icon

Jak zvládat předpubertální citlivost dcery?

11. dub 2026

Ahoj, jdu si pro radu. Uz jsem zoufala. Dcera ma 9,5 let. Loni jsme se rozesli s manzelem, bydlime kazdy zvlast. Nejdrive to brala celkem v pohode ale pak zjistila, ze to je uz natrvalo, navic to s sebou prinasi i lehke organizacni problemy a emocni problemy (otec se s mym odchodem doted nesmiril - delal mi ze zivota peklo, ale to je jina cast pribehu). Do toho musim makat jako sroub, abych nas zvladla uzivit, takze ja jsem neodpocata a protivna... dale ma mladsiho trileteho sourozence, ktereho v jednu chvili miluje a vzpeti ho nenavidi. Furt u nas nekdo rve. Deti mame ve spolecne peci a vzhledem k charakteristice zamestani nemame klasickou stridavku, ale stridame si je cca po dvou az trech dnech. Jinak to momentalne delat nejde, i kdyz je to samozrejme na 💩
Zkratka - ma otazka zni - jak pracovat s vysokou emocni citlivosti a tim predchazet brutalnim zachvatum vzteku a obvinovani? Ona se dostane do uplneho amoku - ne ze by byla nevychovany spratek, ale hluboce se ji dotkne nahromadena frustrace a pak staci malo a je ohen na strese. Tohle vsechno pak spolu v obeti a breku vykomunikujeme, ale uprimne - mne to strasne vycerpava a uz nedokazu byt ten stabilni zdroj, ktery zazene vsechny chmury. Obzvlast, kdyz jsem silene utahana z narocne prace, nemam prakticky zadne volno - jen, kdyz jsou deti ve skole a ve skolce, jinak jsem prakticky porad s nimi. Do toho resim kazdou korunu, a pronasledovani jejich otce, ktery se ani po roce nesmiril s tim, ze jsem od nej odesla. Mate prosim nejakou radu nebo obdobnou zkusenost?

autor
11. dub 2026

.

j.a.n.i
11. dub 2026
@anonym_autor

.

@anonym_autor Asi te rada moc nepotěší, ale snazit se prezit a byt pokud mozno co nejméně protivná, protože deti to z nás cítí... A pises, ze mate skoro stridavku, takže nějaké volno mit musis, tak ho vyuzit k nacerpani sil, zejmena těch psychických. A jen tak mimochodem, stridani po 2-3 dnech mi prijde naopak pro deti lepší 😉

autor
11. dub 2026

Prave ze zadne volno prakticky nemam, protoze dny, kdy je ma otec, jsem v praci. A nemuzu si dovolit v praci nebyt, jelikoz bych nas neuzivila 😣 On ma podobne zamestnani, ale daleko lepe placene 😏
Ale mas pravdu, ze to volno k nacerpani psychickych sil potrebuji jako sul. Ono se to pak vsechno odrazi - presne jak pises, decka to z nas citi a maji radary.
Problem je taky ten, ze ji neustale peskuji za to, ze dela bordel. Ona ma pak pocit, ze vsechno dela spatne, ze se furt tvarim kysele, ze jsem furt nastvana (to mi pak jednou rekla, kdyz uz nejvetsi emoce opadly). Ma samozrejme pravdu. Ja se placam v zacarovanem kruhu. Se svoji energii jedu na doraz a uz mi nezbyva zdroj na to, abych s nadhledem a pohodou resila rozslapane jahody na koberci, nezasroubovana pasta v umyvadle, pohazene posmrkane kapesniky po celym byte, neodneseny kelimek od jogurtu a tak dale. Mne uz tohle uplne vytaci, protoze proste nemam silu vyvyjet energii na pevne stanoveni domacich pravidel a pri prestupku zustat pevna klidna autorita. Tu hysterii ze me citi, a to uz se pak rozjede v brutalni zachvat, kdy mam pocit, ze jako mama totalne selhavam.
Nechci si s ni pokazit vztahy, je to moje mala milovana holcicka, co to s ni stalo...? 😞

kristyn86
11. dub 2026

Nevim,jestli pomuzu,ale mam syna s ADHD. Vim,ze u vas dcera nema ADHD,ale my prave kvuli ADHD casto resime tyhle emocni "amoky",nezvladani emoci atd. Celkova ta situace neni jednoducha jak pro tebe,tak pro ni. Je to psychicky narocne. Je mozne,ze se u otce drzi a doma to pak bouchne. Protoze se tam citi bezpecne atd. Psychologove rikaji,ze dulezitejsi nez vychova je vztah. Neztratit duveru. Dulezita je laskava duslednost. Rozumim ti,jak se musis citit vycerpane. My jsme s manzelem vycerpani taky. Doma je spousta hluku,kriku. A lehce se to rika,hur dela,ale v pohode musis byt hlavne ty. Nenechat se vtahnout do afektu,ubrat na povelech,prikazech a zavest pozitivni motivaci misto trestu.

j.a.n.i
11. dub 2026
@anonym_autor

Prave ze zadne volno prakticky nemam, protoze dny, kdy je ma otec, jsem v praci. A nemuzu si dovolit v praci nebyt, jelikoz bych nas neuzivila 😣 On ma podobne zamestnani, ale daleko lepe placene 😏
Ale mas pravdu, ze to volno k nacerpani psychickych sil potrebuji jako sul. Ono se to pak vsechno odrazi - presne jak pises, decka to z nas citi a maji radary.
Problem je taky ten, ze ji neustale peskuji za to, ze dela bordel. Ona ma pak pocit, ze vsechno dela spatne, ze se furt tvarim kysele, ze jsem furt nastvana (to mi pak jednou rekla, kdyz uz nejvetsi emoce opadly). Ma samozrejme pravdu. Ja se placam v zacarovanem kruhu. Se svoji energii jedu na doraz a uz mi nezbyva zdroj na to, abych s nadhledem a pohodou resila rozslapane jahody na koberci, nezasroubovana pasta v umyvadle, pohazene posmrkane kapesniky po celym byte, neodneseny kelimek od jogurtu a tak dale. Mne uz tohle uplne vytaci, protoze proste nemam silu vyvyjet energii na pevne stanoveni domacich pravidel a pri prestupku zustat pevna klidna autorita. Tu hysterii ze me citi, a to uz se pak rozjede v brutalni zachvat, kdy mam pocit, ze jako mama totalne selhavam.
Nechci si s ni pokazit vztahy, je to moje mala milovana holcicka, co to s ni stalo...? 😞

@anonym_autor Kasli na úklid, vis co se říká, bordel v bytě, šťastné dítě... Ono se to nezblazni, jasne jahody je potreba resit hned, ale ten zbytek, nojo, tak se nekde vali kapesniky, jinde kelimek, za nervozitu to nestojí. A možná je to nevychovne, ale jsou situace, kdy je pro vseobecny klid nejlepší to nekomentovat a prostě to prekrocit ci sebrat.

zuzkasim
11. dub 2026

Asi nepomůžu, jen posdílím, že jsem to měla jednu dobu podobně. Dcera měla záchvaty pláče kvůli sebemenší blbosti, mě to dost překvapilo, od starších kluků jsem to neznala. Navíc v období čerstvě po rozchodu s manželem, který to taky nenesl dobře. Jen sil jsem měla snad trochu víc, oporou mi byl partner a v práci to docela šlo. Bylo to období, přešlo. Důležité je nenechat se pláčem rozhodit, ty za to nemůžeš a ona v tu chvíli také ne. Nevím, jak moc tě tíží ty finance, vykašli se na dovolenou, která by měla stát spoustu peněz, jestli tedy na něco takového šetříš, vem děti v létě ke kamarádce, sestřenici, do chatky do kempu... Mysli spíš na svůj odpočinek a něco, co baví i tebe samotnou, abys načerpala sil ty sama. Pokud je možnost, využij babičky, tetičky. Pokud se ti nenabízí, zkus je poprosit, možná netuší, že bys pomoc potřebovala.

anonym_8d6ac8
12. dub 2026

Píšeš že jsi " neodpočatá a PROTIVNÁ". To není stabilita. Začni u sebe a buď dceři vzorem.
Teď to prosím neber špatně, nesoudím tě a cítím z tvého textu, že toho máš opravdu nad hlavu a že to máš náročné.