icon

Nosítko - je to nutné lzo?

terka2018
6. únor 2019

Ahoj maminky,

chtela jsem s Vami prodiskutovat tema noseni deti. V posledni dobe se celkem tohle noseni rozmohlo, hlavne to 'ergonomicke' noseni a vlastne ani nerozumim tomu proc.
Ja osobne mela doma manduku, šátek a ringsling, jakozto prvorodicka vsechny zbytecnosti a nezbytnosti. Vyuzila jsem pouze 2x manduku, ale ze by mi to nejak usnadnilo praci se rici neda. Mnihem efektivnejsi mi prislo maleho uspat a pak si praci udelat. Totez mi prislo pohodlnejsi na prochazkach. V obchode jsem si davala veci do kosiku a divala jsem se na pani ktera mela mimco brecici na dobe a plne ruce zbizi, tak si rikam je to opravdu takovy pomocnik? Neni lepsi najit jiny zpusob? Rikam si, ze kontaktu ma matka s ditetem az az, zejmena pri kojeni.

Ptam se hlavne proto, , abych trichu pochopila smysl tohoto trendu a treba jej i do budoucna dokazala ocenit, ale zatim mi to neni vubec jasne.

no_title
7. únor 2019

@ah1234 Ale tady nikdo nikomu děti nebere 😀 jen prostě pokud by někdo říkal, že např. dát 4 měsíční dítě do krosny, je ok. nebo jakékoli dítě do klokánky, tak řeknu, že ne to ok není. Na skupině Nosíme děti na fb (a na jiných podobných) je třeba za nabídku takových nosítek okamžitě ban... proč asi?
Ta poznámka ke kočárku - prostě pokud je dítě nošeno špatně - visí za rozkrok nebo je špatně navázáno, že je třeba pravidelně vyosené, tak je už lepší ten kočárek, protože prostě nenapáchá tolik škody.

ah1234
7. únor 2019

@no_title ako to je TVOJ nazor, ja by som tiez dieta do krosny nedala ale proste zakazovat niekomu svoj vlastny nazor, ze podla neho je to ok ? Je to jeho dieta a fakt si nemyslim ze hodinka dve v klokanke decko zabije. Nemam pocit, ze ludia co maju krosny/klokanky deti v nich vlacia cele dni a noci jak matky co maju satky. Akoze my sme generacia co vyrastla na klokankach a fakt si nemyslim, ze problem s chrbticou mame z toho. Generacia nasich rodicov na klokankach nevyrastla a moja mamka na problemy s chrbtom neskutocne. Vsimla si si jak ludia maju zle drzanie tela ? To neni len o noseni/nenoseni, ludia maju proste zle navyky vo vela veciach, pocnut tym, na com spavaju napriklad

bayt
7. únor 2019

@no_title Pokud vím a někdo mě opravte, tak děti starší jednoho roku lze minimálně po nějakou dobu nosit v klokance bez problému. Prostě v době, kdy se dokážou z lehu posadit.

sudylichozrout
7. únor 2019

@no_title Pro Kristovy rány, kočárek přeci nenapáchá vůbec žádnou škodu. Dítě v něm leží na akurátně měkké podložce, pokud tam není úplně utemované a zakšírované, tak se může přetáčet a třeba ležet na břiše s pasením koní (navíc vidí i ven)...
V tom je právě ta tvoje zaujatost. Razíš nošení, já ti to nezazlívám, nevidím na přiměřeném nošení nic extra špatného, i když si někdy u některým matek, které potkávám, taky občas už ťukám na čelo... ale zkrátka, nemůžeš tvrdit, že kočárek nenapáchá TOLIK škody, jako špatné nošení. Kočárek je naprosto OK. Pokud to ale tvrdíš, dej si, dle svých vlastních pravidel, rovnou ban (nadsázka).
🙂

alcar
7. únor 2019

Prvni dceru jsem nenosila, protoze to nemela rada a ani nebyla moc kontaktni (musela to “vzdat” asi uz v brise, protoze ja tomu naklonena nikdy nebyla 😀 ). Druhe deti mam dvojcata...predcasny porod, ihned po porodu odebrany do inkubatoru, videly me az po 30 hodinach a prvni vetsi kontakt - klokankovani probehlo az po 11 a 14 dnech. Trvale k dispozici me mely az po 5 tydnech. Kojeny jen castecne cca pul roku....
Takze uz od sameho zacatku dostavalo “kontaktni rodicovstvi” na frak. 😃 A svete div se, po tomhle vsem jsem sve silne kontaktni dvojcata nenosila, i kdyz snaha byla... Vadilo mi to, prisla jsem si s tim desne nemotorna, nic mi neslo delat, sehnout se pro neco na zem...nadlidsky ukon, utrit zadek starsi dceri, to bych musela mit prodluzovaci ruku jak Saxana. Krajet mrkev, to jsem skoro prisla o tri prsty... Byla jsem s tim parkrat venku...starsi dcera cupitala vedle dvojceciho kocaru, v kocaru jeden syn, v nositku druhy (jo, byla jsem blba a chtela jsem byt desne
“kontaktni matka”, protoze jsem byla naockovana prave z takovych diskuzi, ze kdyz nenosim, tak nejsem kontaktni a moje dite to chudak muselo uz zakonite vzdat, kdyz je v kocarku klidne a nerve).
Takze co...nositko prodano a deti v kocarku a v postylce a ja mohla v klidu uvarit obed, bez toho aniz bych oparila sebe nebo dite na hrudi nebo si ufikla palec na ruce. Ja to vzdala, deti to vzdaly a byli jsme spokojeni vsichni. Mozna to dvojcata vzdala doopravdy (i kdyz jsem to mozna na nich jen nevidela a nedokazala spravne diagnostikovat) a hledaji si ted nahrazku jinde...rozhryzavaji mi knizky a vsechno, co se vali kolem nich a mlati se navzajem, tak mozna to je jejich zpusob kompenzace te silene frustrace, kterou maji z nedostatku kontaktu.
Takze jo...jde to bez noseni i u silne kontaktnich deti. Jen pak nesmite cist moc diskuze, protoze zacnete silet z toho, proc vase dite sklada cely den auticka do jedne rady. 😃

sudylichozrout
7. únor 2019

@bayt Ani nevím, co to vlastně klokanka je 🙂 Znám jen klasická nosítka, krosny na ramena, případně šátková nosítka a šátky. Jak to vypadá?

sudylichozrout
7. únor 2019

@alcar První dcerku jsem občas nosila i doma, ne příliš často, ale když jsem ni chtěla prostě mít na sobě, tak jo. Ale zvládla jsem s tím tak maximálně sedět u kompu a pracovat. Když jsem chtěla vařit, sundala jsem ji. Bála jsem se. Plynový sporák, nože, horké věci... Jsem navíc momo, pořád mi něco padá, nebo něco někde převrhnu, takže to by byla katastrofa.
Dcerka skládala kamínky. Pořád. Dala je na jednu hromádku, pečlivě je vyskládala, pak je přenesla jinam a tam je též pečlivě vyskládala. Když jsem ji pozorovala, tak jsem si říkala, zdali se nám narodil génius, autista, geniální autista, nebo jestli je to jen normální vývojová fáze 😀

alcar
7. únor 2019

@sudylichozrout Rekla bych, ze frustrace z kocarku. 😂

no_title
7. únor 2019

@sudylichozrout no, to čtete právě špatně, co jsem psala. Já jsem psala, že kočárek zdraví neškodí. Než aby bylo dítě nošeno špatně, radši ať jezdí v kočárku. Klokánka (nošení čelem v před) je škodlivá vždy. Viz ten odkaz, co jsem posílala. Děti tam mají špatně kyčle i páteř, u kluků to škodí těm choulostivým partiím, protože se přehřívají. U krosny musí už dítě sedět (takže být starší) a taky záleží jaká je krosna (v některých totiž taky visí za rozkrok). Nicméně krosna je problém pro rodiče, je to velká zátěž na záda, protože se posune těžiště a právě kvůli tomu těžišti se snadněji může stát, že spadne dozadu (na dítě). Proto bych nedoporučila ani krosnu (ale asi to není taková hrůza jako klokánka)

no_title
7. únor 2019

@sudylichozrout je to nošení čelem v před, dítě visí za rozkrok, většinou jsou to takové dost tuhé nosítka 🙂 (je to ta vlevo)

sudylichozrout
7. únor 2019

@no_title Aha, ale vyznělo to tak. Podle mě by ten výrok neměl být postavený na než špatně nosit, tak raději používejte kočár. To vyznívá tak, že nejhorší je špatné nošení, o trochu lepší je kočár, ale také nic moc a nejlepší je správné nošení. Výrok by tedy podle mě stát zkrátka tak, že klokanka (ten termín fakt slyšlím dnes poprvé) škodí, tak raději noste správně a zároveň (případně nebo v poměru slučovacím) klidně používejte kočár. Ale to už se nimráme ve slovíčkách 🙂

vita_
7. únor 2019

@no_title Ergobaby, je tedy taky špatné nosítko? Také umožňuje nošení dopředu.

no_title
7. únor 2019

@sudylichozrout jo, tak jsem to myslela, asi jsem to špatně formulovala. Navíc, přátelé, co mě znají ví, že mluvím často sarkasticky a někdy mi to ujede i v běžné diskusi, kde mě lidi neznají, tak ty věty pak nejsou dobře pochopitelné 🙂

jipe
7. únor 2019

@vita_ nošení čelem dopředu je špatně vždy, čelem k tobě musí být nohy do M a záda do C

no_title
7. únor 2019

@vita_ Ergobaby má většinu modelů v pohodě, ale u jednoho modelu, kde právě udělali to nošení dopředu šlápli vedle. Zkuste projít fb skupinu Nosíme děti, tam o tom bude více informací, který model to je a tak.

vita_
7. únor 2019

@no_title Vím který to je, resp. jsou dva. Moc právě nechápu, proč by to mělo být špatně, umožňuje klasické čelem k nosiči s nohama do M a zády do C a navíc i dopředu. Kvůli tomu, že nabízí i tuto možnost, tak se jedná o špatné nosítko, i když by se nošení dopředu neužívalo?

ttm
Autor odpověď smazal
no_title
7. únor 2019

@vita_ Myslím, že tam byl problém i v přílišné tuhosti nosítka, zítra na to mrknu. Nebo se tam zkuste přidat, mělo by to tam jít vyhledat (Nosíme děti na fb)

vita_
7. únor 2019

@no_title Ok, děkuji, nám se právě tohle líbí, protože je jakoby ze síťoviny ... jinak si právě myslím, že v nosítku musíme v létě umřít. Jde o Ergobaby Omni 360 cool air.

vita_
7. únor 2019

@ttm Záda právě nejsou vypolstrovaná vůbec, je to síťovina, polstrování je pouze kolem nožiček. Tak teď nevím, jestli je to dobré nosítko nebo ne :/

ttm
Autor odpověď smazal
vita_
7. únor 2019

@ttm Takže pokud jsem to pochopila správně, je potřeba, aby si dítě prohlo záda a aby mu v tom nic nebránilo? Jaké tedy nosítko je podle vás nejlepší? Na cenu není třeba hledět. ..

ttm
Autor odpověď smazal
vita_
7. únor 2019

@ttm Děkuji, my jsme zkusili Jožánka, ten nám teda nevyhovoval, chlapovi ještě, ale mě vůbec, abych si ho nastavila příjemně pro sebe, tak malej v tom byl šíleně stísněnej, teď máme doma tady to Ergobaby a právě jsem měla lehce špatnej pocit z těch zad, proto jsem se ptala, ale líbila se nám ta síťka. Šátek jsem nechtěla, to než navážu, tak se malej uřve, potřebuju to rychle nandat, rychle sundat, nepotřebuje se nějak extra nosit, spíš to mám na výlety, popř. na občasné "pochování", má 5 měsíců. Taže když to shrnu třeba klasické Ergobaby úplně to základní by mohlo být ok, že? Protože jinak nám sedí.

ttm
Autor odpověď smazal
ttm
Autor odpověď smazal
vita_
7. únor 2019

@ttm Super, tak děkuji moc za pomoc 🙂

pandabox
8. únor 2019

Šátek či nosítko je super věc..neumím si to bez toho vůbec představit🙂 já první dceru i za chůze v šátku kojila..nebyla potřeba se zastavovat.mohli jsme na túry i na stezky..(s kočárkem by toto sklo těžko). Teď mám dvojčata a občas nosím objednávky..až bude jaro tak je budu nosit Vídeň ten kontakt je skvělý..a ta pohodlnost být bez kočárku🙂) já to vidím spíš obráceně .kočárku je trend, který nemá moc smysl🙂

pandabox
8. únor 2019

@sudylichozrout kocarek.mozna nenapáchá žádný škody, ale taky je to separační pomůcka..děti které jsou nošené mají více podnětů, lepší kontakt a usínají do hlubšího spánku.. všeobecně je prokázané že nošení je prospěšnější..https://www.eshop-branakezdravi.cz/clanek/nosen...

pandabox
8. únor 2019

@alcar já to m.taky starší dceru a dvojčata..ale já teda nošení miluju..dvojčata vozím častěji v kočárku protože nemam dobrou nosici bundu, e.nosim.je venku alespon po jednom..já je v šátku i nakojim..takže muzu ten kojící čas nějak využít..

Strana