Chci příjmení po sobě, partner mi nepodepíše otcovství
Ahoj, s přítelem jsme něco málo přes rok, je nám sice dobře a neplánuji, že bychom měli jít od sebe. Ale synovi chci dát svoje příjmení, už jen proto jak nevěřím lidem a po těch zkušenostech svobodných maminek z okolí, co zůstávají dřív nebo později s dítětem sami. Přítel se ale rozhodl, že mi nepodepíše na matrice otcovství, když se kluk nebude jmenovat po něm. Chápu že mi třeba nerozumí a trucuje, ale do TP zbývá něco málo přes 14 dní, mám tedy sama zajít na matriku a nějak to tam uvést? Nebo to vyřídit až v porodnici a odjet tam jen se svým RL?
@mandala ja nerikam ze jeden je horsi a druhej lepsi...to jsem nikde nenapsala a ani netusim, kde jste to vycetla. V tom, ze se neshodnou nesou vinu oba. Ja bych se ale na miste zakladatelky rozhodla asi stejne.
@kristynabayer No, psala jsi něco o tom, že máš pocit, když se její přítel takhle šprajcuje, že to asi nebude ideální partner pro život, já odepsala, že zakladatelka se taky šprajcuje a nechce ustoupit, takže bych neodsuzovala pouze jeho...
Jo tak to je rozumný důvod, v tom případě bych otce vůbec do rodného listu nepsala....
Diky všem za odpověď, bohužel já jsem si v tomhle jistá, mám moc svobodných kamarádek s děckem žijícím bez biologického otce kolem sebe.. A tím nechci dopředu nic zahazovat, i když po tom co dokáže vymyslet bych to nejradši zahodila hned.. Nejdřív teda řekl, že to je jeho kluk a že je jedno, jaký bude mít příjmení, pak se zase vrátil z hospody s tím, že si takových dětí udělá třeba pět a možná jedno z nich bude mít jeho.jméno a jak se mu lidi smějou, že si nedupne. Ješitnost. Mimčo bylo neplánované, on byl ten kdo mě nakonec přemluvil, doufala jsem, že to teda nějak zvládneme, nechci to přivolat, ale počítám i s variantou, že s ním nebudu do konce života. Sice o svatbě byla řeč už několikrát, a teď znovu, ale je to ve hvězdách, byla bych ráda aspoň v klidu porodila.a ne se v den porodu vdávat, aby mohl mít malej jeho jméno. Mám to 10 dní do termínu, tak pojedu do porodnice s RL protože už všechno vzdávám,
jak jsem ve všem hrozně opatrná a nedůvěŕivá, tak tohle se mi vážně nepovedlo, a jsem zase další blbka co si nas*ala do bot a dobře mi tak.
@nikketa Tak dejte příjmení po otci a je to vyřešené. Stejně ho tímto ke svatbě nedonutis. A pokud pises, ze jste spolu spokojeni a nemáte žádné vážnější problémy, tak bych tento "sprajc " neresila. Ze do něj chlapy v hospodě ryji, to tak prostě je. Stejně jako tady tobě radi - nedavej příjmení po otci. Ja osobně ná tom nic prinosneho nevidím. Mám dost kamaradek a i v rodině nesezdanych páru a příjmení mají děti po otci. Po pravdě mi příjmení za každou cenu po matce přijde jako snaha donutit muze ke svatbě.
Nečetla jsem cemou diskuzi, jen první stranu... Žiju v zahraničí a tady je absolutně normální, že pokud pár není ve svazku manželském, dostává dítě automaticky jméno matky. Myslím, ze je to prostě národní zvyk, s tim příjmením po otci. Ja sama mam syna, narodil se v ČR a ma příjmení po otci se kterým už ale od synových dvou let nejsem. Mám syna ve výhradní péči a ja mam ted co vysvětlovat na letištích, na hranicích atd... Byvaleho se nikdo neptá, ani v cestovce po něm nechteli souhlas matky s vyvezenim dítěte do zahraničí protože v pase ma jeho příjmení. Uz bych tu chybu neudělala. Bud po otci ale všichni formou svatby nebo po mě a hotovo.
Kdybych nebyla vdaná, taky bych chtěla příjmení po sobě. Nezávisle na případné budoucnosti vztahu. Nevidím důvod dávat po otci.
@nikketa jeeee hod to za hlavu. Svobodná matka - nesvobodná matka. Nestresuj se, mimi i ty potřebujete klid. Změnit ze svého jména to můžeš kdykoliv ty sama i bez soudu, pouze zápis na matrice. Tak si v klidu poroď, bez stresů, výčitek a ostatní nech - ono se to dořeší samo. Nemáš kam pospíchat... at chceš nebo ne, stejně to ted na rychlo nijak nedořešíš, jen se stresuješ! Přeju co nejpříjemnější porod a zdravé miminko!
@nikketa Tak pokud jsem to pochopila dobře, tatínek dítě chtěl a to je hlavní-to je totiž závazek, ne svatba. Takže není co řešit-spíš bych to celé viděla velmi pozitivně. Ve vztazích obecně platí, že jaký si to uděláš, takový to máš- 😀 vidím na synech, že muži touží po pochvale, táhne se to pak do dospělosti a až do důchodu...Tak ač jsem rýpalka, snažím se doma krotit a chválit aspoň někdy. 😉 Přeju hodně zdraví malému tvorečkovi, Tobě lásku a štěstí. 🙂
Všem moc děkuji <3 nakonec podepsal moje příjmení, ale furt ho to štve, sice se mu nedivím, ale vážně se bojím a vidím to u ostatních, jak se rozpadají vztahy a pak chodit pro kluka s jiným jménem, teď si může říkat co chce a za rok to je jinak. Asi jsem vážně nedůvěŕivá, ale kdybych s ním byla třeba aspoň 3-4 roky
@nikketa tak je to taky něco jiného a když mě dokáže takhle rozčilovat hned zkraje.. 🙂 i když asi na to má právo.. Vyzvedl si rovnou papíry na matrice na svatbu, ale já se nikdy nechtěla vdávat, a když, tak třeba z lásky a ne kvůli jménu, tak jsem se hned urazila :D no hlavně že už tohle mám za sebou.. Díky všem za radu 🙂

@yerry asi tak. U soudu vždycky děla chudaka, jak já mu neumožňuju styk. A minule ho právnička setřela, proč teda neplatí - když ma takový zájem. Prý já to nepotrebuju, vydělam si dost. A on chudák už 9-10 let nemůže najít práci, tak mám byt rozumná.... Došlo i na dohodu - nemusí platit nic ani zpětné, Manzel o dceru zájem ma. Dcera ho oslovuje tati. A ani na to nepřistoupí... Bude se dal u soudu prezentovat jako otec roku! Ze dluh na vyzivnem bude splácet. ; naposledy padlo u soudu 200-300kc dle možnosti)..
Pro nás - .priorita je změna příjmení... Ale rychlost vyřízení - asi si to zmeni dcera v 18 sama. Jinak to nevidím ....