icon

Pomočování u čtyřletého dítěte. Máte radu?

18. dub 2026

Dobrý den, dítěti jsou skoro 4 roky , a bojují s poničením když spí. A je jedno jestli ve dne nebo v noci . Ve školce jsem kvůli tomu už dostala za uši.
U logopeda mi bylo řečeno že budit v noci. Což je u nás nemožne , chodíme spát spolu a já se prostě nevzbudim abych ji dala vyčůrat když neřve . 🤷
Jsem z to mírně už nešťastná, protože už jsme bez plen byli .
Nyní ji dávám podložky .a měním když je nehoda .
Děkuji za rady

lis6
18. dub 2026

@anonym_autor rozhodně v noci nebudit, nedávala jsem pít na noc, jako napít jo, ale vždycky když měl kakao, nebo něco sladkýho , čeho vypil hodně a naráz, tak v noci nehoda. Jinak do 5, občasné počůrání v noci je v cajku, pokud je častý, řešila bych s pediatrem

me_druhe_ja
19. dub 2026

@anonym_autor noční pocuravani v tomto věku není nic zvláštního i u zdravých deti. Může to trvat klidně i do 6 let a u některých dětí to trvá i déle (7-8). Po tom 6 roce se doporučuje zkontrolovat mocak a tak. Ve 4 letech je opravdu brzo něco řešit. I když chápu, že je to otravný....

tereza0111
21. dub 2026

z toho co pises, tak se tedy zrejme pocura i behem hodinoveho spanku ve skolce? A chodi si odskocit pred spanim? Pokud ano, tak bych to resila s pediatrem. Je dost rozdil jestli nevydrzi celou noc (coz jeste nemusi) a jestli je problem i hodina a pul spanku ve skolce, tam bych to resila

maja13
21. dub 2026

Syn na tom byl podobně. Začali jsme řešit na 7leté preventivní prohlídce, to se v noci už nepočural úplně, ale jen připočurával - ale několikrát týdně. Byl odeslán na nefrologii - tam sono, vyplňovali jsme mikční karty. Byla zjištěná malá kapacita močového měchýře v kombinaci s nedozrálou nervovou soustavou. Jinak je chytrý jak opice, ale prostě na čurání mu to úplně nespínalo. Dostal prášky na noc na zadržování tekutin, tím se močák postupně roztáhl.
Dnes je mu 9, ještě to není úplně stoprocentní, ale výrazně výrazně lepší. Prášky má jen na akce typu škola v přírodě, tábor apod. V noci ho vytáhnu na záchod, jen když vím, že je hodně unavený nebo nemocný. Spí a vždycky spal hodně tvrdě, neprobudilo ho ani když se komplet počural (a to ani při odpolením spánku). Až ráno se vzbudil a zjistil, že je mokrý.
Ve školce taky měly některé učitelky chytré řeči, dnes by jim nejradši omlátila "diagnózu" o hlavu, aby se probraly. Ve spánku dítěti těžko poručíte, že se má vzbudit. Těžko říct, jestli pediatr ve 4 letech bude doporučovat nějaké vyšetření, nebo to bude zatím považovat za normální, protože to opravdu může být ještě v normě. Ale určitě bych se zkusila zeptat.

autor
21. dub 2026
@tereza0111

z toho co pises, tak se tedy zrejme pocura i behem hodinoveho spanku ve skolce? A chodi si odskocit pred spanim? Pokud ano, tak bych to resila s pediatrem. Je dost rozdil jestli nevydrzi celou noc (coz jeste nemusi) a jestli je problem i hodina a pul spanku ve skolce, tam bych to resila

@tereza0111 ano ve školce se počura vždy ,
Stalo se snad 2x ta tu dobu že ne .
A co by jste na tom řešila ?
Učitelky na mě tlačí ať s tím něco dělám , vždycky z diskuze vypline že si ji mám vyzvedávat po obědě.
To ale nelze, jsem na ni sama a pracují .. Babičky nemám.
Nevím jak to mám řešit když když ji zrovna mám kapacitu občas vyzvednout po obědě, a usne mi třeba v autě tak se to prostě neděje. A děje se to fakt jen v noci.
I tam se nám stalo zatím jen párkrát že se to povedlo.

tereza0111
21. dub 2026
@anonym_autor

Učitelky na mě tlačí ať s tím něco dělám , vždycky z diskuze vypline že si ji mám vyzvedávat po obědě.
Nevím jak to mám řešit když když ji zrovna mám kapacitu občas vyzvednout po obědě, a usne mi třeba v autě tak se to prostě neděje. A děje se to fakt jen v noci.

@anonym_autor to nevim, ale tady by pediatr mel poradit. Chapu i ucitelky, ze se jim to zrovna nelibi. Ze se to obcas nekomu stane s tim se pocita, ale stale uz zas tak obvykle neni a narazi to na castou podminku skoleke - odplenkovane dite.
Pro pediatra bych mela odpovedi na otazky: pocura se trochu nebo opravdu total?
Spi doma pres poledne? To se pocura take nebo doma vydrzi? V noci se pocura - ale pocura se hned, kratce po usnuti nebo "jen" nevydrzi celou noc? - vsechno tohle bude hrat asi roli, co by mohlo byt pricinou.
Ve skolce bych se asi bych se snazila s nimi domluvit, at si jde odskocit opravdu tesne pred usnutim - klidne az po pohadce, kdyz ostatni deti uz lezi (vsak ony se s tim poperou - porad lepsi nez stale mokra postylka). Kolik toho pije behem dopoledne a behem obeda? Jestli se hodne nenazbrunda a pak je to ono...

Nemusi to nic byt a pravdepodobne take nebude, ale budes mit klidnejsi spani, kdyz ti pediatr pomuze. A take budes mit odpoved pro ucitelky, ze se to snazis resit

anonym_e7a98d
21. dub 2026

U nás je to samé, syn za dva měsíce pět let a pokaždé počuraný po obědě v MŠ, přes noc samozřejmě také. Řešila jsem od tří let s pediatričkou, pořád jen, že jak je čas, že musím čůrání připomínat, posazovat... Do MŠ ve třech letech nastupoval s tím, že jsem mu prala desatery kalhoty denně, teprve až nedávno jsem vymohla z pediatričky žádanku, kde diagnóza je malý, hyperaktivní močový měchýř. Má léky, téměř přestaly úniky za bdělého stavu, ale bohužel ani tu hodinu ve školce při spaní zatím nevydrží. Stále chodí čůrat 15-20x denně, což na to, že už bude příští rok předškolák, tak se modlím a doufám, že nějak dozraje. Kapacita měchýře se zatím také nezměnila, ve svém věku by měl čůrat až když má měchýř naplněný alespoň 100 ml ale i více. Měříme mikční deníky a má tak 40-60.

kleio
21. dub 2026

V tomto věku mi to přijde poměrně normální, my jsme taky odplenkovali na noc až v průběhu toho čtvrtého roku. Tip na spaní ve školce: co kdyby si před spaním, když se děti převlékají, prostě natáhla kalhotkovou plenku a po spaní ji sama došla vyhodit do koše, to čtyřleté dítě už zvládne a učitelky by to nemělo obtěžovat.

anonym_e7a98d
22. dub 2026
@kleio

V tomto věku mi to přijde poměrně normální, my jsme taky odplenkovali na noc až v průběhu toho čtvrtého roku. Tip na spaní ve školce: co kdyby si před spaním, když se děti převlékají, prostě natáhla kalhotkovou plenku a po spaní ji sama došla vyhodit do koše, to čtyřleté dítě už zvládne a učitelky by to nemělo obtěžovat.

@kleio u nás v MŠ třeba plenka na spaní je absolutně nepřípustná, myslím, že to tak bude ve většině státních školek.Syna učitelky zkoušely i budit, ale vlastně ani to úspěch neneslo, většinou je už bohužel tak 15-20 minut po ulehnutí mokrý a to i přesto, že jde čůrat po obědě, před pohádkou, po pohádce.

kleio
22. dub 2026
@anonym_e7a98d

@kleio u nás v MŠ třeba plenka na spaní je absolutně nepřípustná, myslím, že to tak bude ve většině státních školek.Syna učitelky zkoušely i budit, ale vlastně ani to úspěch neneslo, většinou je už bohužel tak 15-20 minut po ulehnutí mokrý a to i přesto, že jde čůrat po obědě, před pohádkou, po pohádce.

@anonym_e7a98d Já i chápu, že se učitelkám nechce přebalovat cizí dítě, ale v případě, že se už větší dítě o svojí plenku postará samo, je to vyloženě nevstřícnost, která nemá žádnej důvod.

ai30
22. dub 2026
@kleio

@anonym_e7a98d Já i chápu, že se učitelkám nechce přebalovat cizí dítě, ale v případě, že se už větší dítě o svojí plenku postará samo, je to vyloženě nevstřícnost, která nemá žádnej důvod.

@kleio No a uprimne ani sundani pocurane pleny by pro ucitelky v MS nemusel byt tak neprekonatelny problem... Maminka to samozrejme muze resit, ale asi to nevyresi ze dne na den. A jejich reseni, ze at tam proste dite neni, to je teda fakt parada. 🙄

ai30
22. dub 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Asi bych nejdriv zkousela ruzny rezim a presne zaznamenavala, kdy se to deje a kdy ne - kolik toho a kdy vypije, atd. At mas i pripadne argumenty pro pediatru, kdyz navrhne neco zkusit a ty uz to budes mit vypozorovane. Zkusila bych i to nocni buzeni. Vim, ze je to otrava pro vsechny, ale co uz.
To, ze se jde pred spanim ve skolce vycurat a stejne se po usnuti pocura, je uz podle me podivne, ale tezko rict, to by chtelo poradu s doktorkou. A domluvila bych se s ucitelkami na plenkach. At neni chudina furt pocurana, vzdyt je to neprijemne pro vsechny zucastnene a bude potreba asi vic casu, nez se to vsechno srovna.

anonym_e7a98d
22. dub 2026

Co se týká pleny v MŠ, tak jsem všude slyšela, že ne. Možná v nějaké soukromé, případně ve speciální. Že prý školka není zdravotnické zařízení a i když by mi plenu zabalili do sáčku, ať ji vyhodím do svého odpadu, tak i tak školka na to musí být vybavena, jako přebalovací pult, speciální koš na pleny, mít smlouvu na vyvážení biologického odpadu a není to možné. Já mám naštěstí nápomocnou babičku, tak nemusí spát denně. Také bych to ráda vyřešila, ale bohužel toto není problém na lusknutí prstu. Pro zakladatelku určitě zkusit si psát pár dní pitný a mikční deník, aby viděla kolik vypije, jak často a velké porce vyčůrá, už z toho se dá trochu zhodnotit, kde je problém a pomůže to případně u pediatra, aby napsal doporučení dál. U nás na urologii řekli, že v současné době ani nemá smysl pokoušet se o nějaký nácvik spánku bez pleny. A radili nebudit, že ve spánku se tvoří nějaký hormon, který zahušťuje moč a když spánek nebude kvalitní, bude ho méně.

rebe
22. dub 2026

Máme ve školce holčičku, která se zprvu počůrávala, nosila si z domu takové ty plenky, které se natahují jako kalhotky. Před spaním jsem dohlédla, aby se vyčůrala, a asistovala jí při natahování té plenky (říkala jí, co v jakém pořadí udělat), po spaní jsem plenku po stranách roztrhla, aby se nemusela znovu celá svlékat, a plenku jí sbalila do toho sáčku, ve kterém ji přinesla. To snad není žádné drama, kvůli kterému by bylo potřeba speciální vybavení. Poměrně rychle se to samo zlepšilo tím, že jsem důsledně dohlížela na to vyčůrání před spaním, tedy nestačilo, že si na záchod sedla, ale byla jsem u ní a poslouchala, jestli fakt čůrá.

eloise02
23. dub 2026
@lis6

@anonym_autor rozhodně v noci nebudit, nedávala jsem pít na noc, jako napít jo, ale vždycky když měl kakao, nebo něco sladkýho , čeho vypil hodně a naráz, tak v noci nehoda. Jinak do 5, občasné počůrání v noci je v cajku, pokud je častý, řešila bych s pediatrem

@lis6 A z jakého důvodu píšeš, že v noci rozhodně nebudit? Já jsem syna budila pravidelně ve stejnou hodinu a právě tak se odnaučil nepočůravat, protože se po nějaké době v tu dobu už dokázal vzbudit sám a dojít si na wc, čímž nehody ustaly.

lis6
23. dub 2026
@eloise02

@lis6 A z jakého důvodu píšeš, že v noci rozhodně nebudit? Já jsem syna budila pravidelně ve stejnou hodinu a právě tak se odnaučil nepočůravat, protože se po nějaké době v tu dobu už dokázal vzbudit sám a dojít si na wc, čímž nehody ustaly.

@eloise02 tak můj cíl byl, aby děti spali celou noc, když je člověk budí zvyknou si v noci čůrat.