15měsíční dítě. Jak udělat, ať v noci spí?

18. led 2024

Dobrý den, mám 15m dceru, usíná u prsa, zabere "za minutu", uspávání je pohoda, ale v noci se budí milionkrát, hledá mě, a vyžaduje prso. Spí u mě v posteli. U prsa pak zase usne. To by bylo ok, ale otec je nefunkční, já nespala 2,5 roku déle než 2 hodiny v kuse, děti jsou 24/7 na mě, domácnost...
Už jí prostě "musím" naučit lépe spát. Já už jsem na pokraji zhroucení. Prarodiče pomáhají, ale sami ještě chodí do práce, tzn "jen" v rámci svých možností (ale.i tak je to velká pomoc 🙏)
Co mi radite? Vydržet už nevydržím. Manžel nebude fungovat ani "pod výhrůžkou smrti nebo rozvodu". Nechat ji plakát? Ubreci se k spánku? Pouštím bílý šum často, ale prso je prostě nej... Prosím poraďte 🙏😴😭

pe_tu_ss_ka
18. led 2024

Nevím, zda to chcete slyšet, ale ať spí s vámi. Mladší sice usíná u sebe taky kojením. Ale v noci většinou po půlnoci se stěhuje mezi nás.. a pak spíme všichni líp a v kuse, než pořád vstávat a chodit do pokoje.

hanka_12345
18. led 2024

Ahoj,me stacilo precist ten prvni radek. Syn byl to samy a pomohl mi az odstav ale to asi slyset nechcete. Ja kojila do 2 za cenu ze holt se budil. Po uspani vydrzel treba 2 h ale pak se do rana treba jeste 5x vzbudil. Jak jsem ho odstavila tak prvni den se budil,druhy den asi 1x.a pak to prestalo uplne. Asi to chce bud odstavit nebo zatnout zuby😀

me_druhe_ja
18. led 2024

Zkus odstavit. Mě to pomohlo. Mladší dítě od narození nespalo, budila se klidně 3x do hodiny a nic než prso nezabralo. Odstavila jsem v 10,5m a do měsíce to bylo úplně jiný dítě. 🙂 od toho roku spí krásně celou noc bez uspávání a ničeho (bude mít 3 roky za pár dní).

hanka_12345
18. led 2024

Ale taky jak pani psala výše, proste sem se na to vyprdla a nastehovala si ho do postele. Protoze uspavat ho 2h a jakmile se otocim tak je vzhuru ..na.to jsem fakt nemela.
Pak mi bylo putna ze se budi. A ve sve postylce spava cca od 3.5 ..predtim mel postylku suplou k me posteli ale moc to neakceptoval😀pak sme koupili postel a hnedka se mu v ni zalibilo..takze nebojte neni to ze jednou ho tam vezmete a mate ho tam do 8🤣a pokud manzel nepomuze,tak bych se na nej vyprdla at se treba mačká😀 na pripadne protesty bych rekla at si to zkusi sam...ono je strasne jednoduchy rict-matko starej se ja.to neumim/ja nemam prsa apod .... a ja jdu spat

hanka_12345
18. led 2024

Me prijde ze na nektery chlapy plati ze pokud jde o zivot ze " se teda postaram nó". A pak to najednou jde ikdyz to "za zadnou cenu nepude!!! Ja.to nezvladnu"

Manzel taky vubec nechtel o tom slyset, kdyz sem chtela jit ven tak nikdy sama protoze "ja nemam prsa a to je jediny co ho utisi a.vem si ho sebou a ja neumim prebalovat " ..."a az budes odstavovat musis byt tady s nama.v noci, schov.se.treba za skrin ale.tady musis byt!!" a kdesi cosi ...ja odjela normalne na tejden do špitalu a decko odstaveny! Dekovala js bohu😅tohoto sem se.opravdu ucastnit nechtela-zalezla pod perinou ze tu jakoze nejsem😂😂😂😂

jana_zofie
18. led 2024

Jo... taky přemýšlím, že je odstavím. Ze stejného důvodu. Nejsem si jistá, jak moc to tomu přispívá, ale přes veškerou snahu, probiotika, baktoral, STkill, mám počtvrté anginu. A to nevyspání je podle mě jeden z hlavních faktorů. Ale zatím váhám.

autor
18. led 2024

Klidně odstavím, jen nevím jak, syn se odstvail sám mým těhotenstvím plus měl i um, tak byl zvyklý na láhev.
A spím s ní v posteli, resp spíme na matraci, nicméně prostě spím s dětmi celou noc...

tridvajedna
18. led 2024

Pokud souzníš s odstavem, tak bych kojení postupně omezovala, přidávala jiné usínání rituály a věřím, že to pomůže lepšímu spánku vás obou. To nevyspání je peklo, soucítím. U starší jsem přestala kojit v necelých 2 letech a fakt o 90 % se spánek zlepšil. Druhý dítě má 13měs a je to taky hrůza, spíme spolu, určitě 10x se během noci přicucne. Ale pořád mi kojení dává víc benefitů, tak ještě min. půl rok chci vydržet.

jana_zofie
18. led 2024

Já si pohrávám s myšlenkou se prolít šalvějí a mátou a prostě omezit tok. Jestli to bude fungovat, nevím.

exbordelar
18. led 2024

Tento stav znam velice dobre 😅 pomuze odstav. Ja mam stejne stare dite (treti). Jeste ho kojim, ale uz jen dopoledne, jinak vubec. A v noci v zadnem pripade 😀 prvni tri dny to bude narocny, ale pak nastane zlom a bude to pohoda a uleva pro vsechny.
1. Neuspat u prsa - ja ho houpu na balone
2. Kdyz se vzbudi, tak mu to prso nedat. Bude plakat, hodne plakat. Na to se priprav. Ale kdyz to budes mit v tomhle smeru v hlave srovnane a budes o odstavu presvedcena, tak nevymeknes. Kdyz prestane to nejvetsi vztekani a rev, tak uhoupat.
3. Mit pripravene piti. Kdyz se bude vztekat, tak ho urcite nebude chtit a bude ho mrskat na zem. Ale az pomine ta hlavni faze a unavi se, tak se rada napije, uklidni se a bude se nechat uhoupat.
4. Pravdepodobne se za pul hodiny vzbudi zase a bude zase plakat. Zatnout zuby, mit pripravenou tvou vrelou naruc a piti. Uz to ale nebude tak intenzivni jako ten prvni rev.
5. A tak porad dokola… Dokud ji nebude stacit jen tvuj dotek a zase v klidu usne.

Odstavovala jsem takto tri deti. Prvni noc byla vzdycky narocna, ale ty dalsi lepsi a lepsi. Muj nejmladsi se budi porad, ale pro me je dulezity, ze uz nejsem jeho dudlik a staci mu to piti a spi dal. (S nocnim kojenim jsme skoncili v jeho 12 mesicich)

Drzim ti palce, at to zvladnes a i s manzelem to nak spolu vykomunikujete ❤️

areh
18. led 2024

Já jsem obě děti přestala kojit cca v 18m v noci a do dvou jsem nechala kojení jen večer a na odpolední spaní. První noci byly náročné, ale do týdne spali celou noc. To bylo do té doby nevídané!

elesse
18. led 2024

U obou dětí v tomhle věku pomohl postupný odstav. Kojili se jen na uspání a v noci. Když se vzbudili, syna jsem naučila na lahev, měl dudlík. Dcera oboje odmítala, tak jsem jen hladila a chovala a když to nešlo, nakojila jsem. Ale případy, kdy to nešlo, během pár dnů zmizely a spánek se během pár dnů poté zlepšil (teď spí 17m dcera od 19.30 do 6.30 s tím, že než si lehnu v 22 k ní, obvykle se budí jednou, pak už vůbec). Uspávám v nosítku.

lentilkah
19. led 2024

@jana_zofie To bych nedelala, akorat tim jeste vic zvysis poptavku.

lentilkah
19. led 2024

@jana_zofie A jeste jeden poznatek, ja musela odstavit ve dvou letech dceru kvuli opakovanym zanetum a na zastaveni nepomohlo ani prolevani bylinkama a ani prasky od dr. Byla jsem tyden jak Pamela a prsa mela jak sutry.

ondul
19. led 2024

Ja syna odstavila v noci na 13 mesicich a kupodivu zadnej velkej plac nebyl. Proste sem mu rekla, ze me to mrzi, ze uz nechci v noci kojit, ze uz je velkej kluk a v noci se spu, ze se muzeme tulit jak potrebuje. Narovinu, nelhat, v klidu. Parkrat pres noc fnuknul, ale treti noc spal az do ctyr. Bala sem se velkejch hysteraku, ty se nastesti nekonaly

autor
19. led 2024

No, holky 😂🤘 tak máme za sebou první noc bez prsa. Reps dostala večer a pak ráno až (a přes den před spánkem). A řvala. Teda křičela, jako o život. Byla jsem ale u ni, hladila, nosila, měla ji vedle sebe, na sobě.... Ne, křičela s malymi přestávkami do 3 do rána 👌

lentilkah
20. led 2024

Ono to bude par noci trvat, mozna bych nabidla jednou za noc um nebo odstrikane, klidne muze mit jeste hlad.

autor
23. led 2024

@lentilkah ona mi láhev nebere, ani čaj ani nic

lentilkah
23. led 2024

Dcera taky lahev nebrala, to je fakt. A uz je to lepsi?
Mozna je to slozitejsi, kdyz pred spanim dostane a v noci ne.

autor
24. led 2024

@lentilkah no, když se vzbudí, vezmu ji do naruce a za vteřinu spí dál. Ale nad ránem už v postýlce nevydrží a pláče, možná má fakt hlad, nebo prostě velký zvyk že spala u mě a u prsa....

lentilkah
24. led 2024

Nedivila bych se tomu hladu no. Je jeste celkem mala a ma narok.