Klíšťová encefalitida - očkování
Hezký den rada bych se zeptala, jestli máte děti naockovane , popřípadě jaký na to máte názor, zkušenosti? Pořád přemýšlím, jestli syna nechat očkovat( v době ockovani by mu byly 2 roky) předem děkuji za odpovědi😊
Já jsem pro očkování, my jsme si bohužel se synem klíšťovou encefalitidou prošli. Žijeme celoročně v zahraničí kde klíšťata nemáme, bohužel dovolená v Česku, jedno jediné klíště vyndané velmi rychle a bylo to tam. Celý zbytek léta zkažený a to jsme ještě dopadli dobře a zvládli jsme to bez hospitalizace a bez dlouhodobých následků. Bylo to ale i tak něco, co pro své dítě fakt nechceš. Je to hnusná nemoc a není na ni léčba. Může to probíhat i u malých dětí velmi ošklivě. Nicméně u druhého syna čekám s očkováním až bude trochu větší, budu očkovat až letos, bude mu 4 a půl. Někteří doktoři doporučují až kolem cca 5 let i když ta vakcína je už snad od roku nebo dvou. Jiní říkají že očkovat co nejdřív. Já jsem to riskla, ale víc čekat nebudu. Nechci to zažít znovu.
Co je ale naprosto bez diskuze, je očkování dospělých, tam ta nemoc může být naprosto hendikepující až fatální. Tam bych se vůbec nerozmýšlela. Těch nakažených klíšťat přibývá se změnou klimatu, lepší se jednou za pár let přeočkovat než skončit s doživotními následky.
To si musíš rozhodnout sama. Já nedávám, vadí mi přeočkování vlastně až do konce života. Tak si to spočítej, kolikrát bude očkované. 2leté dítě nejezdí na tábory a jak často jde do lesa. Letos je takové sucho, že klíšťata byla jen na jaře.
@anonym_8c498e My jsme byli v Česku jen 3 týdny v červenci a klíšťat jsme dohromady ve 4 lidech nachytali 7. Přes repelenty atd. V podstatě jen na zahradě a u rybníka. Na to se moc spoléhat nedá.
@pajak13 Syna jsme očkovali, když šel do školky. Se školkou jsou pořád na zahradě nebo někde venku a klíště zjistíš až večer. Klíšťata žijí i v parcích a zahradách ve městech a promořenost klíšťat je třeba v Praze velká. Očkování bylo bez jakékoli reakce.
Jsem očkovaná, je očkovaná i má dcera, očkovala jsem v sedmi letech, ale hlavně proto, že jsem to do té doby nedokázala zorganizovat. Klíšťová encefalitida je závažný onemocnění, jejíž rizika jsou větší než rizika vakcinace.
Ockovala jsem deti az ted (6 a 9 let). Uvazovala jsem o tom uz delsi dobu,ale trvalo mi nez jsem se rozhoupala. Jinak bych urcite nechala tak o dva roky driv. Za me se to vyplati i presto,ze snad po 5 letech je preockovani. Kamaradka encefalitidu od klistete mela jako dite a ucila se pak znovu chodit atd.
Jsme naočkovaní celá rodina. Všech sedm dětí i my s manželem. Děti jsme nechaly naočkovat až kolem 5 - 6 roku, jsme městská rodina. Ale jezdí (jezdili) všichni na skautské tábory, vždycky nějaké to klíště chytí... Nejstarší dcera měla boreliózu, proti tomu obrana není. Tak jsme chtěli aspoň v tomto trochu méně strachu. Reakci neměl nikdo nikdy žádnou.
My jsme ockovani take vsichni. Nejmladsi (4 a pul) jeste chybi 3.davka. Letos jsme sice nastesti moc klistat nemeli, ale kdovi jaky bude podzim. Jsem rada. V detstvi jsem znala dva pripady, ktere byly bohuzel fatalni. Takze nenechavam nic nahode.
Taky jsme očkovaní vsichni, deti tedy taky az ve veku cca 8 let a taky znam velmi osklivy prubeh u 14 letého dítěte.
To si musíš rozhodnout sama. Já nedávám, vadí mi přeočkování vlastně až do konce života. Tak si to spočítej, kolikrát bude očkované. 2leté dítě nejezdí na tábory a jak často jde do lesa. Letos je takové sucho, že klíšťata byla jen na jaře.
@anonym_8c498e No, proti tetanu se taky preockovavas do konce zivota...
Dítě jsem nechala naočkovat v 6ti letech, takto to doporučovaly pediatra i lékařka v očkovacím centru ve FN. . Klíšťat má každý rok min. 10, i přes preventivní opatření.
@anonym_8c498e No, proti tetanu se taky preockovavas do konce zivota...
@j.a.n.i Tetanovka má nově přeočkování po 15-20 letech. A to je trochu rozdíl. Tetanus vždy končí smrtí.