icon

Řešení problémů se spánkem dvouleté dcery: Tipy a rady

luna03
1. led 2025

Ahojky, prosím vás chci se zeptat jestli někdo máte stejnou zkušenost, protože nám už z toho doma tak trošku je*e 😂 máme 2,5 letou dceru, která přes den nespí už delší dobu. Ono by to tolik nevadilo kdyby večer normálně šla spát. Jenže problém je v tom že jak má jít večer spát, tak dělá silenej bordel... Řve až se zajika, strká si prsty do krku az z toho občas zvrací, hází sebou po zemi prostě jak někde v džungli mezi zviratama 😂 ať je 21 hodin nebo 22, nebo i dřív, prostě tohle dělá pokaždý co má jít spát a už jsme z toho dost na prášky. Nevíte jak řešit?

felis
1. led 2025

@luna03 ahoj, co domluva, posílit rituály (cteni, poslouchani pohadek, mazlení, ...), neco změnit v prostředí (nove nocni světýlko) anebo říct, že bude v pyzamku a v posteli, ale spat nemusí a muze si treba hrat s plyšáky... byla jsem stejná. Neměla jsem teda tyhle stavy, ale jit spát na povel, to fakt neee 😆 mě ještě v mozku dobihal den, všechny vjemy a zážitky. Potřebovala jsem to zpracovat, ale po svém. Tj. treba si kreslit anebo to povídat Alikovi (plyšový pes). No, mám to teď, jen uz Alika k tomu nepotřebuju 😃

elesse
1. led 2025

Je pretazena, deti v tomhle veku potrebuji spat nebo aspon v klidu odpocivat treba hodinu po obede…

luna03
autor
1. led 2025

@elesse no to já vím že potřebují, ale nechce. Nejde ji to po obědě, nevydrží ležet. Vydrží max půl hodiny ,pak utíká 😂 spíš nějakou radu, jak s takovými dětmi si poradit 🙂

alice180
1. led 2025

@elesse no jak donutiš dítě, které nechce spát, aby spalo

ladyhacek
1. led 2025

@luna03 může být už přetažená. Diskuzi jsem nečetla, nevím zda máte rituály nebo jak vypadá váš den. Obecně by dítě před spaním nemělo mít žádné technologie, ale třeba starší syn mi taky po obědě jeden čas nespal. Kolem 1,5 roku myslím dala jsem v 18 hod večeři a usinal u večerníčka.
Taky je možné, že se něčeho bojí, jak moc už mluví? Zeptala bych se jí klidně během dne, ne večer o čem se jí zdálo, zda se nebojí. Je v pokoji sama nebo spí s vámi????
Mě mladší syn kolem 2 roku spal velmi špatně, noční děsy. Ukazoval do rohu, že je tam pán a brečel... Pořídili jsme lapač snů a říkali že když se bojí ať na něho kouká, že ho ochrání - pomohlo to.
Pomoc jí najít něco co jí řekne už je čas jít spát. Třeba ať uloží svoje plyšáky. Cca ty 2hod před spaním už klidnější činnosti. Malování, čtení, puzzle... Dopředu se jí zeptat jak chce aby probíhal večer, říct, že jsi už takhle unavená a že jí chceš pomoci.
Já teda chodím uspávat ještě teď. Ležím s dětmi 6 a 9 let. Někdy čteme, někdy si povídáme, říkáme si o emocích.
Zavést nějaké rituály, společně. Ne že řekneš ale najít něco co by jí bavilo.
Taky pevný řád. V tolik večeře, koupání, čtení nebo mě napadlo poslouchání pohádky na přehrávači. Jen zvukové. Po obědě bych jí pustila na chvíli pohádku. Nejde spát, ale bruskou potřebuje klid aby dobře zpracovalo obídek...

Téma vystupama vám chce něco říct ale sama to třeba ještě neumí pojmenovat. Musíte na to přijít.

prejeta_zaba
1. led 2025

Spát může přes poledne v kočárku nebo v autě. (To je dost mínus rušení kočárku brzo, nevím, jestli je to váš případ. Spát přes den by měla aspoň obden. Vždyť lehnout si po obědě chodí i násobně starší děti, takže nevěřím tomu, že to nepotřebuje. Přes den řádně utahat, minimálně 2x denně venku, ať se v lítá. Po 18. hodině už tlumit světla, hluky, ideálně bez obrazovek. Pevný řád večer - např. osprchovat, navečeřet, zuby a lehnout. Ležet v posteli a vyprávět pohádku s plyšákem. Zaujmout by mohl třeba projektor na strop, aby se měla na co večer těšit, ale už v klidu ležet. A teda mnohem dřív. V 10 už je rozjetá a přemáhá spánek. Do tady toho stavu, kdy jenom ječí a dělá nesmysly by ani neměla dojít.

luna03
autor
2. led 2025

@prejeta_zaba bohužel nic z tehlech rad nepomáhá, prostě se zasekne a nechce spát. Což je blbý, protože máme doma dvě 🫣 menší je sice ještě miminko, ale i tak se je snažím dávat spát spolu, což samozřejmě ani nijak nejde. Jakmile jsme doma ale sami, bez chlapa, tak se řekne že se jde spát, v posteli si ještě povídáme a je klid.

luna03
autor
2. led 2025

@ladyhacek mluví dost, ve větách takže řekne co chce a nechce. Venku jsme dost ona ani moc doma nevydrží... Mladší je mimino takže občas spí v kočárku a starší může být venku, ale prostě jak přijde na spánek tak se musí dost přemlouvat. Jinak ji žádná činnost během dne nedělá problém, jen ten spánek 🙃

michaela666
2. led 2025

@luna03 Když nechtěla spát, tak jsem říkala že si vezmeme hračky do postele a jdeme si jen odpočinout. Několikrát jsem řekla, že jdeme odpočívat, ne spát. A já že ráda odpočívám se zavřenýma očima. Většinou si chvilku hrála a když já předstírala spánek, tak si lehla vedle mě a usnula.
Musí být hrozně přetažená večer, proto ten řev. Mám 4 letou a kdyby chodila spát 21-22 tak máme tyhle scény doma určitě taky.
Chápu, že se dvěma dětma je to náročné, ale snažila bych se dát jí ten čas a po obědě ležet s ní. Bez toho, abys ty někam chvátala s tím, že oba MUSÍ spát. Určitě vnímá tvůj stres a nervozitu z toho " co zase bude" a i to má velký vliv.

ladyhacek
2. led 2025

@luna03 může to být i vzdor k miminku? To jsem nevěděla jak je staré?
Spinkají miminka ne velké holky - tohle se jí může honit hlavou. Říkáte že je velká holka? To dítě to ve své hlavě překrouti. Myslí jinak. Jak uspavas miminko a jí? Společně, zvlášť? Kde ji mimimko když uspavas starší?

luna03
autor
2. led 2025

@ladyhacek miminku je měsíc, a starší vstává hlavně v 10 dopoledne, takže ono uspávat po oběd kolikrát ani nezkousime

luna03
autor
2. led 2025

@ladyhacek a uspavam je spolu, ležíme všichni spolu v posteli 🙂 spí spolu, starší chce spát s mladší.

luna03
autor
2. led 2025

@michaela666 abych byla upřímná, vůbec to s nima dvěma není složité , nejsem ve stresu a vůbec nikam nechvatam 🙂 nemám problém s oběma ležet klidně celý den v posteli. Nejsem ten typ že se musí něco stihnout. Jen když se takhle vzteká v 8 se nechce jít spát, no tak ji nelamu a jde spát dýl. Jak píšu, je jedno v kolik hodin to je😃 prostě spánek nechce a nejde s ní hnout no a pak spí dopoledne dlouho, do 9 do 10...

shirilka
2. led 2025

@luna03 Mladší syn má 2.5 a po obědě taky nespí, ale lehne si na gauč nebo zaleze do postýlky, vypije si svoje mlíčko a jen tak zevní, aspoň chvilku. Vstává mezi 6-7 večer usíná okolo 19h. U vás se nedivím, že nespí po obědě, když vstava hodně pozdě a ani se nedivím, že je dlouho vzhůru, zkuste ji pomalu posouvat na dřívější vstávání, bude pak i dříve usínat. Jinak to vyvádění bylo i když miminko ještě nebylo na světě nebo až po narození?

luna03
autor
2. led 2025

@shirilka nesnáší spaní od narození 🤣 takže miminkem to není, tohle dělá prostě do mala pomalu. Jen to graduje 🙂

alice180
2. led 2025

@luna03 naše malá nespala odpoledne od dvou. Prostě kdybych se stavela na hlavu, tak prostě ne. Taky máme malý mimino. Chodí spát teda před osmou a taky nechce. Mimino jde jo půl hodiny dřív. Taky trochu vyvádí, že nechce spát, ale u nás je to tím, že nás konečně má pro sebe. Pak usne do pěti minut po pohádce.

vernerka01
2. led 2025

@luna03 Keby som mala len staršie dieťa, napíšem presne to, čo ostatné maminky, cez deň poriadne uťahať, večer kľudový režim a podobne. Vzhľadom na to, že už máme aj druhé, typovo veľmi podobné tvojmu, tak ťa úplne chápem. Akýkoľvek večerný rituál, tlmené svetlo, pohádky na spanie a podobne síce máme, ale akonáhle proste nechce spať, tak s tým nič neurobíme, vyskočí z postele, zaplne svetlo, behá po byte s hračkami a pod. Už sa len vždy snažíme krotiť, aby staršie nezobudil :D Proste máme doma "noční sovu" a už s tým nič neurobíme. Držím palce, u nás trochu pomohol čas, čím je starší, už je trochu rozumnější....

aedoss
6. led 2025

Tak přesně tyhle šílenosti začal vyvádět náš 2,5 leťák. Já ho uspávala kojením, jinak mi to nešlo, on se u toho uklidnil a usnul. Prve zrušil odpolední spánek a večer usnul u prsu, než bys řekla švec. Využila jsem vánočních prázdnin k odstavu (dva starší školáci k tomu). A hotovo, prso nehledá, vezme zavděk i lahvičkou s mlékem, ale chová se "jak na drogách". Skáče tu, ječí, pořád si hraje, lehnout si nechce. Dokud slyší ty starší, tak vuuubec, pořád za nimi. Přitom třeba už v sedm zívá. Dneska byl na spaní tak nějak v půl šesté. Dostal večeři, koupat a hotovo. Řádil až do desíti. Včera mnohem déle. Tohle od starších neznám a mám pocit, že mě brzo klepne. Většinou se pak kvůli něčemu vztekne, kvůli čemu zůstane ležet a pak si nechá škrabat zádíčka a spí. Ale ten proces předtím. Do toho ti dva, chtějí třeba ještě pomazlit, přečíst pohádku. Ten nejmenší nás nenechá, doráží, skáče po nás. Vůbec nevím, co s tím. Budem muset najít něco schůdného pro všechny.

luna03
autor
7. led 2025

@aedoss u nás už se to docela uklidnilo. Dcera začala chodit zase do školky , celé šestinedělí byla a námi všemi doma a asi už ji z toho trochu "jeba**"😂😂😂 takže ačkoliv ve školce po obědě chodí spát a baví ji to i dokonce, tak teď sama v půl 8 přijde, že chce spinkat že je unavená, takže se přečte klasicky Budulínek (nejoblíbenější pohádka) a spí...

aedoss
8. led 2025

@luna03 Tak to vám přeju, já doufám, že se to u nás taky někdy zlomí. I když nejstarší od 1,5 usíná v deset večer a už jí je devět. 🤷🤦