Spánek ročního dítěte. Jak to udělat, aby vydžela třeba i hodinu?
Ahoj všem, píšu sem, protože už mě začíná přepadat zoufalství. Moje dcera oslavila teď rok, je kojená. A teď k jádru pudla. Chodí spát v 8 hodin večer, usne u prsa. Ale vzbudí se asi tak za 10 minut a pláč, musím k ní přijít a dát jí prso znovu (ale jen dudlá), usne a já odejdu a opět po 10 minutach další pláč. A takhle se to opakuje do té doby, než si jdu k ní lehnout. I tak se v noci budí poměrně často (v průměru tak co dvě hodiny), ale mlíko pije málokdy, sloužím jako dudlík. Normální dudlík samozřejmě odmítá. Jsem z toho už trochu zoufalá, mám starší dceru, kterou bych taky ráda uspala, a taky potřebuji po večerech pracovat (dělám na půlku do práce),.. No prostě nula času.. když nejsem osprchovaná, tak už pak ani nemám šanci si do té sprchy dojít, nic prostě. Natož nějaký manželský život. Máte někdo radu, jak to udělat, aby vydržela třeba i hodinu? Už jsem vzdala předávání do postýlky, na večer dostává večeři (někdy hustou polévku, jindy masozeleninu.., hladem to není..)
@nazka já jsem chtěla znovu otěhotnět a při kojení to nešlo, potřebovala jsem ubrat, prostě jsem jí po roce přestala v noci dávat prso. Spí s námi v posteli, tak jsem ji hladila, zpívala atd, ze začátku par noci si vždy poplakala, postupně si zvykla, usnula sama bez pláče, teď (14m) už se většinou ani v noci neprobudí (nebo o tom nevím). Kojím max 2x denně, večer na uspání a dopoledne na uspání, pokud ji dávám spát doma.
@jakreb Jsem v pohodě a netvrdím, že mi bereš můj názor, beru to jako diskuzi. 🙂
@jade85 Ono je to hrozně složité, já s tím, co píšeš souhlasím, ale je těžké v tom pokračovat, když už matka padá na hubu, je vyčerpaná, nemá pomoc a musí fungovat. Já zpětně lituju, že jsem nezkusila jiné metody, každopádně tvrdím, že každá děláme to nejlepší, co umíme a taky tvrdím, že matka a dítě jsou společná jednotka ve smyslu, že nejde se jen přizpůsobovat dítěti, ale je třeba, aby se i dítě trochu přizpůsobovalo matce, aby se našel nějaký kompromis pro oba.
@alcar ale kojení má i funkci uklidnění, není to jen o pití mléka, takže je úplně ok, když dítě jen dudlá, i k tomu jsou prsa stvořená 🙂
Ale jasně, no, já jsem se snažila zakladatelce poradit a podpořit ji už pár stránek zpět, ale fakt je ten, že ta situace prostě nemá jednoduché a rychlé řešení, které ale vyčerpaná matka pochopitelně zoufale hledá...
@lennus souhlas, je to složité, jak píšu výše, tahle situace nemá jednoduché řešení. Nicméně, já ze zakladetelky měla pocit, že nechce odstavovat/omezovat kojení, takže jsem se jí v tom snažila podpořit. Protože sama ze své zkušenosti vím, že ta cesta pro oba existuje 🙂 Bohužel s ročním dítětem nějaké domluvy a kompromisy ještě moc nefungujou.
@surikata131 děkuji za věčný příspěvek ☺️ moje dítě je dost vztekla, tak se bojím, že v noci bude vyvádět jako tur..
@nazka hele je to jednoduché, pokud ty sama si neřekneš a dost.. nemá smysl něco podnikat..budeš to dělat proti své vůli a budeš se cítit že to nedáš a že ubližuješ dítěti.. já to takto cítím... musím nabýt pocitu.. ted tě odstavím.. já chci a ne okolí říká.. jinak ten řev nepřekonám a podlehnu.. jsem si jistá
@alcar no rada "prostě se na to vyprdni, když tě to otravuje" se lehce řekne, hůř udělá. Tohle je posledni možnost. Prostě furt doufám, že jí nebudu muset to násilím brat a že se najde nějaká cesta. Zajímaly mně i zkušenosti těch, co tohle řešily. Jestli většina žen se na to prostě vyprdne, nebo většina zatne zuby a jede dál nebo jestli se to časem třeba zas umoudri nebo najde nějaká cesta.. Zrovna dneska spí hezky už 3 hodiny v kuse, jakoby nás slyšela 🤷♀️
@marketka_m souhlas, velký souhlas. Snažím se hledat cesty, jestli by to šlo tak, abysme byly spokojené obě. Jestli vůbec cesta existuje 🤷♀️
@nazka no ono uprimne, tohle jsou i dotazy “k nezaplaceni”. Tak bud ti to vadi tak extremne, jak to skoro popisujes a seknes s tim i za cenu vlastniho par-denniho pohodli (a ano i pohodli ditete) nebo to nedas a budes dudlik dal nebo zatnes zuby a stou situaci se smiris a prestanes to resit. Doma s tebou nikdo nebydlime, tak nevime, jake jsou vase ritualy atd. Musis si urcit priority. Ono uz to v roce neni ani tak o diteti jako spis o tobe.
@nazka nevím, jestli jsem to psala už původně, jestli jo, tak se omlouvám, že se opakuju, ale mě třeba asi nejvíc pomohlo jít do každého uspávání s čistou hlavou - neříkat si "dneska to bude zas horor, bude se budit co 10 minut" - protože to je nejlepší cesta k tomu, aby se to stalo ;) když do toho dokážeš jít v klidu, je mnohem větší šance, že bude v klidu i dítě ;) jinak jestli chceš rady a podporu v duchu kontaktního a respektujícího rodičovství, napiš mi do SZ, mám tip na několik skupin na FB, kde ti nikdo nebude radit vyřvání 🙂
@alcar když já za večerní kojení jsem ráda 🤷♀️ jde o tu dobu pak a než si jdu lehnout k ní. Teď rozhodně není připravena na to, abych ji to sebrala. Dost dlouho měla problémy s jídlem, kolikrát přes den nepije vůbec krom prsa. Takže to nemůžu udělat, dokud tohle nevychytá lépe.
@jade85 za mě vyřvání je, když dítě necháš napospas někde v pokojíku samotné řvát, to že s ním ležím v posteli, hladím, utěšuju atd jen prostě nedám to prso za mě není to samé. Myslím si, že jsem kontaktní rodič, ale co je moc, to je moc, matka musí mít taky nějaký život, ne jen vše na úkor dítěte.
@nazka ne každé dítě se odstaví samo v rozumné době. Znám v okolí případ, kdy se dítě kojilo do 7 let (jen večer), což už je teda úlet. A neskončilo to, že by dítě už nechtělo, ale až po domluvě s maminkou, že už jako je to fakt moc. Ale musí si to hlavně srovnat v hlavě ta máma, tebe to evidentně obtěžuje, ale nedospěla jsi ještě k tomu to řešit. Můžeš doufat, že se to vyřeší třeba samo, nebo časem dospěješ k nějakému kroku, ale pokud o tom zatím nejsi přesvědčená, tak to nemá cenu.
Nečetla jsem všechno, ale řešila jsem podobné, tak napíšu co nám alespoň někdy pomáhalo.
Dávala jsem malé večer vedle ní polštář, aby se měla k čemu přítulit (nerada spala v příliš otevřeném prostoru, i celá postýlka byla moc), večer se budila po některých jídlech:u nás to byly kaše, ovoce, cokoliv sladkého. Naopak lépe spala po polevkách, mase apod. Někdy jsem dávala bílý šum.
@nazka Ja som to s tym "ze bude rev" myslela tak že proste nedať ale ist prec nech ťa nevidí. A pár dni nech pomoze otec. Ponúknuť čaj, vodu. A nie, že dieta nechať revat hodiny. 😉 Lebo naozaj aby ročne dieťa ta dudlalo každých 10min to nie je o potrebe blízkosti matky-to sa da aj inak. A držím prsty.
@jade85 ano, prezije, vic bych to tedy nerozpitvavala, kdyz to chces popirat. Ja si zazila po predcasnem narozeni dvojcat az do jejich pul roku kojici peklicko, takze ja bych mohla vypravet, co vse se da prozit a treba se div... vazne i prezit. 😉 Nekdo je vdecny i za tu flasku. A porad se bavime o rocnim diteti, jehoz matka pracuje po nocich na puluvazku a evidentne neni spokojena s timto stavem, kdy slouzi diteti jako dudlik, ne o novorozenci, jehoz existence je zavisla vyhradne na mleku.
@jade85 myslím, že to trochu dramatizuješ, kdyby měl mít psychické následky každý, kdo byl nedobrovolně odstaven...
To je prostě ten šílený tlak z obou stran.... Já to teď taky řeším, připadám si už fakt vyčerpaná celonočním kojením (syn 14měsíců) a de facto cokoliv udělám, je špatně. Když to tak budu dělat nadále, tak skončím s depresí, nebo se mi rozpadne manželství nebo nevím a když to začnu omezovat, tak bude mít moje dítě trauma, újmu, já nebudu 100% dokonalá podle kontaktního rodičovství, laktačních poradkyň, nedostanu mety "samoodstav," zlomím dítěti psychiku... Tak mám pocit, že si rovnou můžu jít hodit mašli.😅🤷♀️
@pipi_puncocha udělej, co si myslíš že je nejlepší ve vaší situaci, na dokonalé matky bych se vykašlala. Pokud cítíš, že už to nedáváš, tak to řeš, syn se s tím nějak vypořádá 😉 mojí dceři nevadila ani menstruace, ani to, že jsem těhotná, ta by se sama neodstavila asi taky nikdy 😄 pokud to půjde, chci trochu kojit ještě do roku a půl, ale trochu mě to bolí, tak uvidíme
@jade85 z tvych komentaru mam pocit, ze jakykoliv umyslny odstav ci vlastne cokoliv mimo "samoodstav" je spatne a nasilne. Odstavit lze i nenasilne, bez revu, bez psychicke ujmy (za matku tedy nerucim). Je treba byt trochu nad veci a nevidet za kazdym citlive provedenym odstavem rev, plac a psychicky zlomene dite.
@alcar Jo joj. Toto bude asi zase jedna z tých "matiek roka"...co nevidí nic len dojčenie. A ich rady končia aj začínajú pri tom, ze ak náhodou dieta reve od hladu a uz v prsníku nič nemáš tak len byt naha v posteli s dieťaťom telo na telo cele dni a "ono sa to rozbehne"... Co tam po zvysku rodiny
😅😉
Ja som taká vďačná ze sa moje deti odstavili same a do roka. Ale teda nikdy som nerobila zo seba dudel.

@jade85 tak ona to sama zakladatelka pise v prvnim komentari, ze dite jen “dudla”. Cili proste prso ma jako dudlik. 😃 Tak bud ji to vadi a nebude decko davit a uspavat lekama, nebo se s tim popasuje, protoze s tim ma ona evidentne problem (dite evidentne ne). Tak bud to utne, nebo se bude smirit s prsem ala dudlikem a nestezovat si.