Starý pes - výkaly v bytě a příchod miminka
Ahoj,
priznam sa, ze momentalne riesime doma velku dilemu a strasne rada by som sa o tom s niekym pobavila anonymne. Mame nadhernu fenku Cavaliera, ktora ma 14 rokov. Od malinka to bol moj milacik, s ktorym som prezila nadherne roky. Bola neskutocne empaticka, inteligentna, uzasna partacka. Vsetko sa ale zacalo menit s prichodom dcerky a samozrejme vekom, kedy sa postupne zacala menit na uplne ineho psa. Po narodeni dcerky stratila fenka poziciu velkej lasky v rodine, pretoze pozornost sa obratila viac na dceru. Utiahla sa do ustrania, kde si zila takym svojim vlastnym zivotom, co bolo sposobene aj uplnou stratou sluchu. S pribudajucimi rokmi ju prestali bavit vylety, uz sa iba motala po dome a na 5min vzdy vybehla na zahradu na potrebu. Vobec si nas nevsima, nevita nas....Bohuzial obrovska zmena nastala prestahovanim z domu do bytu. Su to uz 4 mesiace a ona si vobec nedokaze zvyknut. Akoby jej tym prestahovanim uplne ruplo v hlave. Odmieta vykonavat akukolvek potrebu vonku, po hodine vencenia pride domov a vycura sa v obyvaku. Je to hrozne. Byvame v prenajatom byte, mame radi cisto a zrazu celime neustalemu smradu a spine. Hrozne nas to ako rodinu depta, pretoze nikdy nevieme, v akom stave najdeme byt, ked sa vratime z obchodu, alebo z prace. S manzelom uz nedokazeme ovladat emocie, takze je za to vzdy potrestana (nejedna sa o ziadne uniky mocu - vsetko jej funguje ako ma - uz sme to riesili s veterinou). Je to proste jej psychicky stav, kedy ju nedokazeme presvedcit chodit na potrebu von. Zvlastne je, ze to iste sa deje, ked prideme na navstevu k rodicom (kam chodila pravidelne na prazdniny a nikdy nebol sebemensi problem). U rodicov beha cely den po zahrade, a ked ide vecer spat, rano sa zobudime do tatalneho bordelu - vsade vykaly. Je to velmi smutne, ale tym, ze sa uplne vyclenila z nasej spolocnosti, vsade robi bordel, vobec nas nerespektuje (je hlucha, takze sa otoci a ma nas "na haku"), tak sa postupne z milovaneho psa stava pravy opak. Nedokazeme k nej uz prejavit tolko lasky, ako volakedy. Viem, je to smutne, ale je to fakt. Stala sa obrovskou pritazou, ktora nam neprinasa ziadnu radost ani potesenie - iba starost a nervy.
Moja hlavna dilema ale suvisi v suvislosti s detmi. Mame dcerku, ktora vidi, ako je neustale pes trestany za vykaly v byte a mne sa nepaci, ked dcerka pozoruje tak caste negativne emocie. Vyraznejsi problem ale riesim sama so sebou - momentalne som tehotna a kazda fenkyna nehoda ma naozaj psychicky nici, je mi z toho do placu, ako je vsade smrad a bordel. Neviem si predstavit priviezt miminko z porodnice do bytu, kde nikdy neviem, co sa prihodi. Nechcem popri miminku utierat bordel po psovi. Proste na to fakt nemam zaludok. Psikov milujem, ale taky naruzivec nie som. Fenka je okrem hluchoty a ciastocnej straty zraku uplne zdrava. Ale stal sa z nej ustrachany, bojazlivy, nespolocensky tvor, ktory si zije vlastnym zivotom (spankom na pelisku) a spinenim po byte. Skusili sme aj plienky - ale to smrdi cely pes, nie je to nic, co by som chcela absolvovat dalsich X rokov.
Darovat psika nemozme - kto by si ju zobral, ze? Do utulku ju nedokazem dat - je prilis rozmaznana a neznasa byt dlhsie vonku. A utratit? Stale si hovorim - ako mozem utratit psa, s ktorym som tolko prezila len preto, ze na starobu je s nim oprus. Mam ale pozerat viac na psa alebo na nasu rodinu a ocakavane miminko? (s manzelom sa koli psovi stale hadame).
Riesili ste niekto podobnu dilemu? Ze by sa z milovaneho psa stala tarcha celej rodiny, koli ktorej ste sa doma nervovali, stresovali a hadali? Rodina si o nas myslim, ze sme blazni, ze si nechame takto spinit byt a stale navrhuje, aby sme ju dali utratit....Ako ste to riesili? Ako by ste to riesili?
Dakujem za kazdy pohlad.
@sunshine125 V pořádku u nich není naprosto nic, ale to si musí vyřešit oni, udělali chybu a ted se tu ptají na názory, tak jim je píšem.A pes trpí přístupem té rodiny, to nenechá v klidu žádného člověka, který má rád zvířata.To, že ho majitelka trestá a je pak ve stresu ona, její nenarozené dítě, její dcerka , to už je jen v její režii.
@merunkova - tak podle toho co jsem četla, trestali ho podle rad odborníků a stejně nepomohlo, takže u nich to tomu psovi neprospívá (dle me to je vlivem jeho psychického stavu), když se narodí mimčo, tak to bude pro něj ještě horší, u tebe mu to taky neprospěje, v útulku se utrápí, tak co vlastně navrhuješ???
@marcicek84 Mě kdyby někdo trestal, tak to bude taky vlivem psychického stavu horší 😉 Proč by narození miminka mělo něco ovlivnit? Taky jsem měla miminko a psa a úplně v pohodě.Tady se musí změnit přístup majitelů psa, když bude vůle, půjde to, když budou hledat důvody, proč to nejde, pravděpodobně ho utratí.P.S. A ti odborníci mě tedy pobavili.....
@merunkova v čem udělali chybu, že si pořídili dítě?? Nebo že se přesthovali?? To snad nemyslíš vážně ?! Mají žít tak jak jim určí PES ??? Ano, stále se ještě bavíme o psu. Pes prostě dožil... Ač ne fyzicky (téměř) , tak psychicky a duševně určitě. A pokud i veterinář navrhuje utracení, tak to asi úplně chyba zakladatelky nebude....
@merunkova psy taky nejsou přes kopírák, každý snáší příchod nového člena jinak...
@sunshine125 Oni ví, v čem udělali chybu....a v dítěti ani ve stěhování to nebylo 😉
@merunkova - nějak jsem z toho co píšeš nevyčetla co vlastně navrhuješ. Podle mě nic a zase plná pusa moralistických řečí bez řešení...ach jo, tohle mě vždycky na takových diskuzích baví, tak hlavně, kdyby se pes utratil bez diskuze, tak by všichni žili šťastně, páč by o tom nevěděli...a že se tohle děje i u mladších zdravějších psů, tak to nikdo neřeší, protože o tom nevznikají diskuze na modrém koníkovi...
@merunkova tak teď tomu vůbec nerozumim 😀 podle toho co tu čtu, tak žádnou velkou chybu neudělali. Prostě psovi stářím šíblo..A zakladatelka místo toho aby ho dala utratit hned (což by spoustu lidí udělalo), tak kupuje záchod za těžký prachy, píše sem v dobré víře , že jí někdo poradí. A ve finále ještě čte moralizování od někoho kdo ví všechno nejlíp... Už vím proč jsem si psa nepořídila 🙂
@marcicek84 Tvoje názory jsou děsné, takže už s tebou nebudu radši diskutovat, promiň 😀 A já jen nemoralizuji, už jsem se tu vyjadřovala dřív a nehodlám to jaksi papouškovat dokola , kdo hledá, najde 😉
@sunshine125 To nevadí, že tomu nerozumíš, naštěstí ten pes nepatří tobě, tak se nemusím namáhat to víc vysvětlovat 😉
@merunkova nerozumím tobě a tvým argumentům. Ano naštěstí mě nepatří , protože bych nechtěla být v kůži zakladatelky, která si při všech starostech a pokročilému těhotenství místo rady ještě musí číst názory vševědů jako jsi ty 🙂 tahle diskuze přestává mít smysl 🙂 @brufinka2 drž se 🙂 Ať se rozhodneš jakkoli , udělala jsi co jsi mohla a nikdo nemá právo tě soudit.
Dobrý den,
zkuste nejaky produkt z dokonalalaska.cz - velice dobre zkusenosti s aromaterapii na psychiku - vcete separacni uzkosti a ruznych psychickych stavu. Pro muj klid bych dala fence plenu - at nejste ve stresu z toho, ze je doma znecisteno. Zkuste se fence vic venovat. I kdyz je v mistnosi dite, hladte ji a hrajte si s ni. At pozna, ze porad patri k vam. Ze jste ji neprestali mit radi. I na ni toho je moc. To je to, co si malo kdo uvedomuje. A kdyz k tomu prictete to, ze je porad trestana, musi si pripadat hrozne zrazena a nedokaze to pochopit...co se stalo...proc je najedou vyloucena ze smecky. Sla bych naopak do pozitivni metody. Netrestat, ale naopak, kdyz se docha dobre, tak odmenovat (proste jako u stenete ji znovu presvedcit, ze se vencit ma venku a ne doma) Ale urcite nelitovat. Ale taky necitit k ni odpor a nenavist. Ona to umi z vas vycitit. Zkuste se na ni opet zatic koukat jako na vaseho kamarada. Verim, ze kdyz jeste nebyly deti a vam nebylo dobre, tak to byla ona, kdo tu byl pro vas. Zkuste ji to ted oplatit. I pres to, ze to je tezke. Pokud tohle nedokazete, zkuste ji najit novy domov. Ale nekde tam, kde by byla treba s nejakou babickou...klidne s moznosti chodit ven na zahradu. S tim, ze na ni budete platit alimenty - kupovat ji jidlo, platit ockovani a pripadne zdravotni leceni, pokud ho bude potrebovat. Utulek by byl to nejhorsi, co byste pro ni mohli udelat...teda pokud to nebude depozitum jako Nadeje pro 4 packy, kde maji psy rodine prostredi a nejsou jen zavreni v kotcich. Neni to lehka situace, ale rekla bych, ze resit se to da.
@merunkova - takže to brzo utíkáš z boje a vidíš a to ještě nemáš doma psa, po kterém je třeba uklízet výkaly a miminko v bříšku téměř před porodem... 🙂 tak hlavně, že moje děsné názory jsou shodné s názorem veterináře, tak to ti asi doporučím, abys svého psa už v tomto pokročilém věku nebrala k veterináři, protože bys taktéž mohla jeden z těch "děsných" názorů brzy zaslechnout, přeji ti dobrou noc, tato diskuze se myslím již vyčerpala 😉
@brufinka2 Tak se zkuste obratit jeste na tu dokonalou lasku http://www.dokonalalaska.cz/e-shop/index.php?ro... Klidne jim problem napiste a oni vam poradi, jaky olejicek by vam mohl pomoct
@merunkova ahoj. Ja sa to tu snažím už v niekoľkých príspevkoch vysvetliť, ale akosi každý číta len to, čo mu sedí do noty. Tak snáď naposledy: prvé dieťa sa narodilo pred 3 rokmi. Áno, pes stratil svoju božskú pozíciu v rodine, ale normálne s nami fungovala. Až do doby, kým sme sa z domu presťahovali do bytu (pred cca 4 -5 mesiacmi), kedy od prvého dňa prestala vykonávať potrebu vonku a zmenila správanie. Prvé týždne - mesiace sme sa to snažili zvládnuť (bez trestov) tak, že sme boli skoro stále vonku, odmeňovali, ak sa podarilo tam, a neriešili, keď sa stalo doma. Resp sme sa stresovali my s manželom, ale so psom sme to nijak extra neriešili, proste snažili pretrenovat. Po istej dobe sme stratili chuť a trpezlivosť takto pokračovať a vyhľadali pomoc. Veterinár konštatoval demenciu a nedal extra šancu na napravu. Eutanaziu sme zamietli. Tak sme skúsili desenskeho, ktorý sa špecializuje aj na bojacnych psov. Jeho metódy sme skúsili pár týždňov a keď ani to nezabralo, vrátili sme sa spet a tresty zrušili.(písala som sem v v čase, kedy sme videli, že to nezaberá a popisovala som aktuálny postup).Náš problém je totálna zmena správania u psa po presťahovaní a naša neschopnosť ho dostať do starých koľají. Nemá problémy s udrzanim moci ani stolice, proste vonku len fakt výnimočné (aj keď je celý deň vonku) a cura vždy v interiéry (doma, na návšteve, na dovolenke....). Ja som sa s podobným prípadom nikdy nestretla, nevieme si rady, nechceme žiť v smrade a tak hľadám pomoc. Každému, kto má tú odsudzuje ďakujem v mene všetkých psov. Je milé vidieť takú veľkú skupinu milovníkov psov. Ale jedno viem isté, nie som žiadny tyran, neználek výchovy psov, ani človek, ktorý by hľadal požehnanie na eutanaziu medzi cudzími. Hľadám pomoc, rady, skúsenosti. Preto veľká vďaka hlavne vám, ktorí sem nechodite moralizovat, naopak, dávate mi praktické rady a povzbudenie
Diky😃
Len pre ukazku pribeh z dnesneho dna: Rano vychadzka 30 min - nic. Po prichode domov sme nasadili plienku - sucha. Po obede kratsia prechadzka - nic. Po prichode domov sme nasadili plienku - sucha. Vecer prechadzka 30 min - vonku sa vykadila. Vychvalena az do neba. Po prichode domov, kym som stihla pripravit plienku, velka mlaka doma. Takze som utrela a vydezinfikovala podlahu, nasadila plienku (aby nebola nehoda aj v noci) a zpotena lahla na gauc relaxovat (hold, v 8.mesiaci tehotenstva mi to uz dava zabrat spolu s vyslapom do 4. poschodia). Po kratkom oddychu som si sadla k psikovi a hladkala, cesala, krmila... Takto to u nas chodilo hned po prestahovani, takto to chodi aj teraz. Kde teda robim chybu? A znova - ta metoda desenskeho nemala vobec ziadny vplyv (ani negativny ani pozitivny na jej chovanie a zvyky - takze argumenty, ze trestami sme to pokazili asi moc nepomozu).
@brufinka2 a jetse mne napada jedna vec - kdyz jste byli v baraku, tak meli jste nejaky vencici ritual? A ted z jineho uhlu pohledu...neni to ten samy priklad...ale...kamaradka si poridila stene - pejska - a ten se za celou dobu venku taky nevycural...kdyz s nim byla treaba 3 hodiny venku, tak uz...uz se dokonce i klepal, jak moc potreboval....ale mel v sobe nejak zafixovanz, ze se cura a kadi doma. Takze bezel po tak dlouhe vychazce rychle dom a tam se hned vycural 🙂 Taky z toho byli nestastni. Jim ale nakonec pomohlo spolecne venceni s jinym psem, ktery vse ocuraval a prcek zacal mit ambice si to po nem precurat. Co zkusit tedy spolecne venceni jeste s nekym?
@ewik84 vencici ritual nebol - proste chodila na zahradu. Tam vydrzala tak 5 min - na potrebu a hned dnu (na zahrade by sama nevydrzala, nemala to moc v laske) - ale ako zachodik jej to bolo idealne. Von s inymi psami chodime, sice o ne nema zaujem a ja tajne zavidim kazdemu majitelovi, ked sa ich pes prikrci 🙂. U steniatka je to asi ine... Kazdopadne diky moc 🙂
@evaviki no takto ( pomer raz vonku a x krat doma) to funguje uz od prestahovania - takze jedine pozitivne v tom je to, ze som kludnejsia ja, pretoze aj mna osobne tie tresty deptali. Kzadopadne cela situacia ma fakt stve. Co je super, ze som nasla plienky, ktore jej dobre drzia (sice prilepene paskou), ale neprepustia a tym padom sa dost nehod na podlahu eliminuje. Takze je to hned citit aj na nasej psychike - vzdy sa lahsie prebali plienka, ako dezinfikuje podlaha. Blbe je, ked sa do plienky aj vykadi - to je potom katastrofa. Este ju dam v okoli chvostika poriadne vystrihat, nech to je jednoduchsie na umyvanie. Ale stale dufam, ze najdem pricinu, preco tomu tak je a vyriesime to.
promiň, já vím, že je to kruté, ale podle popisu situace...jsem také pro utracení. takto mi to přijde jen jako trápení psa i vás. když není možnost, aby si ji vzali rodiče nebo někdo jiný, tak je to pro všechny nejlepší volba. já nejsem takový zvířomil, abych stavěla psa nad sebe, nad svou rodinu, nad své manželství, nad své děti...v tomto jsem milovníky zvířat nikdy nepochopila 😅 já mám zvířátka ráda, ale vše má své meze. ač je to pro spoustu lidí další člen rodiny, jako další dítě, pro mě je to stále prostě "jen" zvíře a děti jsou mi přednější! mě dost vadí i nepořádek od dětí, všude samé patlání, drobky, poházené hračky, pořád chodím a sbírám, strkám aspoň mimo cestu a pryč z kuchyně či záchoda...nedovedu si představit, že si mi dětičky takto hrají na podlaze, která je neustále znečišťována zvířetem. jedna věc je, že tam pejsek je, že chodí venku po zemi a pak po té podlaze a děti si tak hrají vlastně ve venkovní špíně a něco jiného je, že bych měla stále stát pejskovi za zadkem, abych se náhodou neotočila a nezjistila, že si dětičky hrají přímo mezi jeho výkaly. to přece není ani možné. nebo jako pes se bude pohybovat v jednom pokoji, kde bude kálet a děti si budou hrát v druhém, kde bude ohrádka, aby se jim zajistilo čisto? já jsem pro, aby měly děti po bytě volný pohyb, aby se učily, že existují i rohy, šuplíky kam se neleze, aby se mohli honit a hrát si se vším...a to u vás prostě nepůjde kvůli pejskovi ☹ já bych měla volbu jasnou, ale je fakt, že můj pejsek to není, já s ním nestrávila dětství, není to můj věrný přítel a proto se mi radí snadno, nejsem v tvé situaci. za mé rodiče tuto volbu kdysi vyřešil "osud" měla jsem báječnou kočičí kamarádku, ale také se mi spustila silná alergie. naši stále zvažovali, co bude nejlepší. zda mě cpát léky, nebo kočičku někomu darovat. obojím by mi vlastně ubližovali a tak to neměli snadné. kočička měla jednou za čas tzv. "letecké" dny. prostě lítala jak splašená po bytě, po nábytku, no jak naspeedovaná. jednou tak vlítla nahoru na skříně, které byly leštěné, podjelo jí to a sklouzla za skříň, kde si v malém prostoru chudinka zlomila vaz. já samozřejmě truchlila dlouho, ale aspoň jsem se na nikoho nezlobila, nikdo za to nemohl. my byli té kruté volby ušetřeni. moc bych vám přála, aby se našlo nějaké další východisko vhodné pro vás i pejska, aby jste se také nemuseli trápit tím, že někdo něco rozhodl nebo udělal a vyčítá si to.
@brufinka2 no tak to by me kleplo...me tohle zacali delat kocky ...vecne nekde neco pucuraneho tsky jsem uz z toho porad brecela...tak sli proste z baraku ven na dvorek...ale ve vasem pripade to nejde kdyz zijete v byte...a nemohl by pejsek dozit u vasich jak tam jezdite ns prazdniny a msji zahradu? V tomhle pripade mi je lito vas i pejska ☹
@blahova_andrea vy jste asi nikdy psa neměla.. Lidi by se měly od zvířat UČIT a ne je zbavit života, když je zvíře omrzí. Za mě, většina lidí jsou hovada, ti ostatní jsou slušní a zvířata nechť každej nechá na pokoji a nebo ať se k nim chová s úctou.

@merunkova průšvih! Pes trpí! Ale že trpí zakladatelka a její rodina to je v pořádku ?? Že trpí stresem matky její nenarozené miminko to je taky cajk. Hlavně že nemocný pes je "v pohodě". Není v pohodě, když nevnímá okolí.