Nosítko - je to nutné lzo?
Ahoj maminky,
chtela jsem s Vami prodiskutovat tema noseni deti. V posledni dobe se celkem tohle noseni rozmohlo, hlavne to 'ergonomicke' noseni a vlastne ani nerozumim tomu proc.
Ja osobne mela doma manduku, šátek a ringsling, jakozto prvorodicka vsechny zbytecnosti a nezbytnosti. Vyuzila jsem pouze 2x manduku, ale ze by mi to nejak usnadnilo praci se rici neda. Mnihem efektivnejsi mi prislo maleho uspat a pak si praci udelat. Totez mi prislo pohodlnejsi na prochazkach. V obchode jsem si davala veci do kosiku a divala jsem se na pani ktera mela mimco brecici na dobe a plne ruce zbizi, tak si rikam je to opravdu takovy pomocnik? Neni lepsi najit jiny zpusob? Rikam si, ze kontaktu ma matka s ditetem az az, zejmena pri kojeni.
Ptam se hlavne proto, , abych trichu pochopila smysl tohoto trendu a treba jej i do budoucna dokazala ocenit, ale zatim mi to neni vubec jasne.
každý dítě je jiný a některý ani třeba nespěj jinak, než přímo u tebe, nebo se daleko víc buděj atd.
navíc malý lidi maj v sobě po staletí zakódovaný to, že jsou jako nejmenší u matky furt. dává to smysl i z antropologickýho hlediska, že to je jakýsi tvoje "fenotypický" očekávání. takže hodně dětí opravdu chce bejt furt u mámy, jinak jsou n espokojený. buď ráda, pokud to neznáš. nemysli si, že bys to nějak natrénovala tím, že necháš dítě brečet kousek od tebe. potřeba kontaktu každýho dítěte je jiná.
co se týče zdraví, daj se o tom najít informace. ergo nošení by mělo bejt ok, je ale potřeba tam usadit dítě správně.
pro inspiraci k úplně jinýmu pohledu lze doporučit kontroverzní titul Koncept kontinua... abys jako víc pochopila, o co v tom nošení jde.
@vita_ To s tím horkem v létě je trochu problém, to je pravda. Já mívala šátkové nosítko Fidella, ale v létě to byl masakr, hlavna ta látka je opravdu hrubá a hřeje, ještě ji mám kolem sebe omotanou skoro jako v šátku. Teď jsem si pořídila větrací Kokon, tak doufám, že to bude lepší. Funguje to tak, že se dítě nasadí do nosítka a pak se na zádech může otevřít větrací kapsa, ať mu není takové horko 🙂. Máme verzi s liškou, která tam už bohužel není, ale vypadají jinak takhle: http://www.kokon-nositka.cz/Exkluziv-Kaktus-zel...
To je hezký dotaz. S prvním synem bych bez manducy asi zhebla... Nebyl kočárkový a já neměla řidičák. Popravdě strašně jsem se nadřela, ale jinak to nešlo. Nebýt manducy, skončila bych pro ten věčný řev asi na psychiatrii. Druhý syn je kočárkový a řídím. Manducu jsem použila jednou na výletě uvnitř, kde byly schody... Záleží především na dítěti, ale taky na okolnostech, třeba kde člověk bydlí atp.
ale jinak autorce, pokud ti přijde úsměvný a trapný, že se někdo ohání větou, že má hodně kontaktní dítě, tak ti dobře radim - moc se nesměj. aby ti pán bůh nedal z tohoto hlediska u dalších dětí na prdel🙂))) ono to totiž není úplně vždycky super a snadný mít doma náročnější mimino. a zvlášť, když k tomu přistupuješ tak, že je to tvoje zásluha, že dítě je zvyklý spát v postýlce a je tam v pohodě, a v kočárku je v pohodě, a příkrmy jí v pohodě a kojí se v pohodě a já nevim co všecko.... páč bys mohla hodně rychle spadnout do depky, že je to teda tvoje vina, když to to další dítě nějak neumí se naučit....:D ale spíš tě tipuju na to, že bys hodně rychle otočila ve svejch soudech, jak je to se zásluhama mít kontaktní nebo nekontaktní dítě;) člověk míní a dítě mění. buď ráda, že máš pohodičku a nemusíš to řešit navzdory svýmu nepohodlí.
i když je to otázka, no páč jak tušim bayt dobře poznamenala, to, že se některý děti hlasitě nehlásej o to, aby s nima bylo zacházený jinak, nemusej bejt nutně spokojený a vysaturovaný třeba přes ten kontakt, kterej prostě mimina potřebujou. myslim si, že všichni. akorát se možná bude lišit forma. (někomu stačí, když jsou ti na blízku a povídáš si s nima)
@pandabox odkaz nefunguje, ale da se rozulustit, odkud vitr vane. Nezlob se, ale fakt chces tohle sve tvrzeni podporit odkazem na clanek na zdravickarskem eshopu? To ma byt podle tebe relevantni zdroj? :-O
@normalnimatka ale no tak, uz zase tenhle nazor? Jak jsem uz v drivejsim prispevku poznamenala...ja mela/mam opravdu kontaktni deti (tim, ze jsou nedonosene, tak na to maji narok uz z principu), prvni rok to s nima bylo diky nedonosenosti hodne, opravdu hodne narocne (a troufam si rict, ze tak o 100% narocnejsi, nez maji matky s jednim donosenym, kontaktnim a v pohode se kojicim ditem). A zvladli jsme to (temer) bez noseni, s postylkou, s kocarkem, s flaskou UM, diky starsi dceri jsem se nevenovala jen vyhradne jim. Takze “musim nosit, protoze mam kontaktni dite” je silne individualni. I kontaktni dite muze mit jine uspokojovaci metody, nez jen noseni a spani ve spolecne posteli.
A ten posledni odstavec je podle me nicim nepodlozeny. Akorat se tim nosici matky, ktere neumi dite uklidnit jinak, nez nosenim, rady ohani.
@alcar vždyť píšu, že kontaktní jsou všechny mimina, akorát se bude lišit forma, kterou vyžadujou na uspokojení. někomu stačí, když s nima jdeš v místnosti a mluvíš na ně. ale někdo prostě chce jen nosit, spát na tobě apod.
aha, a jak se teda projevovalo to, že tvoje děti byly tak hrozně kontaktní? když tolerovaly postýlku, kočár a ještě ses nevěnovala jen jim?😃
Každé miminko je snad kontakní a potřebuje mámu. Rozlišovat děti na kontaktní a nekontaktní mi přijde absurdní a každá maminka ho dopřává svému děťátku jinak, tak jak miminko potřebuje.
@sudylichozrout Klokanka je myslím to, že tam nosíš dítě čelem dopředu...má větší rozhled 🙂
@normalnimatka ano, moje deti se chtely nosit a spat na me, plakaly jako jine kontaktni deti... a ano, tohle vsechno jsem vyresila i bez noseni. Stalo me to nemale usili. Hodne jsme rehabilitovali, kontaktu meli hodne, hodne jsme se tululi a mazlili, postylku jsem mela v obyvaku, takze na me porad videli. A jako jine deti, meli k dispozici hraci deku, hracky, se kterymi si hrali (snad to proboha nekdo zas nebude brat jako separacni pomucku a vec, ktera to usnadnuje rodicum 😀 ). Nevim, asi jsem v tomhle byla celkem v pohode, protoze jsem nemela potrebu je po kazdem zabreceni cpat do satku.
@ttm bavime se tu o noseni... takze pokud neumis nebo nechces sve dite uklidnit jinak, nez tim, ze ho soupnes do satku, tak to sorry, ale moje rady budes povazovat nejspis za “nekontaktni”.
@marketa1218 no jo, kdyz ony si nektere matky mysli, ze brecici dite = kontaktni dite a ty, ktere nebreci 22 hodin denne a tolerujpu kocarek = nekontaktni deti nebo deti, ktere to uz “vzdaly” a jsou spokojene jen na oko. To je potom tezka jakakoliv diskuze.
@alcar
A co je špatně na uklidnění dítěte v šátku oproti uklidnění dítěte houpáním na rukou nebo v kočáru?
@la_amanita a co je spatne na uklidneni ditete v kocarku nebo houpanim na rukou oproti satku?
@alcar
Toto není odpověď. Nějaký důvod k averzi vůči uklidnění v šátku mít musíš, píšeš doslova "neumí uklidnit jinak". Tak asi to mimino to uklidnění v šátku potřebuje, ne? Co je pak na tom špatně?
@alcar ježišmarja... no tak tvoje děti asi zas tak extrémně kontaktní nebyly. kdyby jo, neuklidnilo by je třeba nic, kromě toho, že by byly pořád v náručí, na tobě apod... a ne, není to neschopnosti těch matek. to je zas diskuze o hovně.
@ttm dej si dítě na velkej nenaducanej polštář, kterej si položíš na nohy v sedě a houpej nohama🙂
@ttm jezisi, ty nosis dite celodenne? Ty ho nedavas na zem, nedavas mu hracky na hrani atd.? Ty ho vubec neodlozis? Tak to se pak nedivim, ze uz nechce nic jineho.
Nedovedu si predstavi, kdybych k tomu mela pristupovat jako ty s dvojcatama, kdyz jedno je uz tezke na noseni. Co bych pak delala ja, kdybych je oba mela celodenne nosit? 😀
@ttm nevím, jak máš staré dítko, ale u nás na uklidnění pomáhalo jen prso nebo nošení do cca 8 měsíců. Pak už se to dalo řešit i zaujetím, třeba nějakou zajímavou hračkou nebo jsem ho donesla, aby se podíval na papoušky. Ale do té doby jen tyto 2 věci (ale primárně jsem to řešila kojením, když to nešlo, tak šátek nebo šátek + kojení). Pak už jsem nějak přišla na to, že v určitou dobu brečí z určitých důvodů - např. po obědě že chce spát, po spánku že se nudí atd.
@la_amanita nebudu to tu psat furt dokola, uklidnit dite jde i jinak, nez v satku. Vlastne sis sama odpovedela. Dite lze dat i do kocarku a houpat s nim. A pokud dite nechce byt nekde jinde, nez v satku (jak tady nektere tvrdi, tak asi cely den), pak je proste neco spatne.
@ttm a jinak si z těch poznámek výše nic nedělej 🙂 Já jsem nosila cca 5 hodin denně na denní spánek (někdy i víc, když se někam šlo). Do asi 4-5 měsíců, pak se ty časy postupně zkracovaly, když si už chtěl hrát. Já to beru tak, že ty děti by se měly pokládat na bříško a hrát si a tak, ale nic se neděje, když takové maličké děti spí přes den jen v šátku. Ono je to pak přestane bavit a sami se začnou z nosítka vykrucovat, že chcou ven, u nás to přešlo malého skoro ze dne na den. Okolo 6 měsíců, od té doby nosím výhradně jen když jdeme ven.
A motoricky je zcela v pořádku. Začal se stavět o nábytek v 7,5 měsících od 8 obcházel nábytek a začal sedět. (někteří tvrdí, že to brzdí ve vývoji, ale není to tak, vyvíjí se úplně stejně jako kočárkové)
@normalnimatka prece nemuzes mit dite na sobe cely den? A pokud dite cely den breci, protoze ho nemas na rukou nebo na hrudi, je neco proste spatne. Sorry...
@alcar my taky furt píšeme dokola, že jsou ale děti, který prostě např. tím houpáním v kočárku neuklidníš. ale tady je to asi marný. prostě si myslíš, že je to tvoje zásluha, že dítě naučíš se uklidnit v kočáru. no, není, no.
@alcar jo, a podle tebe to "něco špatně" je samozřejmě v přístupu matky:D
@normalnimatka dobre, takze jinak. Jak casto za den takhle dite uklidnujes? Mluvis tady o celodennim uklidnovani, protoze mas VYSOCE konaktni dite. Ono se opravdu neuklidni jinak? Nebo ty ho neumis uklidnit jinak?
@alcar
LOL, a co je na tom špatně? Jsou prostě děti dráždivé, které u někoho v podstatě celý den být musejí, protože jinak prostě pláčou. Třeba je trápí prdíky a na ty správný úvaz v šátku pomáhá. A když chce být dítě jen v kočárku a ne v šátku, tak je podle tebe dobře? Pokud ano, z jakého důvodu? Má to vlastně nějakou logiku, že kočár či postýlka ano, a šátek ne?

@terka2018 také u nás nosítko neuspělo.presto že syn se hodně rád choval a nosil,tak v nosítku spokojený nebyl a mě to také nepřišlo moc pohodlné a příjemné.vyuzili jsme ho právě jen na té dovolené, kdy potřeboval uspat a do kočárku se už nevešel . takže na uspání dobrý ale nechat ho tak třeba 2 hodiny to bysme asi nezvládli. Určitě nosítko je fajn pro ty, kterým jiné způsoby zklidnění nezabraly nebo se jim lépe pohybuje např.v MHD..ale kdo nenosí, určitě není nekontaktní a naopak nosici maminky nemusí být jediné správné. Když nosítka nebyla,nosily se děti v rukách.takze za mne pomůcka,která existuje,ale není to nutnost pro každého.