icon

Jak uspat děti ve věku 3 a 6 let?

marienkamaru
7. lis 2023

Ahoj dámy, máme doma 3letou holčičku a 6letého syna. Odmítají usínat sami a už je to unavující. Na radu "měli jste je to učit odmalička" už je pozdě. Syn do narození dcery spal sám (to jsem si myslela, že mám na mateřství patent), ale ona je prostě jiný kalibr a syn se veze. Někdy ležím ve tmě i 45 minut, než usnou. Což je teď, když jsem začala chodit do práce a vstávám před šestou, dost zabijácké. Řekněte, že nejsem jediný loser na světě, co neumí naučit děti spát o samotě 🙂

Strana
z2
claire90
11. lis 2023

Synovi je 8 a kazdy vecer si zavola "jdu spinkat", tak jdu k nemu a bud chce jen, abych u nej sedela a nebo se chce tulit. Je to takove uklidnujici, uzivam si to.
Dcerka ma 10, vetsinou usne driv, nez zabere mladsi, ale kdyz ne, sednu si k ni a bud zabere nebo pak rekne "bez na chvili vedle a pak me prijd zkontrolovat". Takze je u ni videt uz posun, ze ne nebude chtit jeste o svatebni noci vedle sebe 🤣

miryp
11. lis 2023

Neuspávala jsem děti nikdy, ale bylo to tím, že prostě spaly s námi v posteli. Do svého pokoje se přestěhovaly tak dva roky zpět a když se tam necítí komfortně, tak si přijdou lehnout k nám.
Já bych děti prostě vzala k sobě do postele, když se samy v pokojíčku necítí dobře a prostě usnete každý tak, jak potřebujete.

andelka
11. lis 2023

Uspávala jsem dlouho. Ale jak jsem začala chodit na směny a vstávat v 4:20, tak jsme počet pohádek snížili a po přečtení, písničce a pomazleni jsem odešla něco ještě dělat. Bylo jim 4 a 6. Pohádky jsem jim vyprávěla až do narození nejmladšího, to jim bylo skoro 7 a 9. Teď chodí spát později než já, pubertaci.

normalnimatka
11. lis 2023

máme to stejně... starší dítě je ještě starší, než tvoje starší🙂 myslim si, že je to poměrně běžný.

nedáváš je spát moc brzo? u nás se střídaj různý období, občas usínaj rychlejc, občas je to i ta tři čtvrtě hodina - to už bejvám taky napružená..ale to je tak to maximum.

můžeš se ještě zkusit zamyslet, jak by se dal třeba večer upravit, aby usínaly dřív, snadnějc... třeba nepouštět televizi, natož nechat koukat do mobilu, tabletu zblízka. Měla by tam bejt pauza, možná snad dvouhodinová, kdyby už do ničeho takovýho (modrý světlo) člověk neměl koukat ideálně vůbec... Krom toho samozřejmě večerní rituál čtení při tlumeným světle...ale třeba to už děláte. jen chrlim myšlenky🙂

normalnimatka
11. lis 2023

@marienkamaru Hele a střídáte se aspoň s chlapem? To je podle mě dost moudrej postup.. Chápu, bere to ten večerní čas o samotě - vzácnej. Tak pokud to jen trochu lze, přijde mi fér a správný se prostě vystřídat. Vim, žes psala, že chlap je asi vlastně celkově proti, tak to bude asi ještě o trochu těžší, ale za zkoušku to stojí. Ten čas s nima si pak užiješ o to víc, když to bude třeba obden, nebo aspoň např. pravidlo, že o víkendu uspává tatínek. Prostě aspoň nějaká pomoc od něj tobě, abys taky měla čas na svoje věci.

iva_kucerova
11. lis 2023

@marienkamaru Synovi bude pět a ležím u něj někdy i dvě hodiny. Odejdu v jedenáct a v půl šestý vstávám. Je to masakr.

zdenka1122
11. lis 2023

U nás je to stejné, děti 3 a 6 let, přečtu pohádku a jsem u nich dokud neusnou. Často chce dcera (3) držet i za ruku. Nebo k ránu,v noci zavolá a já spím s ní Miluju to 😊 ta doba až nás nebudou " chtit" přijde brzy a na tyto věci budu ráda vzpomínat.

haaanka21
11. lis 2023

Doporučuji vysvětlit dětem, že u nich nechceš hodinu ležet, že jsi unavená a chceš jít taky spát, u nás to zabralo. Jo, a zavést střídání, my to máme tak, že 1 večer uspávám já, a druhý muž. A taky jsem posunula večerku, teď jsou v 19 hod v posteli a v 20 hod spí.

okapia
11. lis 2023

Uspávám už sedm let a asi hned tak nepřestanu bych řekla. Ležím na spodní palandě se dvěma mladšími, když usne dřív ten nejmenší, jdeme s prostřední k ní nahoru, to už většinou usne za chvilinku. Ale častěji já usnu dřív, takže taky vylézám tak mezi půl a desátou a jedu do půlnoci přípravy na zítřek, někdy si pak vlezu do svojí postele, ale častěji k tomu, kdo se zrovna vzbudil. Pokud je to ta nejstarší, tak jde se mnou do ložnice, protože má tak vysoko postel, že bych se praštila do hlavy. Každopádně většinu noci spím u někoho, takže by se dalo říct, že uspávám až do rána 😄. Nejlepší je, když se kolem půl šesté ozve prcek, já jdu k němu, on za chvíli usne, načež mi před šestou zazvoní budík, to je vždycky radost. Ale vlastně se mi u nich spí nejlíp, zatím nechrápou 😃

30bar
11. lis 2023

Uspavam dceru 2 roky. Lezim u ni a drzim ji za ruku. Drive jsem s ni lezela i hodinu,kdyz jsem odesla plakala a manžel tam s ni byt nemohl,to taky plakala no a manzel je zase kazdy vecer u syna a ten uz ma 9. Kdyz doma neni manzel, spi syn se mnou a dcerou v loznici. Me to ale nejak nevadi. Ted odchazim od dcery po cca půl hodine a kdyz s nami leží syn, tak si jeste chvili popovidame pred spanim,je to fajn 🙂

jerrabina
11. lis 2023

@exbordelar je vidět že nemáš dítě ADHD. Když jsem manželovi četla že autorka leží i 45 minut, manžel řekl nahlas co já si jen myslela: "jenom?" 😂
U nás jsou to běžně i 2 hodiny. A tatínek dcery začal uspavat v sedm a když jsem se ho na to ptala, prohlásil "však je mi jasné že hned neusne, přece známé svoje dítě" - jo, taky už uspavame v sedm. Vlastně jsem to začala já v jednom blbý období a on se toho držel i dál. Takže dítě usne v blbé dny maximálně do deseti, ne do jedenácti. A teď už do devíti 🙂
A kdybychom tam nebyli, musela by být hodně unavená aby nezačala běhat po pokoji.

pajii25
12. lis 2023

Děti 3,5 roku a 9 let. Pustíme audio pohádku, promítání na zeď, pusa, Sednu si k mladšímu na postel, držím ho za ruku a koukám do telefonu. ( Samozřejmě ho mám tak, aby nerušil). Do 30min spí oba. Všem nám to takto vyhovuje.
Z odpolední jezdím akorát na uspávání a druhý den vstávám na ráno ve 2:30 😅 takže už večer nic nedělám, relax a ve 22h mažu taky do postele 🙈😅

vodnarka2013
12. lis 2023

Tak tady u nás pomohl dost starší syn. Je mu 10 a ten nás už par let jak se říká na nějaké věci nepotřebuje 😅 dva mladší usinaji v dětském pokoji s nim a když není doma - spí ty dva malý s námi 🙈 celkove je ten nejstarší dost samostatný - vždy chtěl.

Ještě jak tady nekdo píše ze uspava i děti kolem 11-12 let …. To mě přijde už moc, pokud nemají nějaký problém 😊🤷🏻‍♀️

ada22
12. lis 2023

Někdy mi to štve, že nemám moc času pro sebe, ale nejednodušší je si jít s nima lehnout kolem té deváté. Někdy už jim stačí , že si něco dělám vedle v pokoji. Někdy pustíme mluvené pohádky. Děti už jsou ale starší
Ve věku tvých děti vyžadovaly přítomnost celou noc. Takže jste na tom vlastně dobře. 😄Možná bych si vzala do postele nějakou knížku, dělají se lampičky na knížky a nebo je mít nahrané na čtečce. A sem tam zkusila ten trik hned přijdu.

ada22
12. lis 2023

Možná zkusit i zapojit do uspávání přítele. Myslím že usně dřív než děti 😉

maxulekapcule
12. lis 2023

@marienkamaru já jsem syna uspavala do pěti, a to jsem vstávala před druhou ráno, někdy usínal až po osmé. Nikdy se mě nikdo na moje pocity neptal, nebo že by náhodou mě tenkrát chlap vystřídal, byla jsem ráda za to, ze jsem s ním. Pak se to trošku zlepšilo, ale záhy se narodil druhý, tento měsíc bude mít dva roky, stále se kojí, především v noci, i osmkrát. Taky už chodím do prace, ale ne tak brzy, vstávám v pět. Jsem na ně sama, takže je to poněkud zabiják, ale nenapadlo by mě, ze bych ho třeba odstavila. Ty děti moc rychle vyrostou a pak na to budeme ještě rády vzpomínat

jajinka25
12. lis 2023

😂😂 jejda jak ráda čtu tyto články ze nejsem jedina😂👌
Mam dceru je ji 8 let a stale ji uspavam a nekdy tam jsem i hodinu. A to rano vstavam v 5 do prace takze z večeru nemam vubec nic. Ale povysili jsme na to, že v patek a v sobotu vecer, jsem u ni jen chvilu mazlime povidame a pak ji rozsvitim svetilko a jdu koukat na film a o reklamach ma slibeno ze se prijdu podivat. Ale vetsinou uz spi kdyz prijdu. Kazdej si tuka na čelo. Mam kluky 20 a 17 let, ty uz me fakt na uspavani nepotrebuji😂 a jsem rada ze ten kontakt a to jak me dcera jeste potrebuje. Kdyz byla malinka byla naucena usnout sama ale nejak se to zvrtlo a proste zacala mit potrebu abych tam byla. Tak tam jsem a budu dokud bude potrebovat a touzit po mem kontaktu. ❣️

Strana
z2