Necháváte děti čůrat kdekoliv venku?

19. črc 2023

Zajímalo by mě, zda zejména maminky holčiček, nechají své holčičky čůrat kdykoli, kdekoli to přijde?
Jde mi o tohle, moje dcera má dost citlivé pohlaví a když takto pobíhá po venku (dřepne si, vyčůrá a zase běží dál), je večer úplně červená a po 2 dnech takového praktikování pak v noci skuhrá, že jí to bolí a je úplně červená, navíc je i dole dost cítit i po umytí... Takže já jí pokaždé, když je to aspoň trochu možné, ženu na záchod. Jenže obě její babičky mají za to, že jsem jen zbytečně hysterická a že je to přeci normální. Děti přes léto běhají ideálně bez kalhotek, vyčůrají se a běží dál. Nikdo děti neobtěžuje běháním na záchod, to je blbost. Takže pokaždé, když hlídají babičky, se vrátí dcera opruzená, navíc ji to dělá v hlavě bordel, protože nechápe proč doma nesmí a babičky jí to ještě radí. Má čerstvé 4 roky a ani po vysvětlování a vysvětlování nechápe, že když už se čůrá venku, tak někde stranou. Vlastně nepozná to, kde je to vhodné a kde ne. Pak jsou z toho nepříjemné situace, kdy si třeba přímo u dětské prolézačky stáhne kalhoty a vyčůrá se. Jednou se nám takto vyčůrala dokonce přímo ve středu zábavy na svatbě. Přímo v centru dění, přede všemi, vždyť babičky říkaly, že může. Já už jsem z toho tak naštvaná, že mám sto chutí říct, že k nim nebudu děti vůbec posílat, kvůli čemuž se na mě dost lidí kouká jako na blázna. Kvůli takové blbosti přestat posílat děti k babičce. Jak to vnímáte vy? Je to normální nebo taky chodíte na záchod s dětmi? Mě to i přijde nehygienické a nevidím důvod, proč by to měly mít děti jinak než dospělí. Když to přijde na mě nebo na babičku, tak si přeci taky nedřepne uprostřed zahrady, ale jde na záchod...

veru181
19. črc 2023

Zatím řeším jen u kluka, primárně na záchod, když to jde, ale jinak venku někde “bokem”. Kdekoli by mi to určitě taky vadilo, obzvlášť takhle na nevhodných místech, ale jinak pro děti výjimku dělám, protože ne vždy ta možnost je a ještě to tak dlouho nevydrží.

chemisterka
19. črc 2023

Moje dcera má 3 a půl a běžně pokud stíhame a není vyloženě krize, tak jdeme čůrat na záchod. Občas, když je to moc akutní, tak ji vezmu vyčůrat někde mimo lidi, obvykle někam dál od "cesty" za nějaký keř. Rozhodně necura někde na hřišti nebo cestou do obchodu na trávník vedle chodníku.

michaela666
19. črc 2023

Když jsme poblíž záchodu, tak chodíme normálně tam a ani mě nenapadlo nechat ji čůrat někde na zahradě. Venku na procházce se snažím najít co nejvíc soukromí někde u stromu, křoví. Nesnáším takové to čůrání na kanál když 5 kroků vedle by se to dalo vykonat bez publika.

biciklissie
19. črc 2023

Ano, už od odplenkování dceru vždycky vedu co nejdál, ať je to vhodné místo a bez publika. Pokud je blízko i záchod, tak ten má přednost. Ale jako každý na to má jiný pohled. Nám se i stalo, že se nám na zahradě vymocil dospělý chlap, co byl na návštěvě. Tak byl zrovna na zahradě a chtěli se mu, tak si stoupnul ke stromu a bylo. Jsem se z toho nevzpamatovala do teď a nerada bych se k něčemu takovému dopracovala.

sirinfirst
19. črc 2023

@biciklissie u bývalého přítele bylo normální, že chlap vyšel z baráku a vyčůral se do svodu okapu. Přímo u baráku, když byl před chvílí uvnitř. Nikdy jsem to nepochopila a přišlo mi to krajně nechutné.

Na záchod, je-li to jen trochu možné. Znám situace z koupaliště, kam chodíme, jsou tam krásné stromy, leháme si pod ně do stínu, ale obzvlášť chlapečci jsou naučeni ke stromům čůrat. Za mne hnus. Záchody tam samozřejmě jsou.

autor
19. črc 2023

@veru181 tak nemyslím tím, že když se jí chce čůrat někde v obchodě, tak jí na to řeknu, teď máš smůlu, vydražíš to domů. Taky jdeme někam bokem před obchod. Ale zrovna na té zahradě, kde jsme do minuty na záchodě, mi to přijde divný. Nebo kdekoli, kde se člověk prochází venku, ale jsou běžně v dosahu záchody, nevidím důvod, proč já bych měla chodit na záchod, zatímco dítě nechám čůrat u prvního stromu, který vidím. Zrovna jedna babička má přímo záchod na zahradě jako součást pergoly, o to víc nechápu, proč všechna vnoučata nabádá k tomu, aby čůraly po zahradě, když pár metrů od nich je záchod. 😤

barumrallyebum
19. črc 2023

Mam teda syna a ne nenechavam ho curat kdekoli, je to buranske.

petramana
19. črc 2023

ja jenom nechapu, proc je jako opruzena.. z toho, ze ji babicky dovoli curat venku nebo jak?

ruzova_pastelka
19. črc 2023

Pokud to situace dovolí, tak preferujeme záchod. Ale na prvním místě mám to, aby se děti cítily dobře a nehrozila nehoda, takže to moc nehrotím. Uprostřed hřiště bych je vyčůrat nenechala, ale na kanál anebo na ulici úplně klidně. Nechci riskovat traumatizaci (a že jí má v souvislosti s touhle oblastí kde kdo...).

Jinak ty opruzeniny jsou divné - nebo takhle - to, že dítě čůrá "mimo civilizaci" přece neznamená, že jde mimo veškerá hygiena. Po vyčůrání kdekoliv následuje utření. Obvykle mám pro tyto účely papírové kapesníky a igeliťák, kam hned po té zamíří.

vikinkav
19. črc 2023

Ja taky nechapu kde je presne problem - je opruzena, takze se musi vzdycky utrit? Nebo ti to vadi jen z principu? Ja nechavam deti curat kde potrebuji, u nas na zahrade vubec neresim, u babicky taky ne, samozrejme nekde stranou, ne urpostred. Na verejnosti vybiram nejake normalni misto, ale verejne zachodky se zase eklujou mne.

petramana
19. črc 2023

@vikinkav taky to tak nejak provadime... a kolikrat mi prijde lepsi, kdyz se syn vycura nekde bokem na parkovisti nez nekde na smradlavem wc v kauflandu apod. Kdyz jsme doma na zahrade, tak chodi curat k plotku nebo ke stromu, neresim..

zekrt
19. črc 2023

Mám teda kluky, ale venku do keříčku nebo někam stranou do trávy, na hřišti nikdy, fuj, další děti tam pak v tom mají běhat? 🤦🏼‍♀️ Kamarádky s holčičkami taky chodí bokem někam ke keři, dál do trávy.

autor
19. črc 2023

@ruzova_pastelka oni to právě považují tak, že se dítě jen "oklepe" a běží dál. Rozhodně za ní neběhají s ubrouskem. Já jí i venku otírám, nosím v kabelce vždy nějaké ubrousky nebo i ty vlhčené mívám u sebe. Babičky to neřeší, venku se čůrá, neotírá.

prejeta_zaba
19. črc 2023

A nemůže byt opruzená spíš z těch ubrousků nebo z něčeho jiného? Ono moč sama o sobě je sterilní, k problému dochází právě až pokud má třeba nevhodné spodní prádlo nebo je podrážděná už něčím předtím (mýdlo, ubrousky, prací prostředek). Jinak nejsem pro konání potřeby kdekoliv, ale zároveň to nehrotim, jsou to děti...ať se klidně někde v rohu ke keři vyčurají (ne uprostřed hřiště samozřejmě). Hlavně nesnáším dospělé, co mají potřebu to jakkoliv komentovat, to se mi strašně ekluje. 😝

mydlova
19. črc 2023

Já bych to tak nehrotila. My jsme pořad venku, roční mi tu pořad běhá bez plínky po zahradě. Nevím kolik má holcicka roku - kolem 2-3? Normálně bych ji to vysvětlila a dala bych ji do kapes kapesnicky a babickam taky. Nejsem zastánce vlhcenych, za mě to chemie. Náhodou babičky jsou skvěle, ze tráví s dcerou hodne času venku 😉

merope
19. črc 2023

Já bych v tom oddělila hlavně dvě věci:
- hygiena po čůrání
- místo čůrání

V tom druhém vidím, že babička to zjevně vnímá tak, že je malá, tak ať si to užije (třeba sama nemohla a teď k tomu nabádá vnoučata, ať si to užijí, dokud můžou). Tady bych řešila, že může tam, kde to povolí majitel pozemku - a jen ji vedla k tomu, ať čůrá někde, kde v tom sama nebude chodit. Syn třeba miluje čůrat na travičku, ale už se mě (4,5) ptá, zda na to konkrétní místo může.

S babičkou bych pohovořila o tom prvním, že prostě zvláště v létě je problém, že dcera bývá hned opruzená, dala bych jí krém na opruzeniny, pokud tam přespává. A že ji má večer omýt a namazat. A případně dohlédnout i přes den, aby byla suchá / otřená. Právě nikoli kvůli "to se nedělá", ale kvůli zdravotním problémům, které dcera má.

merope
19. črc 2023

@prejeta_zaba Je pravda, že vlhčené ubrousky na intimní partie holčičky, která má problémy s opruzeninami, to by mě ani nenapadlo použít. Syn používal vlhčené ubrousky pár dní na neonatologii, měl snad i nějaké jakože antialergické - velmi rychle přešel na perlan namáčený v řepíku a už jsme se nikdy k vlhčeným ubrouskům na intimní partie nevrátili. Nosila jsem s sebou PETku s vodou a nevlhčené ubrousky z DMka. Vlhčené ubrousky jsou fajn na upatlané ruce od zmrzliny 🙂.

veru181
19. črc 2023

Tak to naprosto souhlasím.

biciklissie
19. črc 2023

@sirinfirst Humuuuus. Myslím ten chlap teda.

nickobsazeny
20. črc 2023

Mne by teda hodne vadilo nerespektovani meho rozhodnuti babickama.

gdpr
20. črc 2023

Nikdy som nenechávala curat vonku pokiaľ nebola krízova situácia a toaleta nebola nikde blízko. A na zahrade aby curarli deti to ma nikdy ani nenapadlo nechať a našťastie ani nich a od začiatku sa pýtajú domov.

radecka1
20. črc 2023

Odpovím jen na část dotazů. Děti velmi dobře chápu, že doma se dělá něco nějakým způsobem a někde jinde jinak. Jen je dobré být konzistentní. Prostě, když je s tebou, tak se chodí když je to možné na záchod a u babičky je to, jak se dítě dohodne s babičkou. Řešit opruzeniny, ale ne způsob čůrání. Nevěřím, že z 1 vyčůraní na zahradě je opruzená.

veroniquecz
20. črc 2023

@gdpr mě to taky přijde úplně mimo obcuravat zahradu 🤯

veroniquecz
20. črc 2023

Já tě naprosto chápu, s babi bych si promluvila. Mě to přijde úplně mimo. Ve školce taky bude curat na hřišti ptz to umí od babi?? A navíc jak píšeš, má v hlavě guláš, kdy u babi smí a jinde ne. Takže je to hlavně o tom, jak to vykomunikujes, aby platila tvoje pravidla i u babi.
Ad opruzeniny. Pokud se ani neutre, navíc muže skoro sedět na zemi, tak je to určitě z toho.

kristyn86
20. črc 2023

Holcicka ma uz 4 roky,takze zadne rocni,dvourocni dite,co se uci...Na zahrade na chate curat nenechavam,aby se deti vycuraly,kde se jim zachce. Uz od mala tam mely nocnik. Ted uz di dojdou na wc. Stejne tak u babicky na zahrade. Proste si radne dojdou na wc. Venku,pokud nikde neni wc,tak proste bokem u keriku,stromu...ne na hristi primo.

ines76
20. črc 2023

Kdyz jsem byla malá, taky nás posilali čůrat vedle chaty/domu, ačkoli byl uvnitř záchod, a důvod byla sporivost, v domě se šetřilo vodou na splachování, v chatě se splachovalo vodou ze sudu, v obou případech šlo hlavně o to, aby se moc rychle nenaplnil septik a nemusel se často vyvážet. Alternativa byla splachovat až po několika uživatelích... pamatuju, že když jsem šla na velkou, měla jsem dilema mezi šetřením a pořádným splachnutim... tak jen jiný úhel pohledu, co k tomu může některé lidi vést.

eviicka
20. črc 2023

@ines76 ano u starší generace je toto takhle zažito.

Jinak teda je asi rozdíl zahrada a zahrada. Byli jsme u kamarádů v řadovce, kteří mají malou zahrádku komplet opečovávanou a tam byla samozřejmost, že chodí i děti na záchod.
U běžných/větších zahrad nechávají všichni v okolí (včetně nás) malé děti čůrat venku, na odlehlých místech. A do určitého věku také nechám raději děti vyčůrat venku (samozřejmě bokem) než na veřejném WC.

zmrzlinka
20. črc 2023

Nesnáším čůrání na zahradě.V baráku je WC,tak si musí dojít.Toleruju tonmax někde v lese ,kde není záchod.
Babičke bych to vysvětlila,že si to nepřeju.

sinicka
20. črc 2023

Já jsem na to opruzení jako malinká taky trpěla. Takže se po každé potřebě sprchuji vodou už odmalička (od 2 let?). Nejdřív naši v umyvadle, později sama bidetem. Papírem se proste nikdy neutřeš do sucha a někdo je citlivý i na zbytky moči. Jediná nevýhoda je, že třeba v práci bidet nemáme, takže pajdám s kalhotama na půl žerdi vedle do sprchy. 🤷🏼‍♀️ to same ve škold atp. Občas to samozřejmě nešlo, ale měla sem u sebe alespoň nějaký krém proti opruzení..
Jinak 4 letá holčička už podle mě může dost vnímat, že každy člověk ma jiný přistup a hranice.. normálně bych jí to zcela upřímně vysvětlila. I s tím opruzením, atp… tak jak to je. Pochopí to. Nebo ať se chodí zeptat, jestli a kde je to teď vhodné.. nějaká domluva snad pomůže.

sigyn
20. črc 2023

Čůrání venku mi přijde v pořádku, když není dostupný záchod (např. v lese). Ale už jsem teda viděla maminku, co dítě nechala vyčůrat uprostřed chodníku, hned vedle cizího vchodu do domu. Přestože dva metry od nich byl velký pruh trávy a štěrkový plácek...