icon

Fibroadenom v prsu

monbonaa
3. pro 2025

Ahojky,již několik let mám bulku v prsu. Napřed říkala moje gynekolozka že je to jen zanicena prsní žláza z kojení. Chodí na pravidelné prohlídky a pokaždé mě dělá sono prsu.
Pak řekla že je to cysta. Někdy jdu za ní s tím že mě to bolí,zvětšuje se,je mě to nepříjemný i při běžných činnostech.
Na posledním sono prsu rikla fibroadenom. Prý ke sledování. Tak při každé prevenci sono prsu. Teď půjdu na prevenci a chci se zeptat je možný si to nechat odstranit?
Kam bych se mohla obrátit?
Mám dvě malé děti,bulka se zvětšuje,nejrada bych něco zanedbala.
Vždy mě bylo řečeno,že jakákoliv bulka v prsu tak hned k DR.
Ale moje gynekolozka to uvazvrela ,že to je v pohodě.

1pomnenka
3. pro 2025

Věř lékařům, ne vše je dobré preventivně odstranit.

betelgeuzz
3. pro 2025

@monbonaa tobě dělá UZV prsu gynekoložka? Chtěla bych spíš někam, kde se tomu věnují.
Ale jinak mám v prsou cysty, občas začne bolet, ale pak se uklidní. Chodím na pravidelné kontroly, kde mi řekli, že dokud je cysta malá, nic se s ní nedělá. POkud by se zvětšila nad určitý rozměr, řešilo by se to.

misha31
3. pro 2025

@monbonaa pokud nepozna rozdil mezi cystou a fibroadenomem, neni to zrovna odbornik. Ja jsem po 4 operacich prsou oboustranne - fibroadenomy. Jezdila jsem do Brna, Masarykuv onkologicky ustav - tam jsou fakt odbornici. Mela jsem je vetsi, jakmile je to nad 2cm, tak se to doporučuje odstranit, me to i bolelo.
Jenze se to tvorilo porad a po 4. operaci se mi jich tam udelalo 6 najednou, operaci jsem odmitla, casem se mi asi zklidnily hormony (taky se to objevilo po kojeni) a fibroadenomy zmizely, od te doby nemam potize.

anpineapple
3. pro 2025

@monbonaa mám fibroadenom už několik let, porad stejný, kontrolovaný. Lékař mi řekl, že ho mám hlavně hlídat, aby se nezvětšoval. Takže možná bych se zkusila ještě někde poradit, pokud máš pocit, že roste.

miryp
3. pro 2025

Já chodím na sonografii, tam to MUDr. přece jen studovala. A nebo se dá objednat přímo do mamologického centra. Já mám cyst několik a jeden fibroadenom a chodím jen na kontroly. Mám rozjetou autoimunitu, která tvorbu útvarů podporuje, takže řezání nevidím jako cestu. Ségra na řezání byla a do pár let se jí kus vedle udělala další.

lti
3. pro 2025

Ja mela pred spousty let fibroadenom a byl boj rychle vyndat. Nemusi byt zaruka, ze je to neskodne.

monbonaa
autor
3. pro 2025
@betelgeuzz

@monbonaa tobě dělá UZV prsu gynekoložka? Chtěla bych spíš někam, kde se tomu věnují.
Ale jinak mám v prsou cysty, občas začne bolet, ale pak se uklidní. Chodím na pravidelné kontroly, kde mi řekli, že dokud je cysta malá, nic se s ní nedělá. POkud by se zvětšila nad určitý rozměr, řešilo by se to.

@betelgeuzz ano moje gynekolozka;) kam bych se mohla objednat?

monbonaa
autor
3. pro 2025
@misha31

@monbonaa pokud nepozna rozdil mezi cystou a fibroadenomem, neni to zrovna odbornik. Ja jsem po 4 operacich prsou oboustranne - fibroadenomy. Jezdila jsem do Brna, Masarykuv onkologicky ustav - tam jsou fakt odbornici. Mela jsem je vetsi, jakmile je to nad 2cm, tak se to doporučuje odstranit, me to i bolelo.
Jenze se to tvorilo porad a po 4. operaci se mi jich tam udelalo 6 najednou, operaci jsem odmitla, casem se mi asi zklidnily hormony (taky se to objevilo po kojeni) a fibroadenomy zmizely, od te doby nemam potize.

@misha31 potřebuji nějakou zadanku ? Nechodí tam jen onkologický pacienti? 🙂

misha31
3. pro 2025
@monbonaa

@misha31 potřebuji nějakou zadanku ? Nechodí tam jen onkologický pacienti? 🙂

@monbonaa zavolej tam, me tam poslal dr, ktery si myslel, ze mam rakovinu. Ale pak uz jsem chodila jen tam s fibroadenomy.