Kde hledat práva pacientů - rodič u vyšetření dítěte?

sonja01
28. kvě 2015

Ahojte,
nevíte, kde mohu najít práva rodičů u vyšetření dítěte? Jde mi o kojence, batolata, přítomnost rodiče u vyšetření..Má vůbec rodič právo odmítnout vyšetření dítěte (myšleno ne dnes, ale příště, dítě je unavené)?
Setkala jsem se dnes s velkou neochotou a automatickým braním dítěte jako dalšího kusu...chyběla mi individualita a ochota trochu něco změnit, aby dítě nemělo zbytečně strach..

Díky.

lv
28. kvě 2015

chápu to správně - navštívíš lékaře, nebudeš chtít provést nějaké vyšetření dítěte z důvodu únavy? Pokud má lékař zjistit jeho zdravotní stav, do krku se mu podívat musí, taky ho musí poslechnout, proklepnout, udělat odběr krve z prstíku na crp - a kde co dalšího potřebného, samozřejmě v tvé přítomnosti, případné asistenci, aby se dítě nebálo..pokud vím, že nebudu něco chtít z důvodu únavy, raději s ním tedy přijdu jindy, až bude v lepší pohodě. Pokud jde třeba o posouzení psychomotorického vývoje, kdy dítě nechce pást uvanené koníky, lékař si nechá vysvětlit, že doma pase a není teď v kondici..co se stalo? ať tu nevymýšlím teorie..

shine2015
28. kvě 2015

@sonja01 pokud nejsi spokojená se zacházením a chování at už lékaře nebo sestry, já bych volila změnit pediatra....ne každý Ti sedne, ne každemu sedneš Ty, ale mě by vadilo hodně kdyby se k mému dítěti chovali jako ke kusu věci. Otazkou se, když si to vydupeš, co se změní, doktor spruzelý, sestra taky.....podle mě je lepší najít někoho, s kým budete na stejne vlně. My to taky udělali, lekař nebyl špatný, ale připadala jsem si tam divně, dříve to měla lékařka, která byla báječná, zdrave názory, nikam nespěchala, k dětem se měla....byla hrozně hodná. Tenhle lékař, co koupil ambulanci po ní asi není špatný, ale je tam to ale....a tak jsme si našli jiného. Jsou věci, ktere nemáš zapotřebí, s někým se handrkovat.....narovinu bych jim to i řekla,nezlobte se, ale mě se nelíbilo to a to, našli jsme si jineho lekaře, pošlete dokumentaci prosím jemu. Děkujeme za vše, nashledanou. Než se dohadvat a řešit a aby ses tam cítila špatně.....to nemá význam. A na změnu lékaře máš právo. 😉

lauranosi
28. kvě 2015

Ano, jako zákonný zástupce máte právo odmítnout prakticky cokoli. Ovšem je lépe, dělat to pokud možno asertivně a nekonfliktně. A máte samozřejmě právo být přítomna u všech vyšetření. To vyplývá ze zákonů ČR. Práva pacienta zde: http://www.mpsv.cz/cs/840 Pokud to bylo v nemocnici, pak i Charta práv dítěte v nemocnici. http://www.detivnemocnici.cz/charter/

shine2015
28. kvě 2015

mimo jine, právo být u vyšetření máš, ja bych taky chtěla u toho být.

sonja01
autor
28. kvě 2015

@lv Bylo to u specialisty - syn má 15 měsíců, nechali nás dvě hodiny čekat, pak po sobě tři vyšetření..každé další míň a míň příjemné, syn vyčerpaný brečením...bydlím kousek od nich, žádanka na to poslední vyšetření by se dala uplatnit i další pracovní den..Spíš mi šlo o to, že odmítla to poslední vyšetření (sono) provést u nás v náručí, museli ho položit na lůžko i když jsme říkali, že jakmile ho položí a přidrží, bude brečet a kopat..Opravdu jen trochu individuality, ne mu kroutit ruce a nohy, aby jim zůstal ležet..

sonja01
autor
28. kvě 2015

Děkuji všem za odkazy.

shine2015
28. kvě 2015

@sonja01 měli toho asi hodně, nicméně to je neopravnuje chovat se tak jak popisujes.

lv
29. kvě 2015

to je nepříjemné, jak pro tebe, tak pro malého, chápu. Třeba to vyšetření sono musí provést na rovném tvrdém povrchu, natažen v leže, což by v náručí nešlo. Možná to bylo nutné zanést do celkové zprávy.