icon

Bezdětní "odborníci" na děti a jejich rady

mysicka_lb
6. únor 2016

Milé maminky, také se často setkáváte s tím, že vám vaši bezdětní kamarádi mluví do výchovy dětí, jako by tomu rozuměli mnohem lépe než vy? Jak v takových situacích reagujete? A s jakými nejkurióznějšími "radami" jste se setkaly?

Ač nepatřím mezi nejmladší maminky, mám kolem sebe hned několik bezdětných kamarádek. Nejtragičtější jsou případy těch, které by děti dávno chtěly, ale nemají ani partnera, se kterým by je mohly mít. Veškerá jejich zkušenost spočívá v tom, že párkrát hlídaly nějaké kamarádce, nicméně se považují za odbornice na děti a s oblibou poučují a radí.

Typický příklad, se kterým se setkávám od miminka do teď:
Odbornice na děti přijde na návštěvu a ihned se sápe na mé dítě. To se pochopitelně bojí, začne brečet a chce ke mně do náruče. Odbornice na děti mi ho vyrve z rukou se slovy "půjč mi ho, já ho uklidním" a začne s ním houpat a zpívat nějakou békárnu typu "halí, belí". Dítě řve samozřejmě ještě víc. Zmatená odbornice na děti mi ho vrací se slovy, že to je přece divné, že ji mají děti rády. Začne mi udílet rady, jak ho mám socializovat, aby se nebálo lidí. Nechápe, že se nebojí lidí, že se bojí konkrétně jí, která se na něj vrhá hned ve dveřích.

S asi nejkurióznější radou jsem se setkala včera. Odbornice na děti mi radila, že mám téměř dvouleté dítě nechat spát, když mám návštěvu, v obýváku pod stolem, aby si zvykalo usínat při hluku. Že se dřív nebo později uřve do bezvědomí a usne. (?!)

Strana
z6
anelamates
15. srp 2017

@hani007 Říkala jsem některé rady - zkus si to přečíst ještě jednou.

salot
21. srp 2017

@ivuse20 Ach ty kamarádky. Byla by to sranda, až je to někdy smutné.🙂

zebra2009
21. srp 2017

Kuriózních rad mám mraky i od těch, co děti mají...nicméně z poslední návštěvy tchyně jsem si odnesla toto ponaučení...tchyne mi říká: Víš, proč má M. tak krásnou kulatou hlavicku (hovor se vede o 33letem dospělém muži😀)? Moje odpověd logicky zněla, že ho nejspíš polohovala, aby nepreferoval jednu stranu atd... Její reakce byla: No, to prave vůbec. Já ho od příchodu z nemocnice dávala spát jen na bříško, aby si ji neslehnul! I pití mi zaskočilo a z mohla jsem se jen na reakci: Tak to buďte ráda, že se Vám ten novorozenec vždycky dožil rána... a nemyslela jsem to zle, jen jsem z toho opravdu byla v šoku😀

lazarevo
21. srp 2017

@zebra2009 ale to neni nic zvlastniho, driv se opravdu pediatry doporucovalo jako nejbezpecnejsi davat spat mimi jen a jen na bricho (ne teda kvůli tvaru hlavičky 🙂.
Me je let podobne a take me maminka davala na brisko - na tehdejsi doporuceni vedy a lekarů, no a výsledek je, že jsem asi do 22 let mohla usnout jen a jen na brise, v jine poloze jsem neusnula, pak se to nejak zlomilo a dnes usinam pro zmenu jen a jen na zadech 🙂

zebra2009
21. srp 2017

@lazarevo
Tak já jsem asi ovlivněná radami z nemocniční jip, kdy ty nedonošené děti tedy na brichu neležely nebo mi to alespoň bylo tvrzeno, že na brichu jen pod dohledem...druhý syn se narodil relativně v norme donosenosti a tam teda byly rady max po koupání v začátku...moje mamka říkala, že nás na bříško taky nedávala, že už tenkrát se to nedoporucovalo a polohovala...asi záleží i na pediatrovi...já se přikláním k tomu, aby dítě na brichu v noci nespalo, když ještě ani hlavičku zvednout neumí...nicmene tento názor jsem si vytvořila na základě vlastních zkušeností a já rady nikomu nedávám 🙂 Pokud někdo povídá, jak posazuje nelezouci dítě, vodí za ruce ještě nechodici atd, tak mlčím, nekomentuji a respektuji jeho přístup k výchově a péči o jeho dítě...ale je pravda, že kdyz někdo přišel a zkoušel to na moje děti, tak jsem se teda vždycky slušně ale jasne ozvala 😉 🙂

anelamates
21. srp 2017

@zebra2009 Ale to není tím, jak je kdo ovlivněný. To je prostě tím, jak se mění názory. Protože já jsem třeba dceru taky dávala hodně na břicho, bylo to doporučováno lékaři. Stejně jako se třeba zavrhovalo balení, spaní v posteli s rodiči, nějaké velké chování, doporučovalo se kojení striktně po třech hodinách - prostě názory v té době byly takové, lékaři maminkám tyto rady dávali a my jsme se tím řídili. Ted se to překlopilo na druhou stranu - ale myslím si, že až tvoje děti budou mít děti, ty názory budou opět jiné - a tvoje dcera se třeba bude dusit děsem při tvých řečech typu - já bych tě nikdy nedala spát na břicho, já jsem s tebou spala v posteli, kojila jsem jak sis řekla atd. Prostě je to jako na kolotoči.

zebra2009
21. srp 2017

@anelamates
No, akorát, že já se svojí dcery, respektive v mém případě snachy zeptám, co jí poradili v porodnici stejně jako to udělala moje mamka...od mojí mamky jsem nikdy žádnou radu nedostala, vždycky mi řekla, že nejlepší je se pro jistotu zeptat doktorky, jake jsou přístupy dnes... s tchyni vycházím pomalu lépe než její syn, protože ji standardně nechávám její pravdu a zařídím se podle sebe, max ji řeknu, že na to mám jiný názor a ona zase respektuje mě...u toho briska se tomu zacala smat, ze je pravda, ze dnes je to presne obracene 😉 Také jednou budu tchyne a ještě dvojnásobná😀 Moje tchyne nedá na mě dopustit, ale má tu povahu, že vím, že je lepší ji neodporovat, což respektuji😉 Přeci jen je o generaci starší a je to také matka mého partnera 😉 Původní příspěvek neměl být poucujici, že je to tak či tak, spíše měl vyznit tak, jak může vypadat konverzace, kde je právě vidět rozdílná zkušenost a pohled na věc😉

anelamates
21. srp 2017

Myslela jsem to takto - ona si to prostě asi nevymyslela. Stejně jako sis to nevymyslela ty. Prostě to byla asi obyčejná debata - tys dávala dítě spát a ona komentovala, ne? Ale to nechci řešit. Jsem ráda, že to bereš tak jak to bereš. Naše generace vyrostla s jinými názory lékařů, a myslím, že není nic zlého ani špatného, když je dáme do placu. To neznamená, že je nutíme, alespon já je nenutím. Prostě mne občas něco zaujme - at je to v péči o děti, nebo kuchyně nebo zahrada, a pak to většinou okomentuju - to je zajímavý, nám to říkali úplně jinak. A je. Snacha i dcera většinou kývnou, vysvětlí, proč je to ted takto, já jim řeknu však jo, vaše věc, a je klid a mír a pohoda.

anelamates
21. srp 2017

Jo a vnoučata na břicho nedávám a děti jsem neposazovala. Ale je fakt, že jsem mluvila o tom, jak to bylo za nás. Prostě jako když si ženské povídají, jak která dělá svíčkovou.

zebra2009
21. srp 2017

@anelamates
No, to byla debata kolem úplně jiného miminka (moji kluci mají čerstvě 6 a druhému bude 5). Myslím, že u Vás je to nastavené naprosto v pořádku stejně jako u nás...prostě nikdo nikoho neuráží a všichni se vzájemně respektujeme. Teď jde starší syn do 1. třídy a nejen pro neho ale i pro mne je to třeba vstup do něčeho úplně nového, kde se i sama od sebe zeptám, co by bylo dobré, aby všechno klaplo...u mladšího už budu mít zase nějakou zkušenost, takže to, co se ukáže, že nebylo úplně ideální nebo i zbytečne, tak se udělá jinak atd. 🙂 Omlouvám se za diakritiku, píši z mobilu 😉

zebra2009
21. srp 2017

@anelamates
Rozumím🙂 U nás se hodně diskutuje o vaření a jídle denně a kolikrát i celá návštěva u rodičů se řeší jen co a jak se vaří😀 Partner je totiž kuchař😀 A i když vím, že úroveň mého vaření nikdy nebude dosahovat te jeho, stejně mám vždycky radost, když mi oběd pochválí, že mu moc chutnalo, případně mi pomůže to ještě dochutit😉 Starsi syn totiž je poměrně labužník a od toho se vždycky dozvím pravdu 😀

lazarevo
21. srp 2017

@zebra2009 tak já své obě děti také polohovala jen na bok (také jsem jako kdysi moje mamka dala na rady nynějších pediatrů), takže mé děti spaly jen na pravý, levý bok ze začátku plus monitor dechu a později na zádech a na bříško jen s dohledem, také jsem neposazovala, ani když už seděly, jen pokud se do sedu dostaly sami.
a za ruce jsem nevodila ani když děti už mi chodily, prostě chodily sami
Mě nikdo názor, že na bříško je dávat spát nevnucoval, jen jsem chtěla napsat, že dříve to mé mamince doporučovali dr a ona mě tak prostě dávala a nic se mi nestalo, na břiše jsem tak dalších 20 spávala dál, také tehdá nebyl internet, kde by se dočetla, že na břicho ne, takže jako svědomitá máma mě na břicho dávala, no
Ale kdo ví, co pediatři doporučují nyní, tak se může za 20-30 let ukázat, že to bylo špatně....třeba až naše děti budou mít děti, zase budou kroutit hlavami nad tím, co "hrozného" jsme s nimi dělaly my

Strana
z6