Jak zachránit spaní dětí. Máte nápad?

liliwhis
21. únor 2020

Ahoj všem, prosím o radu s následujícím problémem. Mám 2 dcerky (3 roky ) a čerstvé tve mimčo (3 týdny). Bydlíme v RD - tudíž prostoru dost. Starší dcerka od roka spala sama ve svém pokojíčku (v těsné blízkosti naší ložnice), byla naučená na pusu a spaní sama. Když jsem otěhotněla (květen 2019) a zároveň manžel byl přes noc stale častěji pracovně pryč, začala jsem dcerce postupně dovolovat spát v naší posteli. Od 1x týdně až po dnešní den, kdy v pokoji nespí vůbec a využíváme ho jen jako šatnu a spí mezi námi. Až teď si uvědomuji u jak jsem to pos😶😐ala. Ale v těhotenství jsem to tak prostě cítila. A problém je nyní v tom že po narození miminka se všechno akorát komplikuje. Mladší trpí na koliky pravidelně od 19 do 21h tak večer u nas vypadá takto: Manžel je se starší dole v obýváku a ja uklidňuju miminko. Když je to trochu lepší...někdy i kolem 21.30 tak se ji snažím uspat. Do toho přijde manžel s dcerkou (ta v ruce mobil protože ji ho dal ať má chvíli klid u televize). Kolem 22h uspim horko těžko mimčo tak chci po starší mobil, že jdeme spát - samozřejmě řev, mimčo se hýbe a kňourá. Starší uklidnim, slibim pohádku. Říkám pohadku, ona protivná, opracuje mě, okrikuje že nemluvím nahlas. Mimčo vzbuzené. Já jecim po starší, ta brečí. To je mi pak zas líto, protože byla prostě zvykla na to ze kdyz jsme mimino neměli, tak se šlo spát s pohádkou a pak jsme společně usnuli vsichni 3. Mimčo i starší přetažení. Starší usne, manžel usne a ja uspavam mimino, které mi dneska třeba zabralo až v 5 ráno. Ráno jsem naštvaná a vzteklá na celý svět, protože to tak nejde aby 3letacka chodila spát o půlnoci. Teď se to dá vydržet ale od příštího týdne bude vstávat do školky (byla 3 tydny doma kvuli chřipce) a to nevím jak dáme. Jinak starší dcerka je hrozně hodná a poslušná. Jde spíš vidět že byla zvyklá na nějaký večerní rituál a ted je zmatena ze s miminem to je jinak. Nemáte prosím napad jak z toho ven? Nevim jestli je nejlepší nápad starší zas dát do pokoje ať spí sama, aby se nestalo ze bude mimino nenávidět... Ale jiné nápady nemám...














pretazena, vymysli si text, okrikuje mě ze nemluvím nahlas... Po chvíli mimčo vzbuzene

takyjedna
21. únor 2020

Triletou do vlastního pokojicku. Uz je velka na takovy sceny kolem usinani.

kakret
21. únor 2020

Asi nás čeká to samé. TP mám každým dnem, a náš skoro tříletém spí taky nejradši s námi. Občas se zadaří v pokoji, ale myslím že když přijde mimino bude o to spíš chtít k nám. Asi bych uspala dceru tu starší v ložnici tak jak je zvyklá i kdyz ty třeba uklidnujes miminko zkus se s mimcem přesunout do pokojíků tomu je jedno kde je. A malá bude mít to svoje na co je zvyklá i kdyz třeba uspávací jen s tatínkem s tebou když to stihneš, a mimi si k sobě můžeš vzít až se vzbudí na kojeni. Snad je to srozumitelný.

merope
21. únor 2020

A nějaký čas aby v tom pokojíčku někdo spal s ní? Jj, dítě by nemělo s narozením druhého mít jiné usínací rituály ☹. A zkusit teda uspávat tak nějak obě dohromady. Nebo si pořídit nějakou kolíbku, přenosnou postýlku v nejhorším i kočár na doma a v tom mimčo uspávat a utěšovat mimo ložnici.

leniczka23
Autor odpověď smazal
Zobraz
martt
21. únor 2020

Měli jsme něco podobného když se narodil mladší syn. Měl také kolik cca od 20:00 do 23:00 hodin brečel a nebyl pořádně k utišeni. Starší, začal spát s nami v posteli, když se malý narodil, protože se cítil odstrceny. Večer to vypadalo tak, že pokud byl manžel doma, tak uklidnoval mladšího syna buď v kočárku nebo ho choval a ja jsem uspavala staršího v ložnici. Když jsem s nimi byla sama,(manžel v té době jezdil kamionem) tak jsem uspavala staršího a mladšího syna jsem buď chovala, nebo jsne měli na postylce kolečka tak jsem ho v ložnici "vozila" v postylce. Když starší usnul. A mladší stále poplakaval. Vzala jsem si ho do obýváku a kdyz se uklidnil šli jsme spát.

leniczka23
21. únor 2020

Ja se omlouvam ale vlozilo se to dvakrat jedno z toho smazu a smazalo se oboje a ja uz nemam naladu psat takovej roman znova🤣🤣
Ve zkratce, starsi zoatky do pokojicku. Miminko at pul hodiny uklidnuje chlap aby mela zase jen tebe pro sebe..a starsi neco koupit co ji pomuze usnout, svetylka, usinacka, plysacka a chodit kontrolovat treba co 10min a dat parkrat napit, pravidlo ale ze nesmi vylezt z postele. Takhle by ti za chvilku jeblo..hlavne byt dusledni a vytrvat. Drzim moc palce.

liliwhis
autor
21. únor 2020

@leniczka23 Ja to stihla přečíst... A souhlasím s vámi. Budu to muset takhle udělat... Děkuji za názor

liliwhis
autor
21. únor 2020

@martt Moc děkuji. V kolik jste dávala staršího spát ?

viridie
21. únor 2020

@liliwhis Ahoj ! Naprosto souhlasím s @merope a rovněž navrhuju dát manžela s dcerou do jejího pokojíčku.Vysvětlit jí to, evidentně to takto nefunguje, ale když bude spolu s tatínkem, nemělo by to pro ní být takový stres.
A ty si hlavně současnou situaci nevyčítej, prostě spousta věcí je v mateřství "tady a teď",vyhovět aktuálním potřebám dětí? věci se porád mění a nejde pořád předvídat co bude za x měsíců.Jak já tohle znám ! Držím palce🍀

martt
21. únor 2020

@liliwhis Nejdéle v osm hodin, už byl v posteli. Přečetla jsem mu pohádku. A kdyz pak třeba ještě nespal, tak jsem mu pustila pohádku na CD, kterou si v obchode vybral sám. Nejdříve jsme si mysleli, že ho dáme zpatky do pokojíčku, ale nešlo to, buď si v noci prelezl sám k nám, nebo vůbec neusnul a byl třeba ještě o půlnoci vzhuru. A začal mít řeči typu, proč brácha může spát u vas a ja ne. To je nespravedlivý, a pod. A meli jsne strach aby si proti němu nevytvořil nějakou averzi. Tak jsme ho nechali spát u nás. Spali jsme tak asi rok, a pak jsme udělali nový pokojíček, a já jsem s klukama spala ještě další rok s nimi v decaku a manžel v ložnici.

hanih
21. únor 2020

Já bych ani tak neviděla problém ve společném spaní v jedné ložnici, jako spíš v tom mobilu před spaním a v chaosu, který pak nastává. Stanovila bych hodinu, od které bude večerní klid (uspávání), pro obě děti, a do uspávání zapojila manžela. Ten by mohl uspávat starší dceru, přečíst jí pohádku apod., ty by ses mezi tím věnovala miminku, třeba v nyní nevyužívaném pokojíku. Starší dcera by usnula v ložnici, jak je zvyklá, a uspané miminko byste tam pak přenesli nebo převezli, pokud máte možnost přejíždět s postýlkou. U nás to takto fungovalo. Starší dceři byly dva a půl, když se narodila mladší, a byla zvyklá spát s námi v posteli, takže jsme ji nechtěli vyhánět. Obě dcery jsme od začátku připravovali ke spaní společně, společně jsme šli do ložnice. Pokud byl klid, kojila jsem mladší dceru a starší držela za ruku, manžel mezi tím pověděl nebo přečetl pohádku. Když mladší usnula, odložila jsem ji do postýlky a pokud byla starší ještě vzhůru, šla jsem si lehnout k ní. Když klid nebyl a mladší plakala a nemohla spát, odcházela jsem do vedlejší místnosti a starší dceru uspával manžel. Teď jsou mladší dceři dva roky, po večerech už nepláče, ale systém máme podobný - uspávat chodíme většinou všichni, pokud to jde, manžel poví pohádku a odchází a já zůstanu s dětmi ležet, dokud neusnou. Obě spí se mnou v posteli.

pavlina212
21. únor 2020

U nas chodi spat starsi prvni. Mimco to kasne rozhodlo. Takze pokud je mladsi v dobre nalade a zvlada s tatinkem, jdu uspat starsiho a pak se vracim. Pokud mimco potrebuje mamu, starsiho uspava tatinek. Jeste takovou vychytavku: doporucuju vecerni rozvrh nakreslit. Zjistili jsme, ze pokud jsme to schopni dodrzovat my rodice, jsou vecery v pohode.

j.a.n.i
21. únor 2020

Pokud mimino usina az kolem 21.30, tak bych na 20 zahnala a uspala starsi, klidne u vas v posteli a pak resit mimino. Taky jsme to tak meli.

g_m
21. únor 2020

Ve třech letech je už schopná pochopit, co se děje a zároveň to vidí. Za mě osobně bych ji to vysvětlila a dala spát do pokojíčku. Udělat rituál - pohádka, pusa a dobrou. Rozhodně bych ji tam nenechávala s tatínkem celou noc, to zas budete za půl roku odnaučovat tatínka. Máme prcka rok a půl a spí se starší (3r) v pokojíku. Chodí spát tak, že prcka jdeme uspat a starší čteme zároveň pohádku ale v obýváku. Jak prcek usne, tak ji jen dovedeme do postele, uložíme a spí. Střídáme se kdo koho uspává a funguje to... Ale i tak bych starší už dala do svého pokojíčku, už je dost velká.

fyii
21. únor 2020

@liliwhis ahoj ja to mam zavedene takto. mimino spi u zdi, ja uprostred a 3 lety na strane(ma tam sit, aby nespadl), kdyz usne prenesu ho do jeho postele . Sam tam spi az do rana, ale usnout chce s nama. Vecer jim dam maly prso a klukovi mliko, zazpivame si par pisnicek a spime. Nechci ho odstrkovat, ale kazdy musi mit svuj prostor. Az mala trosku vyroste tak pujdou spolu do pokojicku a ja zpatky do loznice.

leilinka1234
21. únor 2020

Nečetla jsem předchozí komentáře. Ale manžel by se měl večer místo televize věnovat starší. Potřebuje to. Když jsem přišla z porodnice, manžel převzal péči o starší a já se ve většině věnovala miminku. Taky trpěla na koliky a celkově byla uplakaná. Uspával, koupal... Občas jsme si to vyměnili, když starší chtěla na uspání maminku 🙂

puhelin
21. únor 2020

Ja mam v posteli obe deti (temer 3 roky a 6 mesicu) i manzela. Ve 20 jsou oba v pyzamu, jdeme vsichni 4 do postele, ja kojim maleho, dcerka lezi prilepena z druhe strany. Rikam pohadku v poloseptani. Maly u kojeni usina a dcerka taky. Oba usinaji v klidu, bez kriku a place. V noci se syn budi casto, ma ted rustove bolesti. Tak ho odnasim z mistnosti a za chvili se vracime a usina.

zizibou
21. únor 2020

Nečetla jsem komentáře, takže možná už to tady zaznělo. Já osobně si myslím, že režim by se měl držet podle starší dcery. Pokud máš tu možnost, že manžel je večer doma, využila bych ho k tomu, aby se postaral o miminko, dokud ty sama neuspíš starší dcerku. Zachováš rituál a navíc jí dáš najevo svoji lásku a péči. Ona to určitě nesmírně ocení a nakonec si zvykne. A určitě bych ji nenechávala takhle pozdě večer s mobilem.

Já čekám druhé dítě na začátku června. Můj manžel bohužel mnoho večerů tráví pracovně mimo domov. Ale už teď mám promyšleno toto. Večer s naší dcerkou vykoupeme miminko (chci ji do péči o mimi zapojit co nejvíce), potom si půjde dát vanu sama (a nebo se budou koupat současně, to uvidím podle situace) a pak půjdeme do jejího pokojíku, jako obvykle. Má tam houpací křeslo, na kterém nejdříve sedí ona a já ji čtu, potom si zaleze do postele a do křesla si sednu já. Mimčo plánuji navázat do šátku nebo kojit (během toho, co budu starší číst). Až potom uložím mimi. Pokud bude manžel doma, dostane na starost mladšího a já se budu věnovat starší dceři.

Vím, že realita může být nakonec jiná. Ale bývám v těchto věcech důsledná. Je mi jasné, že možná nastanou komplikace, ale budu to dělat takovým způsobem tak dlouho, dokud si nezvykneme.

V tvém případě bych dceru zvykala zpátky na pokoj postupně. Aby to na ní nebyl přílišný stres 😉.

A určitě zapoj víc manžela 🤗. Držím palce 🌷.

marelle
22. únor 2020

Já mám doma tříletou a dvouměsíční holčičku také trpící na koliky. Večer jdeme spát všechny do ložnice. Mladší kojim, starší je přitulená z druhé strany a čtu ji pohádku nebo si povídáme. Pokud má mladší zrovna koliku a pláče, tak ji chovam a s druhou si povídám. Starší je schopna usnout i za obrovského pláče mladší, ačkoli před porodem ji vzbudilo i šeptání. Zvykla si. Takže já bych zkusila uspávat obě dohromady. Myslím si, že odsunutí do pokoje by mohla chápat jako odsunutí na druhou kolej. Přeji hodně zdaru 😉

baris
22. únor 2020

Já mám holky 17 měsíců od sebe a všichni jsme spali v ložnici 😀. Starší dcera měla přiraženou postel u naší hlavy (často se k nám v noci převalila 😀), miminko v postýlce z boku postele. Starší jsem uspávala já, mladší hlídal manžel. Nebo i naopak. Jasně, o nějaké dívání se na tv bylo scifi.

Mladší bych nedávala do svého pokojíčku. Zkusila bych stanovit čas, kdy se jde spát a ten rituál může dělat manžel nebo ty a manžel pohlídá mladší.

Holky šly pak do svého pokojíčku, jak bylo mladší 9 měsíců. Měly spojené postele, tak jsem si lehla mezi ně, chytla za ruku a holky usly. Pak jsem mohla odejít.

katgatoo
23. únor 2020

Já budu taky každým dnem rodit. Doma 2r9m holčičku. Stěhovala se dřív v noci k nám, ale teď jsme dali velkou matraci k ni do pokoje a spí s tatínkem. Já budu vedle v pokoji s miminem. Uvidíme jak to klapne 🙏🏻

nikolavod
23. únor 2020

V tehotenstvi jsem taky spala u starsi(3roky), v noci se budi a ja s tim brichem nezvldala chodit sem a tam, tak jsem se nastehovala k ni do postele🙈 po porodu jsem ji vysvetlila, ze je velika holka a musi zase spinkat sama. Pochopila hned... Mame to tak, ze nejpozdeji ve 20hod proste jde spat, nekdy chce jit driv sama-odpo nespi a kdyz vstava v 6, tak chce jit spat kolem 19hod, ale proste strop je 20hod, prectu ji pohadku, drzi me za ruku a usne. Mezitim uspava manzel mladsiho-maji sve pokojiky. Kdyz manzel treba nekde je a uspavam sama, tak jdu s malym precist pohadku dceri a pak uspim maleho. Nebo uspim napred maleho a pak dceru🤷🏼‍♀️ akorat v noci mame pak u nas v posteli oba, bohuzel se mi obe deti dost v noci budi, s nama spi lepe🙈 a byt tebou, tak mimco dam.proste manzelovi na starost, at jsi s dcerkou sama a v klidu🤗 potrebuje te mit aspon na chvili jen pro sebe👍