Cestovní doklady pro dítě. Co je lepší nechat udělat?

katynka1989
11. únor 2022

Ahoj 🙂
Chteli bychom vycestovat s detmi na vikend do Vidne autem.
Syn ma 4r dcera 2,5r syn ma obcanku s jeste platnym datem ale fotkou uz dost vyrostl. Mate zkusenosti s kontrolou?
Je lepsi detem udelat obcanky nebo si deti zapsat do pasu ke me a ze bych pak vsude po EU mohla takhle cestovat s nimi?
Dekuji

tercasv
11. únor 2022

Děti se do pasu už nepíší, musí mít vlastní občanku/pas.🙂

sigyn
11. únor 2022

My měnili op po roce. Za 2 roky nás nikdo nekontroloval, a to do zahraničí jezdíme každý týden, ale náhoda je blbec

cuuza
11. únor 2022

Udělala bych nové OP

zuzineckah
11. únor 2022

děti už se x let nedají zapsat do pasu... Jedinou kontrolu jsem ve Vídni a Rakousku obecně zažila na letišti. Pokud si si není jistá fotkou, nech udělat nové doklady. Naše děti mají od mala své pasy, protože lítáme i mimo EU.

jaja01k
11. únor 2022

Nechala jsem dětem udělat pasy, když byly miminka (asi 4 měsíce) a do těch 5 let na ně cestovali, nikdy nebyl problém, oni si teda byli pořád podobní 😄 Je teda fakt, že jsme nikdy necestovali mimo shengen, takže na letišti jsme doklady ukazovali jen při odbavení. Kdybychom někde měli projít i pasovou kontrolou, asi bych jim radši nechala udělat nové. Při cestování autem nás nikdy nikde nekontrolovali.
Děti se do pasu rodičů nezapisují, musejí mít vlastní doklad, občanku nebo pas.

scraty222
11. únor 2022

@katynka1989 akorat dnes jsem si vyzvedla novou obcanku pro starsiho syna po roce delanou… deti se meni, pani rikala ze by to nemelo vadit ale je to jak u nas, zmenis se mela vy ses znovu vyfotit… 🙂 nahoda je blbec

martt
11. únor 2022

@katynka1989 Je si na té fotce podobný? Pokud ano tak bych neřešila. Pokud moc ne tak bych nechala udělat novou občanku nebo pas. Nikdy v zahraničí nevíš, kdy vás mohou kontrolovat.

me_druhe_ja
11. únor 2022

Tohle má každej stát jinak....Třeba tady ve Francii jsem nechala dětem dělat OP a pas, když jim bylo 2-3m. OP má platnost myslím 5 let a pas dokonce 10let. Nebo naopak teď nevím. Každopádně jsem se na to schválně ptala a změna vzhledu NENÍ důvod pro výměnu dokladu. Pouze změna adresy. Takže úplně klidně může jet skoro 10 lety dítě na doklad, kde má foto, když mu byly 2 měsíce. Teda musí jet, když jiný doklad nemá. A co vím, tak v ČR třeba hodně řeší právě tu změnu vzhledu. Tak doufám, že někdy v budoucnosti s tím u nás nebudem mít problémy.

misamisenka
11. únor 2022

Při cestování autem bych tu podobu asi tolik neřešila a nechala kdlině ještě tu starou OP. Skoro šestiletá dcera měla OP měněný kvůli stěhování v roce a jezdí na něj do teď. Teď ji propadne, tak bude mít nový, a když už tam půjdu, tak nechám předělat i mladším dětem, jelikož se chystáme letět. Jinak na rakouských hranicích momentálně kontrolují (jeli jsme před týdnem), ale kontrola probíhá stylem "Guten Tag, Covid Vakzine?" a je jim jedno, kdo jsi, hlavně že máš očkování, ani u dospělých nechtěli vidět OP (teda na našem hraničním přechodu a děti jim byly úplně jedno).

katynka1989
autor
11. únor 2022

@misamisenka dekuji a jeste s nama chce jet osoba co neni ockovana ale kdyz bude mit test tak by to bylo v pohode? Nevite?

misamisenka
11. únor 2022

@katynka1989 to si presne nepamatuju, hledala jsem na strankach ministerstva zahranici a vim jen ty varianty relevantni pro nas (ja tri davky a chlap druhou vic nez pul roku zpatky a k tomu prodelani pred mesicem, kdyby nemel prodelani tak k tomu jeste test), ale o testech tam taky cosi bylo. Jo a lisi se jim pozadavky pro vstup do zeme a pozadavky pro vyuziti sluzeb. Pro vstup staci druha davka pred max 3/4 rokem, pro sluzby musi byt max pred pul rokem.

zuzineckah
11. únor 2022

@jaja01k jakože 4 měsíční dítě na fotce je podobné 4-5 letému?? 😂 co to máš za děti?😂 to vám prošlo i na letišti???