icon

Jak zvládnout děti, když nepřestávají přes den spát?

lobella
7. zář 2023

Ahoj vsem. Pisu to v lehce rozlozenem stavu matky. Mam 4letou a 2letou dcerku. Starsi prestala spat pred 2.rokem. Jela od 8 od rano do 11 vecer. Pres den jsme travili x hodin venku v jakekoliv pocasi,aby usnula aspon v tech 11. Mladsi ji zacina zrejme kopirovat. Vstava kolem 7 rano, usina kolem 22 hod a pres den nechce usinat, i kdyz je zjevne unavena. Dela se starsi kraviny a jak je rozjeta,neusne. Je zvykla usinat v poledne pri kojeni. Jenze ja uz jsem na to zvejkani ko.y uplne alergicka. Davam jen aby usnula, coz se i tak nedeje. Proste ztracim hodinu a pul denne casu,kdy jsem mohla se nejak realizovat (knizky, siti, vzdelavani se) nebo dohanet resty. Chlap je do vecera v praci. To akorat vykoupem decka,vecere, precteme pohadku a spat. Ja chodim spat kolem pulnoci a to se vetsinou venuji chlapovi. Proste uplne to na me padlo. Mam online kurz AJ, mam tu latky na siti, knizky, rozdelana fotoalba a nevim kdy to delat. Jsme v byte, vecer sit nemuzu, pres den po me mladsi leze, aby si pujstila AJ a s nekym.konverzovala neexistuje. Pripadam si hloupa,nevzdelana, rozkydla. Jsem cely den na nohach, vetsinu dne stravime.na jristi, obcas se projedem na kole. Jsem stihla, ale chtela bych posilovat. Kdyz posiluji s holkama,min mladsi po me leze a dela si ze me prolejzacku. Proste jsem dost v depce, a nevim jak z toho ven.

Strana
z2
konidana
7. zář 2023

@lobella ja natvrdo jedenapulcucni po obede nechala v jidelni zidlicce a naproti ni dala stolek s notebookem. V ramci zachovani meho zdravi to jinak neslo, no.

sorboni30
7. zář 2023

@lobella tak promiň, ale když se vracíte až večer kolem 19-20hod domu, se nedivím ze ti dřív neusnou. Děti se mají připravovat na spánek hodinu předem. Mám doma adhd kluky dvojčata. Mají 8 a půl let a prostě spát chodí maximálně nejpozději ve 20:30 a to je nastavené od malička. To samé teď malá..má rok a půl. Když dělá kraviny,.běhá s klukama do 20 hod nebo blbne s taťkou, směje se, skáče tak prostě dřív jak ve 21hod neusne. Když je klid a nikdo ji nerozdovadi, je klidna, usíná kolem 20-20:30. Měla by ses s dětmi vracet dříve domu z venku a chystat je na večer, aby se zklidnily a připravily na spaní.. Jinak kluci mi přestalo spát od školky po obědě, takže doma i o víkendu máme, že jdou do pokoje a je siesta. Máme hodinu, dvě pauzu. Je klid, všichni odpočívají. Můj muž se taky vrací večer z práce. Někdy je to o nervy tři děti, ale záleží jak si to ty maminy nastaví. 😉

konidana
7. zář 2023

@sorboni30 pochop, ze kdyz dite spi 9 hodin (a to mu proste staci) , a matka potrebuje min.7 taky, tak tu treti hodinu navic uz proste nikam nenarves. A je jedno jestli dite spi 21 az 6 nebo 23 az 8. Nedejboze 20 az 5. To fakt chces, vstavat v 5 rano.

ilone
7. zář 2023

@lobella tak jim zaved rád a posun večerku. Máme tři děti (11,8 a 5). Dají zabrat, do toho kluci hrají hokej, takže jsme 5x v týdnu ve vedlejším městě na zimaku. Chodí spát mezi 19.30 a 20.00. Prostě jdou do postele a přes to nejede vlak. Ať si klidně koukají do stropu, ale večer už je nás. Myslím, že máš nejvyšší čas to takto zkusit.

lobella
autor
7. zář 2023

@ilone ale deti 5,8 a 11 uz se zabavi dost sami a muzou si v posteli cist atd, ale 2 a 4 roky proste zavrit vedle a at si delaji co chteji, to otoci pokoj vzhuru nohama prinejmensim

lobella
autor
7. zář 2023

@sorboni30 hele kdyz byly dny, kdy lilo a ven se moc nedalo jit, tak je to jeste horsi. To je vykoupu zreba v 18 hod, vecere, cteme si a oni tu saskujou treba o pul hodky dyl a honi se a delaji kraviny, protoze se proste nevylitaji

lobella
autor
7. zář 2023

@konidana to prave moc nechci no, takhle co mladsi hodku a pul spala, jsem neco delala se starsi chvilku a pak ji pustila pohadky, nebo nejaku vyukovou hru na tabletu,ale u te 2rocni mi je to proti srsti, ale chapu,ze obcas neni zbyti, aby clovek zachoval dusevni zdravi

fyii
7. zář 2023

@lobella joo tohle znam, u nas po obede se proste muselo odpocivat. Pustila jsem ji. na tabletu nejakou kratsii pohadku a kolikrat u toho usnuli. Rano vstavali treba kolem 5,30 takze vydrzet do vecera bez odpocinku bylo na sebevrazdu.Spat chodi kolem 19,30. I ve skolce nemuseli spat, ale odpocivat ano. Ja jsem musela pri nich zkorigovat i prace, takze v poledne byl tablet, knizka rano a vecer..

claudiafr
8. zář 2023

@goldenova tak to by jste se divili,jsou proste deti co neusnu, svagrova radilia davat v 19, jeji chlapci tak spi, ja kdyz dam malu v 19h spat na silu je schopna 1,5-2 h vkuse brecet a driv i tak neusne, mam to odzkusene

misha31
8. zář 2023

Me dcera spala jen 2 az maximalne 6 hodin za celych 24hod a to az do 7 let. Od jejiho jednoho roku pracuji, podnikam, dceru mam na domaci vyuce, barak, vice zvirat...to jsem dost padala na hubu. To jen trochu optimismu - kdyz to budes cist, mozna si reknes, ze spanek 9 hodin denne u deti je celkem fajn...A myslim, ze i pres den zena prece dokaze spoustu veci okolo udelat i s detmi, umime prece vic veci najednou.

eviicka
8. zář 2023

Je vidět, že většina tu neví, co to je dítě, které je sova a má menší potřebu spánku. Tyto děti pokud nemají svůj čas, tak neusnou (mám to už od dětství také tak). A pokud náhodou usnou, tak se vzbudí a prudí během noci nebo si posunou budíček. A dvouleté dítě násilím držet v posteli asi pohodě matky nepomůže.

Takže za mě, neměj na sebe takové nároky, život si zkus ulehčit jak to půjde a vydrž, ony budou čím dál samostatnější.

lobella
autor
8. zář 2023

@claudiafr prave a kdyz nahodou usne driv treba v tech 20 hod, tak je za pul hodiny vzhuru a rve, to s ni pak prolezim do pulnoci v posteli a az do rana se porad budi,rve,atd a nemluve o tom ze rano vstane treba ve 4 a cely den rozkopnuta a nepouzitelna🙈

lobella
autor
8. zář 2023

@eviicka presne tak, dtrasi kdyz se fakt unavi a odpadne treba v 19-20 hod, tak je rano vzhuru a treba si do 5 zpuva a povida, nastesti uz respektuje,ze je noc a necha me, ale lezi vedle me v posteli a proste si treba 2 hodky sama se sebou povida nez zase usne a vstane v tech svych 7-8 rano

barumrallyebum
8. zář 2023

Ja bych zkusila skolku nebo chuvu.. driv jsem byla zastancem byt co nejdyl s ditetem, ale nazor jsem zmenila a zacinam chapat ty kratke materske jinde ve svete.

levandulovy_caj
8. zář 2023

@lobella já bych starší nechala ve školce až do odpoledne a mladší bych našla nějakou dětskou skupinku třeba na dva Dny v týdnu. Měla by jsi pak čas na své aktivity nebo vzdělávání

mia_von_prag
8. zář 2023

Uplne chápem, nie si v tom sama. Deň nie je tak dlhý, aby sa všetko dalo stihnúť. Ale potrebujú ozaj celý deň len tvoju prítomnosť?

Nemohla by staršia zostať v škôlke dlhšie? Mladšia by mohla navštevovať nejaku detskú skupinu aspoň na par hodín?

Skúste si s deťmi vytvoriť režim, ktorý by vyhovoval všetkým. kedy budete spolu vonku, kedy budete jesť atď, kedy sa budeš venovať im a kedy sebe, domácností ostatným veciam. Nechaj ich nech do toho hovoria, ľahšie budu dodržiavať. Pointa je, aby sa zahrali doma aj bez teba.

Ja som normalne detom v rovnakom veku povedala, že aj my dospelí sme unavení z celeho dňa, že pracujeme, chodime s nimi na krúžky, von atd a večer potrebujeme čas pre seba.
Takže o 18 začíná večerny režim. Najeme sa, vykupeme prečítame knihu a nechame deti, nech sa zahrajú aj bez nás. Môžu sa hrať v izbe, čítať si, hocičo. Telku večer vôbec nepušťame.

aedoss
8. zář 2023

Ja ti uplne rozumim. Moje starsi si zrusila spani nekdy v roce a pul a presne, jak pises. Driv, jak v deset proste nezabrala, ani kdybych se na hlavu stavela. Do toho se pak narodil maly. Ten si jel chvilku svuj rezim, ale jak pises zhruba od tech dvou, presne to stejne, co segra. Kdyby mel svuj pokoj (coz nemel), tak by mozna i driv usnul, ale ta nase neunavitelna strela ho proste nenechala v klidu. Je jedno, kdy je v posteli. Proste desata nejdriv. Nenech si navykladat, ze to jde naucit, ze to delas spatne. Proste ma dite jine nastaveni. A to prosim vstavala v sest do skoly, byla rano v druzine a vecer proste driv nezabrala. Jedine snad ve ctvrtek treba kolem devate. Chapu i to, ze ti chybi cas pro sebe a ze neni kde vzit a ze te to stve. Ja byla s detmi 24/7 bez hlidani, bez vyrazne pomoci. Manzel jezdil sluzebne pryc, treba na ctrnact dni, prijel na vikend a zase jel na dalsich ctrnact dni. Ten vikend jsme si chteli uzit spolu. Nechtela jsem mu nechat deti treba na odpoldne a jit si za svymi zajmy, protoze jsme byli spolu strasne malo. Proste jsem rezignovala a detem poustela pohadky. Kdo to nezazil, jake to je, kdyz nikdo nikdy nepohlida nebo nepomuze s detmi, tak nevi, jak je to vycerpavajici. Taky me nenaplnovalo zit jen detmi a domacnosti. Chtela jsem vic, seberozvoj, prostor pro sebe. Tak jsem si to zaridila temi pohadkami. Nebyla jsem na sebe pysna, ale taky nejsem robot. Casem deti poporostly, hraly si spolu a nebo uz me tolik za zadkem nepotrebovaly. Ale tenhle vek je opravdu vycerpavajici.

lobella
autor
8. zář 2023

@barumrallyebum
@levandulovy_caj detske skupiny jsou u nas uplne narvane, skolky tez,takze jeste rok musim pockat

lobella
autor
8. zář 2023

@mia_von_prag
@aedoss to neni ze jim jsem porad za zadkem,.ony si spolu zahraji, jsou vcelku samostatne, ale jak zacnu sit,jsou u mne a montuji se do toho, jak chci cvicit, vydrzi 5 minut a mladsi po mne zacne lezt, o uceni se AJ ani nemluvim, zvladnu s nimi uvarit, poklidit, proste ty bezne aktivity, ale nic navic, to pak chci delat,kdyz spi,ale ony prave nespi🤣

levandulovy_caj
8. zář 2023

@lobella a máš možnost dojet si k nějaké vzdálenější soukromé školce?

Jinak takhle malé děti u ničeho moc dlouho nevydrží. S nimi za zadkem toho fakt moc neuděláš 😔

sorboni30
8. zář 2023

@konidana to je těžko, mojí kluci vstávají sami ráno bez budiku v půl 6. Ať jdou nebo nejdou do školy. Zapnou si tv, koukají a ja s malou ještě spím. Vzbudim se v 6:30 a jdu dělat snídani. Malá spí do 8:30. Večer chodí spát ve 20hod a spí do rana.. Každé dítě je jiné

veronikav31
12. zář 2023

@lobella syn má 5,5r , chodí do školky do oběda,ráno vstává v 6h,jezdí na kole do/ze školky cca 30 minut tam,zpět déle vezmeme to přes hřiště kde běhá, spát po obědě nechodí od 1,5r,odpoledne jde ještě se starší sestrou ven, v 18-18.30 večeře,pak pohádky a usíná 20-20.30. Neexistuje aby doma lital ve 22h.Starsi dcera 7,5r chodí do školy,vstává v 6.35, odpoledne učení a jdou ven, to samé co syn v 18-18.30 večeře, pohádky a do postele okolo 20h, pak usíná.

rozitta
12. zář 2023

Ahojky, je nutné brát starší ze školky tak brzo? Pochopila jsem, že pro ni chodíš po obědě.

veronikav31
12. zář 2023

@lobella a já nemám děti, které kam jsou nenáročné,ba naopak,jsou hodně náročné.

Strana
z2