icon

Nosítko - je to nutné lzo?

terka2018
6. únor 2019

Ahoj maminky,

chtela jsem s Vami prodiskutovat tema noseni deti. V posledni dobe se celkem tohle noseni rozmohlo, hlavne to 'ergonomicke' noseni a vlastne ani nerozumim tomu proc.
Ja osobne mela doma manduku, šátek a ringsling, jakozto prvorodicka vsechny zbytecnosti a nezbytnosti. Vyuzila jsem pouze 2x manduku, ale ze by mi to nejak usnadnilo praci se rici neda. Mnihem efektivnejsi mi prislo maleho uspat a pak si praci udelat. Totez mi prislo pohodlnejsi na prochazkach. V obchode jsem si davala veci do kosiku a divala jsem se na pani ktera mela mimco brecici na dobe a plne ruce zbizi, tak si rikam je to opravdu takovy pomocnik? Neni lepsi najit jiny zpusob? Rikam si, ze kontaktu ma matka s ditetem az az, zejmena pri kojeni.

Ptam se hlavne proto, , abych trichu pochopila smysl tohoto trendu a treba jej i do budoucna dokazala ocenit, ale zatim mi to neni vubec jasne.

ttm
Autor odpověď smazal
alcar
8. únor 2019

@ttm 😂🤦‍♀️ No jo no...dvojcata holt no. Ctyri ruce nemam a zblaznit z toho se taky nehodlam. A kdyz mi trestila hlava, vzala jsem si brufen. A jo, takhle jsem fungovala rok.

no_title
8. únor 2019

@vita_ to by mělo být v pohodě, jde to zmenšit, je od 4 měsíců, rostoucí.

no_title
8. únor 2019

@terka2018 Syn dráždivý jednu dobu byl, kojit nechtěl (jak viděl prso, tak řval) spinkal krátce, u ničeho nevydržel dýl než 5 minut. (hračky, nic nezabíralo). Furt jsem musela střídat činnosti - ukazovat papoušky, výhled z okna, hrát si s ním, štěrkat štěrkátky jak truhlík, kojit, nosit, no bylo to na budku. Díky Bohu za šátek, protože v něm spal v kuse i 2 hodiny, pak se nakojil a spal další 2 hodiny. Zbytek dne byl výše popsaný blázinec. Ale měla jsem strach ho nosit déle než na to odpolední spaní, aby nespal přes den a v noci by řádil. Až když začal lézt a rabovat šuplíky, tak se to zlepšilo. To stačilo při mrmlání nabídnout šuplík, který mohl rabovat a bylo líp 🙂

normalnimatka
8. únor 2019

tak to je to, na co sme tu všichni čekali. rada, jak uklidnit KONTAKTNÍ, tedy dítě vyžadující neustále bejt u matky apod.? dát do kočáru, přejíždět práh a poslouchat řev 20 min, páč jednou to to dítě vzdá. 😂 tak ten je hodně dobrej.

alcar
8. únor 2019

@normalnimatka moje deti to ale nevzdaly, vzdala jsem to ja. 😂 Ale verim, ze matkam, ktere maji jedno udajne drazdive a kontaktni dite, tak z nejake pohodove alcar s dvojcatama na MK, ktera nositko ani satek nechtela, musi mit hodne tezkou hlavu. 😂 Tak ted jde o to, jestli jsi to vubec vyzkousela...jestli vubec chces. 😉 Jo a kazde dite je KONTAKTNI!

alcar
8. únor 2019

@normalnimatka a propos...tobe se dite v satku uklidni okamzite nebo tam nejakou chvili breci?

jipe
8. únor 2019

@alcar "samo ze breceli, nez se uklidnili, normalka u deti. Nekdy breceli 10, nekdy 20 min. Podle toho, zda jsem mela na ne cas. Clovek se z toho holt nezblazni." Tak tohle já třeba nedávám (jasně, nemám dvojčata), ale i venku řvoucí dítě z kočárku vyndávám, pokud nejsme 3minuty od baráku. Když brečí, že chce maminku a chovat, nosit, tulit, tak fakt nedrndám kočárem do té doby, než to vzdá, že je to marný nebo se vyčerpá a usne.
Jinak se obě děti obvykle uklidnili hned, jak jsem je vzala do ruky, někdy protestovaly u vázání šátku, ale pak byli v klidu. V pozdějším věku už občas chtěli někde raději lozit, ale to by se v tom mhd sápali i z kočárku. Syna jsem mnohdy jako malé miminko měla hodiny na kolenou, aby nebrečel, s šátkem jsem zvládla uvařit, najíst se i to wc, dcera byla spokojená v košíku a stačil bílý šum a drndat s košíkem. školku fakt nevím, jak bych bez nošení dávala. To, že tobě nošení nevyhovovalo, neznamená, že to jiným nemůže pomáhat. Ono s dvojkama je to zase o něčem jiném, to není zas tak snadné, když brečí, tak hodit do šátku obě, že... kdybys měla jen jedno miminko a brečeloa věděla jsi, že u tebe se uklidní - hned a ne až po 20minutách, možná bys to taky praktikovala

sudylichozrout
8. únor 2019

Ty blaho, holky, uz to nereste, vzdyt je to uplne sumak, co kdo pouziva. Hlavni je, ze jsou vase deti OK.

alcar
8. únor 2019

@jipe no nevim...mozna. Ja to tak vlastne praktikovala i u dvojcat. Nosila jsem vzdy jednoho, ale zavazelo mi to. Mne jde spis o tu myslenku, ze se dite jinak, nez kontaktem (v teto diskuzi nosenim) neuklidni. Ja tvrdim, ze se daji VSECHNA decka uklidnit i jinak a nemusi u toho byt nutne matka primo pritomna... (staci jen chtit a vyzkouset) a taky to nemusi nutne znamenat, ze nenaplnuji potreby ditete a to dite je klidne, protoze to vzdalo...jak tu xkrat zaznelo. V tom je cela ma myslenka. Diky za slusny komentar. 😉

normalnimatka
8. únor 2019

@alcar ne, proč bych měla chtít zkoušet nechat dítě brečet 20 minut a přejíždět s kočárem přes práh? to by mě opravdu nenapadlo. škodí jak jedno, tak druhý. pokud se dítě rychle zklidní po chování, nebo zašátkování, radši budu fakt volit to. páč to je taky asi to, co potřebuje.
o svým dítěti jsem tady nepsala nic, tak s tím nebudu ani začínat. není to předmět diskuze.
ale jinak ano, myslim si, že děti, který chtěj kontakt, tak se logicky uklidněj velmi rychle, když je vezmeš do náruče, pudeš kojit, nebo dáš do šátku, a je to to, co potřebujou. troufám si říct, že pokud se dítě uklidní po 20 minutách od tvý strategie, tak ta strategie nefunguje úplně dobře. ale koukej se na to jak chceš. dvojčata nemám a doufám, že mít nebudu. tak mám holt měřítka asi trochu jinde.

no_title
8. únor 2019

@alcar syn se uklidnil z 95% hned, jak se dal do nosítka. Jednou jsem si z toho udělala srandu, kamarádka ho hlídala a začal jí brečet, nešel utišit, tak jsem jí řekla, hele ukážu ti kouzlo - šup do nosítka a byl ticho 😀

hafika
8. únor 2019

@alcar Taky jsem měla dvojčata, sice donošená, a k tomu o dva roky starší dítě. A tedy naopak si myslím, že mě nošení hodně usnadnilo život. Obě dvojčata najednou jsem nosila jen výjimečně (jsou těžké), prakticky jen na to, abychom mohli odejít z bytu, protože bydlíme ve čtvrtém patře bez výtahu. Neumím si představit je tahat v autosedačkách nebo v korbičkách od kočárku, to bych se při váze autosedaček/korbiček udřela. Navíc mi zbyly volné ruce pro tašku a starší dítko a nemusela jsem jít schody 2x. Dokonce ani neumím vařit a dělat domácí práce s šátkem v předu, překáží mi, takže i to chápu. Na zádech už je to lepší, ale s dítětem na zádech jsem nakonec vařila jen párkrát a kupodivu až s batolaty, když si některé dítko udělalo bebí, nechtělo se dlouho uklidnit a já rychle potřebovala dodělat oběd pro ostatní. Ale nosítko mě zachraňovalo v situacích, kdy se jedno dítě rozbrečelo v kočáru a potřebovalo pochovat a zároveň bylo už potřeba jít domů se starším. Jednu dobu se mi děti v nespokojenosti v kočárku dost střídaly a jedna paní si dokonce myslela, že mám trojčata (dvojkočár+nosítko) 🙂 S nosítkem jsem sama zvládla kontrolu s dvojčaty u doktora a nemusela jsem jedno dítě nechávat v kočárku v čekárně. Když byl muž na služebce, myla jsem mimina tak, že jedno bylo v nosítku na zádech a druhé jsem koupala. Protože jinak by to druhé v postýlce prořvalo. A to moje děti nejsou přehnaně kontaktní, občas je šlo uklidnit mluvením nebo zpíváním, jindy jen pohlazením. Jo, a mnohem radši uklidním dítě nošením, než chováním na rukou, to mě vyčerpává daleko více. Mě některé z těch jiných způsobů prostě přijdou daleko komplikovanější než vzít brečící mimino a dát ho do šátku a druhé spokojené nechat. Vy to asi máte jinak, proto vám možná uniká ta pointa. Jasně, když brečí obě, pak jsem hledala jiné způsoby, chovala na sobě, tulila, zpívala. Uspání v kočárku u holek nikdy nefungovalo.

V 9 m jsme s dvojčaty přešly na sportovní verzi kočárku a jim se v ní prostě nelíbilo. Doteď nevím přesně proč. Tak jsem vytáhla sporťák po starším a druhé dítko nosila. To bylo úžasné. Najednou jsem do kopců tlačila mnohem menší váhu, byla jsem mnohem flexibilnější, zvládala jsem i lehký terén, kde bych dvojkočár nikdy neutlačila. Takže za mě je i částečné nošení dvojčat fajn a zjednodušuje život, rozhodně to není tak, že nošení pro maminky dvojčat není, jak mi vyznívá z vašich příspěvků.

cosimamvybrat
8. únor 2019

@alcar hm, tak 20 minut je zlatých, naši synové by řvali klidně i hodinu (neúmyslně vyzkoušeno) a uklidnili by se až ve chvíli, kdybych je vzala do náručí. Měli to tak od prvního dne, co se narodili, nikdo je na to neučil, leda že by se na to naučili už v děloze asi. Nic z toho, co jsi vypsala nefungovalo, sorry jako. Tak jsme je holt nosili na rukách, jestli jsme podle někoho dělali něco špatně, tak ať, nám se to oplatilo, byla to otázka tří čtyř měsíců častého nošení a pak už stačilo méně a méně. (Pomohla hodně vojtovka, protože měli diastázu a hypertonus, takové dítě je ve volné pozici v neustálém neklidu, napětí až křeči, nějaké rozptylování fakt nefunguje. A takových dětí je taky dost.)

alcar
8. únor 2019

@normalnimatka jo, ze kocar skodi uz jsme si tu precetli nekolikrat. Mas pravdu, moje meritka jsou take uplne jinde.

jipe
8. únor 2019

@alcar tak on je asi zakopaný pes v tom uklidní a uklidní - všechny děti se dřív nebo později uklidní, otázka je, jestli se jim to líbí před tím 20 minut řvát..Já to beru tak, že když to dítě brečí, něco potřebuje, ok, pohoupu kočárkem, brečí dál, takže kočárek asi není to, co potřebuje, vezmu do ruky, brečet přestane, aha, tak asi potřebuje nosit.. já kočárek používám normálně, asi i víc než nošení, ale po 20 minutách řevu to dítě asi bude fakt spíš rezignované než spokojené, když se uklidní

alcar
8. únor 2019

@jipe tak jasne,clovek to nepraktikuje denne, ze jo. Ale parkrat byla proste situace, kdy vyzadovala pozornost starsi dcera, tak si holt chvili porvali. Ujmu to na nich nenechalo. ☺

hafika
8. únor 2019

@alcar Ale tak je rozdíl, jestli dítě brečí 5 minut např. protože jsme přišli z procházky, mám tři děti a žádné z nich se samo nesvlékne a musím je prostě všechny svléknout než je začnu tišit/chovat, nebo nechám mimino 20 min vyřvat, protože starší si chce dokreslit obrázek, prohlédnou kamínek ap. Kombinace dvojčata + batole je prostě taková, že občas brečí všichni a musí se to přežít. Někdy prostě nejde pomáhat třem dětem najednou. Člověka to trochu otupí, ale proč se bránit prostředkům, které rychlému uklidnění napomůžou. Ono je to takové to, že sytý hladovému nevěří. Stejně tak nevěří maminky jedlíků maminkám dětí, co nejí skoro nic, nebo jsou vybíravé, maminky bystrých dětí těm, co jsou trochu opožděné atd.

Dá se říci jen jediné, někomu šátek maximálně vyhovuje, někdo ho kombinuje s kočárem a někdo mu na chuť prostě nepřijde. A je hloupé, když do sebe různé tábory šijí. Přílišná propaganda každého dobrého názoru totiž působí zcela opačně, než by měla.

normalnimatka
8. únor 2019

@alcar kočár ne, bystrá děvo. kočár, s kterým se přejíždí práh tam a zpátky, škodí. když to chceš polopaticky.

alcar
8. únor 2019

@normalnimatka tak jisteeee 😂

terka2018
autor
8. únor 2019

@normalnimatka jak skodi, jesi se muzu optat?🙂

lueur
8. únor 2019

@terka2018 necetla jsem celou diskuzi, ale prodam svuj pohled. Smysl to ma velky. Nikdy nemas takovy kontakt, jako kdyz mas dite na tele. Na rukach ma clovek teochu tendenci ho odlozit, hned jak to jde. A predstav si, ze jsem deti, ktere treba kocarek nemajo rady. Moje dcera zacala byt v kocarku spokojena asi ve trech mesicich. Od te doby to konbinujem. Kdyz byla hodne mala a byla krize, ze nemohla spinkat vedrem a plakala, pomohlo ji navazat na sebe. Detem se to libi, neni to moda, je to prirozeny. K te prakticnosti. Na nakupy ideal, protoze kdyz to neni tydenni nakup potravin, abys to neunesla, dostanes se vsude, i do malych obchudku a po schodech. A na praci doma se taky da, dokud je pres ne videt, pak na zada. Kdyz dite spi pul hodiny, moc toho clovek neudela. A treba pri nemoci, kdyz jsou protivny a neodlozitelny k nezaplaceni. Skoro me mrzi, ze uz nenosime tak casto, dcera ma 9 mesicu.

puhelin
8. únor 2019

Nechat dite 10 minut plakat v kocarku a cekat, az drncanim pres prah odpadne vysilenim? To snad ne ;( Nikdy jsem dceru nenechala plakat, trhalo by mi to srdce. Po trech dnech v porodnici vedle novorozeneckeho oddeleni jsem si zakazala nechat dcerku plakat.

pandabox
8. únor 2019

@sudylichozrout umíš německý?cetla jsem pár zajímavých článků, ale v němčině.. ráda přepošlu..

pandabox
8. únor 2019

@hafika mám.stejnou kombinaci starší je o dva roky starší jak dvojčata a musím říct, že to máme podobné . Dneska jsme teda měla na zádech na spánek starší a dvojčata v kočárku..ale zítra půjde zase jenom z dvojčat .na jaře budou chodit do šátku obě .🙂

sudylichozrout
8. únor 2019

@pandabox nene, nemecky nesprechtim, bohuzel. Ale klidne posli, prozenu to Googlem, snad z toho gro pochopim.

alcar
8. únor 2019

@puhelin ne dite, ale dve deti! Kdyz neni moznost je vzit obe do naruce, tak co ma matka delat? Zas dalsi chytra... 🙄 Myslim, ze kdyby ses dostala do teto situace a prosla se v “mych botach”, tak bys mluvila jinak. 😉

terka2018
autor
8. únor 2019

@alcar Vypadá to, že jsme nejhorší mámy, když nejdeme hned za dítětem když pofňukne :D .

alcar
8. únor 2019

@terka2018 taky mi to tak pripada. Ale neprekvapuje me to tady. 😃

puhelin
8. únor 2019

@alcar 10 - 20 minut neni moznost vzit druhe dite do naruce? a co dela to druhe dite, kdyz sourozenec drnca tu stejnou dobu pres prah v kocarku?

Strana