Nosíte své novorozeně v šátku již od narození?
Ahoj holky,
Jaký je váš názor na nošení miminka od 0m? Budu maminka poprvé a všímám si dvou názorových proudů na toto téma..
Chápu názor, že dokud dítě samo neudrží hlavičku, nemělo by být ve svislé poloze, čili by se mělo nosit tak od 6m. Příjde mi to logické..
Na druhou stranu spoustu maminek nosí už od narození v šátku či šátkovém nosítku. Ve vystuženém nosítku třeba až později od 3m kvůli zaoblení páteře ( pokud to chápu správně. A
Nosit či nenosit už od novorozence? Nebo je lepší nosit třeba od 2m, 3m? Nebo až od 6m??
Jaké nosítko byste mi že všech těch značek doporučily?? Slyšela jsem dobré ohlasy na Mei Tai na nošení už od 0m, nebo Kibi..
Moc děkuju 🙂
Nosila jsem od prichodu domu tedy asi od 4.dne. v satku, pro novose jsem pouzivala uvaz "kolebka" a stridala strany. To mi prislo stejny jako kdyz je decko v naruci, akorat mas k tomu volne ruce nebo minimalne jednu. Na svislo jsem pak vazala asi od 3.nebo 4.mesice
Nosila jsem od miminka. Jina sance nebyla, jinak furt jen rvala. Tak se te me stala nosici matka. A co rika okoli me je jedno, ja potrebovala mit volne ruce a spokojene dite.
Nosila som 2 deti od narodenia v satke. Ak dieta spravne napolohujes (chrbatik do C, nozky do M) tak neni problem nosit aj ked hlavku este nedrzi.
@reeeza 3 děti nošené od narození. Já tedy používám šátky. Nejstarší dcera nosítko nesnesla a vztekala se v něm. V šátku by ale vydržela celý den. Byla hodně náročné a neodložilelné dítě. Spala jen v šátku nebo náručí. 😵💫 Druhá dcera byla s nosítkem v pohodě, ale mě vadil ten pevný bederák. V nosítku nakonec nosil jen občas manžel až větší děti, malé miminko jsem mu vázala já šátkem, takže nosítko jsme nakonec nevyužité prodali. Šátky jsou moje srdcová záležitost, mám jich několik (na teplé počasí, na těžké děti, ring sling, pracovní na zahradu nebo vaření. ❤️🩵 A jinak ke zdraví mých dětí - nejstarší dcera je velice dobře tělesně stavěná a pohybově nadaná. Už druhým rokem ve sportovní přípravě. Prostřední dcera je také tělesně moc dobře stavěná, ale sportovec z ní zcela jistě nebude. 😁 Byla jsem s ní ve 2,5 letech u dětské fyzio kvůli obavě z blokády krční páteře, nakonec se ukázalo, že měla bolesti krku kvůli alergiím. Ale dle zhodnocení fyzio, jsou to krásně stavěné a zdravé děti. Kyčle, nohy, záda zdravé a rovné. 🙂 Mladší se tedy narodil s mírnou blokádou krku k jedné straně a při fyzio cvičení s ním mi k nošení v šátku neřekli vůbec nic. Párkrát jsme doma zacvičili a za 2 týdny už byl bez blokády. Naopak mi říkali, že má taky moc krásné držení těla v rovině a že je svalově napřed. Nemá ani 5 měsíců a už se sám otáčí na bříško i zpět.
Dokud dite hlavicku samo nedrzi, je potreba aby ji melo podeprenou. Toho se da dosahnout i pri noseni v satku, v podstate kdyz spravne navazes (pater do c, nozicky do M) tak je to stejna poloha jako kdyz ti dite lezi na hrudniku, akorat jsi u toho svisle 😀 tim chci rict ze ma hlavicku podeprenou, takze to jde. Nekteri lide neumi spravne podeprit hlavicku ani pri normalni manipulaci a to je urcite horsi nez spravne noseni…
Prvního jsem nosila okolo 6.-8.týdne - když jsem byla na operaci ruky a jinak bych se s ním nepomazlila. Teď jsem u prcka začala nosit po 4.týdnu, je více nosící. A teď se mi nosítko hodí, chodím do školky se starším - máme to doslova vedle baráku a kvůli tomu kočár nebudu vytahovat. Malý je spokojený a já mám aspoň šanci vodit staršího v klidu s volnýma rukama.
Tak člověk najde k tomuto spousta pojednání, která ho mohou ujistit ve správnosti i ve špatnosti toho, či onoho jednání, ale biologicky prostě jsou naše mláďata připravena na to, aby byla nošena a přenášena a to okamžitě po narození, nejsou připravena na to, aby byla např. někde v hnízdě a čekala, až za nimi přiletíme s potravou v zobáku, nejsou připravena za námi ani rovnou po narození cupitat.., stačí se prostě podívat do živočišné říše, komu se nejvíce podobáme a hned je bez váhání jasno.
Já nosila všech svých 6 dětí úplně od narození, nejpozději jsem navázala prvorozeného na cestu domů z porodnice, s ním jsem šla domů, jestli se nepletu, totiž až 4.tý den po jeho narození, nejdříve jsem navázala naše šestě, to jsem šla z porodnice 2 h po porodu a dál jsem prostě nosila a nosila, mohla jsem tak děti bez omezení kojit, mohla jsem s nimi všude, nemusela jsem je oblékat a tak a hlavně jsem prostě byla v klidu, s kočárkem a tak maličkými dětmi jsem se to ani nikdy nenaučila, u prvního jsem to ještě zkoušela, protože v té době jsem s nošením dost vybočovala, ale prostě to nešlo,.několik dětí nám už dospělých a v pohodě 😄 Nosila jsem je jen v šátku, ten se super přizpůsobí i tomu, jak mimčo rychle roste, ale na trhu jsou i vhodná nosítka, třeba od storchenwiege je takové asi nejprofláklejš, teď už jsou i jiná, ale zas tak moc jich od úplného narození vhodných není, třeba zmiňované Kibi určitě není mezi nimi, jelikož není úplně od narození , za mě je to s těmi nosítky složitější, ale jiným přijde zas moc složité vázat šátek...ale s vhodnou podporou nakonec zvládne nosit kdokoliv, ať si vybere tak, či tak 😉
Prosim pekne holky, mate nekde navod na spravne uvazani novorozence do satku, ten co popisujete? Diky
Prosim pekne holky, mate nekde navod na spravne uvazani novorozence do satku, ten co popisujete? Diky
@takaya najdi si uvaz kriz s kapsou nebo uvaz kolebka. Zaklad maji oba vlastne uplne stejny. A nejdulezitejsi ze vseho je ten satek opravdu hodne natesno dotahovat. Fakt hodne.
Já jsem nosila od asi 3 týdnů. Měla jsem polovázací nosítko.
Holky hrozně moc děkuju za super rady. Budu nosit nejdřív v šátku na pevno a později v nosítku ( kupuju asi to Kibi). Případně doporučíte ještě nějakou značku??
Holky hrozně moc děkuju za super rady. Budu nosit nejdřív v šátku na pevno a později v nosítku ( kupuju asi to Kibi). Případně doporučíte ještě nějakou značku??
@reeeza Nejlepší je najít v okolí nosící skupinu. Já začínala s Tulou (děs), pak Monilu (takový průměr - neurazí, nenadchne), zkoušela jsem Rischino a to mi vůbec nesedělo a například jsem měla možnost vyzkoušet Zoje a sedlo mě i mimču. Chce to zkoušet, značek je spousta, ale pro mě takových pár TOP značek je Monilu, Kavka, Sestrice a zmíněné Zoje.
@reeeza prvního jsem nosila v pevném šátku cca od 2 týdnů normálně v kříži s kapsou (kolébka se už nedoporučuje, protože se může stát, že dítěti hlava moc tlačí na hrudník a může špatně dýchat), šátků jsem měla průběžně asi 8 🤭 Do toho jsem měla nosítko od půl roku Andala ušité z šátku (krásně měkké na bederním pásu i popruhy přes ramena), manžel měl nosítka Tula (to byl pro mě hrozně tvrdý bederák, fuj hnus, ale muži to maximálně vyhovovalo 🤷🏻♀️, proto je fajn si nosítkalo zkusit). Teď na druhé mimčo mám i nosítko od narození a zvolila jsem Moisha HuGo, je šátkové a polovázací, nastavíš si ho krásně podle velikosti miminka 👌🏻 I když jsem byla původně zastánce hlavně šátku pro nejmenší, tak jsem z toho nosítka fakt nadšená ☺️ Tady promo fotka s malým prcouškem ☺️
Jak už tady zaznělo v jiných příspěvcích, není nošení jako nošení. Určitě existují vhodné metody nošení od narození, určitě existují metody vhodné "až od..." a je třeba si toto řádně prostudovat a k tomu jsou opravdu bezvadné ty nosící skupinky. 🙂
Já jsem od 1 měsíce nosila prcka v nosítku BeLenka mini a přešla jsem na "totožné" nosítko pro větší dítko a maloš i já jsme spoko. 😊
@reeeza ahoj, obe dcery nosim v šátku od 4 týdnu ve svislé poloz a je to ok. Te starší je letos 18 let, takže si můžu být maximálně jistá, že jsem ji tím neublížila. Vic ji ted ubližuje, ze necvici, prestala sportovat 🤣 Ta mladší si též nestezuje 😃 viz foto z dneška 😃 ted vidím, jak jsou tyhle problémy malý a ze to co jsem dřív třeba hodne řešila, tak nemá na budoucít život žádný význam. Udělej si to podle sebe, jak Ti to bude vyhovovat. Techniku vypilujes. Klidná a spokojená máma je mnohem víc, než nějaké názorové proudy.
PS.: Mam velkou radost, že Tvé těhotenství tak krásně postupuje 🥰
https://www.nejenprodeti.cz/blog/videonavody/ paní dělá kurzy k nošení, zároveň je laktační poradkyní. Doporučuji.
Syna jsem nosila 10 den od narození, a střídala jsem to ovšem by to velký spáč, byl klidný jestli ti bylo i mou přítomnosti kdo ví, byla to výhoda, vzala jsem za 3 ročního za ruku a šli jsme ven, hráli jsme si a já měla volné ruce, vývoj úměrně věku seděl na 10 měsících a na 13 měsících chodil
Obě nošené od narození. Nejdřív v elastiku - přišlo mi, že líp obejme novorozence. Potom už v klasickém pevném šátku. A až byly větší, tak v KiBi nosítku.
Navíc starší měla horší nález na kyčlích, tak alespoň byla správně polohovaná a nemusela být v širokáčích.
Já koukala na videa od Hedwych - Wrap you in love a se starší ještě Vonzino či jak byla 🙂 A měla kamarádku, co šátkovala, tak občas poradila.
Jsem tým od miminka, taky jsem bála, že se v šátku uškrtím, ale je to fakt easy (teda nikdy jsem neuměla nic jinýho než kříž s kapsou), od půl roka jsem pak měla poměrně levné, ale super nosítko od Mia. Nosítko fajn, komunikace s majiteli skvělá, vyšli mi vstříc s termínem dodání. Dcera to milovala a kdyby nevyrostla a nebyla těžká, tak se nosí dodnes😀

Za mě hrozně záleží, jestli si maminka troufne toho malého prcka navázat do šátku (doporučuju pro novorozence fakt šátek - mnohem lépe se přizpůsobí tělíčku) (případně šátkové nosítko) a taky na tom, jestli miminku vyhovuje ten těsný kontakt (fakt musí být celé tělíčko podepřené - z jedné strany šátkem, z druhé tělem mámy) nebo má radši prostor.
Já si to u prvorozeného netroufla, i když jemu by to asi bývalo vyhovovalo. Nosila jsme ho tak od půlky třetího měsíce, kdy už přecejen nějak držet aspoň tu hlavičku trošku. U druhorozeného jsme potřebovala volné ruce na staršího, takže ten skončil v šátku asi v týdnu věku a byl nošený prakticky do doby, když začal samostatně chodit.