Dvouletý syn nic nechce jíst a večer se budí i 6x na Sunar. Co dělat?

anett1309
8. říj 2020

Ahojte. Malej měl v září 2roky, minulý týden v pondělí mu začali afty, přestal mi cokoliv jíst (už před tím skoro nic nejedl a vše odmítal), chápu, že nic nechtěl protože ho ty afty boleli, ale teď už je má v pořádku, ale bohužel mi pořád nic nejí. Jediné co mi za celý den sní, jsou třeba dvě ovocné kapsičky a tři lžičky krupice.. Oběd mi úplně odmítá a jakéholiv další jídlo taky.. Večer před spaním mu dávám Sunar, vypije cca 130ml, bohužel se pak v noci budí a brečí, že chce Sunar, když mu ho pak udělám, tak vypije akorát 20-30ml a to je všechno, jenže za noc se vzbudí na ten Sunar klidně i 6x ... Prosím máte nějaká zkušenost co dělat? Jestli doznívají ještě ty afty nebo co by to mohlo být? Váhu má normální (13kg) a není nějak vyhublý... Děkuji za rady 😇☺️😕

lv
8. říj 2020

Dítě se po nemoci, zvlast takove, dostane na sve jidlo za 2-3tydny..nabizej, nenut, spis tekute a chladne, jako ty vyzivy..

te_reza
8. říj 2020

Zkus mu dát do pití glukopur. Jinak po nemoci asi budeš muset chvíli vydržet, než se mu vrátí chuť

anett1309
autor
8. říj 2020

Jenže jak jsem psala, on ani před tím moc nejedl a večer se mi vždy 1-2x budil na Sunar a vypil 180ml... Takže potřebují ho pořádně rozjíst, jinak se mi večer bude pořád budit a potřebuji, aby se už konečně pořádně vyspal a já taky..

zuzita15
8. říj 2020

@anett1309 odbourat Sunar. Dvoulete dite ho neptorebuje, naopak kvuli nemu pravdepodobne neji, pocka si na Sunar...

pribylovapetra
8. říj 2020

No já nevím,ale ve 2 letech dávat sunar??? Já se nedivím že má hlad. Dávejte mu večer třeba vývary, klidně s nějakým masem a zeleninou. Jednak ho to zasyti a taky je to dobré po nemoci.

rosalline
8. říj 2020

Taky dvouletému dávám sunar a odbourávat to dlouho ještě nehodlám, není na tom nic špatného ... dostává ho ráno a před spaním... snídani i večeře dostává taky.....

zuzita15
8. říj 2020

@rosalline neni na tom ani nic dobreho v tomhle veku, zvlast, kdyz dite neji a je jen na Sunaru

rosalline
8. říj 2020

@anett1309 jinak já mám taky nejedlíks už od miminka, takže jsem ráda za každou kalorií, kterou do něj dostanu. Na Vašem místě bych mu rána udělala přesnídávku s nějakou kaší ( ovesná, pohanková, kukuřicná, rýžová.) nebo i mléčnou kaši s ovocem... oběd polévka + omáčky tak , aby nemusel moc kousat, svačinku jogurt s rozmixovaným ovocem a na večeři hustou polévku, ale zase, aby nemusel moc kousat... pak postupně se vracet k normálu...

asadek
8. říj 2020

Doplnit vit. ze skupiny B - napr. Pangamin - povzbudi chuť k jídlu a pomuze i s afty 😉

rosalline
8. říj 2020

@zuzita15 ahaaaa.... a že se vyrábí různé značky mléka až do různého věku. Např sunar č.4 je pro děti od 2 let. Copak je na tom pití mléka tak špatně? Myslím, že tady na koníkovi jsem i viděla nějakého agenta za sunar, třeba by si to rád poslechl, jak je nevhodné dávat dítěti ve 2 letech UM.

rosalline
8. říj 2020

@anett1309 prosím tě, kdybys začala pochybovat, jestli je správně nebo ne dávat dvouletému batolecí mléko, existuje spousta článků k tomu. Když vynechám komerční, tak např. tenhle:
https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/kolik-mleka...

crutela
9. říj 2020

Já teď dceři (také 2 roky) odbourávám noční pití mléka, už to začalo byt neúnosné a taky moc nejedla.
Dostane jen před spaním večer jinak nic.
Jí o 200% lépe.

miba10
9. říj 2020

@rosalline tohle taky nechápu. Dítě co je na UM tak jim ho sebrat nejlépe už na půl roce, ale kojené děti hlavně kojit ještě s batohem na zádech. Hlavně je to každého věc. Pokud někdo chce dávat um i ve 3 letech,tak klidně. Nikdo nezná potřeby daného dítka. 😉

zuzita15
9. říj 2020

@rosalline ahaaaa, takze vsechno, co se vyrabi, je dobre?
Kdyz tak stare dite neji a je jen na Sunaru, tak to proste dobre neni. A nazory agenta, co na tom vydelava, me nezajimaji. UM je plne sacharidu a nenahrazuje pestrou stravu.

leniczka23
9. říj 2020

Žádné jídlo nedá v JEDNÉ PORCI tolik vitamínů a minerálů jako jedna porce UM..dokud dítě chce dávala bych, i kdyby to bylo do 4 let. Ale zase jsme u toho..místo toho, aby jste tady jedna druhou respektovaly, že má prostě jiný názor, což inteligentní člověk udělá, tak se tu budete dohadovat do krve🤦 bože ženský..

odula
9. říj 2020

@zuzita15 jejdanacky sunar ve dvou letech je uplne v pohode. Problem neni v sunaru, ale v tom, ze neji nic (skoro nic) jinýho a pak se nalejvá v noci. Spíš je to špatný na zuby, to jo. Ale to je asi tak všechno. autorka se ptá, jak rozjíst dítě, a vy tu začnate plkat o tom, jestli batoleti sunar nebo ne. :facepalm:

@anett1309 moje dcera ve dvou letech taky měla tendence se budit. Zase loudila moje mliko. Kvuli tomu jsem musela přestat kojit, protože už jsem taky nemohla. myslím, že @lv má pravdu, zatím zkus nabízet chladné, vyživy, tekutiny, nabízej a nabízej, a postupně přidávej. dítě dobrovolně hlady neumře 😉 výpadek živin mít nebude díky tomu sunaru večer. Zkoušela jsi mu udělat třeba jinou kaši? Děláš jí se sunarem? další nepopulární názor - co konzervy? dcera měla období, kde nesnědla nic než konzervu, mohla jsem dělat domácí stravu, psí kusy, stavět se na hlavu, ale nevzala nic - jenom konzervu. pak to přešlo tedy. :D takže zkoušej, nabízej. týden po nemoci je fakt ještě brzo, ono se to pomalu srovná. Možná prostě budeš muset ten sunar v noci zkrátka drsně utnout. Prostě mlíčko v noci ne, kazí se zoubky. Nebo mu to nějak vysvětlit. mno. Je to těžký někdy no. at vam to jde 🌹

rosalline
9. říj 2020

@leniczka23 vůbec nejde o hádání se do krve. Většinou se bezvýznamným konfliktům vyhýbám. Ale batolecí mléko je ve dvou letech jednoduše žádoucí, a když někdo radí odbourat nebo tvrdí, že to není normální , tak je zřejmě málo informovaný.... a vezmi si, že by ho autorka poslechla... jen vy svému dítěti uškodila.... prostě bojují proti dezinformacím 😃

odula
9. říj 2020

@rosalline zas na druhou stranu není žádoucí v noci. kvůli zubům. Ale to je myslím off topic 😉🙊

leniczka23
9. říj 2020

@rosalline já s tebou souhlasím, taky jsem pro mléko. A nemyslela jsem ani nijak konkrétně, jen mě prostě mrzí, že ať otevřu jakoukoliv diskuzi, setkávám se s nerespektováním jiného názoru a už mě to úplně vytáčí. Já vím, můj problém, ale já jsem jak Sandra Bulock ve slečně drsňák... světoví mír 🤣🤣

rosalline
9. říj 2020

@zuzita15 jmenuj mi potraviny bez sacharidů... já ti to usnadním ... maso, mléko, vejce...
Sacharidy jsou pro tělo velice důležité, přečti si např.:
https://zivotavyziva.cz/sacharidy/
Kluk se jí rozjí, ale prostě teď je po nemoci, bolela ho celá pusinka .... z toho mléka nyní alespoň dostane potřebné vitamíny , minerály..

g_m
9. říj 2020

Mléko je pro něj očividně pohodlnost - nemusí kousat, snažit se, jen pije - přesně jak píšeš, že jí jen kapsičky nebo kaši - tekuté, nemusí kousat... Já bych byla macecha a zkusila to hladem a bez UM, nejsem fanouškem, že si děti všechno řeknou a musí se čekat, než k tomu dozrají. Někdy je třeba jim tu cestu ukázat.
Jestli moc nejedl ani předtím a spoléhal na mléko, tak to asi úplně s nemocí souviset nebude.
Jen bacha, mám dvouletého prcka, bez UM je skoro půl roku, ale v noci se min. 2x budí pořád, dostane max. cucnout vody nebo čaje, protože jí normálně - takže spát líp nemusí... Ale 6x za noc u vás je to spíš ze zvyku než z potřeby.

rosalline
9. říj 2020

@odula ona asi nyní na výběr moc nemá... já mám u postele vodu, když se probudí a fňuká...
Vím, jak je to flustrující, když dítě nic nechce, potažmo člověk se s tím půl dne pleská a ono vezme na milost dvě lžičky.... ale máš pravdu, že dodnes ho nutím do jídla, ale koupenou skleničku sní bez mrknutí oka...
Tady ještě pomoc k těm zubům:

drakenn
9. říj 2020

Můj malý byl přesně ve dvou letech v létě POUZE na Sunaru. Příště odmítal cokoliv jíst, pil jen mléko. Vůbec jsem ti nehrotila a mléko dostaval. A jak tohle období přišlo, tak zase odešlo. Takže za mě, ať pije UM a jen bych nabízela. Ony se ty děcka časem rozji.
A vůbec bych si nekazila vztah s dítětem odpíráním toho UM, vyhladověním a podobnými nesmysly..

miba10
9. říj 2020

@rosalline ono to ani tak hrozné. Dcera má na noc mlíčko do teď a má zuby krásné,zdravé a bez kazu. Zubař i pochavil. Tak pokud někdo mlíčko dává,tak ať dává, nic špatného na tom nevidím.😉

zuzita15
9. říj 2020

@odula problem je v tom, ze pije jen ten Sunar a nechce nic jist, proto tu o nem podle tebe “plkam”. Je to diskuze, tak me laskave nech plkat a vynech svoje “facepalm”, jak si s tou informaci nalozi autorka, je uz jeji vec. Nepisu nic o Sunaru ve dvou letech, ale o Sunaru ve dvou letech, pokud nic neji, vzdycky jsem to podminila, coz tady zrejme zastankyne UM prehlizi.

@rosalline nikde netvrdim, ze saharidy nejsou dulezite, ale ne jen sacharidy. Autorka pise, ze nejedl ani predtim, takze problem neni pouze po nemoci.

Damy, ctete vubec nekdy cele prispevky nebo si jen vybirate to, co vas nejvic pali??? A respektujete vubec diskuzi a svobodu slova?? Mam dojem, ze se tady na to obcas zapomina, jakmile ma nekdo jiny nazor, hned je lyncovan.

odula
9. říj 2020

@zuzita15 přesně, je to diskuse. Takže já si zase s dovolením budu pindat o tom, že někdo plka ;)

terla
9. říj 2020

@zuzita15 Taky mám zkušenost, že strava z lahve nebo prostě ten sunar je pro ně jednodušší přijmout. Taky bych ho snížila a v noci nabídla už jen čaj. Však i maminka za takovou noc musí být vyždímaná. Klidně ke svačině bych mu ho nabídla. Ale je fakt, že někdy ani ozvláštnit jídlo moc nepomůže. U nás razím, že se z jídla nemá dělat cirkus. Někdy jí, někdy sní málo. Mlíko u nás teda frčí pořád. Dcera ho pije i ráda mezi jídly (kravské). A máme pravidlo, že i dvouleťák musí sníst polívku u oběda (většinou dostanou to hustý). Přeji hodně sil a snad se mu chuť vrátí.

anett1309
autor
10. říj 2020

@zuzita15 a kdo tady píše že dvoulete dítě ji jenom Sunar? Jak já, tak rosalline jsme psali, že přes den ji. UM dáváme jen ráno před snídaní a večer po večeři.

anett1309
autor
10. říj 2020

Děkuji všem za názor, sice se to trochu zvrtlo, ale i tak děkuji ☺️ .. jen chci napsat, když nás Malej nejí přes den protože jej bolí celá pusinka skrz afty a zarudlé dásně (nejspíše stomatitida), tak mu nebudu cpat normální jídlo a jsem rada, že mi aspoň vypije UM a něco v sobě má. Problém byl, že se mi celý týden budil 6x v noci a požadoval ho po mě, bo měl hlad. Když bych mu nutila jídlo normální bylo by to jako, kdybyste vy byly nemocní, bolelo vás v krku a někdo by vám nutil normální jídlo. Já bych ho tedy nesnesla a dala si radši polévku nebo piškoty ;) a mimochodem malej přes celý den buď si dá normální jídlo a když když nechce nic tak nemá nic. Sunar má akorát po večeři a po koupání a ráno když se vzbudí dříve než vstáváme. Děkuji 😇☺️