska85
22. kvě 2016

Mám kluky od sebe cca dva a půl roku a bez sourozeneckého Phil and teds bych nemohla existovat. Starší sice běhá jako ďábel, ale na běhání mi pochopitelně nestačí a když začne někde vyvádět, není nad to ho přivázat na kočár a zmizet.

joslin
autor
22. kvě 2016

@frantiska85 moc děkuji za tip...už jukám po netu na info k Phil and teds 😉 mohu se ještě zeptat na průjezdnost například mezi regály v obchodech či po chodníku či dopravu v busu? a dá se kočárek složit bez problémů?

jahodnice
22. kvě 2016

@joslin mám holky 18 měsíců od sebe, koupili jsme baby jogger city select, za mě úžasný. Vejdu se do výtahu, v obchodě mezi regály, bezvadně se skládá a hlavně, když větu jen jednu z holčicek, jde z něj udělat jednokočár. A cena taky slušná. Tady je foto

joslin
autor
22. kvě 2016

@jahodnice teda, ten vypadá super, konstrukce vypadá bytelně ...ono je lepší se poptat maminek, protože zkušenosti jsou lepší, než kdejaké informace od výrobců, jak jsou jejich kočárky senzační...realita poté bývá jiná.... Moooc děkuji i za foto!

jahodnice
22. kvě 2016

@joslin na YouTube lze najít i video. Na konstrukci kočáru dává výrobce doživotní záruku.

frantiska85
22. kvě 2016

Phil and teds projede i tam, kam jsem se s jednokočárem nevešla.

loc
22. kvě 2016

@joslin mam 2 kluky 20 mesicu od sebe, mensimu je ted teprve 6 tydnu a bez sourozeneckeho kocaru si to neumim predstavit. Mame Easy Walker duo a maximalni spokojenost, ma rozmery invalidniho voziku, tudiz s nim jde projet dvermi i jet vytahem. A mam i satek, ale na hristi, kdyz musim litat za starsim, mi to prijde trochu neprakticke. Navic maly v nem je ne vzdy uplne spokojen a kdyby se mi v nem venku rozbrecel, nevim, jak bych to resila. Ale na doma je satek super. Ale to je jen muj subjektivni nazor, u vas to muze byt jinak, chce to vyzkouset. A co se vyberu satku tyce, je tu skupinka o satkovani, tam lze nacerpat inspiraci 😉.

mysonek
22. kvě 2016

Mám holky od sebe necelých 21 měsíců a sourozenecký kočár nemám. Starší je dobrá chodkyně, takže na malém městě vše obejde. Případně mám ještě Manducu, zpočátku jsem tam občas nosila starší, teď mimino. Zpočátku jsem vozila stupátko za kočárem. Kamarádka má kluky 16 měsíců od sebe a také sourozenencký kočár neměla. Zvládla to jen se stupátkem. Asi záleží jak starší bude chodit a kde bydlíš. Třeba v Praze nebo ve velkém městě by asi byl sourozenencký kočár nezbytný, na malém mi přijde zbytečný.

dankakotrbova
22. kvě 2016

@jahodnice jak je prosim velka hluboka korba? A jak je kocar siroky?

jahodnice
22. kvě 2016

@dankakotrbova rozpětí zadních koleček 62 cm, délka hluboké korby cca 72 cm. Hluboká korba je vytvořená ze sportovní sedačky pomocí přenosné tašky, kočárek se prodává jako sporťák pro jedno dítě, ostatní díly se dokupují zvlášť

senta_sofia
22. kvě 2016

Ja mam graco trekko duo, tiez sa da dat to zadne sedatko prec alebo ulozit do kosa a nakliknut,ked bude treba. Asi na novorodena by som riesila nejaku vloznu tasku, ja som tam vozila,ale bolo leto. Inak perfektna stabilita, velky kos, strieska ide super zaklopit, sklada sa dobre a lahko.

joslin
autor
22. kvě 2016

@mysonek tak nad stupátkem popřemýšlím, bydlím na malém městě, takže procházky s pejskama kolem Jizery či jít na hřiště by neměl být se stupátkem snad problém...uvidíme 😉 moc děkuji!

hanih
22. kvě 2016

@joslin Já přímo zkušenost zatím nemám, ale kamarádka má děti rok a půl od sebe a sourozenecký kočárek nemá. Má normální kočár (dvojkombinaci) a manducu a střídá to, jednou veze mladší v kočáru a starší buď jde nebo se nese v manduce, podruhé je v manduce mladší a starší v kočáru (sportovní verzi).

frufrunka
22. kvě 2016

Já jsem měla (ještě mám - připravené na cestu z domu, kdybys chtěla) stupátko Kid Sit - ono je to i se sedátkem, sedátko se dá sundat, když je dítě starší. Není to do hlubokého sněhu ani do terénu, ale na procházky po zpevněných cestách to bylo super... Jediná nevýhoda je snad jen to, že si na tom dítě neschrupne... ☹

loc
22. kvě 2016

@joslin ja jenom jeste dodam, ze hodne zalezi i na tom, jaky je starsi ditko chodec a na povaze. Treba u nas starsi na stupatku neni ochoten byt a chodec je sice dobry, ujde velke vzdalenosti, ale kdyz se mu neco nelibi, vzteka se, kope nohama a odmita jit dal (obdobi vzdoru - napr. vcera jsme byli na vychazce, mensi v kocarku, vetsi pesky a na kaminkove cesticce ho napadlo si sednout a hazet temi kaminky, kdyz jsme ho tahli pryc, spustil hysterak, ze ho manzel musel nest, sam nebyl ochoten jit, takze z toho hlediska bych bez sourozeneckeho kocaru sama nesla, i kdyz vim, ze by to syn usel).

joslin
autor
22. kvě 2016

@loc jaj, tak to je dobré vědět 🙂 ale je pravda, že moje neteř, když jsme šly jednou na hřiště šla a šla a pak už jít nechtěla...ani nevím kolik jí bylo....achjo, je pravda, že šátek asi není na všechny pohyby a pravděpodobně opravdu jen na doma pro to nejmenší, stupátko by mohlo být príma, pokud se tedy prcek nebude vztekat, že už nechce jít/nemůže jít z nějakého důvodu.... ten kočár bude asi opravdu potřeba, manžel nevěřícně koukal na ten Phil and teds...respektive jak do jednoho kočárku pod "sporťák" narvat miminko v takovém fusáčku a pak později i staršího prcka....řeší bezpečnost, zda je to vše pro mimčo bezpečné....zatím ještě máme čas to řešit, tak hlavně správně vybrat. Opravdu moc děkuji za radu, moc si toho vážím 😉

joslin
autor
22. kvě 2016

@hanih my máme teda doma nosítko, ale teda miminko se v tom nosit rozhodně nedalo a teď když je prcek větší a můžeme ho sem tam na procházku s pejsky vzít ven, je mu to jentaktak....nosítko tedy má rád, ale pro mimčo se podle mě ten šátek alespoň na doma bude šiknout, jen se bojím, aby pak mimísek nemělo spláclou hlavu ☹

partyzanka91
22. kvě 2016

@joslin: ahoj. My pořídili sourozenecký kočárek když jsem byla v 10tt (jo už tak brzo protože byl ve slevě) a celou dobu jsem si říkala jak to bude fajn až ho povezu. Měsíc před porodem začala Míša utíkat z golfáče dokázala se z něj vysoukat i když byla připoutaná a tak jsem zjistila že bude utíkat i ze sedačky u sourozeneckého, tudíž varianta hluboký kočárek a skejtík by byla lepší. Samostatný hluboký jsem pořídila taky a beru ho na hřiště když Míša jede na motorce. Pokud jdeme do města, MHD či na nákup tak beru ten sourozenecký s tím že se Míšu snažím v sedátku všemožně udržet - pití jídlo do ruky, zábava, chvilkové puštění na volno když to jde. Ale já mám jiný věkový rozestup my máme bez necelého měsíce dva roky. Tady jsu mé děti v sourozenáku

joslin
autor
22. kvě 2016

@partyzanka91 teda, ale Míša vypadá v kočárku spokojeně, i když utíká...Péťa to sice zaspí, ale to je také dobré znamení jak chrní 😉 jinak moc gratuluju k Petříkovi, vše nakonec dobře dopadlo i přes Velikonoce strávené v porodnici 🙂 ať se mrňousovi daří a oba prckové vám rodičům dělají jen a jen radost!

skubca
22. kvě 2016

Ahoj, nad sourozeneckým kočárkem jsem také uvažovala a nakonec nepořídila, kluky mám tedy od sebe 22měsíců, ale mladší jezdí na motorce/odrážedle a druhý v kočáře. Když jsem občas dělala celodenní výlety do zoo, tak jsem brala šátek a do něho buď mimo nebo staršího. Kočár mám možnost, kdykoliv předělat dle potřeby (ještě starší typ, který má vše v jednom). Sestra má děti 15měsíců a měla skate, nakonec ho nevozila, starší chodila pěšky. Na výlety s manželem brali kočáry dva. Fakt záleží na tom, kde bydlíš, jak často kam chodíš a na povaze dítěte. My bydlíme v domečku a na malém městě, sestra též, takže max. na nákup a občas hříště. V Praze bych asi nad sourozeneckým kočárkem neváhala. U šátku se mi nelíbí, když tam je mimčo dlouho zavázané, chvilku trvá než se uváže, takže na celodenní výlet jenom v šátku se mi to nelíbilo, na kojení vyndat a pak než se 4,5metrový šátek složí, mimčo se chce narovnat, ponosit... Ale jsou i jiného typy nosítek. Přeji šťastné rozhodnutí, ale ať se rozhodneš jakkoliv, vše se dá kdykoliv prodat.

majvik
22. kvě 2016

mám děti 14 měsíců od sebe a v těhotenství jsem taky dost váhala jestli není sourozenecký kočárek zbytečnost. Nakonec když se mladší narodila, tak starší ještě pořád nechodila a já byla šťastná jak blecha že ho mám! Starší v šátku být nechtěla a když jsem tam měla mladší tak to taky nebylo zrovna praktické. Špatně se mi s ní shýbalo k té větší, když jsem tu starší potřebovala z nějakého důvodu zvednout do náruče, tak s miminkem v šátku to byla posilovna jak hrom... Ze začátku jsem je spolu v kočárku uspávala a i pozděj, teď když už mladší je rok, tak se pořád najdou chvilky kdy i ta starší se chce vézt, sedět vedle ségry a povídat si, nebo prostě jenom odpočívat... Mám kočárek vedle sebe (bumbleride indie) a za celý ten rok se mi nestalo že bych s ním někudy neprojela, nebo měla jakýkoliv problém s šířkou. Ale je fakt že autobusem nejezdíme a nakupovat chodíme spíš do obchoďáku...

lichtakova
22. kvě 2016

Ja jsem mela na prvni dve deti nejdrive ten stejny jako (Hoco) @partyzanka91 s vloz.taskou,ale pak bylo teplo a nedala se pouzit a mladsi jeste nesedel a jak byl dlouhe mimino,visely mu nozky a nelibilo se mu to,takze jsem pak poridila dvojgolfky (cybex) a kdyby do nich sla dat vlozna taska,pouzila bych i na 2.a3.,ale na to jsou uzke,takze jsem koupila pouzity easywalkwer duo a bylo to super,i nejstarsi si obcas sedla vpredu na podnozku a vezla se...uz sel zase do sveta 🙂.Boardik jsem kupovala k hlub.kocaru,ale prakticky jsem ho skoro nepouzivala. Mne se souroz.kocarky osvedcily (mam deti 19mesicu a 23 mesicu od sebe) a nemenila bych,nemusela jsem resit,jestli si chce ten starsi sednout nebo kolem silnice,ze mi nekam utece...a urcite za me lepsi varianta "vedle sebe"-at uz golfky nebo kocar, to Hoco se mi ovladalo se vsech kocaru nejhur, ja bych si treba Phil&Ted neporizovala,nelibi se mi,ze je to mensi ditko prakticky na chodniku.

1miska
22. kvě 2016

@joslin mame holky od sebe 22 mesicu a neobesli bychom se bez nej..... pouzivali jsme ho 6 mesicu a ted uz konecne používat prestavame. Mame ABC design zoom, takovy "autobus" ale ridi se lip nez vypada 🙂 bez problemu všechny pokladny v obchode, jezdici schody, dveře, MHD v Brne nizkpodlazni, do normalni bych si netroufla, problém jsou vytahy. Vyhoda je ze se to da nacvaknout ruzne, takze korba vepředu sportak vzadu a naopak, podle potřeby, i většímu se da polohovat do leze, takze muzou v leze spat obe deti... noseni u nas neklaplo, takze bez kocaru bych byla ztracena, za me dobra investice.

shine2015
22. kvě 2016

Uz podobne diskuze jsou.....za mne easywalker duo sportak.....

mariti
22. kvě 2016

Mám děti od sebe 20 měsíců, taky jsem zvažovala sourozenecký kočár. Zdály se mi drahé, tak jsem si řekla, že to zkusím bez něj. Podotýkám, že starší syn začal chodit až v roce a čtvrt, nechtělo se mu. Ale přes zimu se docela rozchodil. Taky záleží na ročním období, nám vyšel začátek jaro-léto, tak se to dalo. Na zimu bych si ho asi spíš pořídila. Jinak šátek je fajn, za mě na začátek ten elastický, je jednodušší na vázání. Když dítko povyroste, přecházím na nosítko, je praktičtější podle mě. jinak jsem taky kombinovala různě (šátek, nosítko Ergo, hluboká korba, sporťák, golfky) , a občas to bylo na hraně mých fyzických možností (funět do kopce s těžším dítětem na zádech a tlačit kočárek - no, nebyla to procházka růžovým sadem). Ale zvládenš to, nic jiného Ti nezbyde. Však sama uvidíš. Nějak si to nakombinuješ.

tomikjoejoe
23. kvě 2016

Mám tři děti (nejstaršímu byly v lednu čtyči roky a nejmladšímu bude brzy 6 měsíců), máme jak dvojkočár, tak i nosítko. Co se dvojkočáru týče, tak mi přijde určitě lepší na zimu a na delší procházky a to i do budoucna (tříleté dítě taky neujde velké tůry a navíc v případě, když se vzteká dá se i tříleťák nacpat do kočárku a jede se dál. Tuhle situaci už jsme absolovali několikrát na cestě do obchodu nebo k lékaři a od té doby vždycky na podobné akce nesu nejmladšího v nosítku a v dvojkočáru mám volné místo pro nejstaršího. Máme Phil and Teds, takže ho můžu kdykoliv snadno přestavět pro tříleťáka i miminko. Na druhou stranu Phil and Teds má miminko položené nízko a navíc na je hlavičkou směrem od maminky (nám to nikdy nevadilo, malý celou cestu prospal). Phil and Teds má hlavně tu výhodu, že není tak dlouhý jako klasický dvoukočár za sebou a je i poměrně úzký, takže jsem zatím nenašla dveře, kde bych neprojela.

Nosítko mám Manducu a pokud je můj nejstarší ten aktuální den v klidu (užívá si zrovna období vzdoru) a je ochoten chodit bez řevu, tak se mi spíš na kratší vycházky osvědčilo jedno dítě nosit a jedno vést třeba za ruku. A jedno dítě někomu strčit na hlídání :D

Měli jsme i skejt, ale ten vyžaduje starší dítě, které už pevně stojí a je dost vysoké. Naše malá nemá skoro ve dovu letech ani 90 cm, takže je nad její možnosti.

Určitě bych při dvou dětech šla spíš do dvoukočáru. Já si musím počkat, až mi vyrostou děti 🙂 Do té doby budu všude chodit s jedním dítětem v nosítku a dalšíma dvěma v kočáře :D Pravidelně k tomu ještě máme na vodítku pejsky a pak děláme atrakci všem na ulici :D

tomikjoejoe
23. kvě 2016

Ještě doplním, že manipulace s dvojkočárem a dvěma dětmi v něm je při nástupu z a do autobusu/trolejbusu dost obtížná. Dá se to zvládnout, ale pro tohle je třeba nosítko a golfky lepší.

frantiska85
23. kvě 2016

@tomikjoejoe Hlavičkou od maminky, myslíš, že se na ni nekouká, že? Už jsem se lekla, že je mimi strčené hlavou pod sourozencovy nohy 😉

frantiska85
23. kvě 2016

Jedna fotka z období, kdy mimi leželo.

tomikjoejoe
23. kvě 2016

@frantiska85 Ano, tak je to mysleno :D Opacne by ho musel dat jenom blazen ... Navic ted maly zjistil, ze se muze nosit porad, takze tu troubu uz nepouzivame vubec.