Měsíční miminko saje jen z jednoho prsa. Jak nabízet i druhé prso?

Zodpovězené
11. únor 2019

Dobrý den,

5.2. se mi narodil chlapeček a už 8.2. mě pustili z porodnice, tak že asi žádný problém nemám. Ale mě přece jen přijde, že mám málo mléka. Nebo spíš mi přijde, že malý je víc sytý z pravého prsa než z levého. Když bych chtěla kojit častěji pro tvorbu mléka, tak když ho vzbudím, tak je v polospánku a stejně nesaje. Nemáte pro mě nějakou radu?

Děkujeme Šárka

Dobrý den,

předně, dejte tomu čas. Kojte miminko tak často a tak dlouho, jak samo chce. Sledujte jej při kojení a když kojení "šidí" a máte pocit, že už aktivně nesaje, vystřídejte prsa. Zkuste tzv. savčí polohu, kdy je miminko maximálně aktivní. Ohledně prsou - je velmi častý jev, že jedno prso je "oblíbenější" než druhé. Miminka často v různých fázích, nebo i po celou dobu kojení preferují více jedno z prsou. Není na tom nic špatného, dokonce jsou maminky, které kojily jen z jednoho prsu, protože miminko druhé prostě odmítalo. I z jednoho prsa je možné miminko úspěšně výlučně kojit bez dalších dokrmů.

Užívejte si, jak jste vše hezky zvládla a příliš se nezabývejte tím, zda máte dostatek mléka - zdravá dobře živená středoevropanka dokáže své dítě bez problémů uživit 🙂. Že miminko dobře prospívá poznáte tak, že se samo budí na kojení, aktivně saje, dostatečně čůrá (min. 6 plných plen za 24 hodin), a samořejmě příbývá na váze.

Držím palce.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová