Neustálý křik tříletého dítěte. Jak jej zvládnout?
Zdravím,
obracím se na vás s prosbou o radu. Setkal se někdo s bezdůvodným a neustálým křikem tříletého chlapce. Není to vztekání, že by si chtěl něco vyřvat ale prostě u každé činnosti nebo jen tak zničehonic začne hulákat. Snahy uklidňovat ho, vysvětlovat mu že nemůže takhle křičet nejsou k ničemu. Přestane křičet a za půl minuty začne znovu. Nejde o to, že by ho něco bolelo nebo že by to byla agrese, spíš z toho křiku má radost a sleduje jak reagujeme. Zkoušeli jsme i nereagovat ale zdálo se, že to nemá žádný účinek. Má prosím někdo nějaký tip co s tím? 🙏🙏🙏
Vydrželi jsme to asi dva dny. Děla to i když jsem u něj, hrajeme si. Někdy prostě jen křičí že si hraje a napodobuje zvuky aut.. venku tak moc nekřičí ale i to to z ničeho nic na něj přijde. Venku je 2x denně a opravdu dlouho. Dělá to ale i když ho hlídá babička. Ta si myslí, že je prostě takový “živý”. Do školky zatím nechodí takže podchytit to asi neměl kde. 😔
A slyši dobře?Rozumi tomu co mu říkáte?
2 dny je malo, zkusila bych aspon 10 dni. Ale absolutne bez reakce, ani pohled
nevěřím že je to bezdůvodné. Pátrala bych po příčině!!!!
Jak mluví? Jak ti rozumí? Jak jinak komunikuje? Tříleté dítě by mělo dát dohromady krátkou větu a jakž-takž rozumět, když na něj mluvíš, aspoň v každodenních věcech (udělej, přines, půjdeme, chceš?)
Přijde mi, že popisuješ dítě, které má komunikační problém. Že možná docela dobře chápeš motivaci ( hra/upoutání pozornosti), ale že pod tím přehlížíš hlubší problém - dost možná smyslovou abnormalitu, kdy reaguje na zvuky jinak. Může fyzicky slyšet bez potíží, ale mít problém se zpracováním zvuku v mozku. Může taky být mírně nedoslýchavý , takže prochází orientačními testy, ale problém tam je. Taky může jít třeba o stimulaci rovnovážného ústrojí, které je taky v uchu.
I zde odkážu na svou oblíbenou facebookovou skupinu "Rodiče dětí s vyvojovou disfazií", pravděpdoobně tam bude dost lidí, kteří s tímhle chováním budou mít přímou zkušenost. Každopádně bych to nezahazovala jako prostou nevychovanost, ale hledala fyzičtější příčinu (možná třeba na ergoterapii - smyslové integraci).
Nemyslim si, ze je problem se sluchem. Existuji i deti, ktere jsou hlucne. Mam takovy exemplar doma. Od rana do vecera nezavre pusu a je hlasita, urvana, pritom se nevzteka, jen to je proste jeji povaha. Neresime to. Nema to smysl. Jen ji reknu, at jde vedle, ze uz ji nemuzu poslouchat. 😃😃
Slyší dobře často zkouším šeptem zavolat z vedlejší místnosti a vždy reagoval. Začal mluvit a to opravdu pěkně. Vysvětluje ve větách co dělal přes den. Povídáme si co bylo v pohádce. Pamatuje si příběhy z knih a opakuje mi části pohádky. Všemu dobře rozumí je mi schopen vše přinést, udělat co řeknu. Nepřijde mi absolutně nijak pozadu s čímkoli. Dokonce mi přijde u některých případů a her že je vychytralý.
@cilkat je fakt ze syn byl absolutne to stejne, taky "vyrvaval" z radosti. A fakt tu vyvoj dysfazii ma, ale nikdy me nenapadlo to davat do souvislosti.
Dnes ma 7 a je to mirne lepsi,ale vykriky furt jsou, taky to k nicemu nevede kdyz ho za to "napomenu".Rve proste furt ale on ma i adhd a proste ho bavi řvát a hulakat

Jak dlouho jste vydrzeli nereagovat?!
Mozna tim jen upoutava pozornost. Dela to, i kdyz se mu maximalne venujete, hrajete nejakou hru? Je dost vybehany treba z venku? Nebo to mohl okoukat ze skolky a zkousi...