Jak vyčistit zoubky, aby to nebylo takové drama?

21. pro 2021

Prosím vás, jak čistite zoubky nejmenším? Mám syna 1,5 roku. Ze začátku to celkem šlo, většinou jsem ho polochtala, on se smál, jak otevřel pusinku, tak jsem rychke čistila. Ale to teď už nefunguje. A nefungují zadne jiné figle. Čistit třeba ve vaně, v různých polohách, s ruznymi kartáčky, s pastou, upoutat hračkou, nepomáhá ani když čistí tatínek, nepomáhá nic. Takže mi nezbývá než malého doslova zakleknout. Ten samozřejmě řve jak tur, je mi ho hrozně líto a říkám si, že to přece neni normální. Jak na to, aby to nebylo takové drama?

dagmaris
21. pro 2021

Dobrý den, je to úplně normální! Jsem z oboru, takže vím 🙂 chci Vás moc pochválit. Vůbec se tím nestresuje, nebude to nafurt. Já to s malou mám úplně stejně 🙂 zpočátku pohoda, sama mi donesla kartáček, sedla si, nechala si vyčistit. Teď? Zavře pusu, uhýbá, řve 🙂 ale co ..hlavu si s tím nedělám. Víte proč? Protože radši ať má večer trošku stresík z čištění mnou, než se na to vykašlat a pak bude mít trauma z ošetření u zubaře, z vrtání, nedejbože trhání v nízkém věku. Nepřála bych Vám vidět ten děs v dětských očích, když musíte u 3 letého vytrhnout 6 zubů, protože na to maminka kašlala a ještě Vám řekne, že se s tím už narodil 🤦🤷
Děláte to správě, jen tak dál. Máte mou podporu!

janule1940
21. pro 2021

Ja čistím vleze.syn si levné na gauč hlavou mezi moje nohy a ja zezadu čistím.tatinek drží mobil s pohádkou.jinak jsem celkem proti televizi,ale tohle se mi osvědčilo i u starsi dcery.diky tomu dnes cistime i deset minut,mezizubnimi kartacky,niti,remineralizacni pastou a vse skvele zvládá-má čerstvě 7let.i u ni jsem někdy musela pridrzet nohama ručičky a čistit přes řev,ale vzdy to bylo krátké obdobi.za mě je pro dite snesitelnejsi 3minutova frustrace,kdy ho drží maminka a vysvětluje mu,proč musí zoubky očistit,než pak 20minut držení v ordinaci při vrtání.nám se diky tomu zatim u obou deti vrtání vyhnulo.i kdyz u dcery jsme začali pozde s mezizubnimi kartacky a tak má na RTG jeden mezizubni kaz.zatim ale nevrtame,diky remineralizacni pastě udržujeme kaz zatim stale v nezměněné podobě a mozna se tím pádem zastavil.

monaluza
21. pro 2021

Jo, navzdory vsem ostatnim snaham o respektujici rodicovstvi, v otazce cisteni zubu jde vsechno stranou. Ano, je to neprijemne, asi dva roky u nas byl kazdy vecer rev rev rev (dve deti kratce po sobe, sotva to pochopil jeden, narostly zuby druhemu a zaclo to nanovo), vzdycky zakleknout a vydrhnout, protoze vsechny ostatni metody selhaly. Ted jim je 4 a 6, revy si nepamatuji, ale maji pevne vybudovany navyk, ze se zuby cisti (je to prvni vec, co delaji pri vstavani). U zubare zatim vzdy v pohode (mladsi si teda jeden predni zub vyrazil a muselo se trhat, ale to je jina vec), zuby maji zdrave a bile a budu delat vsechno pro to, aby to tak zustalo. Za mne lepsi nez pak shanet, kde osetri dite pod narkozou, jako to ctu na ruznych forech a ve skupinach...

gbp
21. pro 2021

ja sem zatim ve fazi, ze se snazim stale neco vymyslet. ten rev u toho nesnasim a bojim se, ze ji rejpnu tim kartackem moc, kdyz se u toho krouti 🙈 takze ted nam nejvic vychazi, kdyz si hraje s vodou po sprchovani a ja ji cistim. nebo basnicka, nebo ji strcim neco, co jeste nezna na prohlizeni. nebo cisti zaroven ona me - to je teda o oko a nekdy to dost boli 😅 nekdy v sede na pracce, nekdy ji dam zrcadlo a prohlizi se v nem. nekdy v leze, hlavne jednosvazkem zub po zubu. oblibena pasta, pak ma rada gel na rust zubu, tak ten ji dam za odmenu, kdyz hezky otvira pusu ☺️ bavi ji druhym kartackem michat vodu v kelimku, nebo cistit zuby panence. ted se hrozne smeje, kdyz na ni fouknu, tak to otevre dobre. pak ma presypacky na cisteni, tak s tema si hraje. proste porad neco vymyslim, ale i tak nekdy rve 🤷🏼‍♀️

leniczka23
21. pro 2021

Jsou věci o kterých se nediskutuje a tohle je jedna z nich. Přijde ještě hodně období kdy bude čištění v pohodě a pak zas bude boj, vždy mu řeknu že pokud neotevře budu ho muset zalehnout a čistit, když nespolupracuje, zalehnu a čistím. Je mu dva a půl a už málokdy se stane že bych musela čistit násilím. Nicméně u nás dost pomohlo dělat ze sebe doslova šaška s mužem, já zpívala a dělala grimasy a on tancoval, prostě cokoliv jen aby nebrečel i když jsem na něm ležela. Držím moc palce ať se to brzy zlomí.

87pavlina
21. pro 2021

@dagmaris Napsala jste to krásně. Mám dceru 18 měsíců. Taky je u nás řev, taky čistím nekompromisně. Teď docela pomáhají blikací světýlka na stromečku, ale to je taky jen dočasná fáze 😀 Jen bych Vás chtěla poprosit o radu. Čistit ráno před snídaní nebo po snídani? Nevadí, že zatím nečistím pastou? Používám jen kartáček, zatím si nedovedu představit čistit mezizubními kartáčky. Jak dlouho mám zoubky čistit, dcera vydrží tak 2 minuty? A jak čistit, když porostou nové zoubky - stále stejně nebo být opatrnější? A jak je to s zubní hygienou u zubaře? Já sama chodím, od kdy je vhodné začít chodit i s dětmi? Děkuji moc za radu 🙂

delphine1
21. pro 2021

Nám pomohlo že jsme mu dětský kartáček dávali na “hraní” když mu lezli zuby- sám si ho nacpal do pusy a zuzlal kde ho to zrovna bolelo/svědilo. Takže asi už věděl že se ho nemusí bát.
Později jak začal vše opakovat tak si “čistí” zuby se mnou. Obvykle sice nutně musí mít kartáček který používám ja, takže si je během jednoho čistěni vystridame několik krát, ale nějak mě to netrápí.
Bereme to hrou, nejdřív mu dam do ruky kartáček a on čistí zuby mě, pak ja zase jemu.
Je mu taky rok a půl.

hankaros
21. pro 2021

Mám podobné starého syna a cuká se taky. Zkoušela jsem zalehnout, stejně jak.jsem to dělala u starších, ale je to děs. Vyřešili jsme to tak, že si půjčuje elektrický kartáček, jak to vidí u starších a tím si zuby sám "vycisti". On to spíše drží v puse, a já mu směruju ruku na zuby. Občas se zadaří, že si nechá vyčistit zuby ručně, je to tak půl na půl. Důležité je vytvořit návyk i za cenu řevu. V tomhle je to prostě bez kompromisů. Tahle řvoucí fáze přejde.

dagmaris
21. pro 2021

@87pavlina děkuji za důvěru 🙂 líbí se mi, že se zajímáte, to je super. Budu psát hodně zjednodušeně (snad mě kolegyně neukamenují 😀) a brát to ze svého pohledu a praxe (třeba bude mít někdo jiný názor, ale to je u všeho )
Čištění ráno před/po snídani- je to asi jedno, nebo aspoň mě ano, důležité je to vyčistit 🙂 a úplně nejdůležitější je čištění večer před spaním a pak už nepapat a pít jen vodu ( kojení taky toleruji 😀 )
Nové zoubky čistit stále stejně
Kartáček určitě u 18 m. dítěte stačí 🙂 měkký, rovně střižená vlákna, malá hlavička
Délka čištění- já vždycky říkám, že je to asi jedno, čistím než jsou zuby čisté. U vaší dcerky jsou 2 minuty super výkon, je maličká, časem budete dobu prodlužovat.
Mezizubní kartáčky- až u spolupracujícího dítěte, 6-7 let stačí, do té doby, ale používat zubní niť- hned když vyrostou obě dětské stoličky čistit mezi nima nití ( je to místo, kde je často zubní kaz a dětské zoubky se často zanítí a musí pak bohužel brzy ven) stejně tak používáme nit u dětí, které nemají mezerovitý chrup, ale mají zoubky blízko sebe.
Pasta- vůbec nevadí a do 3 let se ani čištění s pastou nedoporučuje.
Dentální hygiena- jestli sama chodíte je to úžasné a pokud chcete dopřát dítku a zaplatíte mu to- těch 7 let ( 1. Třída) aby si zvyklo, udělalo návyk, že hygiena je fajn 🙂
Stále zoubky čistit pořád stejně důkladně 🙂
Více klidně do zprávy

87pavlina
21. pro 2021

@dagmaris Jste moc hodná, děkuji Vám 🙂 Takhle mi to stačí. A omlouvám se autorce, že jsem se jí sem takhle nabourala s vlastním dotazem 🙂

eithelwing
21. pro 2021

Střídáme různé techniky. Syn je stejně starý, pořádný divoch. 🙂 Teď zabírá čištění v náručí a brcim jak autak, to se mu líbí. Ale byly doby, kdy jsem musela tancovat, cistit si zuby s nim, cistit dvěma kartacky naraz (jeden on a jeden já). A někdy o holt držet ruce. Měl horší období, teď má lepší.
Jinak vždy nechavam chvili, aby si cistil sam, rakze se tak nejak vyblbne, pak kartacek umyju a vycistim podle sebe. I to dost pomohlo.

autor
21. pro 2021

@dagmaris Moc děkuji za radu profesionála, uklidnila jste mě, snad bude časem lépe. 👍😊❤

autor
21. pro 2021

Ostatním maminkám taky moc děkuji za odpovědi. Něco z vašich typu zkusím. 👍

iris92
21. pro 2021

Vydrzte, stoji to za to. Me syn bojoval temer od zacatku, nakonec me i kopal, strasne jecel. Jeden cas pomahalo zpivat a zhruba od dvou let u cisteni kouka na pohadky na youtube a to mame do ted, bude mit 3 roky. Cca rok a pul jsme cistili s revem, zadne trauma z toho nema, ted je uplne v pohode a vzdy se tesi na pohadky a jako bonus nema zadny kaz 😉 bylo to silene, nekonecne ale stalo to za to vydrzet.

katebk
21. pro 2021

Malá ze záchvatů ze dne na den přestala a teď mě bere večer za ruku a tahá mě do koupelny sama. No a zabralo nám teda čištění před zrcadlem, prvně ji nechám hrabat se ve věcech, co mám vyskládané na umyvadle a zoubky čistím sama pořádně, pak ji kartaček dám a ja si vezmu svůj a čistíme si je spolu a to je vidět, že ji strašně baví. Snad nám to vydrží malá ma zachvilku 2 roky.

lieselmeminger
21. pro 2021

Taky jsme si tímhle obdobím prošli. Na ranní čištění jsem byla sama, takže hrůza, večer jsem já dceru držela a manžel čistil. Byly to strašný jatka. Ale fakt to samo zmizelo. Teď jsou ji dva roky a posledních pár měsíců si nechá zuby vyčistit krásně a pak si je ještě sama "pošmrdlá". Vždycky musím říkat, co všechno má v pusince a co musíme ze zoubků dostat pryč. Je to sice občas trochu creepy, když jí říkám, že má mezi zuby ještě králíčka Binga, pejska nebo dinosaura, ale co, hlavně ze to funguje. 😃 Ale pamatuji si, jak jsem vždycky před čištěním byla na nervy. Teď už se s ní peru jenom při odsávání nosu - a začínám mít takový pocit, že ještě chvíli a přepere ona mě.