icon

Co dělat, když dítě odmítá nočník?

kikisa311
5. lis 2022

Ahoj holky.. Dcera bude mít na začátku ledna a pořád si nechce na kakání říct. Ona si někde zaleze a je to v kalhotkách.☹️. Zkouším vysvětlovat pořád dokola. Když se jí zeptám kam se kaká tak odpoví hrneček nebo záchod. Ale stejně je to k ničemu. Zkoušela sem jí drapnout a dát na nočník nebo WC. Samozřejmě křik nebo když si sedla tak nic neudělala a pak se ani že celý den už nevykakala :think:. Od jara chceme zkusit školku ale z tohohle mám hrůzu. Má, nebo měl to někdo s dětmi podobné?

Strana
z2
pakeros
5. lis 2022

Syn mi tohle dělal taky.Lip de mu kakalo ve stoje než v sedě.Par měsíců prostě kakal do trenýrek.Pak začal chodit na wc

shirilka
5. lis 2022

@kikisa311 Taky to řeším, vždy se schová do skříně tam se podělá a pak pořád běhá dokola po bytě. Ví kam se má kakat, odkud co a jak, všechno řekne a nic.

luciksima
5. lis 2022

Dcera měla přes rok na kakání plinu.curala normálně všude i venku,ale vždy když chtěla kakat chtěla plinu a dobrý odnaučila se to sama ze dne na den .ve školce nekakala vydržela vždy až domů

kikisa311
autor
5. lis 2022

@shirilka no právě. To je jak u nás. Já už nevím jak na ní. A synek je ve školce? Z toho mám úplnou hrůzu..

kikisa311
autor
5. lis 2022

@kikisa311
@luciksima to já právě se bojím že to třeba nevydrží .ona kaká tak nepravidelně. Někdy ráno, někdy v poledne a někdy třeba až večer 🥺

malenka3
5. lis 2022

Kakání je pro děti obrovský krok kupředu. A je to nesmírně citlivá záležitost. Často problematická kvůli brzkému odplenkování, často kvůli nějakým jiným potížím, nezřídka vede k psychogenním zácpám.
Zkus přijít na to, co je tím problémem u ní. Samozřejmostí je udržet klidné nervy, i když to se snadno píše a hůř provádí. Zkus začít kompromisem. Pokud hledá skryté místo, chce soukromí. Naprosté. Dej jí nočník klidně tam, kam chodí. Zkus se s ní domluvit, že ji necháš v klidu (i za cenu nepořádku, než si to sedne). Moje druhorozená chodí rovnou na záchod, nočník obešla. Vyžaduje striktní soukromí, nesmím tam být s ní. Snažím se to respektovat a a nervózně jen zjišťuju, zda už je hotová. I za cenu mytí prkýnka pokaždé, protože se snaží být samostatná. Ale stojí mi to za to, že se vykaká.
Zkoušeli jste třeba rovnou záchod s redukcí? Jakože bude jako velká holka?

kikisa311
autor
5. lis 2022

@malenka3 ano zkoušela sem snad všechno. Dala jí nočník do toho kouta a řekla že jí nechám v klidu ať se může vykakat. Nebo i ten záchod také tak. Ale nic. I nabízela sem jí její oblíbenou sladkost ale také bez úspěchu ☹️

malenka3
5. lis 2022

@kikisa311 a jak dlouho je odplenkovaná? Má to tak s kakáním od začátku? Že to nikdy nezvládla? Stolici má normální?

misadan11
5. lis 2022

@kikisa311 mladsi to tak taky mela...curani v pohode...ale kakani slo do gati...pak uz jsem snahy celkem vzdala a cekala...trvalo to trictvrte roku a pak jednoho dne mi rekla, ze chce jit kakat na zachod...a od ty doby dobry🙂 preju pevny nervy a spoustu gati;)

kikisa311
autor
5. lis 2022

@malenka3 bez plenek je asi od června. Aod začátku s tím kakáním bojujeme. Stolice normální. Tedy pokud nepočítám že někdy měla průjem. Ale jinak normální

kikisa311
autor
5. lis 2022

@misadan11 🙈🙈 jee to doufám že to zvládneme dřív než za třičtvrtě roku. Je to opravdu na palici někdy. Už mě to nebaví pořád dokola prát 🙈 Ale začínám být také zoufalá. Hlavně skrze tu školku 😭

elwe
5. lis 2022

@kikisa311 u nás to trvalo až do čtyř, nepomohlo nic. Dcera ve školce nekakala, domluvili jsme se, že ve školce se nekaká, nebo jenom do záchodu, a kakala jen doma. Z mé zkušenosti radím se tím nestresovat a přijmout to jako fakt, dítě se to naučí, až na to bude připravené. Ale taky sama vím, jak těžké je to nechat být 🙈

ina10
5. lis 2022

@kikisa311 naše taky nechtěla,ale slíbili jsme za každé WC bonbonek gumového medvídka,to zabralo,pak chodila už automaticky,později jsme to omezili jen právě na velkou potřebu (tak bylo občas vtipné ji pozorovat,když vykonala velkou a celá zpocená došla a řekla si o bonbon),pak odměny za WC už nebyly a byla s tím v pohodě.

kikisa311
autor
5. lis 2022

@ina10 no kéž by aspoň odměna fungovala. Ale nic. Klidně oželí i dobroty které zbožňuje🙈😩

jjasmina
5. lis 2022

@kikisa311 u nás to trvalo asi 3 mes než než se vykakala do nočníku, chce to čas

kikisa311
autor
5. lis 2022

@jjasmina snažím se být optimistická ale zároveň někdy mě to opravdu moc štve. Ona řekne že se musí kakat na nočník nebo záchod a že ne ne ne do kalhot a stejně to udělá. Schová se a jen slyším..nee hrneček 🤦. A když jí drapnu tak buď řve a dělá scény. Nebo se posadí a neudělá vůbec nic. Max se vyčůrá

jjasmina
5. lis 2022

@kikisa311 jj to znám u nás to bylo fakt stejně, pár měsíců hovinka v kalhotkach no

jjasmina
5. lis 2022

@kikisa311 když začne kadit, zkuste posadit na hrnec

malenka3
5. lis 2022

@kikisa311 tak to je ještě relativně krátká doba. Jestli jí budou tři v lednu, prostě k tomu odplenkování nemusela ještě dozrát a tohle je výsledek. Já chápu, že to je frustrující, ale pro ni jistě taky. Zkoušela jsi dát na kakání plínu? Dáváš jednotlivým možnostem, jak to zlomit, větší prostor? Jakože to nezkusíš jednou, ale dáš tomu třeba týden? Mám ve svém okolí děti, kterým to kakání trvalo měsíce, někde pomohlo dávat na to kakání plínu, aby nemusela maminka pořád prát.

shirilka
5. lis 2022

@kikisa311 Není, bude mít v lednu dva a půl teprve, tady zkoušíme odplenkovat, protože prý už chce nosit prádlo, zatím je to tak na půl někdy si vzpomene že chce čůrat a někdy to holt nestihne protože se zahraje... Ale to kakání je na nic no, jednu dobu kakal vždy před koupáním do nočníku (skoro před rokem) a měl z toho radost a pak to najednou přestalo, nočník nemůže ani vidět, jen ho zahlédne a řve, aspoň že to malé prkénko na WC vzal s nadšením, jinak holky výše me uklidnily, že to může trvat u dlouho a hlavně, že to není jen náš problém jak mi naznačuje okolí.

kikisa311
autor
5. lis 2022

@jjasmina to samozřejmě zkouším..ale buď už je pozdě, nebo to zadrží a neudělá nic☹️

kikisa311
autor
5. lis 2022

@malenka3 to ona tu plenku vůbec nechce. Třeba syn ten ano. Ten přímo vyžadoval na kakání plenu. Dcera nepotřebuje a jde to rovnou do kalhotek. Vůbec jí to nevadí. Mám pocit že sem snad zkusila všechno.🤔

escapelle
5. lis 2022

Pokud si schováva,ale jinak si uvědomuje kam to patří a že je to "špatně",třeba jen potrebuje soukromí. Zkusila bych schovat ji nočník do skrine /stanu/ domečku z velké krabice. Hlavně netrestat,ani tím,že řekneš "fuj,cune".ať si radši bere plinu nebo to dělá do kalhotek,než to začne zadrzovat. Což stalo u nás a byly z toho roky pláče a kolotoče zadržování třeba 14dni,zácpa,pláč, posrany úplně vše protože kolem toho tvrdého obtekala tekutá stolice a bylo to prostě šílený. Dalšímu dítěti bych opravdu na velkou radši dávala plenu klidně do 15🤦‍♀️

aspie83
5. lis 2022

@kikisa311 chápu, že je to náročný, ale myslím, že to chce prostě čas 😉 Oba synové sami začali chodit čůrat na nočník kolem 19 měsíců, ale kakání ještě cca tři měsíce nezvládali. A přesně se také nejlépe někam schovali, pokakali a přišli.. a pak najednou začali chodit v pohodě na nočník i na WC bez problémů 😉 hlavně bych na ni nijak netlačila. Od mámy, která pracuje ve školce, vím, že hodně dětí má i ve školce problémy s kakanim - buď se pokakavaji i tam nebo to zadržují a je jim špatně a mají problémy.

marketa1218
5. lis 2022

Znám to také moc dobře, dceři jsou tři roky. Čůrá v pohodě už dlouho na nočník nebo na záchod, ale to kakani... Dlouho chtěla kakat jenom do plíny ve ve stoje. Ok, nechala jsem jí, hlavně ať se vykaka, protože dost často má zácpu, teď už občas na nočník se povede, také potřebuje soukromí, takže jí nechám být. Ale ta doba než si na ten nočník sedne, tlačí ve stoje, takže si samozřejmě všechno počůrá a pak když už to hovinko konečně leze, teprve si sedne. No, ale neudělám nic, ještě jí pak pochvalim a mám radost, že se vykakala. Občas jí to dá dost zabrat, také to prani a všechno okolo je hrozný, musím počkat až si k tomu dojde no.

jjasmina
6. lis 2022

@kikisa311 kolik ji je?

kikisa311
autor
6. lis 2022

@jjasmina v lednu jí budou 3

jjasmina
6. lis 2022

@kikisa311 ajo tak to vaši nervozitu chápu, ale to přijde, kdy ste začali s nočníkem?

kikisa311
autor
6. lis 2022

@jjasmina tak od června je bez plenek. Takže nějakého skoro půl roku

iva_kucerova
6. lis 2022

@kikisa311 Syn začal kakat do nočníku ve 3 letech a 7 měsících, předtím jedině do pleny. V necelých 3 letech normálně nastoupil do školky,ale tam nikdy nekakal, tak to nebyl problém.

Strana
z2