Starosti na mateřské dovolené dříve a dnes 🙂
Ahoj holky 🙂
zajímá mě Váš názor...
Minulý týden jsem si od své babičky vyslechla dosti nemilé obvinění, které neřekla naplno, ale kulantně, že nejsem plnohodná matka (tedy jsem si přeložila - jsem špatná matka), protože pořád z mé řeči jde poznat, že myslím pořád ještě na sebe (i když mám dítě) ... Obhajovala to tím, že nemám mamku, která by mi to řekla :( což mě dost mrzelo, ale hlavně jsem se naštvala ... až jsem začala zvyšovat hlas :D jsem s malou doma, jsem s ní 24/7, hraju si s ní (bude mít 15 měsíců), nikdo mi pořádně s malou od porodu nepomáhal, vařím jí, oblečení má čisté. Tak v čem je jako problém?
Že se zmíním, že jsem si zašla na nehty, ke kadeřnici, večer ven s kamarádkou, nebo čtu? Teď jsem si dovolila odjet s manželem na 5 dní do zahraničí a to bylo teda něco :D
Argumentem mi bylo, že ony neměly automatky, myčky, vyvařovaly plíny, žehlily, topily, měly navařené ... :( měl bych si prý pořídit druhé dítě abych nevymýšlela blbosti ... :D
Ach jo, přijde mi to trošku jako závist. Možná, že prostě byla taková doba a ženy se jinak realizovat nemohly (koníčky, kariéra, vzdělání), tak se smířily s tímto údělem ... jinak to nedokážu pochopit, proč jsou některé ženy tak zlé :(
@anelamates no, souhlasím s pointou tvého příspěvku o společném vaření marmelády a chápu, co si ním chtěla říct. Ale tady taky vidím to velké ALE - opravdu si myslíš, že když koupíš ovoce na trhu a pak ho doma zavaříš, tak ušetříš? Já nevím, ale když jdu na trh, stojí mě to mnohem víc peněz, než ovoce/zelenina v supermarketu (právě kvůli kvalitě a chuti). Kdybych k tomu připočetla energie (indukce mi opravdu nefunguje na pěkný pohled), tak ušetřím kulový.
Nemluvě o tom, že co se týče jakéhokoliv nakupování je náš syn poměrně nespolupracující a každá návštěva trhu je challenge. Chodím tam v jeho doprovodu zásadně s manželem, protože jinak bych přišla domů buď bez syna, nebo bez nákupu...
jak říkám, to nejsem schopna posoudit, protože ovoce jsme měli pokaždé svoje. A když už kupované, tak jahody ze samosběru anebo merunky taky. Takže toto nevím. Ale prostě jsem vycházela z toho, že hodně lidí ted má zahrtady typu rozptylová loučka, kde nic nekvete a nic se nedá utrhnout do pusy. A to mi přijde prostě škoda. A přitom vím, že zahrada, i květinová i zeleninová, není zdaleka tak pracná jako třeba trávník. Jak říkám, ovoce nasadíme keříky a hotovo. jahody okopu na jaře a na podzim a hotovo. Zeleninu okopu když hodně tak jednou během roku, nebaví mne to a když mi tam nerostou dvoumetrové bodláky, neřeším. nakonec o něčem svědčí i to, že ještě ted mám venku mrkev, řepu a mangold. Však se to nezblázní. prostě nesmí se všechno hnát do extrémů a pak je to zábava. A děti? ty milují mít vlastní záhonek, kam sází a sejou, a třeba si nasadí i plevel, a co. A ta radost, když mají své rajče. NO ale jak říkám, nikomu to nenutím, chápu, že každý má své představy o životě. Já taky a samozřejmě jako každý si myslím, že ta má je nejlepší. Ale nenutím ji nikomu. Jenom mne štvou ta klišé o tom, že zelenina znamená neustále lítat po zahradě, kytky taky - letos jsem neokopávala ani jednou, nasázeno mám dost hustě na to, aby plevel neměl moc šance.
A stejně tak klišé o dřině s marmeládou - nejhorší je pro mne to mytí sklenic - tak si je navezu k dceři nebo snaše a tam frknu do myčky. Nikdy bych je v ruce tak nevymyla jako mašina.

Když ono hrozně záleží na víc věcech - třeba na tońu řeči, na výrazu tváře - a pak taky na tom, jestli už dopředu jste nachystané to brát jako útok nebo výčitky nebo závist. my to bereme prostě jako vzpomínání, a vážně ne závist. Prostě jenom možná nechápeme, proč je tolik holek nespokojených, když z našeho pohledu je ted ta mateřská opravdu stokrát pohodlnější. Asi tak. Ale závist? proč? Vždyt vy jste ty naše děti, milované a opiplávané.Tak proč byste se neměly mít líp než my?