Manduca nebo krosna pro větší dítě? A pro miminko šátek?

karlajasmine
25. srp 2015

Ahoj maminky,

Ráda bych se zeptala, co radíte na nošení většího dítěte? Já bych chtěla koupit manducu, ale nevím, jestli je to vhodné i na delší procházky nebo túry. Manžela zajímá, jestli bude nošení v manduce pohodlné i pro něj a zda se dá takto ujít např. 10km a více?

Druhý dotaz.. ohledně šátku. Co jsem se tak dívala, tak maminky často píšou, že malinké děti manducu moc nemusí a preferují šátek. Problém je v tom, že já jsem extrémně nešikovná (typ člověka, který má problém rovně ukrojit kousek chleba nebo si udělat kafe tak, abych kafe nevysypala po zemi) a opravdu se bojím, že se mi nepodaří šátek uvázat tak, abych dítěti neublížila nebo aby mi šátek nespadl.

Zatím se přikláním k Manduce, s tím, že pokud ji jako novorozenec nesnese, tak holt počkám až bude trošku starší a na začátku budu jenom chodit s kočárkem. Akorát by mě zajímalo, jestli je Manduca vhodná i na delší procházky, nebo jestli by byla v tomto lepší ta krosna.

Díky moc 🙂

anniesfibis
25. srp 2015

ja budu porizovat miminko caboo - to je podobne, jak satek, ale uz uvazane a je to pro uplne prcky, cca do 10 kg

kimby
25. srp 2015

Pokud jste z Prahy či Brna, či tam budete mít cestu, navštívit obchod Brána k dětem.

Pokud máte FB, doporučuji skupinku Nosíme děti (jsou tam pak i odkazy na regionální skupinky dle bydliště). Tam seženete veškeré odpovědi na vaše dotazy, včetně rad od zkušených.

Manduca je fajn, ale záleží na proporcích miminka. Je dobrá tak do roka, pak už bývá malá. Látka vždy musí sahat od kolínka ke kolínku mezi nožičkama (ne více, ne méně). Já měla dceru buclatou jako miminko a v 8měs jsme se v Manduce už ani jedna necítila dobře. Přesla jsem na Ergo.
Ale je to opravdu dost individuální a je opravdu lepší vyzkoušet více nosítek. V regionálních skupinkách není problém přijít na sraz, kde vám maminky rády půjčí na vyzkoušení či poradí, ukáží.

Šátek je za mne to nejlepší, co můžete pro miminko mít. Miminko je v něm krásně, jako u maminky v bříšku, navíc šátek se přesně přizpůsobí jak nošenci, tak nosícímu člověku. Já se ho také bála, opět není nic lepšího, než si vše vyzkoušet za asistence. Pokud by se vám nechtělo na sraz "nosnic" z vašeho okolí. Je plno certifikovaných lidí, kteří dělají kurz vázání šátku. Také je fajn vybírat šátek dle toho, kdo bude nosit (velikost) a dle miminka (váhy)
Takto jsem byla před porodem na 2,5hod kurzu a bylo to přesně to, co jsem potřebovala.

Doma po porodu jsem začala vázat ve 4týdnech, trošku jsem se stejně bála, tak jsem vázala raději nad postelí, ale nikdy mi syn nespadl a vázání od vázání jsem vypilovávala detaily.

Šátkovala jsem do 8měs, kdy už mi syn začal být aktivní a venku chtěl vyndat, aby mohl lézt v trávě atd. Takže v tento moment jsem už nechtěla navazovat a rozvazovat (ač jsou úvazy, kde to není třeba) a i proto, že manžel chtěl nosit, koupili jsme Tulu standard (Toddler verze je až pro větší děti). Nemohu si Tulu vynachválit.

Z ergo nosítek je vhodná pro menší miminka nosítko od firmy Storchenwiege, jinak se tak nějak doporučuje do nosítka dítě od 4měs. Ač některá mají novorozeneckou vložku (např. Manduca), ne všem dětičkách vyhovuje. To podsazení a nožičky na žabičku v šátku jsou nesrovnatelné.

Ergo nosítek je jinak hodně druhů, dražší je Tula, limitované edice Manduca (to je jistota, že je šita v ČR), u Erga pozor na fake verze z Číny, umí to velmi dobře a je jich plný internet, napodobuje se i Manduca (kromě limitek). Takže na inzeráty opravdu pozor. Beko také dělá ergo a nechá se i ušít krásná Noiga (výběr látek dle vlastního výběru a o dost menší náklady na pořízení).

Všeobecně jsou ergo nosítka vhodná na dlouhé procházky. Jako s kočárkem 🙂 Já jsem s dcerou a nyní i se synem absolvovala mnoho výšlapů...cca 4hod v kuse. Vyndala akorát na přebalení po cestě.
Když to shrnu, noste tak, jak dlouho to bude pohodlné vám a miminku, žádné limity neexistují.

Všeho prostě s mírou. Dítě by mělo co nejvíce času trávit na zemi (doma),na bříšku. Ale když se někam jde, lépe je dítěti u maminky (případně tatínka) než v kočárku. Navíc já v nosítku po cestě i kojím, už to máme vychytané (kojila jsem i v šátku za pochodu). Nikdo nic nevidí a my můžeme fungovat bez zastavení 😀

Snad jsem zodpověděla vše, co vás zajímalo. Jsou to jen mé osobní názory a postřehy z nošení mých dětí za posledních 5let 🙂

karlajasmine
autor
25. srp 2015

@kimby Dekuju moc! 🙂 Na tu FB skupinu urcite mrknu.

konidana
25. srp 2015

@karlajasmine Doporučuji šátek vyzkoušet, třeba si ho i na týden půjčit. Já používala šátek od narození do dceřiných 4 let. Šátek má oproti nosítkům tu výhodu, že je více univerzální a skladnější. Lze použít jako deka, přebalovací podložka, i hamaka (to jsem ale nezkoušela), zato děti ho občas používaly i jako lano na šplhání:D Manžel ze začátku šátek odmítal, dokonce mi ho zakazoval. Ale po víkendu s krosničkou, když byl na výletě sám s dcerkou (1,5r) zjistil, že to není úplně ono, a vyzkoušel šátek. Nevázal ho sice nikdy ideálně, ale už na něj nedal dopustit. Hned jsme pak koupili druhý, delší, protože ten můj mu byl krátký. Nám vyhovovalo, že s šátkem a dítětem na břiše, se dá na zádech nést normální (i velký) batoh.

zo_ja
25. srp 2015

Rozhodně ergonomické nosítko!! Krosnu ne. Je těžká sama o sobě (má konstrukci), dítě je dál od těla nosiče = má těžiště jinde => pro nosiče j pak dítě těžší absolutně neskladná, když ji nepotřebuješ, maminky, pokud dítě ještě unesou (i malý), funí a mají dost, a i tatínci mají dost. Na výletech funí víc s malým děckem než matky s velkým v ergonosítku. Praní, manipulace, nošení je podstatně jednodušší, strčíš s sebou do auta za sklo nebo do kočárku jako rezervu.

Je důležité, aby nosítko mělo verzi pro novorozence, tj. obv. tzv. novorozeneckou vložku. Nebo zavazovací nosítka, hodně chválené je FlyTai. Třeba tady http://www.nosenideti.cz/366/zobrazit_skupinu_z... Jsou tam i jiné typy.

Přehled nosítek a info o nich třeba tu http://www.nosenideti.cz/clanek.php?clanek_id=97

Všechno se dá koupit z druhé ruky, poptat, je to levnější a za podobný peníz se dá zase prodat, kdyby nevyhovovalo.
Většině chlapů nosítka jsou, akorát pokud má třeba větší obvody hrudníku, pasu, tak nemusí stačit.

Nosítko časem chce stejně vyměnit z té verze pro mimino a malé batole za nosítko pro větší batole, pokud nebudede mít hodně drobné dítko.

Pokud bys chtěla zkusit šátek dá se pozvat lektorka i domů, není to drahé, třeba až se miminko narodí.
Já zkoušela s panenkou (tou vázací těžkou) v těh. a šlo to. Ale je to celkem jedno, co zvolíš. 😉

Pokud bys potřebovala něco poradit nebo jsi chtěla urč. typ nosítka z druhé ruky tak poptej, jsou tam diskuse a vlákna.

lolap
25. srp 2015

V Manduce jsem nosila obě děti jako malá miminka, ale popravdě mi moc nevyhovovala. Byla jsem zpocená, neviděla si pod nohy, na velké túry do špatného terénu to moc nebylo. Jakmile začaly holky více chodit (cca 15 měsíců), tak jsme pořídili krosnu Deuter Kid Comfort III. Je super vypolstrovaná, pro dítě je tam polštářek, když usne, tak mu neklinká hlava. Prochodili jsme s ní už kde co. Ideální je vyzkoušet si ji, v některých sportech ji lze na víkend půjčit. Nosíme na střídačku s manželem a nefuníme, ale pravda byli jsme zvyklý nosit plnou polní 😀

karlajasmine
autor
26. srp 2015

@konidana
@zo_ja
@lolap
Diky moc za rady! 🙂

gryfis
7. zář 2015

já mám šátek a krosnu.. šátek je opravdu skvělá věc a nebála bych se úvazu.. v zimě je i výhoda, že člověk dítko zahřívá.. s šátkem umím všechny možné úvazy a dle potřeby člověk mění... krosna jak už tu píší je v mnoha ohledech nepraktická, už sama o sobě něco váží, není skladná.... ale zas má i své výhody, neodsuzovala bych ji.. jsem docela sportovní typ a nemám problém, nefuním.. když mi v ní prcek zaspí, nemusím ho budit, dá se postavit a dítko spí (samo, že pod kontrolou), má úložný prostor, je rychlejší, uvázání šátku někdy trvá.., a když se vybere dobře, není to s tím těžištěm žádný problém.. jen to je už pro dítko, které sedí/chodí..

kasparek_baby
Odpověď byla odstraněná
Zobraz