Chci přítelovo příjmení bez svatby. Kdo má zkušenost?

laja64
20. zář 2014

Ahojte holky. Chci si nechat úředně změnit příjmení. (dcerka ho má po příteli od narození ) . Brat se nechceme, je to pro nás jen papír. Vím,ze to jde, když máte příjmení hanlivé. Ale četla jsem, ze to jde i tak, ze se napíše průvodní dopis - do nej se uvede, proč chcete příjmení změnit ( např. ze chcete mít ,,lepší,, vyřizování,, na úřadech atd... A ptam se : máte s tím některá osobni zkušenost ? Kde zadost podat ? (trvaly pobyt mam na Slezské Ostravě, ale slyšela jsem, ze se chodi žádat na matriku do Ostravy na radnici ). Psali jste průvodní dopis ? A za jak dlouho a jestli vám změnu příjmení schválili ? Dekuju moc a moc za vaše odpovědi. Lenka 🙂

ajurka
20. zář 2014

Nejlepsi bude kdyz zajdete na urad vezmete se a nemusi o tom ani nikdo vedet..

luciebx
20. zář 2014

presne.. kdyz svatba pro vas nic neznamena ale chcete mit stejne prijmeni... co se tyka papirovani a mozna castky co zaplatite vas obyc uradova svatba vyjde levneji a rychleji... svym zpusobem duvod nemas zadnej.. jen to ze chces mit pritelovo prijmeni ale vziti byt nechcete.. hmm no uvidis jak pochodis..

andelka
20. zář 2014

Dělala jsem jednu dobu na magistrátu u svateb a od matrikářky vím, že tohle pro ně teda moc důvod není. Jako první ti řeknou, vezměte se, máte dítě, chcete mít splečné příjmení, tak se vezměte. Jde udělat i hodně okleštěný obřad, jen formální bez blbinek kolem, jen s tím co je právně nutné. Za 10 minut můžete být venku, nemusíte mít ani šaty, ani prstýnky a pod.

indy2
20. zář 2014

Moralizovani o tom, jak je nejjednodusi se vzit apod si nevsimej 😉 ne kazdy touzi po svatbe nebo "papiru".. ano, zadost lze zaridit na matrice v miste trvaleho bydliste..v Praze stala tato zadost 1000,- czk a do tydne jsem mela nove prijmeni i rodny list 😉 duvody jsou ciste me osobni a ja jsem vdecna za tuto moznost..jmenujeme se vsichni stejne jako rodina a jsme stastni a spokojeni (ano i bez papiru 😀 ) ..do zadosti uved duvody co se tyce hlavne ditete (partnera do toho moc nezatahovat, je jim houby po tom jestli spolu zijete nebo ne 😉 )

laska.nezna.hranic
20. zář 2014

to jsou rady... já chápu, že mít společné příjmení je při různých jednání lepší, nicméně jen kvůli tomu bych se do svatby natlačit nenechala. nemyslím si, že by to bylo až tak nemožné, tuším, že Babišovi manželé nejsou, Saudkovi taky nebyli... a takových párů se najde... nemělo by se žádat na matrice, kde jsi byla po narození zapsána? předpokládám, že dopis není třeba, jen se ve formuláři uvede důvod... ale na webovkách města by měl být odkaz na matriku a tam by takovéto situace měly být popsány...

boobinka
20. zář 2014

Mám s tím zkušenost. Podala jsem žádost pro změnu příjmení, zaplatila 1000Kč a do měsíce jsem mohla příjmení užívat. Taky jsem se nechtěla vdávat, nakonec jsme se po necelých třech letech i tak vzali 😅 Jen bych ráda upozornila na to, že se ti mění příjmení jako takové. Jak se jednou či později přeci vdáš, rodné příjmení budeš mít to nové. Takže dokazovat např. vysvědčení budeš jen přes rodné číslo.

gagusza
19. únor 2015

Dobrý den,

takže takové vchytávky ?? :D to je hezké.. také mám přítele a čekáme rodinu ale nechci svatbu.. jsem vůči tomu zaujata.. :D ale chtěli by jsme a přála bych si mít společné příjmení s nim.. takže je to možné??? 😨 😨 😨 😨 😨

marketa233
20. únor 2015

Příjmení jde změnit snadno. Kamarádka se nechtěla rozvádět, tak se jen přejmenovala podle současného přítele.

mollyweasley
20. únor 2015

No, ať už se rozhodneš jakkoliv, tak přeju hodně trpělivosti s vysvětlováním rodině, kamarádkám, bývalým spolužákům, že se opravdu jenom jinak jmenuješ a že opravdu svatba nebyla a nebude. Protože věř tomu, že i když si myslíš, že do toho nikomu nic není, tak se KAŽDÝ zeptá. A proč? A on nechce? To je smutné, ne? A to on ti to nařídil? A to se v budoucnu už nikdy nevezmete? A nebude to pak blbé, až se budete brát?
Tož hodně štěstí a snad nebudeš litovat.

pejullka
20. únor 2015

ja jsem taky chtel, ale nechci mit kvuli tomu novy rl navic by mi nesedelo ani vysvedceni, tak me to odradilo.

simonceli
20. únor 2015

Ja mam pozadano. Je na to na matrice formular, v oduvodneni se rozepis co nejvic, nepis tam ze chces prijmeni po priteli. Ale po diteti. Po chlapovi ti to neschvali. Trva to mesic a spravni poplatek je 1000. Jde to pred komisi, ale schvalit ti to nemusi. Zalezi na tom jake mas oduvodneni. A pokud mas trvale bydliste stejne jak pritel, tak nelhat ze jsi treba samozivitelka. Registr obyvatel je propojeny se vsemi urady.

luj89
20. únor 2015

Myslim, že bude záležet na konkrétních lidech v konkrétním městě - na matrice.. Každopádně jsem to moc nepochopila s tou svatbou.. Píšeš, že je to pro tebe jen papír. V tom případě když svatba pro vás nic neznamená, tak je jedno jestli se vezmete nebo ne.

likerova_spicka
20. únor 2015

Požádej na matrice, tam Ti řeknou a dají formulář. Nicméně podle mě je to jen taková póza..brát se nechceme, ale chceme se jmenovat stejně. Pokud Vám to nevyjde a rozejdete se, budeš mít už navždy jeho příjmení.

achjonetusim
20. únor 2015

Jde to ale pozor, pŕíjmení jde úředně (žádostí) změnit jen jednou.

Ad svatba, kamarád se teď v létě ženil. S vyvolenou se rozhodli běhěm dne, ten samej den se vzali v tom co zrovna měli na sobě, obřad proběhl v podatelně u okýnka. Paní úřednice prej dost trpěla tou ordinérností, nabídla že jim k tomu pustí rádio 😀

evik19
20. únor 2015

Holky, svatba snad není jen změna příjmení - tazatelka má třeba svoje důvody, proč se vdávat nechce (Jsou s tím přece spojené taky povinnosti, ne jen práva, taky například vznikne společné jmění manželů atd, ne každý o tohle přece stojí), navíc nám do toho nic není.

plantago
6. čer 2016

Oživím starou diskuzi, třeba mi někdo odpoví. Můj případ je - že jsem dala dětem přijmení po příteli a už spolu nejsme :( Takže děti se jmenují jinak než já a v případě, že bych to chtěla změnit - tak se mi změní přijmení na moje rodné?? Mně to přijde jako scifi 😲

A o změnu jde tedy žádat jen jednou?
Kdybych se za deset let vdala, tak bych si ale mohla vzít manželovo přijmení ne?

Jen tu tak teoretizuji, abych měla jasno .....

andreaandrejka
6. čer 2016

Každý říká, proč se brát, je to jenom papír. A já říkám, když je to JENOM papír, tak proč se nevzít? 🙂

Plantago- Nějak nechápu. Ty se jmenuješ nějak a tvoje děti taky. Proč si ho chceš měnit?

alonelin
7. říj 2016

@andelka
@andelka Dobrý večer, reaguji na váš komentář že jste na magistrátu dělala, chtěla jsem si změnit příjmení ale nevyhověli mi i přes to že jsem měla pádné odůvodnění, nemohla by jste mi poradit jak nebo co mám ještě udělat aby mi dané příjmení schválili? Vím že když neni hanlivé apodob. že to neschválí ale v ostatních případech to schválit mohou za poplatek 1000,- kč, proč mi tuto možnost nenabídli??? ☹

andelka
7. říj 2016

@alonelin tak se zkus zeptat ještě jednou, přímo na tuto možnost. Někdy na úřadech prostě řeší jen danou žádost a ne jiné možnosti .

zuzineckah
7. říj 2016

@alonelin já myslím, že to problém není vůbec. Sousedka si vzala příjmení po otci svého dítěte a žádné speciální důvody nepsala. Šlo to hned. Teď toho lituje, ale to není podstatné. Zkus se zeptat na všechny možnosti na matrice.

alonelin
8. říj 2016

zuzineckah a andelka moc děkuji za odpověď <3

edizna
5. únor 2017

a nevite nekdo jestli si mužů nechat moje příjmení a dat si k tomu příjmení deti?

mili_ilim_ilmi
28. únor 2017

Znám lidi, kteří to takhle udělali a v pohodě to prošlo. Znám i páry, které spolu děti neměly a ženě prošla změna příjmení s odůvodněním, že se chce jmenovat stejně jako její partner. Asi záleží na dané úřednici a na odůvodnění.

adorablemamka
25. čer 2017

Holky prosim jak je to v pripade ze cekame mimi...brat se nechceme ale mam syna z predchozuho vztahu s mym prijmenim...povoli soud zmenu prijmeni syna bez svatby? Byvaly by mi podepsal souhlas

blahova_andrea
25. čer 2017

@indy2 ale když jsi změnila příjmení takto úředně... není ti líto, že jsi se úplně vzdala toho svého původního, rodného? jako pokud je někdo z dětského domova nebo měl extrémně špatný vztah s rodiči a nestýká se s nimi, tak to samozřejmě chápu, ale u běžného jedince...nedovedu si to představit, i z pohledu rodičů...promiň, jen takové zamyšlení

blahova_andrea
25. čer 2017

@adorablemamka nějak mi není z dotazu jasné, čí příjmení na jaké chceš vlastně měnit? každopádně pokud synovo na příjmení nového přítele a ex, tedy jeho otec ti to posvětí, tak to půjde. proti jeho vůli ale ne

adorablemamka
25. čer 2017

@blahova_andrea Svoje a synovo z predchoziho vztahu. Svoje muzu,to jsem pochopila..jde spis o syna...takze kdyz to ex povoli tak to pujde?

indy2
25. čer 2017

@blahova_andrea bezny jedinec? Asi nejsem.bezna, ale vztah s bio otcem nemam zadny. Xx let sem ho ani nevidela a ma mamka se znovu provdala, jdyz mi byly asi 4 roky? Bio otec byl agresivni jedinec bez mozku. Muj "novy" tatinej zadal i o osvojeni, abych mela jejich nove prijmeni..ale to je jiny pribeh. Takze jsem cele.detstvi nosila jine prijmeni nez mamka a hlavne prijmeni nekoho, kdo o me cely zivot nemel zajem. Tudiz odpoved je jednoducha, ne - urcite me.to nemrzi 🙂 a doted jsem opravdu vdecna, ze jsem se rodneho prijmeni vzdala..uleva neskutecna. Byla to posledni vec co me s nim spojovala..

blahova_andrea
25. čer 2017

@adorablemamka pokud to povolí ex, tak by problém být neměl. takže se všichni budete jmenovat podle přítele? můžu se zeptat co tě vedlo k té změně názoru ohledně jmen? já mám děti taky pojmenované po sobě a ne po otci. nějak si nedovedu představit změnit pak názor a přejmenovávat sebe a děti podle nového muže. k tomu jsi prostě jen tak dozrála?

blahova_andrea
25. čer 2017

@indy2 no tak to potom chápu, promiň. to tě řadí do té první zmiňované skupiny, co prostě k tomu příjmení nemá vztah. v takových případech se tomu rozhodnutí vůbec nedivím.