Bezdětní "odborníci" na děti a jejich rady
Milé maminky, také se často setkáváte s tím, že vám vaši bezdětní kamarádi mluví do výchovy dětí, jako by tomu rozuměli mnohem lépe než vy? Jak v takových situacích reagujete? A s jakými nejkurióznějšími "radami" jste se setkaly?
Ač nepatřím mezi nejmladší maminky, mám kolem sebe hned několik bezdětných kamarádek. Nejtragičtější jsou případy těch, které by děti dávno chtěly, ale nemají ani partnera, se kterým by je mohly mít. Veškerá jejich zkušenost spočívá v tom, že párkrát hlídaly nějaké kamarádce, nicméně se považují za odbornice na děti a s oblibou poučují a radí.
Typický příklad, se kterým se setkávám od miminka do teď:
Odbornice na děti přijde na návštěvu a ihned se sápe na mé dítě. To se pochopitelně bojí, začne brečet a chce ke mně do náruče. Odbornice na děti mi ho vyrve z rukou se slovy "půjč mi ho, já ho uklidním" a začne s ním houpat a zpívat nějakou békárnu typu "halí, belí". Dítě řve samozřejmě ještě víc. Zmatená odbornice na děti mi ho vrací se slovy, že to je přece divné, že ji mají děti rády. Začne mi udílet rady, jak ho mám socializovat, aby se nebálo lidí. Nechápe, že se nebojí lidí, že se bojí konkrétně jí, která se na něj vrhá hned ve dveřích.
S asi nejkurióznější radou jsem se setkala včera. Odbornice na děti mi radila, že mám téměř dvouleté dítě nechat spát, když mám návštěvu, v obýváku pod stolem, aby si zvykalo usínat při hluku. Že se dřív nebo později uřve do bezvědomí a usne. (?!)
@mysicka_lb: ahoj, no mě takhle občas kecá do výchovy tchán a ačkoli není bezdětný, tak dětem nerozumí (sice má dva syny, ale do 3 let věku si jich téměř nevšímal, o miminech neví vůbec nic a teprve až starší dítě by zvládl na čas pohlídat). Jenže je typ člověka co chce řídit všechno. Takže když bylo Míše asi 9 měsíců tak na mě furt apeloval ať přestanu kojit - protože jí to škodí a když začal o tom že bych měla koupit to červené plnotučné a já pochopila že myslí kravský mlíko tak už jsem se s ním ani dál nebavila. A teď zas co ví že Míša má oční vadu tak furt nalejhá s tím že má známýho dokotora co jí zařídí operaci. Přitom Míšina vada se operovat nedá, jediná možná náprava je pomocí brýlí a okluzorů - vyšetřili jí přímo v Kukátku kde jsou na děti specializovaný. Ale s tchánem se moc v lásce nemáme i manžel s ním má rozepře a proto se ani moc nestýkáme a bavíme jen málokdy
@mysicka_lb Tak to mi přijde hodně vtipný.🙂 Kdepak "odbornice".🙂)
Mě naštěstí neradí mnoho lidí, ale nejvíc moje tchyně a její rady si opravdu nikdy nevezmu k srdci, jako třeba tuhle mi vynadala, že maličký bere moc léků (je epileptik tak bere antiepileptika a podpůrné vitamíny k tomu), že prý je mám vysadit a vykašlat se na doktory, že bude mít špatný játra...holky po tomhle jsem jí bez pardonu poslala tam, kam slunce nesvítí a ona ještě chtěla omluvu...hrůza. Dále jsem se dozvěděla, že opoždění určitě není nemocí (je pozadu o půl roku a i dr říkal že u tohoto syndromu co má je to běžné), ale tím, že si ho nevšímám. Pak mi taky poradila, abych prý zařídila separační úzkost, protože bez ní se nebude dobře vyvíjet a naposledy psala chlapovi ať ho nepřekrmuju, že je tlustej jak prase( má sice 13kg, ale 82cm a je teď z léčby značně oteklý, papá 4x denně ale poslední dobou jíst obědy nechce) takže tak, jsem zvědavá co z ní vyleze příště
Ja jsem se dnes vytocila, ani nevim proc, protoze ty rady nekterych bezdetnych jsem se naucila poustet jednim uchem tam a druhym ven. Ale ted jeste tehotna s hormonama, shodou okolnosti se zjevil u piskoviste bezdetny znamy. Dcera zacla svoje hracky poustet pres plutek piskoviste na druhou stranu a desne se tomu hihnala a on mi zacal vysvetlovat, ze je videt, jak si nevazi veci, jak je to vse o vychove a o tom, jak mas pevnou ruku bla bla. Jsem chvili myslela, ze se neudrzim, ale vydrzela jsem to 😨😁
I já se přidám. Nenávidím, když někdo peskuje moje děti. Hlavně když je to někdo, kdo vidí svoje dítě jednou za uherák (rozvedený švagr) nebo děti nemá (jeho nová žena).
Zrovna včera jsem myslela, že po ní skočim... Nikdy jsem děti do jídla nenutila, když mi řeknou, že už nemůžou nebo nechtějí, tak fajn. Včera byla oslava netěřiných narozenin. Dcera jedla buřta, za chvíli mi hlásí, že už nemůže, tak jí říkám, tak to nech. Odběhne od stolu a bezdětná švagrová ji pošle zpět, ať to kouká dojíst. Holky, jak já byla naštvaná. Ještě jednou a řeknu jí něco pěkně od plic!
@renatalen To je teda dobře na přesdržku, co si to dovoluje?
Pokud do toho takhle zasahuje, to bych si také nenechala líbit. Ale jinak ty kecy holt musí člověk pouštět jedním uchem dovnitř a druhým ven a být asertivní. Ti bezdětní to kolikrát nemyslí zle, jen prostě nemají tušení, o čem mluví.
Mňa štve ako ktokoľvek straší bubákom, čertom, peklom, .... za každú kravinu. "Nerob to/rob tamto/poď domov/nekrič/nedýchaj, lebo ťa odnesie.." A potom sa mi dítě bojí v tme. Tiež keď nevedia čo mu dovolím a zakazujú vyliezať na preliezky , "nechoď tam lebo padneš", nútia do vecí ktoré nemá rádo a podobné
A už jste slyšely tu o "sociálním vývoji?" Jakože když jsem NEMOHLA přes veškerou snahu kojit, hrozí, že nenavážeme ten správný vztah dítě-matka. Jako to jsem fakt tehdy zrovna potřebovala slyšet. Pokračovalo to opakovanými útoky, že ohrožuju sociální vývoj tím, že svoji dceru (se kterou jsem 9 měsíců musela cvičit vojtovku) nedávám hačat do lehátka nebo vajíčka a nechávám ji raději ať se pěkně sama koulí, pase koníky a cvičí na dece. Protože ze země na nás nevidí a je chudák opuštěný asociál. No a teď když jsme to zdárně přežily až do dceřiných 18 měsíců bych s ní měla co nejdřív začít chodit někam do kroužku, aby se socializovala (každý den jsme někde a troufám si tvrdit, že dcera je úplně normální společenské a vysmáté dítě). Ach jo.
@alkuska Jé, to s těmi kroužky, to mě teď taky "bere"...mám kamarádky, které pořád sondují, do jaké "dílničky" nebo dokonce "batolecí univezity" malou přihlásím...no, nikam 😄 O tomhle trendu si myslím svoje, ale ty pohledy, když řeknu, že přemýšlím maximálně o plavání, a to jen proto, že to vypadá, že malá má ráda vodu...
Ja mam zase pribuzne v Italii kdykoliv tam maly jede, tak ho tahaj po doktorech, jak nakyho hypochondra. Vzdycky ho vezmou na preventivku i kdyz chodi v CR pravidelne. Prijde jim, ze malo marodi, ze s nim k doktoru takrka nechodim. Posledne afera, ze nechce kakat - a ze ja mu davam spatne jidlo, ze nesmi banan (banany ani neji, max koktejl nebo ve smoothies). A ze Marika je preci zdr. sestra, ta to vi nejlip, ac sama deti nema. Nu rikam A co mu davate vy? Co ji? - Maso, testoviny, k svacine a snidani samozrejme vselijaky Kinder rezy apon. Namisto ovoce a zeleniny ho radsi nacpou projinadlem. Svoje jiste dela i to cestovani, zmena prostredi a zmena stravy. U nas testoviny moc nedelame, ovoce a zeleninu ma k dispozici porad. Kolikrat me uz faknul s bonbonem a radsi si dal nektarinku 😀 Jenze oni jsou jak vymleti. Analni trhliny na ne, aby si uvedomili, co strava dokaze 😀
@opifka No ty kráso, to by mě dobře jeblo. Proč mají někteří lidé pocit, že oni to dělají nejlíp a ostatní ne? Kde berou tu jistotu a ještě teda drzost se do toho monstovat.
Mně teď tchýně s tchánem z dlouhých vlasů dceru vylepali na kluka, aniž by se zeptali.
Prý se jí potí vlasy. Je to týden a pořád jsme to nerozdýchala.
@legelata
Pac tchyne vychovala tri kluky, tak to vi nejlip,zejo 😀 To jeste malymu furt rvala dudlika, kteryho nechtel a nikdy nemel. No jeste, ze tam jezdi dvakrat rocne..
Tvl, tak to bych je snad zabila. 😲 To je teda neskutecna sila. Nechapu, jak si to muzou dovolit. V zivote bych nevzala svou neter bez souhlasu segry ke kadernikovi...😅
Jinak ja jeste posledni dobou fakt rostu z kecu na stravu maleho. Nesnasi mleko a cokoliv z nej a soju,reaguje i fakt jen na minimalni mnozstvi,pak vzdy dobu trva,nez se mu to srovna...ale tolik lidi je chytrych! Ze to prehanime,v tom je toho malicko,to nemuze vadit,domaci je jine nez kupovane,ty nadelas...grr...oni s nim pak nejsou,kdyz je mu z toho spatne.
@pajula123 my jsme oba se synem na bezmlecne diete a nesmime sladke protoze ma syn kvasinkovy ekzem. A samozrejme slychavam ze bysme se na to meli vykaslat, ze si musi zvykat. Nedavno jsme byli na neterinych narozkach a moje mama ho zacla krmit dortem!! Prej trochu nevadi. No dobra ale at si pak s nim spi sama protoze se po tom v noci budi a skrabe si ekzem co ho svedi!!😠
Jinak kdyz napisu k tematu tak me snad ani nenapada ze by mne bezdetny radili nejaky nesmysly. Spis prave obe maminky, co prece vedi vsechno nejlip😉 ale jednim uchem sem a druhym tam....vsak to znate😀
Mi reknete, co je to za zvyklost zpochybnovat peci a zodpovednost maminek. Ted myslim zrovna ty diety, co hste tu psaly. Copak oni by si dali dort, kdyby meli bezlepkovou dietu nebo cukrovku? 🙂 To me uplne zveda ze zidle.

nečetla jsem celou diskuzi,ale dovoluji se připojit...já se třeba děsím babičky od manžela...už teď vidím, jak švagrovou neustále poučuje, rve jí miminko z rukou, radí co dělat nejlíp....uznávám, že vychovala 5 dětí,ale pře 50!! lety, a teď je holt spousta věcí jinak...švagrová je splachovací a nechává to být, ale já se trochu bojím, že vybuchnu a řeknu babičce něco nepěkného, když už to přesáhne únosnou mez...o tom, že se mi snaží radit co a jak teď v těhu ani nemluvím...