icon

Jak motivovat syna k lepšímu jídlu? Tipy a rady

salinecka
29. led 2023

Zdravím maminky
Mému synovy budou 2 roky a vůbec mi přes den skoro nic nejí a já už vážně nevím jak to jídlo do něho narvat 😢😢
Vůbec nepribira na váze ..je stále na 9 kg a to se mi zdá hodně málo na dvojrocne dítě .
Máte taky některá stejný problém s prckem? Nebo já už vážně nevím co dělám s malým špatně 😭
Poradíte mi jak bych do něho mohla dostat nějaké vitamíny a zdravou výživu ? ( vše co mu dám a nelíbí se mu to ani nechutná a nedá to do pusy ani za nic... )
Budu ráda i za typ jídel.
Děkuji předem ❤

Strana
z2
zmrzlinka
30. led 2023

@salinecka je to období.Přeje to.Zkus Multisanostol sirup.

jjasmina
30. led 2023

@salinecka záleží i jak ste začala s příkrmy, solite? Ji s vámi? Já osobně jsem nedavala třeba skleničky, ale vařila od první lzicky, když stopla jidlo, prisolila jsem, okorenila. Co spagety třeba? S tím si děti rady hraji, hranolky v troube z batatu, cukety nebo brambor? No drobek to je teda, zkuste glukopur třeba do pití na podporu. Zkuste ještě sama nebo se poradte s dr 9kg ve 2r je fakt málo no. Kor když nic nejí

sanyy22
30. led 2023

@salinecka a zkusit třeba jen polévky ? Syn má 1.5r a taky měl období kdy nechtěl žádné hlavní jídlo, a jedl pouze polévky. A co na to pediatr že má jen 9kg, mě se to zdá dost málo.

martiina_k
30. led 2023

jako ve dvou letech 9 kg - to není jen období. Co znamená, že nic nejí? Z čeho žije? Je na mléku? Vyhledejte klinického logopeda, který řeší děti s poruchami příjmu potravy (ne, nemyslí tím anorexii nebo bulimii, ale fakt miminka, která odmítají jíst). Je třeba přijít na důvod, proč to tak je. Možností může být víc.

squezy
30. led 2023

@salinecka a co nějaký lipanek a podobně? Prostě něco sladkého, ale je tam tvaroh a další. Pak banán sladky, to taky nechutna? Neříkám, cpat do neho furt sladký, ale zase nevim, jestli nejsi taková, která jede 100% bio zdravá matka. Promin, neber si to osobně 🙂 Co dítě ji, co do ted jedlo? 9kg je vážně strašně malo, to se musí řešit už s doktory. Co kakani, kaka denně? Naši kluci dvojcata se narodila +-2kg porodní vahy a v 18 měsících měli skoro 12kg. 2lete s normální porodní váhou a 9kg si nedokážu představit.

zizkmi
30. led 2023

@salinecka syn ma pristi mesic 2 roky a uz vazi 10kg. Ale je celkove maly, nosi velikost 80, neco 86. Jeste kojim a muzu rict, ze nekdy toho sni vic nez 4 lety bracha. Otazka je, jak moc je aktivni. Muj maly divoch se cely den nezastavi. A co se tyka jidla: starsi syn jednu dobu nechtel jic jist jen sklenicky. A kdyz uz jsem nevedela jak do nej jidlo dostat, tak prisla na radu pohadka. Dival se a u toho jedl a ze taky toho snedl. Jinak jime spolecne v kuchyni bez televize. Oba dva kluci maji radi huste polevky, do kterych si muzou sypat krumpacky, ruzne hrachove kulicky a podobne. Pak obycejnou ovesnou kasi a na oslazeni a spestreni jim davam barevne zdobeni. Hned to vypada veseleji🙂

jjasmina
30. led 2023

@squezy naprostý souhlas, všeho s mírou a v pohodě ❤️ razime to stejně a malá je spíš malý kombajn na jídlo

jjasmina
30. led 2023

@zmrzlinka ve 2 letech mit 9 kilo určitě není jen obdobi

vladienka
30. led 2023

@salinecka koji sa? Boli ste na odber krvi? Dcera nejedla do 18 mesiaca nic okrem kojeni, nepriberala, zistili sme docela velky nedostatok zeleza, ktory sposobuje nechutenstvo, takze zacarovan kruh. Vtedy nic nepomaha, ja uz som bola uplne alergicka na rady od rodicov ktorych deti normalne jedia. Kto nezazil, nepochopi, to nie je o tom co varite a ako to dietatu servirujete.

salinecka
autor
30. led 2023

@vladienka ano malí je stále kojen a máte pravdu že kdo nezažil tak neví každý dítě je jiné.. ale můj jee moc malinký na svůj věk protože já sama mám 150cm takže na jednu stránku nemá po kom.byt extra velký a silný.. ale dám na řady maminek koupit si vitamínové sirupy a snad to trochu pomůže

vladienka
30. led 2023

@salinecka urcite moze pomoct, ale stejne by som dala minimalne vysetrit tu krv, za to nic nedate a budete aspon kludnejsia

michaela666
30. led 2023

Naprosto ti rozumím. Malá má 2 roky, konečně 10 kg a 80cm. S jídlem bojujeme ve vlnách prakticky pořád. Některé dny nic krom suchého toustu nechce, jindy by jedla i co 2 hodiny.
Je hodně vybíravá. Maso mi nejí vůbec, z polévky většinou vybere všechno husté bokem a sní jen vodu. Jednu dobu ujížděla na různých pomazánkach, teď ječí jen to vidí.

Nejvíc se rozjedla na omáčkách s knedlíkem ( do omáčky mixnu trochu masa), míchaných vajíčkách, opečeném toustu s másle.
U nás pomohlo, když s přípravou jídla začala pomáhat. Vyndá věci z lednice, podá misku, vyhodí obal do koše, nachystá na stůl příbory a hlavně s ní vždycky musí někdo sedět u stolečku a jíst taky.
Nedávno si začala sama dělat různá ovocná smoothie. Baví ji to dávat do mixéru a zapínat ho může jen ona. Díky tomu do ní dostanu prakticky všechno ovoce+ jogurt, vločky, chia semínka, tvaroh. Většinou je dělám hustější a jí to lžičkou.
Krom vyšetření krve bych ho zkusila zapojit do vaření, třeba to vzbudí zájem o jídlo.

petulkadodo
30. led 2023

@salinecka My jsme takhle bojovali v roce, kdy syn nechtěl jíst, do toho nějaké nemoci apod. a pediatrička nám poradila přidat do stravy hlavně tuky - do každého jídla přidat trošku olivového oleje nebo kousek másla, zařadit avokádo (třeba rozmixované s banánem), všechny jogurty, tvarohy, mléčné výrobky kupovat plnotučné. Zařadit lipánky, tvaroháčky, co mu bude chutnat. Nabízet banány, které jsou hodně výživné. Syn je vybíravý dodnes (2.5 roku), pořád je štíhlý, ale rozjedl se. Mezi jeho nejoblíbenější jídla ale patří ta nejmíň zdravá jako řízek, hranolky, sladké pudinky typu monte aj.

mdch91
30. led 2023

Syn skoro nic nejedl, kdyz jsem otehotnela a kojil se naprazdno, protoze jsem nemela mleko, tak zacal jist krasne a ted se koji s brachou a neji zas. Zkusila bych doplnit to zelezo, kdyz jsem byla s mladsim v 7m v nemocnici (temer pouze kojeny), tak mel zeleza malo. Jinak teda kvuli dceri jsem si koupila krepelky, protoze maji roztomila vajicka a super vyzivna, docela to zafungovalo, jedi je. Kam se da, tam pridavam mouku z cervene cocky, hovezi vyvar...

ferda90
30. led 2023

@salinecka ahoj, náš malý bude mít 6.2, 2 roky. Porodní váha byla 3830 g a 51 cm, přenášela jsem 11 dní. Syn z počátku přibral víc, pak přibiral tak akorát. Jakmile začal lést a pak chodit, tak od té doby to moc nejde. Je fakt, že příkrmum moc nedal už od začátku, spíš jedl skleničky, kupovali jsme převážně hipp nebo nějake bio skleničky, které byly výživově aspoň trochu kvalitní. Je pořád kojeny a teď skoro ve 2 letech váží nějakých 9700 g. Mezi asi 80 cm. Je strašně akci, furt litá, skáče, běhá. Chodit začal v necelých 11 měsících. Naše dětská má taky řeči, že malý přibíra málo a že musí jíst, protože mlíko už mu nic nedává. On jakože sní, ale vařím a dávám mu hlavně co vím, že má rád a z toho vycházím. Má rád vývar, mrkvovou polévku a třeba těstoviny s vajíčkem, rýži. Maso moc nechce. Dáváme mu kvalitní rybí olej (žádný z lékárny). Na jednu stranu se dětská diví, že je malý a hubený a na druhou stranu mi pak řekne, že asi bude po mě, že já jsem taky hubená. 33 let, 166 cm a 52 kg. Přítel byl jako dítě taky hubený, téměř podobné váhově jako malý, u něj se to zlomilo mezi 13 až 15 rokem, kdy nabral 20 kg jelikož začal posilovat. Je to někdy o nervy, snažím se do něj taky cpát aspoň po malých porcich každou chvíli nějaké to jídlo,tak snad se to brzy zlepší ✊

salinecka
autor
31. led 2023

@ferda90
No já to mám skoro podobné.. můj malý je moc akční.. celý den jen skáče,utíká, no proste není ani minutu v klidu takže to co sní hned výběha jinak si to asi nedovedu vysvětlit proc nepribira a taky to může být i mnou, protože já jsem moc malinká mamina 😁 mám 150 cm takže to nějaký velikan určitě nebude.

salinecka
autor
31. led 2023

Děkuji moc všem za komenty 🙂
Dám na vaše rady a zkusím změnit jídelníček pro malého. Snad to pomůže a bude už jist tak jak má.. 😁

ferda90
31. led 2023

@salinecka no jak u nás 🙂 malý má rád aspoň vajíčka, takže dělám třeba těstoviny s vajíčkem, ať má bílkoviny. Jinak dávám i nové jídla, ale snažím se spíš vařit co fakt má rád, aspoň to sní. Někdo říká, že to může být i tím kojením, ale nevím nevím

michaela666
31. led 2023

@ferda90 Možná to trochu kojením bude. Od té doby co jsem přestala dávat malé UM, tak začala jíst lépe. Měla ho už jen před spaním večer. Rychle zjistila, že když nejí večeři, tak má ráno brzo hlad, protože už si nezaplácne bříško mlíkem. Večeří sice jako vrabec, ale něco sní.

vladienka
31. led 2023

@ferda90 urcite ano, v 90% ked sa obmedzi kojenie, zacnu lepsie papat

ferda90
31. led 2023

@vladienka noo toho odstavení se momentálně bojím 😁malý je závislak 😃

vladienka
31. led 2023

@ferda90 dcera sa v 18 mesiacoch kojila snad kazdu hodinu a pol.. tak som potom povedala dost, obmedzili sme to docela hodne, jooo chvilu vzdy plakala ale to trvalo par dni.. do toho sme kvapkali to zelezo a za chvilu sa pekne rozpapala 🙏🏻 v noci som kojila do 28 mesiacov

mdch91
31. led 2023

@vladienka pamatujete si prosim jake zelezo? Ja jsem si v tehotenstvi koupila nejakej ovocnej sirup, desne sladkej hnus.

vladienka
31. led 2023

@mdch91 maltofer, ale je to na predpis. A strasne to barvilo😁

mdch91
31. led 2023

@vladienka aha, takze tam asi bude riziko zacpy jako u zeleza pro dospele, ze.. coz si uplne nemuzu dovolit. Tak zkusim nejaky ten hnusosirup.

vladienka
31. led 2023

@mdch91 asi jo, ale napr dcera nemala vobec ziadny problem

mourovatakocka
7. únor 2023

@salinecka Doporučuju na fb skupinka Malí nejedlíci, tipy na jídla a na sirupy, jak se z nejedení nezbláznit a taky uklidnění, vždycky jsou na to některé děti ještě hůř 🙈

cekamnazazrak
7. únor 2023

Kamaradcin syn taky nejedl poradne nic… akceptoval kureci vyvar (ale jen vodu a nudle, beda jak tam byl kousek masa nebo zeleniny), kureci rizky (samotne, pozdeji s ryzi), okurkovy salat se smetanou a parek v rohliku (suchy)… kolem 2,5 let zacal mit rad, kdyz se nakrajela okurka nebo paprika na spalicky a dala na talirek se sunkou a platkovym syrem (musely byt stocene do trubicek, na chlebu nebo rohliku by to nesnedl)…. Proste porad dokola varila ty 4 jidla a k tomu vzydycky neco noveho - nekdy byl ochotny kousicek ochutnat nekdy ani za boha… postupne pomalicku se jidla pridavala… jeste na prvnim stupni mel hodne omezeny jidelnicek… ale vsechno dobre dopadlo, je z nej zdravy stredoskolak a ma nakroceno na drahu profi fotbalisty… 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ dulezite je netlacit, nabizet a nenechat se odradit i kdyz zaklad bude mit zatim postaveny na par jidlech… 🍀🍀🍀🍀🙏🏼

zuzurox
7. únor 2023

@salinecka a jinak je zdravý? Kojením mu dáváte všechno co potřebuje, dbejte na svou stravu. Věřím, že se rozpapa časem, můj toho taky moc nesni.

veronikav31
7. únor 2023

@salinecka jediné co doporučím je vitamín B. Syn se narodil malý, den před TP a měl 2,6kg a 49cm. jsem malá 155cm. od narození jde syn totálně mimo tabulky směrem dolů, jako miminko hodne blinkal, měl UM,to se s příkrmy srovnalo. Náběry u pediatry proběhly, vše v pořádku. Jí vše a občas víc než já, ve školce jí vše,doma taktéž. Dostali jsme doporučení na dětskou endokrinologii-rozbory v pořádku,nic mu nechybí,jí vše včetně masa, ryb,ovoce,zeleniny atd. Doktor nám dal doporučení na genetiku-synovi zjistili,že mu chybí jeden gen který způsobuje menší růst, museli jsme s partnerem taktéž na genetiku zda je to rodové nebo ne.Výsledky jsou takové,že rodové to je-mě ten gen taktéž chybí. Já měla ve 2 letech 8kg, syn podobně. Teď má 5 let, 98cm a 14kg.Takže pokud synovi nic nechybí,roste,sice pomaleji,ale roste, tak neřeším. Je akční

Strana
z2