Co dělat, když dvouleté dítě neposlouchá?
Holky, jsem bezradná. Syn 2roky a 2měsíce.
Všude v okolí vidím jak děti rodiče poslouchají, ale u nás to prostě nějak nejde.:(
Příklad: dítě chce na procházku ale nechce jit za ruku. Litá zleva doprava, do silnice, cítím lidem do zahrad apod. Když vezmu za ruku, řev nebo si sedne na zem a řev. Pustím ho a běží vesele dal jakoby nic. Opět vezmu za ruku, řev... Takhle to praktikujeme hodinu a nakonec s revem v náručí odcházíme domů. Okopana a omlacena jsem od hlavy k patě. Jenže víc než hodinu ho zachraňovat aby se někde nezabil nedovedu....
Příklad z domu - chce mliko. Naliju do hrnku at si to vypije. Začne s tim cestovat po pokoji. Opakovaně to všude vylije a pak rozmatla nebo rozšlape. Vezmu mu to, řev... Dám to na stoleček at si tam sedne. Udělá to, lokne si a opět s tim jde do tramtarie a cestou to rozlije..příkladů bych mohla dát milion.
Už Jsem fakt zoufalá 😣 nefunguje na něj prostě NiC a nikdo. Buď je to po jeho nebo hysterické scéna.
Máte někdo podobně? Zkušenost kdy to přejde? Co ještě zkusit?
@9radka9 já to řeším obdobně- když to jde, snažím se vyhovět. Chci mít klid 🤣. Dneska třeba jsme šli od auta, v kufru byl kocarek a dcera (hodně na něm lpi) na něj začala ukazovat, že ho chce s sebou do bytu. Původně jsem ho brát nechtěla, ale řekla jsem si, proč ne... no a vložil se do toho manžel, že jako nebudu dělat, na co si ukáže... no takový rev... radši ho pak vyndal 🙈
@majena39 jinak ještě zduraznim, že nám hodně pomáhá upozornění dopředu (rozhodně víc než pak na zadek) - blížíme se k přechodu, řeknu, že tam bude silnice a jezdí aura, mohlo by se něco stát,půjde za ruku. Párkrát jsem zopakovala a teď dcera ruku sama dává... taky někdy nemá den, samozřejmě, ale vidím, že už vnímá, když vysvětlím, co bude a proc
No, teď me asi odsoudite,ale vypadá to, že nejsou nastavené hranice.. zná třeba ne? Malá mi vbehla do silnice jednou, bohužel dostala na zadek(vysvětlování, že ji může auto ublížit bylo k ničemu)myslim, že pochopila až viděla jak jsem vyklepana,hyperventilovala jsem ..od te doby stačí říct Viky prosim nedělej to,bojim se o tebe! Jenže moje dcerka už má tři roky..nedavno se úplně otočila,je klidnější, vnímá co říkám,je opatrnější..museli jsme to přežít..padala jsem únavou na pusu z psychického vypětí a vypadala jako když jsme se vratily z porodnice a 5x za noc papala..ale dostaly jsme se z toho,na občasné výstřelky travime celé dny venku, dobře baští,sama usíná a spí od osmi večera, nebudí se,je kamarádská, děti i lidi ji mají na hřištích rádi,do skolky v září se těší.. vydržte, zlomí se to .. třeba i dříve,jen co začne malý trošku víc chápat..my teď za pár dnů odlétáme na dovču,pred rokem bych z toho byla prášky,ted se hrozně těším, protože vim, že si to uzijeme ..drzim palce
@fifinka2020 taky vysvětlujeme -pripravujeme do predu-Viky za chvilku pujdeme domů ano?Bude oběd, pomůžeš mi vařit?-Jo maminko ještě toto a jdeme..ok.. když za ní prijdu a vyhrknu,vystresuju ji,to nejde,nefunguje a pokud spěchám vážně nepomáhá..mimojine sama to nenávidím.. manžel to taky zkoušel 😄
Ahoj drž se máme něco doma podobného teď 3 roky. Budeme nastupovat do školky. Teď už lepší. Oplakala jsem když se vztekal a všichni koukali že ho neumíme vychovat. Hrůza... Vydrz a neustupuj
@majena39 o nás sousedi taky vždycky ví,kdy jdeme ven. Syn se vzteká,že sestra jde ze schodů první,on je poslední...když začala dcera jezdit na koloodrážedle,tak jsem řekla ať zastaví třeba u červeného auta(barvy již uměla), ze začátku to byly srandičky srandičky-neposledchla,tak jsem ji v klidu došla a vysvětlila,že takhle teda ne,jezdíme okolo silnice a nechci aby se jí něco stalo,vzala jsem jí odrážedlo a šli jsme domů.chodíme přes chodník,který vede okolo zahrádek a tam jsou přejetí slimáci,šneci,jednou jsme tam viděli i hada,tak jsem jí ukázala jak to vypadá,když auto někoho přejede.od té doby to již neudělala,teď je jí skoro 8 a když řeknu,že má někde zastavit na kole tak tam zastaví(to je jedna z mála věcí u které poslechne,jinak to má na háku-puberta🙈). u syna to fungovalo taky tak, je víc splašený než dcera,ale za ruku jej nevodím,ani na přechodě. teď už jezdí na kole též a též zastaví kde řeknu,jinak beru kolo a jdeme domů(smůla). jsem hodně benevolentní ve výchově,na všem se s dětmi domlouvám,ale v některých věcech jsem neústupná. potkáváme hodně učitelky a ty chválí,že děti poslouchají-kdyby věděli jak to vypadá,když mají špatný den,tak by se divily😀. není to zadarmo,dcera je víc impulzivní,taky se snažíme spolu žít a nezabít se...
Maminky,doporučujete zde batůžek,vodění za ruku.A co třeba vysvětlovat,vysvětlovat?ukázat případně co se stane,kdyby ji srazilo auto(přejeté zvíře)-je to sice tvrdé,ale účinné.nemůžete pořád děti vodit za ručičky,sice jsou děti malé,ale ví co a jak.bohužel pak to ochraňování dopadá tak,že se děti bojí chodit sami i ven,protože nikdo je nenaučí přecházet bez ruky,atd. mám dvě neřízené střely,ale v tomto jsem nekompromisní,stejně jako že se zdraví kdykoliv se kamkoliv přijde nebo odchází, ať školka,škola,lékař,obchod.A taky vidím jak to dopadá,když děti chodí do školy,že nejsou schopny kolikrát ani přejít ve 3.třídě sami přechod pro chodce,protože to neumí,vždy někdo z rodičů nebo prarodičů s nimi byl a držel je za ruce-bohužel zkušenost z rodiny.
@veronikav31 Myslíš to dobře. Ale v tomhle s tebou úplně nesouhlasím. Moje dítě (2,5) chápe důsledky jako třeba že při házení věcmi mu je vezmu. Chápe, že prst skřípnutý do šuplíku bolí. Chápe, že nemůže skočit z gauče, ale musí slézt. Ale u přechodu mu nevěřím, protože ho znám. Vím, že 10x dobrý a potom mu jednou přeskočí a vyběhne, samozřejmě se nerozhlédne. A to už to trénujeme rok - opravdu pokaždé, když přecházíme, od prvních krůčků. Ze začátku neexistovalo, abysme šli podél silnice bez držení za ruku, postupně si zvykl, teď jdeme za ruku přes ten přechod, nebo pokud je ta situace nějaká jó blbá. Přes silnici ví, že nejkratší cestou a co nejrychleji, funguje to. A i tak mi před pár dny vzal uprostřed přecházení čáru a zdrhal prostředkem silnice za kamarádem. Takže vysvětlovat ano, ukázat důsledky ano, dát volnost ano. Ale přiměřeně mentálním schopnostem dítěte.
@emillyhk ale ty ho nemáš přivázaného na nějakém špagátu nebo ano?je chválihodné,že trénujete dlouhodobě,pochopí to,ale jsou opravdu maminky které nic nevysvětlují a drží dítě za ruku na přechodu a všude ještě ve 2.třídě zš a děti mají mentálně na to jít sami
@majena39 jo ,to je ono . Ta dnešní výchova ( nedám mu na zadek,aby se mě chudák nebál ) . Je tedy lepší milionkrát vysvětlovat a riskovat ,že do ty silnice vběhne a stane se neštěstí ? Pro mě teda určitě ne . Jsem si vědoma,že na dnešní dobu mám poměrně tvrdou výchovu ,ale pak se za své dítě nemusím venku stydět ,nebojím se že uteče na silnici a nepokládám dotazy typu ,nevím si rady s dvouletým dítětem . Nic proti tobě,asi jsem to napsala až hulvátsky ,ale ptám se,co budeš dělat až tvoje dítko doroste třeba do těch 15 let a řekne ti,že třeba nepůjde do školy ? Co s ním naděláš,když neumíš určit pravidla ve dvou letech ?
@veronikav31 No na špagátu ho nemám. Ale taky kolem sebe nemám nikoho, kdo by jen dítě držel a nevysvětloval, proč nesmí vběhnout do silnice. 🤷♀️ A odrostlejší děti kolem mě zvládají pohyb v nějakém větším prostoru taky. Neznám osobně žádnou rodinu, kde by dítě, které bylo původně jak z divokých vajec, kvůli omezování v pohybu (držením za ruku nebo špagát) bylo najednou vyplašené a později nesamostatné. Spíš to vidím tak, že když je maminka úzkostlivá, přenáší to na dítě už od začátku, tyhle děti prostě nezdrhají, od mámy se nehnou a to ani ve vyšším věku. Ale vycházím opravdu jen z rodin, které znám.
@emillyhk já bohužel znám pár úzkostných maminek,ale i prarodičů a na dětech je to bohužel dost znát.a u školy to je kolikrát horší než na hřišti s menšími dětmi
@veronikav31 Jasně, ale to mluvíme o tom samém - ti úzkostní rodiče vychovávají úzkostné děti, které se od nich nesmí hnout dál než pár centimetrů už když začnou lézt. Ale když splašený dvouleťák dostane na chvíli vodící batoh (ne celou vycházku, ale třeba v blízkosti opravdu rušné silnice, než dojdou z bodu A do bodu B), máma dál vysvětluje, proč se do silnice neběhá, kde neopak běhat může, atd., tak to podle mě z neřízené střely uzlíček nervů neudělá. 🤷♀️
Mě se třeba osvědčilo, že jsme na začátku nastavili pravidlo, že pokud jde na straně chodníku k silnici, jde za ruku, u plotu může jít sám. S babičkou chodí za ruku někde za ruku i teď, protože ona je s ním jen 1x týdně, má svůj věk, takže když vyhodnotí, že v krizi by ho včas nezastavila, jdou za ruku. Jakmile to jde, pustí ho. Nemyslím si, že bysme z něj tímhle přístupem vychovali nesamostatného ťunťu. Prostě je to o rovnováze, o dítěti, o tom, s kým zrovna je...
Tak ve dvou letech vysvětlovat, to mi přijde komické. Dítě má rozum jak půlka čivavy, takže možnost si pokecat je poněkud omezena. Syn je o pár týdnů starší, scénky venku řeším kočárkem (a skřípu zubama, protože starší byla těžce v pohodě), doma důsledně vyžaduju dodržování pravidel. Moje máti trne hrůzou, když mladej chodí se skleničkou, prostě nepochopí, že si k tomu nesedne. No nesedne, šmarjá jsou mu dva roky, na sezení v Alcronu má čas. Ale lepší je samozřejmě usadit do vysoké židličky, případně dodržovat hrneček patří na stůl a pije se u stolu. To zafungovalo u nás. Každopádně nastavená pravidla a mantinely, holt občas vysvětluju rukama, za mě nejdůležitější důslednost - tatínek důsledný není a je strašlivě vidět rozdíl, co si děti dovolí 🤷
@emillyhk tady je to vidět,nastavili jste pravidla a vysvětlujete, někde toto bohužel opravdu nefunguje,na to jsem cílila.
@majena39 no,tak o tom silně pochybuji vždy,když vidím kolik puberťáků vyleze na odstavený vagon a dostane ranu od drátů. přitom se ví,kolik v tom je a že to způsobuje smrt,pak samozřejmě drogy+alkohol, může být smrtelná kombinace,nehledě na frajeřiny typu skákání šipky všude do vody. tak to moc na pud sebezáchovy nevypadá
@majena39 já dceři ukázala na youtub z bezpečnostních akcí jak to vypadá,když někoho srazí auto+dělali jsme pokud s vajíčkem,když dopadne z výšky na zem,kdyby vypadla z okna. i třítetý syn pochopil co se stane.
@veronikav31 ano. I tříletý syn. Ale tři roky nejsou roky dva, takže tyhle věci můj syn prostě ještě nechápe. U nějakého videa nebo obrázku nevydrží ani sedět aby si ho prohlédl, natož aby chápal.
@sylvka je uplna kravina srovnavat dvoulety a patnactilety dite. Ale zastavci fyzickych trestu si vzdycky nejakej blbej duvod najdou. Dite nikdy nemusis uhodit, presto nemusi behat do silnice, protoze mas tu super vyhodu, ze mas fyzickou prevahu, umis predvidat, atd.atd. Ale jsem rada, ze jsi hrda na to, ze ti to funguje. Jsou i taci, ktere mrzi, ze na dite nemaji jine paky
@majena39
@mdch91 a vy si myslíte,že když na vás dlabe ve dvou letech ,že v 15 to bude lepší ? Děvčata,to se zblaznite.a holt prostě i v těch 15 vás ještě bude muset poslouchat. Zastánce fyzických trestu 😄ale notak ,trošku selskyho rozumu do výchovy ... Zjevně ta vaše výchova láskou,až tak nefunguje,když si dva roky staré dítě,dělá co chce 👍
@sylvka argumentujes strasne hloupe... Deti se neuci slepe poslouchat (aspon nektere). Ze ti dvoulety dite vbehne do cesty neni proto ze neposloucha, ale ze neni vyvojove schopne pochopit mozne dusledky jednani, proto ma rodice, kteri mozne dusledky chapou, jsou vetsi a silnejsi, muzou u cesty dite pripoutat do kocarku, silne chytit za ruku, vzit do nositka, do naruce, volit v tomto veku casteji klidna mista...a protoze maji vsechny tyhle superhrdinske nadprirozene schopnosti, nemusi pak toho malyho tvorecka oplacavat po ruce a po zadku jak vztekly batole na piskovisti. Zatimco 15lety mlady clovek vedeny k zodpovednosti nechodi do skoly proto, ze posloucha rodice, aby nebyl bacanej, ale prave proto, ze uz chape svet v souvislostech
Jeste mi prosimte oznac, kde jsem psala neco o svych vlastnich dvouletych detech, kdyz toho o nich tolik vis, selskym rozumem
@sylvka to je zase jeden strasne smutnej pristup k veci.. nemuset se stydet za svoje 2 lety dite venku 🙈 tak hlavne ze se pak nemusis doma stydet sama pred sebou ze das na zadek diteti za neco cemu treba jeste ani nemusi byt schopny ve svym veku rozumet - treba neskakat do silnice.. vychova selskym rozumem aneb zase si budeme obhajovat fyzicky tresty na detech ze.. muzu te ujistit ze ta “vychova laskou” rozhodne funguje a to rikam jako mama 2 a 8 leteho ktery nikdy nemuseli dostat aby neco pochopili..
@mdch91
@daisy95 jasný ,děvčata,nechápu proč že mě děláte matku tyranku 😄 zakladetelko,co tedy chceš slyšet , když zde veřejné zadas o radu ? Jak je to v pohodě a fajn,že si tvoje dítě dělá co chce ? Ne není . Ty seš prostě nedůsledná,aby náhodou dítě nemělo pocit,že je na něj maminka zla a sanoz.zkousi ,co mu dovolíš.ja narozdíl od tebe,mám děti tři ...tzn víc zkušeností a ty jsou bohužel nepřenosné . Dítě ve dvou letech není schopné porozumět povelu ne ? Co je to za nesmysl ??? Samoz.ze rozumí . Nic,nechte si svoji výchovu láskou,bez hranic a mantinelu a pak si tady plakejte na ramena , že na vás dvouletý dítě kašle ,protože prostě nevíte co máte dělat,když si nepřeje jít ven 😄😄😄😄😄😄 hezký večer 👋
@sylvka já svoje děti bít nemusím,aby mě poslouchali a byť mají svou hlavu,jednají za sebe,i tak si myslím a nejen já,že jsou dobře vychovaný.nejsou to cvičené opičky,že musí na slovo poslouchat,ale jsou myslící bytosti.lásku a respekt si k nim nezískáš bitím,ale mluvením.jo a hranice se nastavují jinak než dát přes zadek.a upřímně,i syn i dcera,když si nechtějí vzít určité oblečení,tak jim řeknu ať si vezmou co chtějí.i dcerka si v -10C nechtěla vzít v necelých 3 letech zimní bundu,tak šla bez ní(měla jsem jí v kočáře se synem,kdyby náhodou) myslíš si snad,že ji budu na ni rvát násilím,hádat se s ní,bít ji?ne, nechtěla,tak šla v mikině a po 150m od domu zjistila,že je opravdu zima a oblékla si ji dobrovolně.od té doby to již neudělala(nyní je jí skoro 8 let)
@sylvka Dvouletý dítě ještě není schopný chápat důsledky. Takže řečnit tu, že když dvouleťák "neposlouchá", tak v patnácti přeroste přes hlavu, je fakt mimo. Nevím, kolik dětí jsi přes pubertu do dospělosti už dovedla, já zatím jen jedno, ještě 4x mě to čeká. A představ si, že to jde i bez toho bití, notabene dvouleťáka - sorry, to fakt ne. Právě ty řezané děti mají pak větší šanci se v pubertě urvat ze řetězu, protože nejsou poslušné, jen se před rodičem buď bojí, nebo se naučí lhát a zatajovat, aby se rodič nedozvěděl průser.
Já osobně nechci, aby se mě děti bály.
@majena39 To období přejde. Pokud chceš nějaké tipy - osobně preferuju prevenci, tj snažím se rizikové situace odhadnout dopředu a vyhnout se jim. Silnici a její rizika pochopí i později, kdy už na to budou rozumově stačit, do té doby prostě vybírám trasy, kde je můžu vypustit s minimem rizika. Mlíko, šťávu - dávám do flašky s pítkem, pokud nesedí u jídla u stolu (tam mají sklenice) - z flašky s pítkem to nevylijou a nemusím řešit binec a mokro. Domácnost mám uzpůsobenou jim, takže když i tak někde něco vylejou, ušpiní, dokážu to dát celkem jednoduše do kupy. Rozbitné a nebezpečné věci jsou mimo dosah, v dosahu jim nechávám i "dospělácké" věci, které jim v daném věku neublíží, a postupně se učí pracovat i s věcmi rizikovějšími jako nože, kráječ apod. Využívám odmalička snahu "pomáhat", i když jim to ze začátku nejde - nechám je klidně asistovat u vyklízení myčky s tím, že zaklízejí příbory nebo plastové misky, postupně, jak rostou, tak i hrnky, sklenice - kam dosáhnou. Všechny holky bez výjimky se snažily vyklízet myčku už před 2. rokem, utřít po sobě vylité, házet odpadky do koše - ono je to v téhle době baví, a postupně se naučí. Momentálně jsme ve fázi, kdy jsou doma děti ve věku 9, 7, 3, 2 a už si po sobě vylitou šťávu utře i dvouletá, u myčky se dohadují, kdo bude vyklízet - chtějí všichni 🙂, když někam jdeme, už jdou celkem spořádaně (i když dvouletá má ještě období, kdy nechce za ruku za žádnou cenu).
@veronikav31 Jj, takhle mi aktuálně sedmiletá šla ve třech letech v zimě v šatičkách s jednorožcem 😀. Vrátila se po pár metrech 😀

@vojkina nám 3roky a taky čekám 🤣🤣🤣je to snad stále horší 🤣