Chci přítelovo příjmení bez svatby, máte zkušenost?
Ahoj holky. Prosim kdo má zkušenost s úřední změnou příjmení ? Více prosim v mem prispevku zde. https://www.modrykonik.cz/forum/doklady/chci-pr.... Moc dekuju. A prosím holky, jedna paní mi tam psala at si zajdeme na úřad a vezmeme se, ze o tom nemusí nikdo vedet. My proste svatbu nechceme. Je to pro nás jen car papíru ( snad se vy vdané prosim neurazite 🙂 ) , proste svatbu nechceme. Dekuju 🙂
@j.a.n.i Ano, pokud to vezmeme v konkrétním čase rozchodu, pak si prostě ušetří 1-2x 15 minut času. Pokud to vezmeme z dlouhodobějšího hlediska, tak už ten rozdíl vůbec nemusí být ve prospěch nesezdaných, a to právě v případech, kdy jeden z bývalých partnerů dohodu poruší a ten druhý to dá k soudu, případně začne řešit přes OSPOD. Pak garantuju, že nad vším tím stráví podstatně víc času, než by strávili, kdyby si pro svůj vlastní klid duše nechali svoji dohodu posvětit úředně.
A ještě jeden postřeh - manželé se nemusí rozvést, a přitom se mohou rozejít. Pak si taky můžou dát dohodu o čemkoli. Jen je tam drobná komplikace tehdy, pokud by si žena z takového páru chtěla pořídit další děti s nějakým jiným... 😉
@j.a.n.i Jen dodatek - já netvrdím, že se nutně musí brát, jen si myslím (a osobně bych to tak v případě nesezdaného soužití řešila), že je lepší, když takové věci jako péči o dítě vyřeší oficiálně s úředním štemplem, dokud jsou schopni spolu rozumně komunikovat. Všichni víme, jak to kolikrát dopadá.
@somalicats Jo, proč ne, ale i tak řeší jen dítě a ne pak to druhé rozvodové stání, takže to prostě jednodušší je. Pak jsou zase jiné věci, které jsou složitější, netvrdím, že je všechno jednodušší.
@j.a.n.i No vidíš. Tímpádem je celá tahle debata zbytečná. Prostě jak sezdaní, tak nesezdaní mají situace, které jsou pro ten konkrétní stav jednodušší, ale i ty, které jsou složitější, takže ve finále je to fifty fifty. Mně šlo jen a pouze o to, že argumentovat jednoduchostí života na hromádce ve věcech právních fakt nemá smysl.
@laja64 NA matriku v místě trvalého bydliště podáš žádost ( naše matrika na to má i formuláře ), k tomu průvodní dopis proč o změnu příjmení žádáš, zaplatíš 1000kč poplatek za vyřízení a do měsíce ti příjde rozhodnutí, zda ti ho změní nebo ne. Pokud ano, tak máš nějaký čas na odvolání, což nechceš a pak vyřizuješ nové doklady.
@somalicats Ale tady nikdo neargumentoval, že je vše jednodušší, to pouze ty si argumentovala tím, že není jednodušší rozchod...
@nipeal hlavne se nenechej odbyt, ony si nektere matriky totiz pomalu upravuji zakony, jak se jim zlibi.
proste jim rekni, ze vis, ze od ledna se menila legislativa a chces pozadat o zmenu bez pozbyti rodneho prijmeni. Spis jim to oznam, nez aby ses ptala...ja mam totiz z matrikama dost silene zkusenosti a casto je za tim, jak neznalost, tak lenost z jejich strany.
Ja treba jsem vdana 14 let a prijmeni mam jine prave proto, ze matrika v Brne i v rodnem meste byla lina zvednout telefon. Doslova.
Dobrý den chtěla bzch se zeptat také bych chtěla přítelovo příjmení chtěla sem se zeptat jaký důvod mám napsat na ten papír z matrikz moc dekuji
@laja64 poloz si dve otázky. Jsem důležitá? Jsem pro milence se kterým žiju na psi knížku důležitá? Az natolik, ze by koupil kytku a šel požádat o mou ruku? NEBO NE?
Ziju ve Státech.. V Cesku jsou lidé vetsinou atheiste ( jako ja) ale tady jsou verici.
Cti zákony a staré tradice. Asi tomu nebudete chtít věřit, ale v Čechách komunisté úplne zdevastovali morálku. Lidé přestali ctít zákony a právo. Kradou a nectí nic.
Žít s někým na psi knížku je tady nemyslitelné. Možna nejaka nevzdělana cernoska, ktera chce od státu dostat na díte podporu...Tou opovrhuji, ale najevo ji to nedají.
Nežijes s přítelem. Žiješ s milencem. Manželství je právní jednotka, utvořena k ochraně děti.
V manželství nejde o nejaky papír. Jde o ochranu děti. Pokud je mas rada, je tvoje povinnost je chránit.
Napřed si pořídis legálního manžela a jestli te ma opravdu rad a váží si te jako ženy, tak přijde k tvým rodičům s kytkou a požádá o tvoji ruku. Obe rodiny se setkají a seznámí při svatbě. Tak to dělají slušní lidé. Ale komunisti vytvořili povl. Vytvořili skupinu lidi, kterým na sobě nezáleží.Nemaji sebevědomí. Nevzbuzuji respekt. Jsou na dolním okraji společnosti.
Jestli jsi pro nej jen holka do postele a vůbec si te neváží, ignoruje tvé rodiče a jejich oficiální souhlas, pak te později velmi lehce opustí. Jsi jen milenka. Nemáš žádný statut. Jestli jsi ochotna žít s nim na hromadce, žádnou úctu si ani nezasloužís. Žádnou nevzbuzujes. Od nikoho. A nebudeš ji mít. Jsi chudák.
Setkas se s lidmi a představis se: Ja jsem Marie a tohle je můj milenec Honza...
Az tvoje děti povyrostou, budou cestovat, rozhlednou se po světě a budou se za tebe velice stydět. Všude ve světě budou muset říci - naše máma nás měla s milencem. Ani mu nestala za to, aby si ji vzal.
Zpet k těm cernoskam. Kdyz nechtějí pracovat a chtějí podporu na děti od státu, pořídí si několik děti s několika milenci. Je to totéž, co děláš ty. Jeden milenec, nebo dva; nebo nový milenec dvakrát za rok...
Kdyz si nevazis sama sebe, NIKDO SI TE NEMŮŽE VÁŽIT.
@zuzana_ka prvni předpoklad k manželství je, aby si te tvůj milenec vážil. Pokud si te váží a RESPEKTUJE TE, tak koupi kytku a půjde požádat o tvoji ruku. Pokud to neudělá a vyhovuje mu jen jak milenka, tak si te ABSOLUTNĚ NEVÁŽÍ, VŮBEC TE NERESPEKTUJE, VŮBEC MU NA TVÝCH NÁZORECH A POCITECH NEZÁLEŽÍ. A časem to bude jen horší. Věř mi. Pak odejde za jinou milenkou. A tvoje děti nikdy nepochopí, proc jsi je měla s milencem a budou se za tebe VELMI STYDĚT.
Je to jen tvá neúcta k sobě samé. Rodina slouží k ochraně děti a ty sve děti nechrání, protože je nemiluje. Nezáleží ti na nich stejně jako tvému milenci nezáleží na tobě.
Proc by se zenil, kdyz s tebou muže žít na hromadce.
Jednou budete cestovat , vyjeďte ze země “ pokleslych hodnot” a ty se budeš představovat : Ja jsem Jana, tohle je můj milenec, tohle jsou naše nemanželské děti. Jo, ale Ja je mám opravdu všechny se stejným milencem. (Anebo kazde s jiným ale úřady nám dovolily změnit příjmení.)
@pupickova To je legrace. Ani české matriky si s tou pokleslou morálkou a soužitím milenců na hromadce neví rady.
Prijedte do Švýcarska či do Francie ci do Státu a zkuste dostat stejný pokoj ve slušném hotelu s odlišným příjmením. To by se vám vysmali. Budete muset do hodinového hotelu.
@barborafolklova To není tvoje místo běhat po matrikach a úředně si měnit příjmení podle svého milence, který si te neváží a absolutně mu na tobě nezáleží.
Pokud k tobě ma jen trošičku respektu a citu, tak zvedne zadek, koupi kytku a pojde požádat o tvou ruku.
Tak totiž mění jméno slušní lidé.
Lidé bez seberespektu, kteří neví, ze rodina je právní jednotka k ochraně děti a kterým na dětech ABSOLUTNĚ NEZÁLEŽÍ- ti to neudělali a maji děti s milenci.
Vetsinou jim to později dojde- az se děti začnou ptát.
@te_reza Jako fakt psina. 😆😆😆😆
@kaisermil Prosim te uz se na to vy**r. Akorat tu plevelis.
@kaisermil Hej....Sekla ses o pár dní....no ono možná i o pár let...vyhlášení o nejtrapnější diskuzi roku už bylo kolem Silvestra, měla si zareagovat dříve.
Jinak já sice uznávám statut manželství jako základ všeho a základ rodiny, ale tvoje plky už jsou trochu za hranou a odpovídají tak středověku.
Mimochodem když už jsme u toho nadávání na Čechy, chápu li, že se k nám nehlásíš i když jsi jen český lonťák co ze sebe dělá hogo Fogo a šel kočovat do juesej budovat svoji karieeeru....
Zrovna Amerikou a západníma mocnostma se nám tu nechlub a neporovnavej nás. Vy tam máte takovýho bordela, porušování demokracie a nemravných věci, že kdyby tam Kim hodil atomovku, nic by se nestalo. Jen by zmizela z povrchu zemského jedna kolonie dříve evropských kriminálníků co malém vyvraždili Indiany a v rámci vývozu své demokracie rozvrací jeden stát za druhým....toliko k dějepisu. Good Bye děvče.
@orisek56 Ahoj Oříšku! Měla jsem strach, ze je v Česku poklesla morálka a ze to tam stále ještě upadá. Ale ty jsi mne přesvědčila o opaku. Noblesa je na vzestupu. Lidé ovládají kritické myšlení i umění konstruktivní diskuze. Hlavne ženy. Projevila ses jako opravdova lejdy.
Nic ve zlem. Začni cestovat, neomezuj se na Evropu a časem se to snad zlepší. Papa

@somalicats Já jsem přece netvrdila, že je to nemožné... je to prostě všechno o tom, že něco je pro jednu či druhou stranu výhodnější tak, něco jinak a něco je jednodušší v manželství a něco bez něj. Ale ten rozchod prostě jednodušší je (pokud porovnáváme "stejné" případy), i kdyby jen o málo.