Šátek, nebo nosítko pro nejmenší.
Ahojte, prosím poradte šátek, nebo nosítko pro měsíční miminko. S čím máte dobré zkušenosti? Děkuji.
Pro malé mimi jsem používala elastický šátek, líp se přizpůsobí
Ahoj také jsem to řešila a všichni mi zatím doporučili jedině šátek či kočárek. Nosítko pro nejmenší až od 3, 4 měsíců..
@molu18 u nosítek bacha, jak má dítě nohy, některé pro tak malé mkminka nejsou vhodné, protože jim nožky visí rovně dolů a to je špatně na jejich kyčle.
Šátek je na to imo lepší.
Děkuji, taky se mi více líbí šátek. Doporučíte prosím i konkrétně?
@molu18 a já měla nosítko od ellihandmade 😉 nosila jsem syna od jeho cca 3 týdnu, byl v něm spokojený, nozky měl správně, i sed. Nosila jsem příležitostne, cca 3-4 týdne - při výletech s dětmi. Takže v něm nebyl pořád. Koupila jsem ho tehdy přes nějakou skupinku na FB s bazarovymi nosítky, byla to velká skupinka - a tam jsem ho i za víceméně podobnou cenu snadno prodala. Přišlo mi jednodušší než šátek, nemusela jsem se učit nic vázat 😉 a nasazené bylo rychle.
@molu18 to je těžko radit, cenové relace jsou od pár stovek až po desítky tisíc. Já třeba začínala s Shanami, na novorozence i na všeobecné vyzkoušení nošení dobrý, ale ve 4 měsících už mi začal být hodně nepohodlný, měl nízkou nosnost a já velké dítě. Na druhé miminko jsem si pořizovala kokadi, který ač má vyšší podíl bambusu než Shanami (o bambusu se tvrdí, že má nízkou nosnost), tak je dělaný i na těžší děti. Je velmi kvalitně zpracovaný, nosila jsem v něm i velké děti, navíc je to dokonalá stylovka. ❤️ Teďka mám na třetího taky kokadi a to dokonce s 60 procenty bambusu a toho našeho 11 kilového lumpa to zvládá na jedničku. Ale cena je dražší, ovšem odpovídá kvalitě. Rukou mi přišlo už opravdu hodně šátků, jednu dobu jsem jich měla i 7 svých a kokadi je za mě top. Úžasná je taky Be Lenka, ta sice dělá čistě bavlněné šátky, ovšem materiál je neskutečně příjemný. U bavlněných šátků je pak velký rozdíl v novém a zanošeném šátku. Bavlněný šátek se po čase nošení změkčí a je poddajnější, příjemnější než nový, který je pevný, tuhý a u malého miminka může být problém ho správně dotáhnout. Výhoda bavlny je co se týče údržby a praní, protože je dost blbůvzdorná, narozdíl od šátku s příměsí, které vyžadují péči zpravidla speciální. Takže třeba dobrá varianta je i kouknout se na bazar a vybrat již zanošený KVALITNÍ bavlněný šátek, i v tom se bude mít jako v bavlnce a to doslova. 🙂 A bazar je vážně plný šátků, existuje spousta Facebookových stránek, kde se šátky a nosítka prodávají. Celkově ty levnější značky jako Little Frog, Lenny Lamb, dělají nádherné šátky, na pohled pěkný, ale v porovnání s kvalitními dražšími značkami, je to v materiálu za mě opravdu velký rozdíl. Na malé miminko bych ho určitě nechtěla a taky bacha na třpytky v šátcích. Vypadají krásně, ale koušou. 🙂
Šla bych do šátku a klidně začala nějakou “obyčejnější” značkou. Já v Šanami nosila třičtvrtě roku (ale měla jsem mini dítě, v roce měla ani ne 8 kilo), v půl roce jsme pak pořídili nosítko, obě dvě věci považuju za nejlepší investici v mateřství. Našla bych si faceboooku nějakou nosící skupinu, mívají bazar a dají se koupit šátky za pár korun a většinou i s bonusem, že ti poradí s úvazem
jsou i naprosto vhodna nositka pro novorozence. Ergonomicka. Obvykle satkova (at uz vazaci nebo s prezkama). Namatkou dela MoniLu, BeLenka, Storchenwiege, Fidella, Neko, a dalsi. Doporucuju FB skupiny Nosime deti nebo Moderni nosicky.
Samozrejme nic proti satku, ale necitila jsem se uplne komfortne, kdyz jsem do nej vazala uplne mrne, nehlede na to, ze nez jsem to podotahovala, teklo ze me jak z kravy (mala mela noseni rada, ale dlouha "instalace" ji zjevne nesedela). Pokud si zvyknete na satek, dobry, ale pokud ne, neni duvod se trapit. Osobne mi nejvic na mrnata vyhovovala zavazovaci nositka. Je to v podstate uz existujici donastavitelna kapsa a satkove pruhy, ktere se pak dovazou stejne jako satek do krize s kapsou uvnitr. Jsou to treba Fidella FlyClick (pripadne FlowClick, FlyTai) ve velikosti Baby, Storchenwiege, fly verzi by mel mit i Jozanek a Monilu a Manduca Twist (neplest s normalni manducou, tahle je mnohem lepe uzpusobena na miminka, hezky ho obepina, tak jako ostatni zavazovaci nositka. U ni je ale nevýhoda nemoznost fixace zadove casti k vazacim popruhum. Samovolne to nedjizdi, ale jak dite roste a zacne chtit obevovat a "vystupovat", coz u nas bylo tak v 5 mesicich, dokaze to stahnout dolu, takze je treba si najit jine nositko. Zbytek vyse zminenych by mel vydrzet o neco dele, v rozmezi 7 mesicu az roku).
Jinak jsem koukala na ty ruzne zminovane znacky satku v levnejsi cenove kategorii a chtela jsem dodat, ze jsem mela vzdycky slabost pro LoktuShe.
jsou i naprosto vhodna nositka pro novorozence. Ergonomicka. Obvykle satkova (at uz vazaci nebo s prezkama). Namatkou dela MoniLu, BeLenka, Storchenwiege, Fidella, Neko, a dalsi. Doporucuju FB skupiny Nosime deti nebo Moderni nosicky.
Samozrejme nic proti satku, ale necitila jsem se uplne komfortne, kdyz jsem do nej vazala uplne mrne, nehlede na to, ze nez jsem to podotahovala, teklo ze me jak z kravy (mala mela noseni rada, ale dlouha "instalace" ji zjevne nesedela). Pokud si zvyknete na satek, dobry, ale pokud ne, neni duvod se trapit. Osobne mi nejvic na mrnata vyhovovala zavazovaci nositka. Je to v podstate uz existujici donastavitelna kapsa a satkove pruhy, ktere se pak dovazou stejne jako satek do krize s kapsou uvnitr. Jsou to treba Fidella FlyClick (pripadne FlowClick, FlyTai) ve velikosti Baby, Storchenwiege, fly verzi by mel mit i Jozanek a Monilu a Manduca Twist (neplest s normalni manducou, tahle je mnohem lepe uzpusobena na miminka, hezky ho obepina, tak jako ostatni zavazovaci nositka. U ni je ale nevýhoda nemoznost fixace zadove casti k vazacim popruhum. Samovolne to nedjizdi, ale jak dite roste a zacne chtit obevovat a "vystupovat", coz u nas bylo tak v 5 mesicich, dokaze to stahnout dolu, takze je treba si najit jine nositko. Zbytek vyse zminenych by mel vydrzet o neco dele, v rozmezi 7 mesicu az roku).
@jana_zofie mě třeba nejstarší dcera nosítko nesnesla. Byla neodložitelná, ale v šátku byla hodná a v nosítku řvala jak tur. Pořizovala jsem pak polovázací nosítko na druhou dceru a nakonec v něm nosil jen občas manžel, protože mě prostě při delším nošení vadí ten bederák. Bolela mě z toho pánev. Stejný problém jsem měla například i s krosnou a s nosítky to mám úplně stejně. Proto jsem ho dávala pryč, protože manžel uměl v šátku nosit taky, tak mi přišlo zbytečné, když ho vytáhnem párkrát do roka. Ono asi nejlepší je, mít možnost si to někde vyzkoušet. Každému sedne něco jiného. Já jsem tenkrát začínala v místní nosící skupině, to bylo moc fajn. Ženy poradily, ukázaly, občas byla i ukázka z nějakého obchodu, kde se dalo hodně nosících věcí vyzkoušet, osahat.
Ja mela polovazaci nositko fidella flowclick a spokojenost.
Já pro poslední mimi měla tohle a byla jsem spokojená. U starších jsem měla nějaké jiné, značku už si nepamatuju, ale tenkrát byla mezi top doporučenými a s vázáním jsem strašně bojovala (nejspíš to byl pro mě nevhodný typ šátku). Tenhle je super i pro mě, která jsem na tohle dost levá
https://www.manduca.cz/manduca-sling-limitededi...

Pro úplně malé bych asi raději zvolila vázání šátkem, přijde mi to takové intimnější.