Jak uspat děti ve věku 3 a 6 let?
Ahoj dámy, máme doma 3letou holčičku a 6letého syna. Odmítají usínat sami a už je to unavující. Na radu "měli jste je to učit odmalička" už je pozdě. Syn do narození dcery spal sám (to jsem si myslela, že mám na mateřství patent), ale ona je prostě jiný kalibr a syn se veze. Někdy ležím ve tmě i 45 minut, než usnou. Což je teď, když jsem začala chodit do práce a vstávám před šestou, dost zabijácké. Řekněte, že nejsem jediný loser na světě, co neumí naučit děti spát o samotě 🙂
Pro uklidnění. Mám podobně staré děti, nejen že chtějí moji/manželovu přítomnost, ten mladší ještě potřebuje ode mne mléko. Aktuálně je pro mě jednodušší tam s nimi být, než je "přeučovat"...
Měli jsme to stejné, ale mě to nevadilo. Naopak jsem byla ráda, že se k nim můžu přitulit. Asi v 6 a 9 letech jsme to povýšili na level - už ležíme jenom chvilku, pomazlíme se a odcházíme. Ale mladší stejně každou noc přicestuje do ložnice.
Přešla jsem plynule na pobyt v místnosti, už jsem s nimi neležela. Sedla jsem si v pokoji do křesla, notebook na klín a během té doby, co usínali jsem si projela MK, nakoupila online, surfovala na netu, četla články.
Oni měli jistotu, že tam jsem, záře monitoru mě osvětlovala, v místnosti nebyla ani taková tma a já jim vlastně vyšla vstříc a zároveň ten čas nepromarnila. Win-win 😀
Mame 7 a téměř 3,uspavame kazdy vecer,spi spolu v jedné posteli a musíme ležet mezi nimi,driv mi to taky strašně vadilo,u starší jsem tam třeba byla od osmi do půl desáté než usnula, v tu dobu manžel moc neuspaval,on koukal na televizi a ja byla u ni, chtěla jsem občas taky mít klid večer,ale postupně jsem zjistila, že v ty televizi večer stejně nedávají nic na co bych koukala a stejně jsem.pak cucela v mobilu na internet,tak teď mi uz je to celkem jedno, většinou od těch osmi uz ve třičtvrtě na devět spí,tak pak jdu za manželem.a teď už chodi občas uspávat on, takže už je to taky lepší.On by to už chtěl taky zrušit,ale ja si to naopak zase začíná užívat 🙈😁
Uspavala jsem deti cca do 10 a 8 let urcite. Cetla jsem jim, a pak byla s nimi v mistnosti. Par let vyzadovali oba najednou drzeni za ruku, coz pri palande do L byl pro mne celkem narocny kousek. Taky mne to strasne stvalo. Ale bylo to pro nas takto nejschudnejsi. Kdybych odesla, tak by si jeste dlouho povidali, casto treba i hadali, nebo by se klidne i honili po pokoji, a to v 10 vecer fakt nechces. Pak to nejak postupne ustalo a uz byli schopni byt v klidu i sami v pokoji🙂
Mám taky 3 a 6. Ještě nedávno spali semnou. Teď mají svůj pokoj a s tím jsem si řekla, že je naučím uspávat samotné. Starší to uměl než se narodil mladší 😁
Teď jim přečtu pohádku a zatím jsme u nich v pokoji. Někdy řeknu, že se potřebuju jít umýt nebo ještě pracovat. Občas to vyjde, občas hlavně mladší běhá za mnou. Tak jsem tam pak s nima. Ale zase tak zásadně mi to nevadí.
Dcery mají necele 4 a 8 a taky je pořád uspavam. Spí obě na letišti a já ležím mezi nimi a držím je za ruce. Budu to tak dělat dokud budou chtít, je pro nás důležité, aby se cítily bezpečně a milovane. Obvykle do půlhodiny odcházím, ale byly doby, kdy jsem usnula dřív já. A taky vstávám brzo do práce.
Taky pořád uspávám, dětem je 8 a 9. Ale mně to nevadí, užívám si to, že mě ještě chtějí u sebe 🙂
Mám 3 a 6 a také uspávám, nevadí mi to, mám ty večery s pohádkou ráda. Jen mi vadí, že vždy s nimi mezi 8 a 9 usnu a večer už nic neudělám. Vstávám ale také před 6 do práce, tak mam naspaných hodin, což taky není k zahození 😀
Máme děti 7 a 4 a oba chtějí usínat s námi. Tak manžel uspava staršího syna a já uspávám mladší dceru. Syn není normálně vůbec mazlivý, večer si chce ale zahrát nožičky a kontakt mu je příjemný. Dcera je zase obrovský mazel a ta se chce vyloženě přitisknout a usnout. Nepovažujeme se za losery, i když oba tak přicházíme o půl hodiny/hodinu denně. Beru to jako čas věnovaný dětem, prostě teď tak potřebují a cítí se díky tomu bezpečně a milovaní. Taky ráno vstávám do práce, něco doma kvůli tomu nestíhám, ale říkám si, že až toto období přejde a budou chtít usínat sami, nechci na to vzpomínat jako na něco, co bylo o nervech a výčitkách, ale jako na super čas s dětmi.
Looser urcite nejsi, naopak! Kdyby jsi uspavala osmnactileteho syna, tak by to mozna divne bylo, ale prtata 3 a 6 let to jeste potrebuji ☺️
Spis jde o to, ze tam jsi 45 min a ve tme cekas, nez usnou. Znam. Clovek se tam rozlezi a priusne, a z veskerych planu na vecer kvuli totalni nepouzitelnosti sejde. Takze idealne to vyresit tak, aby usnuly rychle. Bud nedavat spat po obede, jestli jeste spi, a nebo davat spat pozdeji. Taky jsem je casto obalamutila tim, ze jsem rekla, ze musim na zachod - na velkou, a ze hned prijdu. Kdyz jsem treba za 10 min prisla, dost casto uz chrneli.
@exbordelar Takhle jsem to dělala já-musím na záchod, musím do sprchy, přijdu. V 90% případů mezitím prostě usnuli a tím se naučili usnout sami. Prostě přečteme pohádku, dáme pusu, obejmeme a odcházím. Décka spí do pěti minut max (ae kdysi, když dcera měla 2 roky, tak jsme taky uspávali přes hodinu)
Dcera 9 pořád jsem u ní nevadí mi to ,usíná pritulena ke mě řeknu. Ci přečtu ji pohadku nebo si jen spolu chvilku spitame ,piprejeme si dobrou noc krásné sny x krát si řekneme jek se milujeme 🙂 nevadí mi to jsou to chvilky nás dvou ,nebo si spitame holčičí tajemství 🙂 budu to dělat tak dlouho dokud budu vědět že mě potřebuje chce u sebe 🙂
Já teda mám zkušenost, že když jsem s dětmi v pokojíčku, tak jim trvá usnout déle (pořád něco 🙈). Takže - přečíst pohádku, pusu a dobrou. Myslím tím vymyslet nějaký rituál, který bude vyhovovat vám všem.
No jasný uspávám a čtu pohádku. Pomazlíme se. Mám už čtvrté dítě je to taková životní rutina.😊 Beru to úplně automaticky. Vůbec by mě nenapadlo, že bych to dělala nějak jinak.😉
Mám děti 9let a 5let a uspavam dodnes...
Já jsem právě takto staré děti učila usínat samotné. Do té doby jsme přečetli pohádku, pomazlili se a zůstávala jsem s nimi, dokud neusnuly. Usoudila jsem, že po nástupu do práce by to bylo neúnosné, tak jsem jim navrhla, že tam s nimi budu jen chvilku a pak odejdu. Zůstala jsem tam vždy třeba 5 minut a nechala jsem pak otevřené dveře, ať slyší ruch domácnosti. Celkem to fungovalo, po pár měsících jsem tam nemusela zůstávat vůbec. Ale dodnes (je jim 10 a 12) spí s otevřenými dveřmi.
Mám mnohem starší děti a uspávat potřebují. Často se mi všechny nakýblujou do postele a spíme spolu.
@exbordelar
@ninive211 jj taky jsem odchazela. Rikala jsem jim, ze se na ne prijdu za minutu podivat. Za 5 minut je zkontroluju... atd. Takhke jsem tam misto byti v krkolomne poloze 3x az 4x nakoukla, a oni mezitim nekdy usnuli.
@marienkamaru víš,já to vyřešila tak, že jsem s nejmladším chodila natvrdo spát. Co šlo jsem udělala před spaním,jen já vstávala už ve tři ráno.... A teď u nejmenšího vstávám sice ve čtyři,ale taky jsou dny,kdy chodím spát s ním hned v osum
Vlastně jste mě docela uklidnily, mě na tom trápí jen to, že se fakt člověk rozleží a vyleze v devět a už nic nezvládne. A pocit, že by děti MĚLY usínat už samy. Takže fakt, že je vás tolik, co to máte stejně, je dostatečně uklidňující :D
@marienkamaru mám 3 děti, nejmladší jsem donedávna kojila a dvě starší na mě čekali, že jim potom přečtu pohádku (6 let a 4 roky), malého už nekojím, ale chtěl zase držet za ruku dokud neusne. To se nedalo zvládat, uspávat všechny 3 a každý ve svém pokoji. Takže jsem postupně zavedla, že malého (budou mu v únoru 2 roky) dám do postýlky, říkám mu u toho říkanky na dobrou noc. Mluvím na něho, jak je šikovný, že ho mám moc ráda a ať se krásně vyspí a že dojdu ještě uložit holky a přijde za ním taťka. Odejdu a jdu za holkami. Za malým potom přijde ještě manžel, dá mu pusu a taky mu tam něco povídá a odejde z pokojíčku. Holkám čtu společně v jedné posteli pohádku co si vyberou. Potom jdou každá do své postele, každé říkám uspávací říkanky, že je mám moc ráda a ještě se ptám, jestli bylo dnes vše ve školce v pořádku apod. Chvíli si s každou popovídám zvlášť. Když jim usínání nejde, tak jim ještě říkám na chodbě (mezi dvěmi dětskými pokoji) říkanky nebo zpívám. Potom řeknu, že se jdu mýt a taky spát a odcházím. 🙂
U nás se donedávna usínalo s 10 ti letou 😉 a 16 ti letá zase chce před spaním hladit ve vlasech
Máme kluky 3, 6 a 8,5 a uspáváme všechny 😂
Doporucuji precist: https://zivotvcesku.cz/rozhovor-s-odbornikem-kl...
@marienkamaru nejsi špatná ale zkus pochopit i ty děti oni potřebují pocit bezpečí i při tom usínání že je ochranite já vstávám taky kolikrát třeba už i na pátou ale ty chvilky si užívám když se pritulim a cítím tu jejich vůni jsem prostě s nimi dokud mě potřebují
@mirin89 zajímavý! jen u nás je trochu nesoulad s partnerem, on vidí výchovu ve stylu "já sem taky spal sám a žiju" apod. a já jsem pak za úchyláka, co chce spát s dětma – to samozřejmě přehánim.
nicméně děkuju všem, mám to stejně, ale jak jsem už psala výš, nechala jsem se zviklat okolím a někdy jsem z toho prostě unavená...
budu teda vesele uspávat dál a snad u toho nezdechnu 🙂
Děti 6 a 8 a protože mají 2 pokojíčky, tak uspáváme s mužem oba a střídáme se, že jednou spím u dcery a druhý den u syna. A když se pak přesuneme do ložnice, dcera za námi přijde, většinou tak do 15-ti min po nás. Je období, kdy mi to vadí a pak období, kdy jsem s tím smířená. Teď už jen čekám, kdy z toho vyrostou a vlastně ani nevím, jestli se na to těším nebo ne. Okolí má spoustu keců, ale mě už je to jedno
Dceri je 7 let, uspavam stale. Ja uz tedy vecer odpocivam, nedelam nic. Naopak, jsem se naucila u ni relaxovat. No a jelikoz vstavam ve 4 rano, tak vetsinou usnu driv, nez mala 🤭

No, takhle, mým dcerám je 15 a 12,5 a ještě vloni u nich manžel večer co večer lehával na zemi, než usnuly...Jako nevadilo mu to, potřebovaly to, tak to dělal...když nebyl doma, byla jsem tam já. Nenapadlo mě, že by to mělo vadit. Brala sjem to jako výraz toho, že jsou pro nás jejich pocity důležité, a že když to potřebují, tak tam budeme. teď od září se to už stalo jen párkrát, mám pocit. (MMCH -chodíme do práce, já ráno běhám, vstávám ve 4, manžel vstává před 6...)
Ale pokud to tobě vadí, tak jim to řekni, dej pusu a jdi, a nech to na nich. Tady jiná rada asi není.