Mateřská, deprese, špatná nálada
Dobry den vsem maminkam, kdyz sem otehotnila starsne sem se tesila na miminko ale ted neustale mam spise jen same deprese a strasne se citim sama a prijde mi ze muj chlap mne vubec nechape... Malemu je 10 mesicu neni nejak narocne mimco spi krasne cely vecer...ale se snim 24 hodin dene, matku mam v zahranici malickeho jeste nevidela otec a jeho sestra se semnou nebavi...
Ziju v cr 5 let takze ani spousta pratel nemam.. den co den vstanu rikam hmm zase nakrmit maleho umejt nadobi uvarit uklidit pak si sednout na zahradu a tak dokola,,, Pritel neustale maka kdyz se tesim ze bude mit volno najde si praci na baraku takze zase prdime s malym na zahrade ma dva syny ktere ma jeden vykend v mesici ja se obcas tvraim jak kakabus ale jak jinak se ma clovek tvrait rikam supper zase prijedou a cely vykend budu u plotny kdyz reknu chlapovi beres si je tak se starej rekne mi ja mam praci na zahrade a za mne ji nekdo neudela... ☹
Kdyz sem chtela odjet na brigadu jeden vykend rekl mi ze sem blazen ja povedela ze bych si taky chtela odpocinout ze sem jen porad doma a jeho odpoved byla- Ja sem taky porad v praci 🙄☹ no malickeho asi tak jednou prebalil a asi dvakrat vykoupal a to ze sem se ho zeptala.. Prijde mi ze mne vubec nechape nebo je mu fuk zda ja sem stastna hlavne ze je doma uklizeno a navareno ze,, Citim se jak v jednou dulku kam kudy cesta nevede nekam... Mateto nektera taky tak?
@nikkka189 chápu tě, mám to taky tak. Bydlím sice ve městě, kde by bylo vyžití plno, ale mě to nebaví a nenaplňuje. Mám po krk starostí o domácnost, natož se ještě vídat s maminama, který v podstatě řeší pořád to samé dokola, děti, vaření, děti, vaření, do zblbnutí. Malé je přes 1,5 roku a mě doslova ubíjí být pořád jen s ní. A na nějaké koníčky a záliby prostě a jednoduše nemám prachy. Ze své ubohé mateřské platím vše pro malou a na nic jiného nezbývá. Nebaví mě pořád žebrat o peníze u přítele. Byla jsem si zvyklá vše platit sama a toto je doslova deprimující. A když jsem občas chtěla jít do své bývalé práce na výpomoc, tak jsem nemohla, protože neměl kdo pohlídat malou. Přítelova práce je přece důležitější, on přece živí rodinu😞. Ach jo......drž se😊
@nikkka189 nedavno jsem letela s jednou maminkou, ktera letela s 10ti mesicni holcickou a ta take nechtela byt v klidu u nikoho na kline. Tak s ni cely let chodila sem tam ulickou (nebo tedy mala lezla a ona sla za ni) a kdyz se rozsvitil signal na bezpecnostni pas tak si ji vzala na klin, dala ji mlicko nebo svacinu nebo ji pustila neco na tabletu a holcicka tu chvili vydrzela. A jo, chvili v tom letadle taky brecela, ale s tim se pocita.
Ja mam jednu babicku 2,5hodin a druhou 4 hodiny autem, takze nejake pravidelne hlidani od babicek nemam... je to fakt o tom, jaky si to udelas. A na tom konkretnim miste, kde bydlim, bydlim 4 roky, takze vlastne uplne stejne jako ty.. a v okoli jsem si bez problem nasla kamaradky pres Emimino, kulturni a materske centrum a podobne... chce to se proste do toho pustit a nehledat vymluvy 🙂 Miminko ti muze brecet venku stejne jako doma ale na to, jak ho kde zabavit, prijdes prave tim, ze na ty mista pojedes a jo, mozna ti to tam napoprve probreci, ale napodruhe uz budes vedet, co vzit s sebou, aby se dite zabavilo lip, a casem uz to pujde samo.
Ahoj,mam uz druhé dítě,je mu teď 9 měsíců a mateřskou miluju právě proto,že stíhám všechno,co nestihnu když musím drepet v práci.Konečně vídám kamarádky,s těmi pracujicimi chodím na oběd,co se malý narodil už jsme byli v Londýně a v Tatrách.Vylety po ČR nepočítám,asi ani už nespocitam 🙂))A to uz dva měsíce pracuju na poloviční úvazek.Po večerech,hlídání mám minimum..Je to super.Jo,nesedim doma ani jeden den,to bych mela taky depku.Ja jsem rada,když vysetrim půl dne doma,abych treba uklidila ze..
@nikkka189 jsem přesvědčená, že i pracující chlap má být součástí rodiny a stejně tak aktivně zapojený do péče o společné dítě 😉 začala bych tady. Ono když člověk ví, že "v tom" není sám, ale má partnera, o kterého se může opřít, pak je i ten denní stereotyp vnímán naprosto jinak 🙂 Nemluvě o tom, že za x měsíců ho přebalit/okoupat a pod. jen párkrát, je naprosto scestní a nepochopitelné...
Nevím no,manžel taky nepřebaluje a nekoupá,prostě některý chlapi nejsou na miminka.Ale s šestiletou dcerou si vyhraje,jezdí na kole,na bruslích,je super táta i když nekoupal ani jednou 😉
@nikkka189 zlaté dítko rozhodně nemám a to mám vlastně čtyři. nejhodnější býval asi ten nejstarší. jinak jsou to satánci 😀 ono je to ale fakt o přístupu. taky mám depky, taky nejsem spokojená tam, kde jsem a jsem tu pořád sama. chybí mi spousta věcí, moc. ale zrovna děti pro mě nebyly nikdy výmluva proč někam nejít nebo nejet. od miminka s nimi jezdím vlakem, zvládají to lépe než auto. ono to není snadné. není to odpočinek. ale je to změna
@karlajasmine
@nikkka189 já byla na minulém místě pět let. zabydlela jsem se tam vlastně až po třech a nejlíp mi tam bylo poslední rok a trpěla jsem stěhováním. teď jsem zas rok jinde a zase sama. za kamarádkami nemůžu, protože autem jezdí přítel do práce a vlakama na otočku je to prostě blbá doprava. snad se časem zabydlím v novém, ale není to lehké. na vesnici se hodně lidí zná, mají prostě své okruhy a není moc kam se cpát ani na to nejsem asi ten správný typ. mateřské centrum nebo něco podobného tu není. není moc kde se potkávat. byl tu super dětský den pro děti u nás za barákem, ale to není na seznamování. většina lidí chodí ve složení dva dospělí na jedno dítě. já byla sama na tři děti. tak si asi dovedete představit, kolik jsem v tom množství lidí, dětí, aktivit měla času koukat po dospělých, případně vést i nějakou debatu :-/ chodíme na akce, které se tu pro děti dělají. ale chodím tam kvůli nim a stejně jsme tam sami, protože nepatříme do žádné ze skupinek
@zuzineckah to je ale řeč o tom, jak by to mělo být. ne o tom, jak to ve většině případů je. ve většině rodin je to opravdu o tom, že žena je 24/7 s dětmi a chlap prostě pracuje a pak chce odpočívat. on nás přeci živí. proč by měl přijít domů a najet na další šichtu s dětmi? on si chce orazit. my přece máme na vše celý den a odpočívat můžeme, když děti spí, že? máme se královsky a oni by si to s námi hned vyměnili!😠
bohužel, ale je to tak. tyto kecy vypouští z úst až moc mužů a ti ostatní jsou spíše vzácné výjimky ☹
@japona co bych si prala se asi nesplni... Aby moje matka priletela a videla sveho vnuka aby otec prijel a konecne poznal sveho vnuka... Mit vic penez abysme mohly na vylet ... Aby kazdy vykend sme nedrepely na zahrade ale jely nekam.. Aby chlap nemel v hlave jen jeho motorku ale to ze ste tady....
@nikkka189 a odkud pocházíš? kde máš rodiče? oni přiletět nemohou nebo nechtějí? vy k nim na dovču letět neplánujete? no více společného času a zájem otců o děti...to je časté ženské téma ☹
Já nevím no,je snadné hledat proč něco nejde.Vzdyt výlet nemusí nic stát,ted už je krásně,dá se jezdit na kole,chápu,že někdo má pocit,že mimi na kolo nepatří,my to třeba děláme tak,že manžel jede se starší na kole a dáme nějaký společný cíl,kam já přijedu po své ose,jde to i pěšky,záleží kde bydlíte,tam si dáme spolu oběd,v restauraci,nebo piknik z vlastních zdrojů,když se setri a je to super výlet zadarmo.S dětma jezdím za kamaradkama,i když bydlí dál,všechno se dá,když chceš..rikas,ze tvůj jezdí na motorce,tak at jede na ni a můžete se nekde potkat..
@blahova_andrea já fakt nevím, ale to, co jsem psala je pro mně naprosto normální, tak asi proto mi tohle (ne)fungování otce přijde na hlavu. V okolí máme spoustu rodin, kde chlap přijde z práce a neletí na jedno do hospody, ale zapojí se do rodinného života (jedou všichni na kolo, nebo na výlet/procházku/hřiště, pomůže vykoupat, nebo nakrmit). Výjimečné se to může zdát tady na MK, kde se primárně ženy chodí postěžovat, spokojená nemá důvod psát, jak se má dobře 😁
V podstatě mám jen jednu kamarádku, která si pořídila dítě s volem, který razí teorii Pana tvorstva, protože ON VYDĚLÁVÁ😱😁 Mě osobně jsou takoví muži k smíchu stejně jako ten jejich scestní argument. Nikdo po nich přeci nechce, aby zastoupili ženu a obskakovali mrně, ale aby se chovali jako tátové👍🏼 Nevím, ale často mě úplně vyráží dech za jaké sci-fi se považuje, když se chlap zajímá a stará o vlastní děti, když se jim věnuje, nedejbože přebalí nebo vykoupe !!! Nebo, že prokáže pochopení a respekt vůči manželce/partnerce.
Ale ať už je chlap jakýkoliv, je na ženě, co bude a nebude tolerovat. Neříkám, že má chlap skákat, jak ona píská (nebo naopak). Mluvím o kompromisech, které vycházejí ze vzájemného respektu.
@nikkka189 ako to tu čítam, samé výhovorky ako to nejde a prečo to nejde, sebaľútosť a radšej nič ani neskúsiš, lebo dieťa nevydrží byť v kľude.... Niečo ti prezradím, deti proste nevydržia sedieť a nič nerobiť, ale keby kvôli tomu mali všetky mamičky sedieť doma a ľutovať sa, máme plné psychiatrické zariadenia... Na správaní tvojho dieťaťa nevidím nič, s čím by nebojovali aj iné mamičky, ale zvládame to, pretože chceme. No a naokraj, kosila som už ako dieťa a to som teda určite nemala ani 50kg.
@zuzineckah mě to nepřijde vzácnost díky mk, ale díky tomu, co vidím doma i okolo sebe. procento těch zapojujících se tatínků je prostě nižší než těch, co chtějí po práci klid. a tím nemyslím nutně, že jdou na pivo. spousta mužů sice děti jakože chtělo, ale pak je to vlastně vůbec nebaví a obtěžuje ☹
jsem ráda, že existují i ženy, které se mají dobře a vidí to i u kamarádek. aspoň vím z doslechu, že svět není ještě ztracen 😀
Bez urazky, ale pri cteni teto diskuze jsem si vzpomnela na takovy to "kdo chce, hleda cestu. Kdo nechce, hleda duvody". Pokud te nebavi sedet doma na zadku, tak se zvedni a zmen to. I na materske se da travit cas zajimave a ruznorode, i kdyz nemas moc penez a bydlis na vesnici. Ve skoro kazde vesnici ci malem meste je materske centrum, ktere organizuje ruzne akce, ktere nestoji nic nebo jen symbolicky. Chod na hriste, seznamis se s jinymi maminkami a hned to bude zase veselejsi. Zapoj chlapa. I s malym ditetem se da delat spousta veci, ja mam dve deti 3 roky a 11 mesicu a opravdu se nenudime... A neni to ani o te vesnici, ve vesnici, kde mame chalupu, mam kamaradku, penez opravdu nemaji nazbyt a nestacim zirat, jak je akcni, co podnika. Materska je opravdu hodne o tom, jak si to zaridis, jeste bych chapala, kdybys mela nejak narocne dite, co by ti furt rvalo, ale z toho, co jsem cetla, mi prijde, ze jedine, co ti brani neco zmenit je nastaveni ve tve hlave. A s tim ti nepomuze nikdo, to musis udelat sama.
@dora13 kdo chve hleda cestu to zni vtipne pac honekrat ta cesta nejde kdyz sem byla bez maleho nebylo nic co bych nemohla... Ehhm nevim o jake vesnici mluvite asi mate na mysly mensi mestecka tady zadne detske hriste nebo centrum jak pisete autobus jezdi 5 krat denne a ano chodime s malym na prochazku pozdravime kravy (zveř) a projdem vesnici ale hej to je takova zabava 😀 a ano auto mam ale kazdy den nekam jezdit penizky stoji beru 6 tisic dam vse do jidla a plen takze co to tu placate kdyz clovek chce muze??? Nejsou to vymluvy ale je to realita a jako abych zrala chleba abych mohla na vylety to se nezlobte ale nebudu...
@nikkka189 proc nepoprosis muze o vic penez? Pokud jsi na materske a beres rodicak, tak by ti snad mel prispivat a ne ze ty budes z rodicaku kupovat jidlo... A nikdo nerika, ze musis jezdit denne, staci jednou dvakrat tydne, aby to cloveka nabilo energii. A laskave klid, nenapsala jsem nic tak hrozneho, aby ses hned musela rozcilovat a psat mi, ze placam.
@nikkka189 já si třeba klidně dam chleba na obed i večeři 🙂 když jedu na výlet. A jídlo ať platí chlap.. Ja z rodicaku platím drogerii a věci pro syna ale jidlo ani náhodou, když chlap pracuje aby nás uzivil tak je snad logicky že platí jídlo on.
@nikkka189 my to berem tak ze rodičovský příspěvek je příspěvek na péči o dítě, tzn na jeho oblečení, plínky, čistý dům, zážitky, výlety a psychické i fyzické potřeby maminky. Jídlo, benzín, elektriku, hypotéku atd platí chlap ze své výplaty. Samozřejmě oba si pošleme peníze dle potřeby a není problém výlety apod omezit nebo si fakt klidně dam chleba na grilu, ale aby žena platila jídlo pro celou rodinu z RP je blbost.
@dora13 no ono i 2x týdně to leze do peněz, co si budeme povídat. zvlášť tím autem. lepší je vychytat ten spoj autobusem.
@karlajasmine souhlasím. když se vymlouvá na čas a peníze, že se nevěnuje kvůli tomu...tak ať se teda stará aspoň finančně, když už ne fyzickou pomocí, hlídáním
Tak třeba vlak není nijak finančně náročný a jezdí snad všude,i do okolí malých vesnic. Cestování vlakem je super a pro děti zážitek. Jde naplánovat celodenní výlet za pár korun,my za výlety taky neutrácíme tisíce a užíváme si. Stačí prostá změna prostředí,okolí,jiná místa,lidé...vždyť u nás je tolik krásných míst. S jedním malým prckem není cestování problém. A složení financí zakladatelky nechápu. My s manželem máme společné peníze na jednom účtě a z nich se platí všechno pro všechny. Nikdy nás nenapadlo to nějak rozdělovat,jsme rodina,máme společné děti,dům i finance. Tím pádem i společné povinnosti ale i radosti. Není to moje a tvoje,ale naše.
@blahova_andrea to asi jo, zvlast jestli ma k dispozici 6000, ze kterych plati jidlo a veci pro dite... to by mela poresit v prvni rade, bo to neni v poradku.
@nikkka189 ať to čtu, jak to čtu, vidím problém především v tom, že tvůj muž má na vše vlastní pravidla, včetně financí. Patrně i patent na rozum (ten zbytek). Ale pořád nechápu, že mu to toleruješ a že v takovém podivném partnerství existuješ.
Mám tak trochu ale pocit, že je jaksi pozdě plakat nad situací, tohle si měla asi vidět dřív než jste si pořídili dítě. Teď máš na výběr - buď uděláš doma menší revoluci a věci se změní, nebo prostě budeš tiše trpět než dítě povyroste a zase půjdeš do práce.
@blahova_andrea pokud je jich opravdu většina, tak je to skutečně smutné a já mám zřejmě zkreslený pohled. Takový život si nedovedu představit. A zcela upřímně říkám, že bych takového chlapa kopla do řitě obratem. Jednou jsem to taky už udělala i za cenu, že jsem zůstala svobodná matka (ale myslím, že o tom jsme si my dvě psaly už, jestli si dobře pamatuji...😉👍🏼)

@blahova_andrea jasne ze jde spousta veci ale ne tak lechce nebo mate zlate ditko tedy 🙂