icon

Období

3. únor 2026

Dcera čerstvě 9 měsíců plazí se neleze, nesedí ale za to se staví, furt po mě leze nemám špetku vlastního prostoru 😩 a ani v noci . Nějaká mamina která to zažila a co bylo dál ? Omouvam se za výraz ale neumím si představit že tak malý bezmozek bude za měsíc třeba chodit 🫣

patypresdevaty
3. únor 2026

Chudák dítě...

autor
3. únor 2026
@patypresdevaty

Chudák dítě...

@patypresdevaty pozor dokonalá mama se ozvala

anonym_02a852
3. únor 2026

@anonym_autor Samozrejme, ze to je "jen obdobi." Ale jestli to jen trochu jde, zaridit si aspon dcacet minut, lepe hodinu, dene bez miminka. On ten intenzivni kontakt muze byt pro nas dospele narocny. Znis hodne vycerpane. Jestli jses z toho, tak unavena, jak znis, doporucuji spis kontaktovat nekterou linku duvery, treba rodicovskou linku https://www.rodicovskalinka.cz/ nez hledat utechu tady, internet je osklive misto plne vzteklych lidi.

Jestli se plazi uz dlouho, tak muzes zkusit zaridit nejakou fyzioterapii, aby se lezeni podporilo, bere se, ze je dulezite pro idealni vyvoj mozku, aby dite par mesicu lezlo.
Ano, nektere deti v 10m chodi, ale z toho, co pises, tak u vas se k tomu nejspis jeste uplne neschyluje.

autor
3. únor 2026
@anonym_02a852

@anonym_autor Samozrejme, ze to je "jen obdobi." Ale jestli to jen trochu jde, zaridit si aspon dcacet minut, lepe hodinu, dene bez miminka. On ten intenzivni kontakt muze byt pro nas dospele narocny. Znis hodne vycerpane. Jestli jses z toho, tak unavena, jak znis, doporucuji spis kontaktovat nekterou linku duvery, treba rodicovskou linku https://www.rodicovskalinka.cz/ nez hledat utechu tady, internet je osklive misto plne vzteklych lidi.

Jestli se plazi uz dlouho, tak muzes zkusit zaridit nejakou fyzioterapii, aby se lezeni podporilo, bere se, ze je dulezite pro idealni vyvoj mozku, aby dite par mesicu lezlo.
Ano, nektere deti v 10m chodi, ale z toho, co pises, tak u vas se k tomu nejspis jeste uplne neschyluje.

@anonym_02a852 moc ti děkuji 🙏 moc moc 🙏🙏 hlavně za pochopení 🙏

patypresdevaty
3. únor 2026
@anonym_autor

@patypresdevaty pozor dokonalá mama se ozvala

@anonym_autor Žádná dokonalá máma. Taky jsem měla náročné dítě, ale přistupovat k němu stylem, že je "bezmozek"? Dokážu pochopit únavu, frustraci atd, ale pro takové vyjadřování se o vlastním dítěti pochopení nemám. Kdybys nenapsala tu poslední větu, moje reakce bude úplně jiná...

autor
3. únor 2026
@patypresdevaty

@anonym_autor Žádná dokonalá máma. Taky jsem měla náročné dítě, ale přistupovat k němu stylem, že je "bezmozek"? Dokážu pochopit únavu, frustraci atd, ale pro takové vyjadřování se o vlastním dítěti pochopení nemám. Kdybys nenapsala tu poslední větu, moje reakce bude úplně jiná...

@patypresdevaty nebuď zas tak úzkoprsá lidi nazývají své děti mnohem hůř a tohle tě pohoršuje ? No tak.

alice180
3. únor 2026

Já tě chápu, taky mě to štve jsou mu dva roky. Furt mi cpe tu kreslící tabulku před obličej a furt chce kreslíř makovou panenku. Taky už mi hlavou prolitlo strč si tu tabulku do pr... Ono to přejde a pak to zas vystřídá jiný období... Vydržíš to

autor
3. únor 2026
@alice180

Já tě chápu, taky mě to štve jsou mu dva roky. Furt mi cpe tu kreslící tabulku před obličej a furt chce kreslíř makovou panenku. Taky už mi hlavou prolitlo strč si tu tabulku do pr... Ono to přejde a pak to zas vystřídá jiný období... Vydržíš to

@alice180 přesně tak… vipm že je to období do toho všeho mám ještě straší dceru 4 a jsme už 3 týdny zavrěné doma. Starší má antibiotika a mladší pamicon do nosu kvůli zadní rýmě. Ano to že jim není ideálně to chápu ale už je toho na mě moc no . Do toho byl nemocný i manžel a znáte to jak je teplota 37 nic nezmůže

kakba
3. únor 2026

Mela jsem narocne dite, ale skrze jinou vec a neboj se, nekolikrat jsem mela myslenky, ze ji udusim polstarem a nebo vyhodim z okna. Musela jsem ji nechat v jinem pokoji, klidne rvat a ja se musela uklidnit v druhem. Nicmene toto tve obdobi je kratkodobe a jak se rika, male deti, male starosti, velke eti, velke starosti opravdu plati. Pokud jsi zavrena doma, musis si udelat cas sama na sebe. Staci prochazka, kafe, ale je to fakt dulezity. Deti, nedeti.

klokanka31
3. únor 2026
@anonym_autor

@patypresdevaty nebuď zas tak úzkoprsá lidi nazývají své děti mnohem hůř a tohle tě pohoršuje ? No tak.

@anonym_autor Lidi co nazývají své děti hnusně jsou hovada! Sis teda dítě nemusela dělat když k ní takhle přistupuješ.

alice180
3. únor 2026
@klokanka31

@anonym_autor Lidi co nazývají své děti hnusně jsou hovada! Sis teda dítě nemusela dělat když k ní takhle přistupuješ.

@klokanka31 Hele, myslím, že všichni chápeme, že frustrace občas vyletí… Ale nadávat zatímco sama nadáváš je celkem kombo

biciklissie
3. únor 2026

Některá období jsou fakt náročná a je dobré se zkusit na to podívat trochu s odstupem, že jde opravdu jen o období. U druhého už mi to šlo líp, s tou zkušeností, že je to všechno pomíjivé. Zase to má třeba ten klad, že to už víc pohyblivé dítě se snadněji zabaví, byť člověk musí dbát na bezpečnost. Co třeba na chvíli ohrádka, nevydržela by tam? U nás tam syn nechtěl být, ale dcera se tam s hračkami krásně zabavila.

miryp
3. únor 2026

Pro to označení dítěte pochopení nemám, avšak pro samotnou frustraci z toho, že musíš být k dispozici 24/7 a ani na záchodě nejsi sama, to zase jo. Doporučuji naučit se delegovat péči o dítě i na jeho otce a nechat si každý den prostor jen pro sebe samou. Velmi ti to usnadní situaci, až vám do toho všeho začne maraton kolem školky, školy, kroužků a práce.

levandule_k
3. únor 2026

No zatím má 9 měsíců a plazí se a neleze, staví se, tak možná by bylo dobré se zeptat dr., jestli nemá čas na lezení a jestli by to nechtělo třeba fyzioterapii, protože není dobré přeskakovat nějakou fázi.

Jsi unavená, frustrovaná, ale nevylívej si to na dítěti. Kontaktuj třeba organizaci Úsměv mámy, mají tam k dispozici psychology a prober s nimi svoje pocity. I matka je člověk a potřebuje trochu prostoru, akorát nikomu nikdo před mateřstvím neřekne, že nebudeš mít ani špetku času pro sebe, myslela jsi si, že znáš únavu? Tak únavu teprve poznáš a co všechno v ní budeš muset zvládnout.

lv
3. únor 2026

Klasická separační úzkost, to přejde.

klokanka31
3. únor 2026
@alice180

@klokanka31 Hele, myslím, že všichni chápeme, že frustrace občas vyletí… Ale nadávat zatímco sama nadáváš je celkem kombo

@alice180 Hele člověk může být jakkoliv vyčerpaný, ale takhle titulovat svoje dítě je prostě mimo 🤷‍♀️

tereza0111
3. únor 2026

@anonym_autor predne bych resila, ze se dite v 9 mesicich pouze plazi a zaroven uz stavi. Zatimco plazeni je "zbytecne" a vyvojove ho nepotrebuje, tak lezeni je dost dulezite a jeho preskoceni neni pro dalsi vyvoj dobre. Pediatricka by vas mela poslat na fyzio a poradne zkontrolovat.
A kdyz se pak bude zaobirat lezenim, treba to holcicku vic zamestna a bude lepe spat a ty budes mit chvilku klidu.
Ja sve deti nekdy tituluju jako "zmetulaky", ale tvoje osloveni mi prijde fakt osklive, i kdyz unavu chapu

klokanka31
3. únor 2026
@lv

Klasická separační úzkost, to přejde.

@lv Až na to že separačka není jen jednou v životě...Co bude dělat až kromě lezení po ní jí ještě bude celý den nonstop něco povídat?

alice180
3. únor 2026
@klokanka31

@alice180 Hele člověk může být jakkoliv vyčerpaný, ale takhle titulovat svoje dítě je prostě mimo 🤷‍♀️

@klokanka31 Jasně, titulovat dítě takhle je silné, ale komentovat vyčerpanou matku s nadávkami už je taky trochu mimo, ne

alice180
3. únor 2026
@klokanka31

@lv Až na to že separačka není jen jednou v životě...Co bude dělat až kromě lezení po ní jí ještě bude celý den nonstop něco povídat?

@klokanka31 Zvládne to, neboj 😅 Každá máma občas pobrečí a zanadává - kdo ne, podle mě není úplně normální 😄

levandule_k
3. únor 2026
@klokanka31

@klokanka31 Nechá si napsat antidepresiva?

zmrzlinka
3. únor 2026

Moje dcera byla taková přísavka.A je jí 9 a je samostatná a šikovná ,ale za zadkem ji mám pořád .Má pořád potřebu mi všechno sdělovat a komunikovat.Nekdy je to hodně vyčerpávající,ale prostě je to tak a ona mne prostě potřebuje.
Zkus se na to podívat z druhé strany.Si středobod jejího vesmíru.

klokanka31
3. únor 2026
@levandule_k

@klokanka31 Nechá si napsat antidepresiva?

@levandule_k Jestli si včas uvědomí že je nějaký problém...

alice180
3. únor 2026
@klokanka31

@levandule_k Jestli si včas uvědomí že je nějaký problém...

@klokanka31 to je takovej rypanec místo pomoci a podpory...

Já si myslím, že by se matky měly spíš podpořit, i když někdy ujedou nervy. Všichni jsme lidi a někdy je to fakt mazec. Trochu empatie by neuškodilo

klokanka31
3. únor 2026
@alice180

@klokanka31 to je takovej rypanec místo pomoci a podpory...

Já si myslím, že by se matky měly spíš podpořit, i když někdy ujedou nervy. Všichni jsme lidi a někdy je to fakt mazec. Trochu empatie by neuškodilo

@alice180 To není rýpanec, ale spousta lidí nezvládá, ale mají pocit že antidepresiva jsou např.ostuda. Nebo mají pocit že oni nemají problém, že je chyba v těch okolo...

lv
3. únor 2026
@klokanka31

@klokanka31 to není, však to nepíšu. Za mě je to kontinuálně prdy-zuby-vzdor-prepuberta a puberta a mezi tím pár časových oken na nadechnutí 🤣

alice180
3. únor 2026
@klokanka31

@alice180 To není rýpanec, ale spousta lidí nezvládá, ale mají pocit že antidepresiva jsou např.ostuda. Nebo mají pocit že oni nemají problém, že je chyba v těch okolo...

@klokanka31 Tohle už je fakt mix — urážky, moralizování a teď poučka o antidepresivech. Chápu, co chceš říct, ale způsob, jak to podáváš, působí hodně nadřazeně a zmateně.

klokanka31
3. únor 2026
@alice180

@klokanka31 Tohle už je fakt mix — urážky, moralizování a teď poučka o antidepresivech. Chápu, co chceš říct, ale způsob, jak to podáváš, působí hodně nadřazeně a zmateně.

@alice180 To mě mrzí...🤔

lis6
Včera v 20:25

Pro mě je období od 9. měsíce do cca roka a půl úplně nejhorší. Fakt. Dítě se začíná hejbat, ale vůbec nechápe co po něm chceš. Navíc i v noci se to zhoršuje.
To že se dítě postaví, neznamená, že už za chvilku bude chodit. Nicméně je dobré motivovat k lezení a ne ke stoupání. Takže třeba nedávat věci, před ní nahoru aby na ně nedosáhla, lepší odnést do jiné místnosti. Lezení podporovat třeba přelézání přes tvé natažené nohy za hračkou. Lézt před ní po 4(jj do teď mě z toho bolí kolena). Ale má na to čas do roka.
Na únavu opravdu doporučuju třeba alespoň půl hodinovou procházku, i kdyby měli děti koukat na televizi u umírajícího manžela