Večer nemám žádný vypuzovací reflex - je to konec kojení?

maja84
26. říj 2018

Ahojky maminky, potřebuji poradit. Mám 8-týdenní holčičku a večer mám problém ji nakojit. Malá se mi přisaje a saje třeba 5 minut, ale já nemám v prsou žádný vypuzovací reflex (prostě se mi nespustí mléko - takové trnutí). Znamená to, že přicházím o mléko? Malá se mi pak začne vztekat, že nic neteče a je po kojení. Už ji k prsům nedostanu. Začne úplně bojkotovat. Toto trvá už asi 3 týden. 2× jsem ji nechala vykřičet až pak usnula hladová, ale to se mi nelíbí a nemám na to. Zároveň večer mám už málo mléka, takže ji kojení nestačí, když se zázračným způsobem něco spustí. Dala jsem ji Nutrilon v láhvi, protože alternativně bych ji krmila snad 2 hodiny. Pila mi jej po troškách někdy 30 ml, někdy 50 ml. Myslela jsem si, že ji to stačí. Nevím kolik si vytáhne z obou prsou.Ale tento týden mi začala úplně bojkotovat láhev a UM. Zkoušela jsem lžičkou, stříkačkou, ale mléko mi plive a láhev si do úst nevezme a jak ji vidí, tak u toho řve. Jsem už zoufalá. Mám strach, že mi mléko dojde a já ji nebudu mít čím nakrmit a skončíme v nemocnici. Prosím o rady, pokud nějaké jsou. Jsem už fakt v koncích a nejraději bych přešla na UM, ale když mi jej nechce, tak nevím co dělat.

mourovatakocka
26. říj 2018

@maja84 Může to být spurt, proto pije hodně a ty máš pocit, že už k večeru nemáš mléko. Případně po večerech chce hlavně tvoji přítomnost a blízkost. Doporučila bych hodně pít, dělej si kojící čaje, meltu s mlékem a tak, večer se s malou mazli a uvidíš za pár dní. Já jsem ji měla na sobě prilepenou každý večer asi tři měsíce. Hodně bych přikládala, i když tři týdny jsou dlouhá doba, může to být spurt a bude zase líp. Přibírá na váze?

viridie
26. říj 2018

@maja84 večer je tok mléka nižší,dítě musí více pracovat,do toho zpracovává dojmy z celého dne,proto tohle drama,je to celkem běžné.Doporučuju přes kojením prsníky nahřát, při kojení jakoby stlačovat,ať to má dcerka jednodušší
Nejlépe si zalézt do postele,kojit v leže pro mne bylo vždy nejjednodušší.Kojit v noci,to výborně udržuje laktaci. Trnutí prsou znamená,že se tvoří mléko,postupně.se začne tvořit až během kojení.Jak dceka čůrá ? Dobrým indikátorem prospívábi je cca 6-8 plen/24h Jinak je veselá ? To kojení je.mnohdy alchymie,ale ustálí se to,neboj.Pokud chceš o kojení zabojovat,vyklidnit se ,co zvážit pozvat si domů laktacní poradkyni ? 🙂 Poradí,ukáže, podpoří 🙂

maja84
autor
26. říj 2018

@mourovatakocka Myslíte, že to bude spurt? To se mi moc nezdá. Pít se snažím jak kojící čaje, meltu, caro, beru homeopatika. Co se týče váhy, tak asi přibírá. Nejsem ten typ, který by vážil před a po kojení. To jsem si užila s první dcerou a jenom mě to strašně stresovalo. Snažím se zvážit sebe s ní a potom jenom sebe. Rozdíl se zvyšuje, takže předpokládám, že přibírá. Počůrané pleny by měla mít tak cca 6 ks.

mourovatakocka
26. říj 2018

@maja84 Vážení před kojením a po na mě zkoušeli v porodnici, akorát ve mně vytvořili blok, který přetrvává do teď, dceři bude rok... Vážili jsme každý den zhruba ve stejnou dobu, dá se tak pěkně sledovat, jestli je vše ok. Ale pokud je jinak veselá, asi bych to neřešila. Hodně bych souhlasila s viridie, laktační poradkyně může pomoci a uklidnit, taky jsem návštěvu absolvovala ☺️ Rozčilování u kojení u nás taky proběhlo a pak zpětně jsem se dozvěděla o spurtu, jen nevím, jestli nejsou tři týdny dlouhá doba..

kosi_cek
26. říj 2018

To je podle mě normální... Já ani nevím, že kojím, prsa netečou, nenalévají se a netrnou při spuštění, no, možná občas se něco z toho objeví, ale čím kojím déle, tím řídčí je to jev, cca od konce šestinedělí tyto projevy začaly rapidně mizet, i když nechodím jak nějaká zásobárna mléka, dítě ze mě mléko dostane 😉

karolly
26. říj 2018

Pokud bojkotuje prsa i lahvičku, zkusila bych odstříkat a dát ze stříkačky přes prst...

no_title
26. říj 2018

Ahoj,
předně - to, že nemáš ten vypuzovací reflex - že cítíš jak se mléko spouští je normální, on bývá hodně jen ze začátku po porodu. Potom se mléko začíná spouštět až během kojení, netvoří se tolik do zásoby. Proto má spousta maminek dojem, že mléko nemají (prsa nejsou tolik nalitá, nespouští se mléko tak rychle atd.), ale je to přirozený vývoj.
Miminka se kvůli tomu většinou vztekají, když to nespouští hned, ale měly by si rychle zvyknout (tak do 4 dnů). Pokud si nezvykla, tak je tam nějaká příčina. Nejčastější příčinou je dudlík, lahev nebo dokrm stříkačkou. Ve vzácnějších případech to bývá uzdičkou (může to zkontrolovat pediatr). Takže pokud máte dudlík, měl by se vysadit.
Aby se nevztekala, musíš u ní vzbudit přirozené reflexy, které je k tomu přisátí dovedou. Můžeš zkusit kojit v šátku (stačí si ji navázat trošku níž). Nebo se svlékni do půl těla, miminko taky vysvlíni jen do pleny, dej si ho na tělo - třeba si ty lehni na záda a ji polož na sebe (posílám foto z mého porodu, jak se mi přisál poprvé, to je ta pozice) a přikryjte se teplou dekou.
hodně pomáhá i společná koupel.
Dokrm lahví nebo stříkačkou je nevhodný a každé jejich použití bojkot jen prohlubuje. Pokud je dokrm nutný, zkuste to cévkou, pokud to půjde. Pokud ne, zkuste kalíšek nebo lžičkou.

2hanah
26. říj 2018

@maja84 U nás se synem v tomto období naprosto stejné, místy to už vypadalo, že si úplně odvykl jíst, jak jsem neměla mléko, pak chvíli kombinace kojení a flaška taky nebylo šťastné, malej se fakt snažil, ale býval pak už zmatený jak co jíst a já stejně přišla o mléko, protože pak už i špatně přibíral, přešli jsme na Nutrilon a vše je vklidu, malej se směje, je najedený a já mám pod kontrolou, kolik si vypil a že si vypil. Je to třetí miminko a u všech jsem to měla takto, ať jsem dělala, co jsem chtěla, nešlo to jinak, nikdo mi nemůže říct, že jsem nezkušená nebo jsem se nesnažila, nezkoušela, dělala jsem vše, i homeopatika, kojila v noci atd., ale bohužel kojení není pro všechny.

alemari
26. říj 2018

@maja84 "vypuzovací reflex"je jen při začátcích kojení, i ty prsy plné. Vźbec to neber jako důvod k panice. Toto je ndjčastější příčina odstavení dítete. 90% dětí maminky odstaví a dokrmují protože toto řeší. Co můžeš udďlat je zvýšit příjdm tekutin a kojit v klidu pod peřinou v leže🙂.

lueur
28. říj 2018

@maja84 ahoj. Tohle jsem presne zazivala s dcerou ( ted pul roku) kolem dvou mesicu. Sice jsem neresila, jestli mam vypuzivaci reflex nebo ne, ale uplne stejne se prisala, pila 5 minut a pak rev a uz nic. Pricitala jsem to spis spracovavani celeho dne, potrebe blizkosti, kolice ( ne nutne prdiky!). Vzdycky pomohlo ji uchovat a uhoupat a umazlit je spanku, pak se tak za 10 minut at pul hodky vzbudila a najedla se normalne. Zadny um bych nezkousela, neresila to nutne pres chybu v kojeni, pokud jste jinak v pohode s kojenim a pribira, rozhodne se toho nevzdavej a um nekam zatim zamkni. ;) hodne sil preju, pamatuju si, ze to bylo nekolik tydnu a na budku, ale pak uz jsme to tak brali. Ze bude proste rvat a pak az se naji. A normalne to odeznelo.