Zoubky - příkrmy - kojení. Co myslíte?

magdalena48
1. lis 2020

Ahojte. Mám téměř 8 měsíční dceru která s růstem zoubků( rostou jí dvě spodní jedničky zároveň) začala bojkotovat příkrmy. Nejdřív obědy, pak ovoce. Zoubky jsou prořezané, ale ještě né celé venku a tak vzala ovoce na milost. Kapsičky si vycucne celé, ze lžičky toho tolik nesní. Zeleninu občas trochu ale spíš vůbec. Dál je hodně mrzutá, špatně spí a chce často kojit. To, co mě trápí je to, že přítel chce, abych jí nenabízela místo příkrmu prso, když nic nesní. Prý se to jinak nenaučí a hlady neumře. Mám jí dát znova příkrm a pak třeba znova a až pak prso. Jinak prý můžu kojit třeba do 3 let. Mně to přijde dost drastické a nechci jí takto "trápit" nebo je občas nutné zakročit aby to dítě pochopilo a nedělalo si co chce? Co byste řekly?

marketakoc
1. lis 2020

@magdalena48 Já bych nabídla příkrm a pokud nebude chtít dala mléko. My máme opačnou zkušenost jsme teda na um,ale během růstu zoubků odmítal láhev. U horních jedniček jedl všechno jako vrabec a to je jinak velký jedlík. Teď se nám to srovnalo a jíme normálně i um ráno a večer i příkrmy, jsem zvědavá jak dlouho bude klid než začnou růst delší zoubky.

jancabr
1. lis 2020

V osmi měsících bych se vůbec nebála kojit tak, jak dítě požaduje. Řiďte se intuicí a ne přiltelovými radami. Nabídnout jídlo, když sní pár lžic, tak fajn a pak dokojit. Hlavně vy pořádně jezte a buďte v klidu. Ono to brzy přejde. Teda než začnou růst další zuby 🙂

puhelin
1. lis 2020

Rozhodne kojte, ono ji to pomaha i od bolesti pri rustu zubu. Aktualne kojim skoro 15mesicniho, kteremu rostou trojky a dost ho to boli. Takze nez aby mi hladovel a ziznil, kojim dal.

jakreb
1. lis 2020

@puhelin Prepac ale 15mesacny nemusí "ziznit", stačí voda ci caj. U tak velkych deti normálne.

andyskarsgard
1. lis 2020

To snad nemyslíš vážně vis proc se říká miminkam kojenci do určitých měsíců? Protože pijou mlíčko převážně.. Jako nevím, kdyby mě tohle řekl manžel pošlu ho do míst kde slunce nesvítí. 8 měsíční dítě je pro mě pořád ještě miminko. 🤭 A příkrm je jen příkrm hlavní potrava je pořád mlíčko. 😢

puhelin
1. lis 2020

@jakreb Kdyz uz ma kojeni na jidlo, tak si vezme i na zizen, co je na tom?

puhelin
Autor odpověď smazal
Zobraz
jakreb
1. lis 2020

@puhelin No len to ze 15mesacne dieta uz ma jesť vsetko a nielen MM a o piti ani nehovorím.

jakreb
1. lis 2020

@andyskarsgard 8mesacne dieta nie je babatko. Prikrm je to ze je to prikrm. MM je uz len bonus. Ale ano pre niektoré je MM hlavne jedlo az do neviem kedy. Bohužiaľ.

barmil
1. lis 2020

@magdalena48 příkrm vadi, protoze je teplý. Proto sní ovocnou kapsičku, ta je studená, ale zeleninu asi davas normalne vařenou, ne?
At si přítel dá na nalite bolavé dásně horké jidlo a pak kecá do toho, co ma dite jist.
Samozřejmě, že chce prso, pití /sání tolik nebolí a jeste to ulevuje od bolesti a hlavně děti do roka mají orální období a holt je cucání, nejen prsu, ale prstů, hraček atd, uklidňuje.
Učit se něco může, kdyz je v klidu, ne, když ji něco bolí a je nevyspala, aby k tomu ještě měla hlad je ujetý

kosi_cek
1. lis 2020

Jejda, to by mě tak zajímalo, snědl by přítel všechno jídlo, co bys udělala? Použila bych na něj případně stejnou techniku, kterou navrhuje pro vaše dítě 🙂.....Bohužel to stejně funguje spíš naopak, takže..

Tohle je úplně normální a na kojení úžasné, když je dítě nemocné, když rostou zoubky, je tu prso, stará známá jistota..

mdch91
1. lis 2020

A pritele kojeni do 3 let bude omezovat jak?

mdch91
1. lis 2020

Zakrocit, aby si dite nedelalo, co chce, je nutne ve chvili, kdy ti da ve vzteku facku. Ale jak je verejnost omezena ohledne prinosu dlouhodobeho kojeni, to mi prijde vazne smutne

puhelin
1. lis 2020

@jakreb 8mesicni dite je z medicinskeho hlediska kojenec. Prikrm je od toho, aby se prikrmovalo ke kojeni. Do 12 mesicu se s jidlem seznamuje, staci par soust, neni nutne, aby prikrm zasytil. Mleko je nejdulezitejsi. Doporucuju si o tom precist knihu Vim, co jim.

Kdyz mi v 15 mesicich odmita jist, protoze to boli, ze mu rostou zuby, mam ho nechat hladoveho? Dostat ho do jeste vetsiho stresu, nez ma ted kvuli bolesti? Kojenim si navic od te bolesti ulevuje.

chrystyanna
1. lis 2020

Dítě až do 12 měsícu se nazývá kojenec, v některých zemí tak dětem říkají i déle.. příkrmem se Prikrmuje, mléko je hlavní. .
Někteří mají představu,že kojení po určitě době(kterou mají oni v hlavě)je rozmazlovani nebo lenost matky.
Doma mám 10 m, roste dolní dvojka, nejí teď 2 dny nic, jen pije mm.

jakreb
1. lis 2020

@puhelin Nemusím nic čítať mam oddojcene a prikrmovane dve zdrave deti, ktoré nikdy neboli na ATB (teda syn len 1x pred 12rokmi). Dojčenie vo veku po 1roku uz nie je o strave ale skor o závislosti na prsniku

mdch91
1. lis 2020

@jakreb to, ze jim, ze me nedela odbornika na stravovani. To, ze jsi kojila, z tebe evidentne nedela odbornika na kojeni... A to, co pises, promin, jsou nesmysly.

jakreb
1. lis 2020

@chrystyanna No skor maju niektoré "v hlave" ze niet nad dojčenie minimálne do 5rokov...

jakreb
1. lis 2020

@mdch91 Je to moj nazor a skúsenosti. Bud taká laskava a nevydávaj svoj názor za odborný pokial nie si odborník a len matka co dojci za každých okolností

puhelin
1. lis 2020

@jakreb Kdyz uz tu hazite terminy jako "do 3, do 5 let", prestava s vami diskuze davat smysl. Jak dlouho jste kojila?

puhelin
1. lis 2020

@jakreb Jestli je syn starsi 12 let, uz chapu vase predpotopni nazory na kojeni. Moje mamka i babicka mluvi podobne, deti mely v dobe, kdy flaska byla v mode. To uz je nastesti davno pryc.

jakreb
1. lis 2020

@puhelin Aha cize ak pisem co pisem tak diskusia nemá zmysel a nezdielam nazor ze len dojčenie je odpoveď a liek na všetko. 👍😀 To ano to potom nema zmysel ak nedokážes akceptovať nazor inych. Pekny deň.

chrystyanna
1. lis 2020

Hlavně tu zas mizí odpověď na dotaz, který byl zde dan.
Odpověď pro zakladatelku od mě osobně..
Pokud dítě teď nechce jíst, děj mu mléko, dostanete z něho mnohem více živin a prospěšnych látek než z různých chuťovék typu pískoty.
Zkoušej i dál příkrmy,změn teplotu( moc teplé, studené),způsob(místo mixu zkus dát kousek v celku), zkus i jiné příkrmy než jí( nabídnu ovoce třeba i odpoledne,hlavni jídlo navečer..)

jakreb
1. lis 2020

@puhelin Takže ak mam 12rocneho syna som "stara" a nemám mat co dobrý názor?! 😂😂😂😂😂😂😂😂 Vďaka za pobavenie. Ešteže "kojofilky" maju ten spravny nazor. A zelam kazdej matke tak zdrave deti ako mam ja.

mdch91
1. lis 2020

@jakreb kojim, protoze je me dite spokojene. Co mam povazovat za "kazde okolnosti" nevim, ale pusobi to na me jako nejake nezadouci okolnosti, takze v tyhle situaci se synem asi nenachazime, tak dobry. Jinak prinosy dlohodobeho kojeni muzes najit treba na strankach WHO, tam uz to trochu zavani odbornosti, rekla bych. Ty mas tu zavislost u deti po roce kojenych nejak odborne podlozenou?

jakreb
1. lis 2020

@puhelin A som len mladá matka, ziadna babicka. Mam dokonca o dost mladšiu dceru. Ale fakt dik. 😀😉👍

jakreb
1. lis 2020

@mdch91 Ale kdeze. Ja som tiez dojcila svoje deti dovtedy kým chceli a boli spokojné. Zvyšok treba čítať s porozumením.😉 A WHO-to je na inu debatu. Ale ja som tu vlastne "stara babička" a nemám sa co vyjadrovať" k "moderným zaručene podloženym radam"...

puhelin
1. lis 2020

@jakreb Asi nerozumite cesky psanemu textu... Psala jsem, ze takove nazory ma moje mamka a babicka. Ne ze jste babicka.

jjasmina
1. lis 2020

@magdalena48 moje malá ma 8 měsíců, zub žádný a myslím, že se ani nic nechystá.Ale kdykoliv při teplotě mi příkrmy absolutně bojkotovala a nešlo jen o ně, ale i ovoce, presnidavku, jogurt, kaše a prostě všechno.Takže jsem jen kojila, přítel to asi moc nechápe, ale něco jíst musí.Zase se to vrátí. Jinak nestačím se divit, co tu zaznělo, že 8 mesicich dítě není miminko a to se neřadím do fronty, že budu kojit dítě do 5, nebudu kojit ani do tří.A fakt 8 mesicich není kolikrát Mm jako bonus, ale kolikrát jako hlavní chod.To jsou zase psané blbiny

mdch91
1. lis 2020

@jakreb kdyz se vratime k dotazu. Na te druhe strane je maminka s 8m ditetem, ktere je spokojene pri kojeni a evidentne se neciti na to, aby se zrovna ted cpalo prikrmem. Vedle te maminky sedi partner, jehoz posledni kontakt s kojenim a informacemi o nem byl pravdepodobne v dobe po vlastim narozeni a max. Nekolik nasledujicich tydnu, v lepsim pripade mesicu. Potrebuje ta maminka slyset, ze reagovat s porozumenim na potreby 8mesicniho mimina je v poradku nebo ze si z nej dela zavislaka na prsu a jeji v teto oblasti evidentne absolutne neinformovany muz ma pravdu?