Starý pes - výkaly v bytě a příchod miminka
Ahoj,
priznam sa, ze momentalne riesime doma velku dilemu a strasne rada by som sa o tom s niekym pobavila anonymne. Mame nadhernu fenku Cavaliera, ktora ma 14 rokov. Od malinka to bol moj milacik, s ktorym som prezila nadherne roky. Bola neskutocne empaticka, inteligentna, uzasna partacka. Vsetko sa ale zacalo menit s prichodom dcerky a samozrejme vekom, kedy sa postupne zacala menit na uplne ineho psa. Po narodeni dcerky stratila fenka poziciu velkej lasky v rodine, pretoze pozornost sa obratila viac na dceru. Utiahla sa do ustrania, kde si zila takym svojim vlastnym zivotom, co bolo sposobene aj uplnou stratou sluchu. S pribudajucimi rokmi ju prestali bavit vylety, uz sa iba motala po dome a na 5min vzdy vybehla na zahradu na potrebu. Vobec si nas nevsima, nevita nas....Bohuzial obrovska zmena nastala prestahovanim z domu do bytu. Su to uz 4 mesiace a ona si vobec nedokaze zvyknut. Akoby jej tym prestahovanim uplne ruplo v hlave. Odmieta vykonavat akukolvek potrebu vonku, po hodine vencenia pride domov a vycura sa v obyvaku. Je to hrozne. Byvame v prenajatom byte, mame radi cisto a zrazu celime neustalemu smradu a spine. Hrozne nas to ako rodinu depta, pretoze nikdy nevieme, v akom stave najdeme byt, ked sa vratime z obchodu, alebo z prace. S manzelom uz nedokazeme ovladat emocie, takze je za to vzdy potrestana (nejedna sa o ziadne uniky mocu - vsetko jej funguje ako ma - uz sme to riesili s veterinou). Je to proste jej psychicky stav, kedy ju nedokazeme presvedcit chodit na potrebu von. Zvlastne je, ze to iste sa deje, ked prideme na navstevu k rodicom (kam chodila pravidelne na prazdniny a nikdy nebol sebemensi problem). U rodicov beha cely den po zahrade, a ked ide vecer spat, rano sa zobudime do tatalneho bordelu - vsade vykaly. Je to velmi smutne, ale tym, ze sa uplne vyclenila z nasej spolocnosti, vsade robi bordel, vobec nas nerespektuje (je hlucha, takze sa otoci a ma nas "na haku"), tak sa postupne z milovaneho psa stava pravy opak. Nedokazeme k nej uz prejavit tolko lasky, ako volakedy. Viem, je to smutne, ale je to fakt. Stala sa obrovskou pritazou, ktora nam neprinasa ziadnu radost ani potesenie - iba starost a nervy.
Moja hlavna dilema ale suvisi v suvislosti s detmi. Mame dcerku, ktora vidi, ako je neustale pes trestany za vykaly v byte a mne sa nepaci, ked dcerka pozoruje tak caste negativne emocie. Vyraznejsi problem ale riesim sama so sebou - momentalne som tehotna a kazda fenkyna nehoda ma naozaj psychicky nici, je mi z toho do placu, ako je vsade smrad a bordel. Neviem si predstavit priviezt miminko z porodnice do bytu, kde nikdy neviem, co sa prihodi. Nechcem popri miminku utierat bordel po psovi. Proste na to fakt nemam zaludok. Psikov milujem, ale taky naruzivec nie som. Fenka je okrem hluchoty a ciastocnej straty zraku uplne zdrava. Ale stal sa z nej ustrachany, bojazlivy, nespolocensky tvor, ktory si zije vlastnym zivotom (spankom na pelisku) a spinenim po byte. Skusili sme aj plienky - ale to smrdi cely pes, nie je to nic, co by som chcela absolvovat dalsich X rokov.
Darovat psika nemozme - kto by si ju zobral, ze? Do utulku ju nedokazem dat - je prilis rozmaznana a neznasa byt dlhsie vonku. A utratit? Stale si hovorim - ako mozem utratit psa, s ktorym som tolko prezila len preto, ze na starobu je s nim oprus. Mam ale pozerat viac na psa alebo na nasu rodinu a ocakavane miminko? (s manzelom sa koli psovi stale hadame).
Riesili ste niekto podobnu dilemu? Ze by sa z milovaneho psa stala tarcha celej rodiny, koli ktorej ste sa doma nervovali, stresovali a hadali? Rodina si o nas myslim, ze sme blazni, ze si nechame takto spinit byt a stale navrhuje, aby sme ju dali utratit....Ako ste to riesili? Ako by ste to riesili?
Dakujem za kazdy pohlad.
@darinka84 Zas z toho nedělejte takový drama (viz. vase: "a když to vezmu do detailu, proč si my lidi myslíme, že jsme jako něco více jak zvířata...když jste teda narazila na to že se vám nelíbí přirovnání pes a starý člověk"). Jíte hovězí? Jíte veprove? Jíte kureci? Jíte ryby? Jíte kytičky? Tim nechci říct, že pes je totez co prase, ale proč tedy nektera zvířata bez mrknutí oka snite a nektera přirovnáváte div ne k vaši babičce?🙂 Což mi připomíná, jak mi (městskému diteti) asi v deseti letech vyprávěla prateta z venkova ze statku, že měli prase, které melo jméno, přiběhlo na zavolání a umělo několik povelů. Na muj dotaz "a co jste s nim pak udělali?" s klidem odvětila: "co bychom s nim měli dělat? Bylo to prase.." Takže asi tak.
Já třeba hovězí ani prasátka nejim 😝
A tento argument přece nikoho nezbavuje odpovědnosti za zvíře, které si pořídil, ne?
Diky všetkým za názor. Nebudem sa vyjadrovať k tým fanatickym, to význam nemá. Znovu opakujem, že pes má rovnaké množstvo pozornosti už 3 roky (od kedy sa narodila dcérka). Áno, oproti bezdetnemu stavu je to menej (nemôže s nami všade tam, kde sú deti), ale stále dostáva určite rovnako, ako každý bežný pes (prechádzky, hľadkanie, peci). Ale v mojom svete priorít sa z druhého posunula na posledne-tak to cítim vnútorne. Preto hovorím, že nie som typ, ktorý koli psovi obetuje rodinnú pohodu. Problém s výkalmi začal presťahovanim pred 4 mesiacmi. Od vtedy jej úplne ruplo v hlave. Skúsili sme každú radu. Zmena k lepšiemu neprišla ani po dobrom (2 mesiace sme to akoby ignorovali, začali s tréningom odznova-nepomohlo, čistý ignor) . Tak sme skúsili trest pokazde, keď to bolo doma a odmenu, keď vonku - nepomohlo, ignor pokračuje. Nemá žiadny zdravotný problém s udrzanim moci alebo stolice, preto hovorím o ignore. Ze by to bol dôsledok menšej pozornosti od nás je blbosť, dostáva rovnako už 3 roky. Od presťahovania sa začali okrem výkalov prejavovať ďalšie psychické stavy (izolácia od nás, nezáujem o nič okrem jedla, pozeranie do steny, točenie sa na mieste...).
Nie je to omluva, ale myslím, ze 4 mesiace je dosť dlhá doba, aby si pes zvykol, resp.aby som v tehotenstve bola takú dobu pod stresom a prenasala ho na nenarodené dieťa.
No a co když si domů pořídíte takové ty podložky pro přebalování dětí (předpokládám, že s miminem je stejně budeš používat)? Učí se na ně čurat štěňata. Pokud dojdete z procházky a bude mít doma jasně určené místo s podložkou, dovedla bych ji tam klidně ještě na vodítku, udělá potřebu, ty to zabalíš, vyhodíš a je klid? 😉
@cheynee Přirovnávat rodiče k psovi??? A to se snažíte rozmnožit?
@japona jak jsem pochopila situaci, tak zakladatelka miminko teprve čeká, to znamená, že k situaci, kdy se spolu budou batolit dítě a pes na zemi pravděpodobně už ani nemusí dojít.... co se týče lezení détěte ve výkalech, tak to moc nepobírám - to by snad museli bydlet v nějakém chlívku, ne?
@rybamrazena Budeš se divit, ale někteří staří lidé mohou mít projevy jako ten pes. Moje babička byla celý život velmi akční, soběstačná. Pak během jednoho roku začala mít zdravotní problémy, musela na operaci, po návratu z nemocnice už nebyla tak samostatná, soběstačná, přidala se inkontinence a ona odmítala nosit inkontinenční pleny, nasadit jí je znamenalo uvést ji nejdřív do bezvědomí. Upravili jsme tenkrát její pokoj tak, aby to měla na WC co možná nejblíž, i tak to běžně na záchod nestihla. Bylo to v době těsně po revoluci, pečovatelská služba navštěvující seniory doma nebyla ještě tak rozšířená jako dnes (v našem regionu neexistovala), moji rodiče (oba zdravotníci) věděli, jako to vypadá a dopadá v LDNkách, takže se rozhodli se o ni starat doma. Prakticky jsme se museli střídat (mně bylo tenkrát 13, ségře o 3 roky míň), kolikrát jsem přišla ze školy domů a šla hned sbírat ho*na a vytírat chodbu. Trvalo to necelý rok. Měli jsme dát babičku radši utratit? Asi sotva, že...
@evazchleva objednala som ten psi záchod, tak pevne dúfam, že pomôže. Dám ho na balkón a skúsim tým imitovat záhradu. Dik za radu 😃
@rybamrazena Ano, přirovnávám. Se starým a nemocným člověkem je to totiž ještě náročnější než se psem.
Je mi uzko z tech odsuzujících kometaru tady. @brufinka2 naprosto te chápu, taky bych to nedala. A ty komentare stylem proc si porizovala psa? Pokud vim, tak se o nej 14 let dobře starala! Nedava ho pryc po par mesicich, urcite za tech 14 let zazila i problémy, nemoci apod.! Ted uz to nezvlada v kombinaci s malyma detma, to není jen o tomto uklidit, je jasny, ze občas se to nechtene rozslapne, apod., nedokazu si představit v noci cela v mrákotách kojit, prebalovat, nosit brecici dite a ještě pak jit vytirat... Vzdyt je to jen pes, kterej uz prozil 14 krasnych let s plnou peci, srovnavani s babickama a rodici, kteří se o nas celej život starali, je proste uplne mimo. Netrvdim, ze ma dat pejska "pryc", je mi taky lito, ze je pejsek trestanej uplne zbytecne, když to nemá zadnej efekt, ale jestli jsem to pochopila dobře, tak veterinar to oznacil za demenci, ze je ve svým svete... cemuz nasvedcuje i jeji nezajem, nevitani, nereagovani na tresty... To ma opravdu omezovat rodinu, aby se starala o psa, kterej uz nespis nic nemá ze života?
Prijde mi rozumny udelat maximum, zkusit to po dobrem, často hladit, dat hracku, něco dobrého, netrestat, najit lepšího odborníka, zkusit antidepresiva... proste udelat fakt maximum. Ale když to nic nezmeni, tak nejak nevidim smysl v peci o psa, který ani tak nenachazi zadnou radost ze života...
já rozumím @brufinka2, že tady popsala svůj problém a v reakcích hledá podporu, návod nebo radu..... Každopádně můj názor je, k životu patří i stáří a poté smrt. Je to váš člen rodiny a patří k vám a odsunout ho, že už není ready a má špatné období, to není hezké.. Pejsci umí být hodně tvrdohlaví, můj například mě totálně ignoruje, když k nám přijde návštěva....sice si mě po očku hlídá....ale vyhýbá se mi, sedí u nohou návštěvy...poslechne návštěvu...já jsem vzduch....i u toho vašeho pejska jde určitě o vzdor....chce si něco vydupat.....taky bych se přikláněla....poradit se s odborníkem na psy.....i když i tu je hodně zajímavých rad.....
@somalicats Neuvěříš, ale tu zkušenost mám za sebou s vlastní babičkou a dokonce i vím, jak to v LDN vypadá a jak dopadají lidi (díky "péči" personálu), které tam rodina musí umístit. Co je hrozného na tom utřít babičce zadek? Vůbec nic! Ale srovnat ji se psem?? Panebože... Proberte se!
@rybamrazena Nejde jen o utření zadku, ale jak jsem psala - když jaksi ten senior odmítne používat pleny, tak s tím nenaděláš vůbec nic, a ve finále to v tom bytě může vypadat stejně, jako když se tam vykálí ten pes, pokud ta babička nestihne na to wecko dojít. Proto se tomu srovnání nedivím. Kámoška se starala o babičku s Alzheimerem, ta byla schopná se svými výkaly pomazat, její pokoj vypadal a smrděl děsně.
@brufinka2 U zdravých psů trvá náprava poruch chování týdny, někdy měsíce, záleží na ochotě majitele spolupracovat a na jeho pečlivosti. Pokud už je u Tvého psa rozvinutá demence, tak bude modifikace chování trvat podstatně déle, je otázka, jestli bude v této fázi ještě možná, protože jakákoli modifikace chování je závislá na tom, jak je schopné zvíře se učit. Dementní jedinci toho schopni prakticky nejsou.
Poučení nejen pro Tebe, ale pro všechny, kdo si pořizují jakékoli zvíře - čím starší jedinec, tím větší problém s adaptací na jakékoli změny. Tys udělala základní chybu už po narození prvního potomka, že jsi psa odsunula na druhou kolej. Zvíře je nutné postupně na změnu připravit, pak se často ta změna obejde bez problémů nebo jsou ty problémy mnohem mírnějšího charakteru. Druhá základní chyba byla to, žes psa nepřipravila na změnu bydliště - zvlášť u těch "rizkových" jedinců, což senioři jsou, je potřeba s nimi pracovat nejen před, ale i po stěhování. Na to ses vykašlala a místo toho začala psa trestat, čímž jsi ho utvrdila v jeho chování - i negativní pozornost je pro něj v tuto chvíli "odměnou" (ačkoli Tobě to tak pochopitelně nepřipadá). Ne každý je zkušený kynolog/kočkař/havěťář, ale pokud ví, že ho čeká nějaká zásadní změna (narození dítěte, stěhování), tak je dobré se s někým zkušeným poradit.
@somalicats Diky moc. Ano, je pravda, ze sme psa nijak extra na prichod dcerky nepripravovali. Snazili sme sa ich spolocne zzit a to funguje super. Maju sa rady. Od malinka sa spolu hravali. U stahovania mi to nenapadlo tiez, pretoze sme sa za posledne roky stahovali velakrat . Je fakt, ze sme to podcenili - kiez by som vedela, ako sa taka priprava robi. Ale nevykaslali sme sa na to cielene, len mi to ani vo sne nenapadlo. A nenapadlo mi ani vyhladat odbornika pred narodenim dietata. Ale je to dobra rada do buducnosti a pre ostatnych, kto budu podobne veci raz riesit.
@brufinka2 - zkusila bych vymyslet něco, kde ten pes může být a bude se počítat s tím, že tam ten bordel udělá a ostatní část bytu, bude čístá, hlídaná, např. v jednom pokoji ten prostor zahradit třeba něčím takovým, jak je ochrana dětí proti tomu, aby nepřepadly se nedostaly na schodiště, tím i jak malinké miminko bude se plazit pozemi, tak to bude lepší, jen ten jeden pokoj hold bude trpět...no, ale jako zase nemyslím ji tam mít pořád odstrčenou, jen ji tam dát, když budete potřebovat někam jít, nebo nebudete mít čas ji hlídat...nakonec třeba i to, že tam bude mít svůj klid ji pomůže...
jinak jestli to je zdravý pes nevím, do hlavy půsm nikdo nevidí, ono už jen to, že lidi mají alzhaimery a chovají se i podobně, myslím, že to samé může mít i pes, ale tohle veterinář neléčí, no v tom popisovaném stavu ten pes může být ještě další roky a může být ještě hůř, takže osobně kdybych zvažovala co s ním dále, útulek ne, max. pokud by byli rodiče ochotni a pes si tam zvykl tak by to mohlo být řešení, ale zde si nejsem jistá, když nesnáší stěhování, no a tak pak jedině to utracení z milosti...
Nechápu tady ty ochránce zvířat, co si myslíte, že ten pes je šťastný, když dělá tohle to všechno???když prostě všichni z něj mají nervy, on to ví, on se trápí a bude se trápit všude mimo rodinu, to už je i lepší aby v pokoji odešel, aby si jej rodina pamatovala v těch dobrých letech...14-ti letý pes je už opravdu starý pes, uvědomte si tady, že pes se obvykle dožívá někde kolem max. 15 let a podle mě je ten pes nemocný už mentálně, bohužel na tomhle veterináři školení nejsou, tak to nidko nezkoumá, tak se to neřeší...jestli ti to uleví, tak jestli necháš utratit 14 ti letého psa, protože je starý, není to nic, co by se nedělo, tady tě každý odsoudí, ale kdo ví kolik těch chytrýcch lidí tady s miminkem na cestě by se o toho psa zvládlo a chtělo postarat...ať se rozhodneš jak chceš (necháš ho u vás dožít nebo jej utratíš), určitě není třeba si nic vyčítat
ahoj, ja mam doma 7 pejsku, mam vyhrazenou mistnost, kam je zaviram, když nejsem doma, pro mlade mam velkou ohradku, na dnu mam dane velka plastova dna koupena zvlast od velikych kleci pro fretky. v casti mají psi polstare-pelech, v casti misky, v casti moznost nehod......mam ted 10. měsíčního synka a když je potřeba, hold je tam zavru... přiznávám ze jeden dela naschvály, ale jen když prijde navsteva a ja ho zavru, aby neotravoval u stolu ....je strasne svihlej...neudelam s tim nic.... ostatní jsou vychovani, hodni atd.... ale přiznejme si, ze i ti hodni mohou mit obtize a nehoda se stane, to zazil každý......nastesti je to jednou za rok 🙂)
pristi rok jim postavime velky vybeh na zahrade, přes leto budou přes den hodne venku 🙂)
jinak je pravda, ze jinak nového clena prijme smecka, kde jsou všichni zvykli na konkurenci, nez jeden psik...u nas se chovani nikoho s prichodem miminka nezmenilo...... spis chteji k synkovi a pomazlit se....občas je musim odhánět...
Taky si myslim,ze se pes trapi a mozna bude eutanazie pro nej to nejlepsi. Vzdyt i v zemich kde je eutanazie legalni pro lidi si stari a nemocni voli dustojny odchod. Tak proc to nedoprat tomu psovi... Jeste se poradte ss veterinarem

Já nikdy nechápala, proč je v útulku tolik psů. A teď už tomu rozumím. Proč si do háje ty lidi psy pořizujou. To je furt dokola. Kupte si rybičky a tím bych skončila. Vždyť pes není věc. Ale co se divím, lidi se nestarají o staré rodiče natož pak o psy. Já jen doufám, že se to každému jednou vrátí.
A pokud se zakladatelka rozhodne psa dát pryč, tak jsem fakt raději pro utracení, protože útulek bude jistá, ale pomalá smrt. Doufám, že si psa již nikdy nekoupíte.