Tříletý syn trpí záchvaty vzteku: Jak to řešit?
Dobrý večer,
budou to skoro 3 týdny, kdy se chování 3letého syna tak změnilo, že jsme s manželem psychicky totálně na dně. Syn ještě nemluví, umí pár slov a má dost svých názvů na různé věci. Rozumí, ale nemluví. Před cca třemi týdny nastal zvrat v jeho chování. Většinou z ničeho nic chytne záchvat, začne utíkat a řvát, nebo začne házet věcmi, hračkami, co mu přijde pod ruku. Doslova zuří. Litá po domě a ječí. Tohle dělá, i když mu něco nedovolíme, není po jeho, něco se mu zakáže anebo se nedělá, to co on chce. V tu chvíli prostě dostane záchvat vzteku. Je to teď každý den a několikrát za den. Dělá tyto scény jak doma, tak venku. To samé nám dělá v obchodě, dáme ho do košíku a jen vejdeme do obchodu, tak začne řvát, zuřit, vztekat se, všechno by chtěl a lidé se jen otáčejí, jak vyvádí. Je to obrovská ostuda, v celém obchodě nejde nikoho slyšet jen jeho. Nebo jsem si všimla, že ten svůj záchvat chytne, i když se třeba s manželem obejmeme, nebo když něco zahlédne v televizi a asi se mu to nelíbí, nebo jen tak z ničeho nic. Vůbec nás neposlouchá, má nás úplně na háku, 100 x ho musím volat, x krát mu vysvětlovat, že to se nedělá, že to nesmí a on stále pokouší. Od září má jít do školky a já se obávám, že s takovým chováním a těmi jeho záchvaty nám ho vrátí domů. Nic ho nezabaví, nevydrží u ničeho sedět, nedokáže si pěkně sám sednout a hrát si. Snažím se denně s ním hrát, zabavit ho a to je vždycky pár minut a pak vezme hračky a začne je schovávat pod gauč. Tohle mi nepřijde normální, aby jak nějaký pes zahrabával hračky pod gauč, ale dělá to denně. Nachystám mu snídani nebo oběd, posadím ho a on začne sebou házet, ječet, zuřit prostě z ničeho nic, nikdo mu nic nedělá. Nebo začne s těmi svými záchvaty, když neděláme, co on chce, nejdeme tam kam on chce, nedovolíme mu to co on teď zrovna chce apod . Nevíme si s ním rady, je to na psychiku tak náročné, když to zažíváte denně téměř od rána do večera. Manžel mi pořád říká, že má nějakou nemoc, ať ho nechám vyšetřit. Samozřejmě to chci probrat s Mudr, ale teď má dovolenou a já už nevím na koho se obrátit, aby to denně u nás nebylo takové peklo. Já mám každý den takové nervy, stresy, u nás není pohoda a klid, jen záchvaty, do toho začne řvát manžel, protože nemá na něj nervy a já mám pár dní do porodu a místo, abych byla v klidu, tak jsem denně tak na dně vyčerpaná z této naší situace. Už nevím, jestli to je normální a přejde to, ale kdy? Člověk dává synovi první poslední, snažím se ho vychovávat jak nejlépe dokážu, ale momentálně se to s ním opravdu nedá vydržet. Pořád si říkám proč, proč my? Přejde to? Má nějakou poruchu? Denně uvažuju, co se v něm tak zásadního zlomilo, že se z něj stalo takovéto nezvladatelné a vzteklé dítě, se kterým se člověk už stydí jít i před ten dům, protože sousedi si už šuškají o něm, protože ho samozřejmě několikrát denně slyší řvát.
Děkuju moc za přečtení, rady, povzbuzení.
záchvat chytí
@prejeta_zaba jsem už z toho opravdu hodně vyčerpaná, protože na jednu stranu manžel pořád tlačí, protože on to teď absolutně nezvládá a z druhé strany se na mě sypou synové záchvaty, které jsou opravdu na denním pořádku. Nečekala bych, jak mi tady bylo několikrát napsáno, že ho tak silně může ovlivnit příchod miminka. Říkala jsem si, vždyť to ani nijak nevnímá, ale očividně asi dost
@berenika39 určitě na tom něco bude, že když mu něco zakazujeme a nedovolíme, že ho to rozčílí o to více a o to horší jsou ty scény. Určitě na tom zapracuju, aby to nebylo jen ne, nesmíš, nemůžeš, ale snažit se najít jinou možnost. A právě jak už tady bylo několikrát napsáno, já bych opravdu nečekala, že příchod miminka může mít tak velký vliv na něj. Já jsem si pořád říkala, beztak ani neví, co se děje, ale očividně hodně vnímá, že se blíží velká změna
@felixfelicis určitě pokud to nepůjde, tak ho tam dávat nebudu, myslela jsem to s tou školkou dobře, že bude mezi dětmi, že se naučí spoustu nových věcí apod. Ale samozřejmě nechci aby měl nějaké trauma, protože teď toho na něj bude moc, narodí se miminko a do toho školka
@niliho K nastartování mluvení je dobré cvičit oromotoriku - vyplazovat všelijak jazyk, ťukat s ním na různá mista v puse, foukat, dělat čertíka, koníčka, nafukovat tváře, dají se na to najít i říkanky. A cvičit jemnou motoriku, protože ta s mluvením souvisí. Moje dcera ji má taky dle meho podprůměrnou, moc nekreslí (já byla da Vinci ve třech letech, asi geny po otci 😀). A vyzkoušet sluch, zda pozná třeba rozdíly Liška Myška, Pes Pec.... A toho o klinického logopeda.
@niliho Vim, ze to myslis dobre, znis jako skvela mama❤ Ale kdyz uz ted sam nevi, co se sebou, tak bych mu k tomu dalsi novou situaci nepridavala - skolkovy rezim je samo o sobe neco, na co je potreba si zvyknout. Zvlast kdyz, jestli spravne pocitam, mas termin nekdy v zari. Drzim palce, at to spolu zvladnete, znam to taky🍀
Mám dceru která ve 3 letech taky nemluvila ona teda i nerozuměla něčemu a kolem 3 roku u nás začalo tak šílené období vzdoru že to byl prostě masakr na plný pecky,ale ona byla hodně náročná už od miminka věčně nespokojená ,uplakaná,špatně usínala spala,lekala se atd.ale 3 rok to bylo prostě masakr....ve školce ji tedy chválili tam se pak i rozmluvili,ale mě jaký dělala scény každý den ....no ona teda nakonec i poruchy má.ale u ní to bylo vidět už od malinka
@felixfelicis děkuji moc. Termín mám za 14 dní, ale říkala jsem, že pokud to prostě v té školce nepůjde, tak ho prostě odhlásím a bude se mnou doma
@luciksima syn rozumí, ale samozřejmě někdy mě má úplně na háku a dělá, že neslyší. S tou mluvou jde vidět, že by chtěl, ale ne a ne to naskočit. Kolikrát se i vzteká, když něco v té své mluvě říká a já mu prostě nerozumím, protože je to nějaká nová skomolenina. Hodně věcí si pojmenoval po svém a už vím, co to je. No je to hodně těžké teď. Ty záchvaty mě úplně ničí
@jirovapa ani syn u babiček nevyvadí to, co doma. To je na tom úplně to zajímavé a to mě ještě více rozhodí. Že u babiček je v pohodě, nezlobí, nemá ty dvě záchvaty a doma obrátí. Pořád si říkám, kde je chyba, že s babičkama je hodný a nemají s ním problém a s námi vyvádí jak tajfun
Mno, jestli je to období vzdoru, tak držím palce... U nás už to po roce mírně opadává, ale je to o nervy a na zadek dostane až v hoooodne vypjatých situacích a že jich teda je 🤦♀️
@niliho ja si myslím, že je to tím, že s rodiči jsou děti každý den a dovolí si víc, jsou otevřenější a nebojí/nestydí se projevit své emoce. Protože když byla dcera na hlídání celý týden, tak od 5 dne se začala občas vztekat (jen třeba jednou nebo dvakrát za den). Nevím jak by to dopadlo, kdyby tam byla déle. Ale myslím si, že by se začala chovat jako doma. U nás to vztekání začala dělat nejprve jen se mnou a ne před manželem. Ten to dlouho nemohl pochopit o čem mluvím, protože když byl doma, tak byla hodná. Pak byl manžel měsíc doma a už se vztekala i před ním.
@niliho
zeptám se úplně blbě, ale jako matka 2 pomaleji mluvících dětí než jejich vrstevníci...
byla jsi s prckem na nějakém vyšetření kolem toho, že nemluví? a teď nemyslím přímo logopedku, ale třeba SPC? syn 4roky chodí už rok do školky, s mluvením taky pokulhává, se vším házel, vztekal se, ječel...ve školce mi říkali, že jeho chování není úplně ok, tak jsme byli v SPC zkontrolovat jak na tom je, tam mi bylo řečeno, že je jenom "líný" mluvit, že prostě kolem něj skáču, tak nač by se snažil...po vyšetření najednou obrat v mluvení a to teprve začal chodit na logopedii...
Jinak mi v SPC bylo řečeno, že děti nemluvící prostě frustruje to, že nedokáží mluvit jako ostatní, proto je u nich větší míra vzteku a agrese...
@daasqua a jaký prosím tě dáváš?
@niliho já bych ho určitě do školky nedávala, kolektiv mu v tomhle nepomůže...a bude mít navíc sourozence, to je pro něj obří změna, najednou nebudeš jen pro něj...
@veruuu_kubesovic nene ještě jsme nikde nebyli, chtěla jsem nejprve počkat, co na to všechno Mudr na 3 leté kontrole, ale ještě jsme se na tu kontrolu kvůli dovolené nedostali. Věřím, že ho to určitě nervuje, že nemluví a třeba i proto nastal zvrat v tom jeho chování. Nevím opravdu proč tak najednou obrátil, ale hodně příspěvků zde zmiňuje to, že cítí, že se chystá změna v tom, že přijde sourozenec a taky v tom že nemluví a to může být příčina toho, že se pořád vzteká, hází věcmi, je neposlušný atd
@niliho ¨
zcela upřímně bych nečekala...starší dcera to jsem taky čekala, ve 3letech na ¨prohlídce u pediatry = žádný problém, v 5letech až z donucení žádanka na logo a tam děsný průser...stejně tak ve školce....
@veruuu_kubesovic Rybí olej? Od Mollers, mají i pro děti (a asi i s jinou příchutí). Nevím proč, ale děti ho miluji a chtějí víc než jen 1 lžičku. Ale dcera ho měla od roku a na mluvě to nebylo znát 😀 Ale možná není tak náladová a vzteklá jako jiné děti.

@niliho určitě bych s logopedií neváhala, nakonec jsme chodili skoro pět let a teď mluví opravdu krásně, strčí i starší děti do kapsy, ale muselo se mu fakt hodně pomoct no.. držte se, určitě najdete cestu 😉