icon

Okolí mě tlačí do druhého dítěte :/

katty1987
21. dub 2016

Ahoj holky, máte někdo podobné zkušenosti, ať se v tom necítím sama :D

Je mi 28 let a máme osmiměsíční holčičku, milujeme ji nadevše a jsme moc rádi, že ji máme 🙂 ALE necítím se na druhé dítě - na mateřské mě to nebaví (je to pořád dokola, 24/7) a chtěla bych se vrátit na nějaký čas do práce (být více v kontaktu s lidmi). Vždycky jsem chtěla děti s větším věkovým rozdílem (tak 5-7 let), přijde mi to takové víc v pohodě a chci se zase věnovat i sama sobě (chodím na nehty, ke kadeřnici, ráda se pěkně oblékám, ráda si přečtu knihu, ráda cestuji)... Vždycky mám takový děsivý pocit, když vidím nějakou maminu s břichem, která utíká za sotva chodícím dítětem ... přijde mi, že si to vlastně vůbec nemůže užít (ani první díte, těhotenství, druhé dítě) ...

Když se mě kdokoli zeptá, na to kdy bude druhé dítě nebo zkonstatuje - však to bude pak to druhé - odpovím ... a to popravdě. Ale pořád se setkávám s tím, že mi lidé (rodina, kolegové v práci) cpou nejideálnější věkový rozdíl 2 ROKY, cituji: ABY SI DĚTI SPOLU VYHRÁLY A ROZUMĚLY SI SPOLU (???!!!), a ODBUĎ SI TO PŘI JEDNOM (dvě mateřské při jednom) ... Pokud argumentuji (viz první odstavec), tak jsem sobec - mám přece dítě a já si pak připadám, jako bych s příchodem dítěte degradovala ... ☹

Jinak manžel stojí při mě, říká, že i teď máme o jedno dítě víc, než jsme plánovali 🙂

Strana
z3
bielanevesta
22. dub 2016

Ja som síce ten prípad, že som prckov chcela do tých 2 rokov od seba, ale nevydalo. Ale tiež som si užila až do sýta "milých" a "citlivých" otázok: Kedy už...? Keď už nezabrali ani rýpavé odpovede, že už sú trojčatá na ceste atď., tak som na rovinu povedala, že som neplodná a druhé prosto nebude. Odvtedy akoby zázrakom neustále otázky ustali.... 😉

katty1987
autor
22. dub 2016

Díky za názory a zkušenosti, vidím, že jinde to taky není jiné a nejsem v tom sama 😀

Jinak do dalšího dítěte tlačí hlavně ti, kteří mi ani nenabídnou pomoc třeba s hlídáním (babička, můj taťka) 😖 není to jejich povinnost, jasně, tak ale pak by se měli zdržet blbých komentářů. Tchyně, která jediná, si bere malou na procházky (a to je pracující), by si mi nedovolila mi nic říct (asi i proto, že kluky měla od sebe 6 let a taky jí to tak přijde lepší - říká, že není nervově stabilní pro dvě malé děti 😀 ).

To moje rodina tvrdí, že kdybych musela, tak bych to zvládla 🤐 ty dvě děti po sobě ... ale jako proč, díkybohu za to, že mám na vybranou 😎 jo a taky, že si musím vyslechnout i jiný názor na situaci, než pořád mlít si to svoje 😀 nakonec to ukončila slovy : " no malé ještě není rok, však uvidíš potom 🤐 jo a nebo citový nátlak: "toho já už se nedožiju" (jako toho druhého dítěte) 😀 tak mazec no 😀

letadlo13
22. dub 2016

Já budu mít děti rok a 3/4 a i jsem to tak chtěla, taky mě mateřská nebaví a nemíním na ní sedět kdoví jak dlouho, chci to stáhnout při jednom. Ještě jak musím jako OsVČ vybírat tu čtyřletou. Ale jsem hodně sportovní a běhat s břichem za malým mi nevadí určitě, už teď chodím na nekonečné procházky.

kacca11
22. dub 2016

@katty1987 jinak k tem penezum. Me veta, ze "oni" maji dve (tri, ctyri,...) a zvladaji to, fakt dostava. Jo, treba to zvladaji, ale jak? Za jidlo minimalni castku, stare obnosene obleceni, kdyz se neco rozbije, rodinu to financne muze polozit. Priznavam, ze jsem ten typ, co potrebuje ke spokojenosti radnou financni rezervu a kkrom toho si i zivot uzivat - nejake ty radosti, jidlo, cestovani... Nechci sedet doma na zadku a premyslet, jestli koupim boty nebo radeji kus masa.

karlajasmine
22. dub 2016

Ono fakt nema smysl se dohadovat, co je lepsi.. kazdemu vyhovuje neco jineho.. Nekdo bude mit radeji 4 deti hned po sobe, nekdo jedno, nekdo jedno a za 10 let dalsi.. vsechno je spravne, pokud se jedna o milujici rodice, kteri ziji tak, jak jim to vyhovuje.
Ostatni do toho nikomu nemaji co kecat, a tvrdit, ze ''protoze ja to chci takhle, tak takhle je to spravne'', je taky blbost.
Ja osobne patrim k tem, kteri to chteij ''sfouknout pri jednom'', ale proste svoje plany nikomu nevykladam... U nas v rodine bych si spis poslechla, ze ''proc nejdu jeste do prace, ze to nezvladnu''... Proste dotazy ignorovat, odpalkovat, s nikym to neprobirat, kyvnout hlavou a zmenit tema.

mpavlinka
22. dub 2016

Mne napadá známá věta z Cimrmanů ... Může se jim to nelíbit, můžou s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co s tím můžou dělat 😅 😀 😀
Ona spousta lidí dává nevyžádané rady, sama s tím mám problém, jsem slušný člověk, slušně řeknu, že nechci, že s něčím nesouhlasím a že to dělám jinak, blbé je, když druhá strana stále pokračuje 🙄

mpavlinka
22. dub 2016

@karlajasmine jj lépe neřešit. Taky už jsem na to přišla, že je lépe spoustu věcí neprobírat s okolím, rodinou. Často mi do toho začali moc kecat.

nunacek
22. dub 2016

@katty1987 Nás se hodně lidí ptá, kdy bude třetí dítě. Máme dvě děti, 2,5 roku od sebe. Třetí dítě teď neplánujeme. Takže na otázky ohledně počtu dětí odpovídám tak, že teď nám dvě děti stačí a pokud bude třetí, tak ne teď. A když následují otázky, proč ne všechny děti v jednom kuse, jak je teď moderní, tak odpovídám, že teď prostě máme jiné priority než další dítě, a že výhody dětí blíž věkově k sobě zažíváme, takže pak zas třeba zažijeme výhody dětí věkově dál od sebe. Odpovídám trpělivě a pořád dokola. Nevadí mi to. Mám to jedním uchem tam a druhým ven. Je to jen naše věc, jak si co zařídíme. Buď třetí dítě mít budeme, nebo nebudeme. Nikomu do toho nic není. A jak to mají druzí, nebo co radí druzí, je jejich věc.

carmilla
22. dub 2016

Ono hlavně - nikdy se nezavděčíš všem...Někteří vám budou valit šrouby do hlavy, ať máte děcka věkově co nejblíž a zase jiní si budou ťukat na hlavu, co blázníte hned jít do druhého...Vždycky se najdou nějací moudroprdi, co velmi rádi radí ostatním, jak si mají zařídit život, přitom většinou mají sami se sebou svých starostí dost. :D V těchto zásadních rozhodnutích je kardinální blbost nechat se ovlivňovat okolím. Do toho mají právo kecat pouze dva lidé, a to ty a tvůj partner a hotovo dvacet.

poppy11
22. dub 2016

Podle mě do toho druhým lidem nic není, je to čistě VAŠE věc (tvoje a partnera) 🙂 ono se dobře radí, ale oni budou ty děti vychovávat, zabezpečí je finančně apod.? ... takže být tebou, vůbec to neřeším, užívám si miminka a na okolí se vykašlu... každý jsme jiný a někdo chce jedno dítě a někdo třeba pět...ale nikomu do toho nic není 🙂

budouci_maminka
22. dub 2016

mám to postavené stejně jako ty..

jo mimochodem - s brachou jsem o pět let rozdíl, se sestřenkou o skoro 10 let rozdíl.. a super, nemůžu si to vynachválit.. sestřenku beru jako svou mladší ségru a zbožňuju jí od malinka. A i teď když jí je 20 let máme úžasný vztah a rozumíme si.. já jí trochu kazim (např. opila jsem jí ve 14 letech, na druhou stranu mám nad ní fakt dohled a když chodíme občas na diskotéku nebo zapařit tak jsem jí naučila o dost dřív zodpovědnosti - poněvadž se mě snažila dohnat a napodobovat, jsem pro ní vzor ve spousty věcech ). Má to tu výhodu, že jsem blíž k jejímu věku než její máma, takže se mi spíš svěří, na druhou stranu pořád mě bere částečně jako autoritu protože nejsem její vrstevník..chodí si za mnou pro radu, protože jsem ta "moudřejší, starší" včetně záležitostí v oblasti sexu či vztahů.. takže velkého rozestupu u sourozenců se fakt bát nemusíš.. naopak.. pro mne to byla živá panenka od narození 🙂) co se týče bráchy tak to samé, mamce jsem už dost pomáhala (včetně žehlení plín, vyzvedávání bráchy ze školky atd.) a mě to zas naučilo postarat se o sebe i o někoho dalšího 🙂

takže za mne - vyprdnout se na okolí, udělat si to podle sebe.. já určitě jsem PRO větší věkový rozestup..

veraga
22. dub 2016

Ještě nemám ani jedno a podobné připomínky a dotazy slýchám pořád. "Výbavičku necháš pro druhé.".. "Kdy plánujete druhé?".. "Kde bude další dětský pokoj?".. "Nekupuj jen růžovou, co když druhé bude kluk." Někdy držím ústa, někdy odpovím, že druhé pravděpodobně nechceme. To si pak většinou vyslechnu něco o rozmazlených jedináčcích, chudácích dětech, které si nemají s kým hrát apod... Z těch řečí mi přijde, že člověk, který nemá sourozence, nemá šanci vyspět ve zdravého jedince. No, jsem jedináček.. 😅

dokument
22. dub 2016

ja to mam uplne stejne, prijde mi to desive s batoletem a jeste byt tehotna. Jako nekdo to tak chce, ja ne. Navic si myslim, ze telo zeny se musi dat poradne dohromady, po prvnim porodu, moje telo urcite, byt zdrave a pak teprve muze otehotnet. A odbyde najednou.... to zase ja bych chtela druhe, abych si uzila znovu to miminko. Kdyz uz nekdo rika "odbyde", tak to musi byt utrpeni a tudiz proc ho nasobit. Lidi jsou fakt neslusni.

marton
22. dub 2016

@katty1987 jj,věkový rozdíl 5 let je ideální 😉 . A 16 je taky dobrý číslo. Ne fakt. Starší kluci jsou od sebe o 5 let a je to fajn. I teď když jsou starší. Pak jsme měli pauzu a šli do benjamínka. Z něj jsou dva, což je pro ně super, ale zase je více křiku, tahání o hračky 😒 .Ale je to čím dál tím lepší 🙂 . Udělejte si to jak chcete vy.Super, že jste s manželem zajedno 🙂 .

blanciii
22. dub 2016

@katty1987 já čekám druhé a rozdíl bude přes 5let a všichni v práci, kdo mají také vyšší rozdíl si to chválí, já bych dvě mateřské po sobě nedala... Moje segra má rozdíl 1,5 roku a je to naprostá šílenost, neustále je u nich řev, děti se perou. Já jsem od ní taky 1,5 roku a moc ideální vztahy jsme neměly. Vše má svoje pro a proti, já jsem zvolila, tak aby to vyhovovalo mně a mojí rodině. Syn se těší na miminko a už je takovej rozumnější, tak si myslím, že to byla dobrá volba. 🙂

shine2015
22. dub 2016

Holky predne vsechny zdravim. Ja jsem ta matka co ma za 4roky tri deti a vubec toho nelituji,ale naopak! Jsem rada a i byly planovany! Ale!!!! Mam muze ktery mi pomaha,rodice do ted nehlidali a ani by to dle me nezvladli a vse si zarizujeme a delame s manzelem sami. Manzel je schopen se o ne postarat i sam - vykoupat udelat jidlo zabavit je i uspat s vypravenim pohadky. A nehroti doma kdyz neni tip top naklizeno nebo doma ve 12h obed na stole. Proste pomaha.
ALE!!!! To ze je to idealni pro me,vubec jeste neznamena,ze je to idealni pro Marku od vedle nebo Jitku z Horni Dolni.....
Mit dve deti nebo tri deti nebo jedno dite nebo i zadne dite je naprosto kazdeho vec. Rozhodne bych nikomu nic nevysvetlovala ani se nehadala a s usmevem na otazky kdy odpovidala niloliv dobou ale tim,ze je to nase vec. Pokud by se zeptali znovu neodpovidala bych to same ale rekla to je dnes ale hhezke pocasi....sousedi planuji dovolenou v egypte - no nejsou blazni? 🙂))) apod

A pokud to nektere tady uklidni,ja zase poslouchala jaky jsem chudak tri deti po sobe,ze jsme s muzem na ne sami a jak to mam tezke a bla bla bla bla bla. ..
Takze zaver - s nikym o soukromi nemluvit nic nevysvetlovat a resit pouze s manzelem. A ostatni chytre horakyne at si zorganizuji nejprve svuj zivot......😉

shine2015
22. dub 2016

@kacca11 tak to ale nemaji vsichni....muj muz byl se mnou po porodu doma 4mes proste si to zaridil...deti maji nove obleceni a venujeme se jim oba....stihly jsme i dovolenou 2x 2tydny v all incl s aquaparkem u more a i vylety po cr....vztah mame vsichni bajecny - deti mezi sebou i my s nimi....
Podle me ne kazdy to ma tak jak popisujes 😉

marton
22. dub 2016

@shine2015 přesně tak. Proč by měly rodiny s více dětma žít od výplaty k výplatě. Stejně hloupej předsudek jako že více dětí mají socialně slabší lidi a že je máš asi s více tatínkama 😒 .

mysicka_lb
22. dub 2016

Ahojky, jsem na tom podobně. Synovi jsou dva roky. Původně jsme plánovali dvě děti, ale po narození syna jako bych se ocitla v nějakém zlém snu. Podotýkám, že syn samotný v tom byl nevinně, ten byl zlatý. Ale neustálé návštěvy matky a tchýně, jejich nevyžádané rady, kritika, jak to všechno dělám blbě, zákazy a příkazy atd. mě přivedly málem do blázince a já jsem se zařekla, že druhé dítě NIKDY. Dva roky jsem se nevyspala více než 3 hodiny v kuse, syna mám na krku 24/7, vrcholnou společenskou událostí je návštěva dětského hřiště a vrcholným kulturním zážitkem po osmnácté ten samý díl Statečných autíček. Syna mám ráda nade vše, ale nemůžu se dočkat, až konečně budu žít taky trošku jako člověk a ne jen jako matka.

Samozřejmě, že kromě milionu keců, jak to dělám všechno blbě, slýchám od narození i to klasické "počkej, až budeš mít druhé....". Pořád trpělivě opakuju, že druhé nebude - co jiného taky. Málokdo to vezme bez dalších komentářů, i když i takoví se najdou. Pokud do mě někdo začne hučet, jaký jsem sobec, že bych měla kvůli prvnímu a bla, bla...., je to pro mě jasným důkazem, že jsem se rozhodla správně. S příchodem druhého dítěte by totiž tyhle řeči neustaly, ale přišly by ve dvojnásobné míře. Přesně vím, jak by to dopadlo, padala bych na hubu, dělala maximum a pořád jen poslouchala, jaká jsem strašná máma, všechno to dělám blbě a chudáci moje děti. Případně jak se jen válím doma a nepracuju, že mám doma bordel apod. Kdo má tu drzost mluvit lidem do takových osobních záležitostí, jako kdy a jestli si pořídit druhé dítě, bude stejně drzý samozřejmě i po porodu. Vždycky si něco najde.

merope
22. dub 2016

@mysicka_lb tak to je nářez... k tomu mě napadá jenom: "Jé, maminko, to je dobře, že jste tady, zrovna jsem na vás myslela, že by bylo fajn, kdyby někdo vzal malého na hřiště..." Anebo že se ti nepodařilo je držet rovnou trošku zkrátka, nicméně to je asi fakt těžké.

@katty1987 Tak pokud začnou tlačit, tak se jich zeptat, kdy pohlídají, abyste na tom druhém mohli s manželem začít pracovat. Počítala bych, že se pak už ptát přestanou. Minimálně někteří.

rituska88
22. dub 2016

Jak to tady tak čtu, tak je zajímavé, že nejvíc řečí vždycky mají ti, kdo ani s tím prvním vůbec nepomáhají. U nás mají taky nejvíc řečí sousedky a švagrová, která vůbec netuší jak je malej náročnej a přestože než se narodil, tak pořád machrovala jak bude vozit, tak nepřišla ani jednou. Mně se snaží pomáhat moji rodiče, často k nám jezdí a mamka mi třeba vyžehlí prádlo, když nestíhám, nebo chvilku malýho zabaví, vezmou ho ven, abych se mohla v klidu najíst nebo doma uklidit a asi proto, že vědí, jaké je to živé dítě a jak se celý den nezastavím, tak se nikdy na druhé neptali. Dokonce když jsme měli plány na druhé v jeho necelém roce, tak se mě mamka vážně zeptala: ,,A jsi si jistá, že bys to zvládla?" - Tehdy jsem ještě dělala ramena, že to přece zvládne každá, teď už sama vím, že by to bylo hodně náročné a že bych si ty děti neužila jak chci. A když mi někdo řekne, že nejlepší je ,,odbýt si to najednou", tak řeknu, že si děti nechci odbývat, ale užít si je a věnovat se jim každému tolik, kolik si zaslouží. Kamarádka má děti o 22 měsíců od sebe a vidím tak, jaká je to fuška, přitom ona má aspoň ty děti hodné, klidné a manžel má takovou práci, že je věčně doma a může jí hodně pomáhat, taky jí pomáhají sestry a maminka. Zatímco já mám sice jednoho, ale raubíře, který nevydrží ani minutu v klidu, a přítel pracuje tak, že se potřebuje někdy vyspat i přes den, což je u nás problém s jedním křiklounem, natož kdyby k němu teď přibylo mimino. A rodiče už mám starší, takže po nich nemůžu chtít, aby mi batole hlídali přes noc apod. a druzí prarodiče u nás nefungují vůbec. Každý má ten ideální věkový rozdíl jinde, já osobně asi minimálně tak, aby ten první už neměl plínky, uměl se sám najíst a oblíct a abych ho nemusela nosit, když budu těhotná. A taky abych se na to cítila jak fyzicky, tak psychicky a nelámala to přes koleno jenom proto, abych splnila ,,normu", kterou má zažitou okolí. A není přeci pravidlem, že děti s 2letým věkovým rozdílem si budou rozumět a děti např. s 5tiletým si rozumět nebudou. Moje mamka měla bráchu o 6 let staršího a pak má další sourozence mladší o 3, 3 a 14 let a přestože ty věkové rozdíly byly mezi nimi tak velké, tak všichni dodnes drží při sobě (akorát nejstarší bratr už zemřel) a pravidelně se setkávají, mají se rádi. A naopak znám bratry, kteří jsou od sebe 2 roky a odmalička se jen rvali a v ničem si nerozuměli, teď už jsou dospělí a mají vlastní rodiny a pořád si nemají co říct. Takže na tohle pravidlo neexistuje a je na každém, jak si to zařídí a jaká z toho vyzvedne pozitiva.

shine2015
23. dub 2016

@marton presne. Kdo ma tri a vice deti je blazen,protoze v dnesni dobe a bla bla bla.....a to jeste kdyz dite nestrcis hned ve trech letech do skolky,tak uz ho izolujes a zase kecy...

Takze tak. Ano,kdyz nekam jedeme,tak nam trva nez se vypravime....a treba letos tyden hory jsme jeli taky a bylo to fajn..deti na sebe berou ohledy....ja jsem rada ze to mame jak to mame. Je pravda ze kdybychom je meli po 5ti a vice letech tak na kazde je vice casu,ale zase vidim vyhodu v tom,ze maji podobne aktivity...ne kdyz jedne je 12 a druhe 5 a treti se narodilo....pak mi i byva lito starsich deti jak se MUSI starat o mladsi...u nas si pomahaji ale starame se my s muzem.
Ja si s prvnimi dvemi stihala i s nimi po obede na hodku lehnout.. S tremi uz to nejde protoze nejstarsi nespi po obede...ale zase mame chvilku jen pro sebe....s druhou takovou chvilku mam rano a tretim vecer.......

Tak se mejte krasne holky a tak jak maji lide predsudky k vam ohledne jednoho nebo vice deti,nemejte predsudky vy k ostatnim.......a nenechte si do niceho mluvit.

jjustyna
23. dub 2016

@katty1987 Já mám děti po třech letech, to je jedno z jakých důvodů a mě zas pořád lidi tvrdili, že je to brzy. Ano, ze začátku jsem se zapotila. Dnes když má první skoro čtyři a druhá skoro rok, je to paráda a je to přesně tak, jak jsme si přáli....vykašli se na všechny...

karlajasmine
23. dub 2016

@shine2015 moje mamka měla čtyři děti a lidi si ji braly stranou a vysvětlovali ji ze existuje i antikoncepce 😀 děti samozřejmě všechny plánované..

micaella23
23. dub 2016

A kdyby jsi mela 2 a cekala 3ti tak zas budou rikat - a ty si to nechas??? A budou se na tebe koukat jak ma blbce, lidi v tomhle ohledu nesnasim.

kika_21
23. dub 2016

Nejlepší je hned se ptát, kdy oni si pořídí další a proč si ho nepořídili. 🙂

kacca11
23. dub 2016

@shine2015 ja nepisu o tom, ze to tak ma kazdy. Pisu o tech, kteri maji financni problemy. Takovych je hodne, ne vsichni.

shine2015
23. dub 2016

@karlajasmine to verim 🙂) njn....chce to myslet si svoje a jet podle sebe 😉

katty1987
autor
23. dub 2016

Holky to jsem ráda, že v tom nejsem sama. V okolí je opravdu většina těch, kteří mají dítě do 2 max. 3 let.

A ono se to řekne ignorovat, ale někdy ten tlak a přesvědčování okolí je fakt šílený. Hlavně pokud sdělím svůj názor jednou a opakovaně se mě někdo snaží přesvědčovat.

Je to hodně intimní záležitost, nikdo třeba neví, jaký byl porod nebo komplikace po něm. Já třeba nemám z porodu trauma, ale rozhodně to není zážitek, který bych si chtěla v nejbližší době zopakovat 😒 a řeči typu "to zapomeneš" ani náhodou 😀 jinak po porodu jsem trpěla inkontinencí a taky nic příjemného 😒 o sexu při kojení ani nemluvím, pomalu se to zlepšuje, ale pořád to není jako před tím 😖

no takže ani nemám chuť si to tam dole zase nechat porouchat 😀

lenycka27
23. dub 2016

Ano, je to jen vaše věc.. A k tomu, jak jste psala, že když jsou si děti věkově blíž, tak si víc rozumí, musím říct, že to není pravda. Záleží na výchově a mnoha dalších věcech. Jsme s bratrem 2 roky od sebe a nerozuměli jsme si nikdy, asi ani nebudeme.. Kamarádky, co mají i větší věkový rozdíl mezi sourozenci, si rozumí skvěle, takže to není pravidlo 🙂

Strana
z3