Práva matky při rozchodu s partnerem. Jaká mám práva a ochranu?
Chci se zeptat na jednu právní záležitost - pakliže jsou tady matky, které podobnou situaci řešily. Jaká práva a ochranu mám v případě, že se s partnerem rozhodneme ukončit vztah? Situace je následující - bydlíme v pronajatém bytě, on má práci, ja pobírám příspěvěk při RD. V současné chvíli bych ani neměla kam jít (po uplynutí výpovědní lhůty z nájmu). To, co by mě zajímalo, je zda mi např.může pohrozit tím, ať mu dítě dám, pokud v tuto chvíli nemám materiální prostředky k zajištění jeho obživy (neříkám, že to tak nutně bude) nebo jako matka mám prioritní právo na dítě? Je jeho povinnost zajistit mi a jeho dítěti bydlení a finanční podporu dítěti do doby než si najdu práci (a pokud ano, v jaké výši - jeho plat je 95tisíc hrubého). Dále, jakou roli by hrálo to, že je naprosto nevšímavý k potřebám dítěte v tom smyslu, že si nevšimne, kdy Aidě dojde mléko nebo vitamíny nebo strava a já jsem tedy nezastupitelná, protože se na něho absolutně nemohu spolehnout v tom základním? Nenapadne ho ani vzít Aidu ven v kočárku, protože videohry jsou pro něho zábavnější a když ji vezme ven, je to na terasu, protože jemu to tak stačí. Může nás vystavit takové situaci, že dá výpověď z nájmu a nebude ho dál nic zajímat nebo je zákonná povinnost ze které vyplývá, že se o nás finančně musí postarat, tj. nemůžeme skončit na ulici? Děkuji za jakýkoli tip/radu.
@goldenova - co případně pořešit vlastní příjem? aspon minimální? Rozhlídnout se po bydlení ..domluvit se na pravidlech a podmínkách spolubydlení se současným zatím přítelem? Odložit rozchod na dobu, kdy budeš stát na vlastních nohou? (soudní výlohy též něco stojí), navíc u soudu se vytahuje dost špinavé prádlo...Hodit si to na papír..zvážit plusy a mínusy........
Jinak....já dodnes řeším složenky, nákupy věcí do domácnosti v určitou dobu...Jakmile přijdou peníze (alimenty) od ex, pokládám to za její peníze - na její fungování, takže jdou na nákupy školních pomůcek, oblečení, Mám to v hlavě, že jsou to ,,její" peníze...
A připravit se i na možnost, že ač otec realtivně...nefunguje, tak se zapojí v rámci odvetné kampaně dost...a s jeho příjmem se advokáti lépe hledají a platí...
Pak může jít do ,,střídavé" péče i jen ze msty....Neunáhli se...
@hany84 No, tak právě protože není schopná si při ročním dítěti vydělat, by měla zapojit hlavu a sakra přemýšlet, zda se má rozcházet. Jako, ne že by byl ten její zrovna otec roku, ale na druhou stranu, podle toho co píše, nevidím žádné důvody pro nějaký akutní rozchod. A kecy o tom, jak si nevšimne, že nemá tohle či tamto mi tak trochu signalizují, že máme jen jeden a možná dost zkreslený pohled na věc.
@orisek56 Tak snad nebude mit jenom alimenty. Co si myslíte? Momentální příjem bude mateřska a alimenty. A když děťátko podroste tak bude mit výplatu .Kam má jít z malým dítětem. Vy co máte chlapi tak vam neplatí nájem když jste na MD?
Taky vás chlapi živi.Snad když si udělal díte tak musí platit ne? Navážej se laskave do vdanych které sedi doma na zadku a nechají se živit od manžela.A doma mají i 12lete děti.Žádna samoživitelka nesedi doma musí pracovat.Ale z prckem když nemá hlídání to nejde.A tobě je po jejich alimentech houby.Závidíš co?
@hancazivocich Střídava péče jse u ročního dítěte nikdy nedává. Kde to berete?
Myslím že zakladatele jde o to aby překlenula začátek nového života v čase MD.A pak jse o sebe určíte postará.
@hancazivocich Mne přijde na účet výplata a alimenty a normálne z toho platím poplatky v byte.A ze zbytku žijeme.Poněvadž ty děti me stoji mnohem více než mám alimenty.
To, co tady pise autorka, je v nekterych zemich normalni, pro nektere nastesti, pro nektere bohuzel. Pri rozchodech se zohlednuje financni situace druheho partnera, to, jak se podilel nebo nepodilel na vychove, to, jak velke je dite a take to, aby se nesnizil zivotni standard ani jednoho z rodicu. Nekdy se stava, ze rodic jako autorka ma doopravdy narok zachovani standardu vcetne bydleni. Nekdy se stava, ze rodic, ktery je setrivy, doplaci svemu marnivejsimu protejsku a nemusi to byt jen vztah muz - zene. Autorka, pokud je otec ditete a dite cizincem ze zeme, kde neco takoveho uklada zakon, doporucuji pravnika na mezinarodn pravo.
@shaun40 já si rejpnu. Mám dceru, které je dnes rok a čtvrt a vydělávám víc než můj muž. Takže mě nikdo neživí, stejně jako neživím já svého muže. Ale s mužem oba pracujeme a živíme naši rodinu, včetně malého čertíčka.
Chlap musí platit na dítě, to má nárok na stejnou životní úroveň jako jeho rodiče, ale výživné na matku je relativně malé, protože ta pokud chce takovou životní úroveň, tak si na ní může vydělat.
A střídavá péče je dnes preferovaná, zadavatelka tu píše o sunaru, čili nekoji. Střídavá péče může být i asymetrická, třeba 5:2 a to lze i u mrňouse. Ono totiž to má vyhovovat hlavně dítěti, nikoliv matce. A pokud píše, že by byla ochotná dítě otci svěřit jen tehdy a tehdy, tak z toho cítím tu matku, která dítě považuje za svůj majetek a ona bude rozhodovat a tak nějak nechápe, že otec má na dítě úplně stejná práva jako ona.
Tohle je nezaviděníhodná situace. Jak už psaly holky, tak máš nárok na alimenty, které by při jeho platu mohly být vyšší než 2-3 tisíce, mozma i na alimenty na sebe, ale tam jsou celkem přísné podmínky a není to moc peněz. Kamarádka, jejíž manžel vydělával 100tisic, dostávala na dvě děti tuším 10 - 12tisic plus dával holkám nějaké peníze na spoření. Hodně záleží na tom, jestli celý ten plat má přiznaný nebo jestli dostává základ a zbytek nějak na ruku. Ono malé dítě toho tolik nepotřebuje, takže bych zas tak s velkou částkou nepočítala, hrozně záleží na tom, jak se k tomu partner postaví, jestli bude chtít, aby se syn měl dobře, ale pokud na penězích sedí, tak je to blbý. Osobně bych si v tuhle chvíli zvýšila na tři měsíce rodičák na maximum, zkusila si najít nějakou 1+1, případně se nastěhovala k rodičům, pokud máš možnost, a asi bych si zkusila najít práci na doma, případně pokud budeš mít hlídání třeba od rodičů, tak na částečný úvazek (nemůžeš v rámci své pozice ve firmě dělat třeba na částečný nebo home office?) Co se týká svěření dítěte do péče otce, tak pokud se doteď o dítě nezajímal, tak pochybuju, že bude chtít jít na rodicak, bude chtít přijít o svůj plat a bude se chtít starat jako plnohodnotný otec na rodičovské dovolené. Jestli je to alespoň trochu rozumný chlap a má své dítě rád, tak mu snad při svém platu dá slušné alimenty, abyste úplně neživořili. Nevím, jestli se rozchazite ve zlém nebo jestli jste se slušně domluvili, nevím, jaké máte vztahy, ale je potřeba se domluvit, aby tím netrpělo především to dítě. To souvisí samozřejmě i s návštěvami. To že partner neví, jestli došlo mliko, neznamená, že nemůže prcka dvakrát týdně vzít na hřiště nebo třeba jen na procházku do kočárku, pokud to není nějaký gauner, tak má prostě právo vídat své dítě a především syn má nárok vídat svého tatu, ten vztah otce se synem je důležitý a i když je teď prcek malej a on to s ním třeba neumí, je potřeba ten vztah budovat alespoň po krátkých návštěvách, pokud třeba nezvládne se starat celý den nebo víkend. On se to časem naučí a navíc chlapeček bude růst a budou větší parťáci a bude to pro otce jednodušší. Samozřejmě záleží, jestli ten otec bude mít zájem se vídat. Osobně si ale myslím, že pokud o syna nějak výrazně nestál doteď, netrávil s ním čas, nehrál si s ním atd. tak se to vaším rozchodem tak úplně nezmění a rozhodně nepredpokladam, že by ho chtěl do péče. Hodně záleží na tom, jestli je pro něj prioritní práce a jeho koníčky nebo syn, ono se to všechno ukáže. A to že ti třeba bude vyhrožovat, že ti syna vezme,vůbec neznamená, že to opravdu udělá, může to být jen vydírání, buď abys neodešla nebo abys po něm nechtěla moc peněz.To víš asi nejlíp ty, ty ho znáš a vis, jaký je. Každopádně to teď bude náročné, hodně štěstí ❤️
Právě že, jsou české Anicky zvyklé, že český Honza nemusí vlastně nic,tak právě proto je u nás v republice takovej bordel co se týče samozivitelek, které dostávají minimum peněz, někdy ani to ne, soudí se, aby dostali aspoň 1000, ale pořád se bude u nás vykrikovat aby ten českej chudák Honza náhodou nebyl nějak na tom všem ublizenej.A většinou to vykrikuji baby, co to nezažili, nebo mají to štěstí a mají velmi vysoký osobní standard. Tohle jinde je výsměch, proto si většina cizinců hledá Češky, neboť oni jsou taaak benevolentni ....
@mamio vetsi blbost jsem tady dloubo necetla. Promin.
@sudylichozrout tvůj názor.... Děkujeme....
@jelenice_zavodnice To není pravda já jsem občan slovenské republiky a nemám žádne práva které plati na Slovensku a to pro to že děti jsou občane České republiky. Uvedu příklad muj ex mi neplatil alimenty tak jsem jela na ambasádu žádat o pomoc u nás je zákon cca 8 let že když muž neplatí tak plati stát za něj. Bylo mi řečeno že všechno závisí od jejich občanství moje z tým nemá nic společného. Oni jsou občane ČR a plati na ne zákony v České republice.
@mamio Ano. Neni zac.
@drep Pokud vím tak jsi lékařka tak je jasne že si vyděláš dost .A ona bude mit výživné slušné zažáda jsi o přídavek tak by jse mohla dostat z rodičákem a přídavkem na 20000kč měsíčne.Když si najde byt za cca 12000 tak z 8000kc slušne z dítětem vyžije.A nepotřebuje na sebe žádne alimenty. Dva roky jse uskromni.Pak už bude moct pracovat.
@sudylichozrout Zatim.V patek si moji kamarádky ségra podřízla žily .Obrovský barák drahé auta luxusní oblečky tři děti (namyšlena koza to byla)
A ten její český Honza má poměr už rok a půl z mladou dvacítkou a žáda ji aby opustila jeho barák a řekl ji že je podnikatel a dle příjmu ji bude dávat tisíc na jedno díte.Požádal o rozvod a zastupovat ho má právník který je pěkně zvíře.A ta nána to prý věděla že ma jinou ale byla zticha.Kreditka ji zacpala pusu.Teť může prodávat ty svoje hadříky a kabelky aby nakrmila děti. A on ji pošle alimenty dle daní které jsou minimální.
@shaun40 Mit dite s Americanem, Turkem, Saudem nebo i s Norem, znamena neco uplne jineho nez mit dite s Cechem nebo Slovakem. Na tyto deti se casto vztahuji i zakony zeme druheho rodice. Samozrejmne krome prav maji tyto rodice i povinnosti. Autorka uvadi, ze dite se jmenuje Aida, coz neni typicke ceske jmeno, takze treba je otec cizinec.
@shaun40 A proč by to dítě nemohl vychovávat otec a matka ho vídat 2x do měsíce? Tohle jsou fakt úvahy. Odrbat toho chlapa co nejvíc a milostivě mu dítě "půjčovat", když se matince zlíbí? To dítě si udělali oba dva, oba dva mají stejná rodičovská práva a dítě má právo na oba rodiče. Jiná věc je, když otec zájem nejeví. Ale jak už tu padlo, tyhle výlevy matek bývají jen jednostranný pohled na problém. Já se nedivím tomu, že chlap neřeší, zda je doma dost mlíka pro roční dítě - šmarja, můj manžel o těchto věcech nemá ani páru, on nemá problém s tím se o děti postarat, ale já jsem ta, která hlídá to "materiální vybavení". A co, to se s ním mám kvůli tomu rozvést?
@shaun40 to byla odpověď na to, jak všechny matky sedí na zadku a někdo je živí, tak když už to nebude partner, tak ať živí expartner.
Jasně, že moje hodinová mzda je jiná než prodavačky z kauflandu. Ale zadavatelka je HR, tj. Plat jistě měla slušný a dá se toho hodně udělat z domova, pokud je zájem. Já Záchranku ani anestezii z domova dělat nemůžu, i když by to bylo super 😂 Takže mi primárně vadil dotaz, jestli je povinný za ní platit bydlení bez snahy to řešit sama.
Pokud domluva byla, že ona je doma a on v práci, tak ano, chápu, že sunar a vitamíny řeší ona. Můj muž by z nákupáku zavolal, ale můj muž byl dva roky na rodičovské s první dcerou z minulého manželství, takže ho v tom považuju spíš za výjimku.
@somalicats Tak to snad není o mliku.Jake odrbání proboha on má 95000kč hrubu mzdu z toho je 15%daň zbyde mu 80000kč a ji dá 16000kc celkem bude mit cca 64000kč a ona asi 20000kc to je o drbání chlapa?umíš počítat?Když oba podstoupili psychoterapeuta tak v tom není jenom mléko. Asi jse v tom vztahu necítí. Nevím ja bych nedokázala zít s někým koho nemam rada jenom pro hmotné statky.Opakuji už podruhé každý člověk má právo byt šťastný.
@shaun40 Já to psala jako reakci na to, co psala zakladatelka diskuse - zda jí on má povinnost zajistit bydlení apod. Počítat umím velice dobře, neboj. A stejně tak jsem tam četla, že by dítě dávala tak max 2x do měsíce. Přesně tenhle typ ženských se mi fakt ekluje. Jiná věc by byla, kdyby ji i s dítětem vyhodil na ulici a starat se odmítl, tam je na místě požadovat, na co má nárok. Ale o tom tady nepadlo ani slovo.
Pokud se s ním rozchází po roce od porodu, tak buď byla tak blbá, že si nevšímala předtím, že to není chlap k partnerskému vztahu (čučí na videohry? To dřív nedělal? Skrblí peníze? To dřív nedělal?), nebo se prostě nedomluvili na tom, jak budou fungovat po narození dítěte, kdy jeden z nich bude muset zůstat doma a o to dítě se starat. Navíc mi připadá, že spousta žen má celkem nereálné představy o realizaci chlapa coby otce už od kojeneckého věku - jasně že ti chlapi, hlavně u prvního dítěte, si s tím nevědí moc rady, s kojencem se ještě blbnout nedá, s ročním už trochu jo, ale pořád to pro ně ještě není ten parťák. My jsme na tohle stavěné jinak.
Mimochodem, moje dvě mladší dcery máme s ex ve střídavé péči. A víš co? Když se narodila ta starší, tak on byl absolutně nepoužitelný, vůbec si s ní nevěděl rady, když jsem potřebovala odjet, musela jsem mu sepsat "manuál k dítěti". A budeš se asi divit, ale tu střídavou péči jsme si po rozchodu domluvili sami, bez OSPODU, bez soudu. Prostě on se časem naučil se postarat a já nehrotím způsob jeho péče o holky - on by jim nikdy neublížil, i když jim prostě někdy koupí k jídlu hotovku a nevyváří (protože vařit jako já holt neumí). NIKDY bych ale holky o tátu nepřipravila. To, že jako partner se po 8 letech soužití ukázal na …, včetně toho, že mě uhodil, tak to neznamená, že jako otec stojí za prd. Naopak.

@shaun40 a co si takhle na najem vydelat....... A alimenty nechat diteti..... To fakt takhle uvazuje kazda v dnesni dobe?