Hrozí trest pro řízení pod vlivem alkoholu?
Ahoj, píšu za kamarádku, která řídila pod vlivem alkoholu a sebrali ji na místě ŘP. Nikdy v životě nic takového neudělala, je vzorná matka, pracuje, ale prostě se pohádala s přítelem a sedla do auta. Moje otázka je zda někdo z vás má stejný problém, co vše ji hrozí. Víme že od ledna vše je přísnější, takže pokuta, zákaz řízení asi na rok, ?
@wow Zkusenost z rodiny před par lety. Odebrání ŘP na místě. Dech. zkouška potvrzena odběrem. Hodnota, myslím, stejná jako v dotazovanem pripade. Pokuta tusim 30 tis., odebrání ŘP tuším na 2 roky. V polovině trestu si požádal o navracení. Platili se soudní vylohy spojené s zadosti, psycholog, zkoušky v autoskole… závěrečné testy a jízdy. Krome toho to cele rodine pekelne zkomplikovalo zivot…a byla to celkem draha legrace🙄
@moudivlacek ano, já jsem to pak smazala...provedla toho víc.
@werik153 v poho, nicmene ted uz i za "jen" ten alkohol ta vyse bohuzel je, nebo spise bohudik
@merope odmitnout dechovou zkousku asi ne, ale jedno maly pivo lze zatloukat, mereni do 0.2 promile je dost neprukazny. Ale v hodnotach na 1promile zatloukat fakt asi nema cenu.
@hezz17 ty jo, ja myslela ze polni cesta neni silnice. Zalezi asi teda jaka polni cesta. V pasportu definovana polni cesta je komunikace, ale co proste vyjezdena polnacka, ktera zadnou evidovanou komunikaci neni?
@dota11 Tak to asi trošku "přitvrdili". Ale ono to odpovídá tak nějak tomu, že dotyčný se bojí, kolik by mu tak mohli naměřit.
@konidana @moudivlacek @betelgeuzz Zatloukat, zatloukat, zatloukat - odmítnutí = ví, že to je fakt hodně, ale 3 roky zákaz řízení pořád není trestný čin a soudy.
@merope ja zila v domneni, ze pokud odmitnes dechovou zkousku, vezmou te s sebou na tu krevni, to by pak delal kazdy, pokud je to, jak rikas, tak je to pekne debilni, nebavime se o desetinach promile, ale o 2, kdy to musi byt videt na prvni pohled
@wow no ty kráso, to byla teda uz dost nalitá 😮 zpusobila nehodu? Nebo jen namatkova kontrola? Ridicak ji seberou na dyl nez na rok, pokuta v řadu nekolika desitek tisic. Vse zálezi na soudci, ktery to vude soudit a na tom zda byla predtim uz trestana (treba v podmince) nebo zda jde o prvni trestny cin v zivote. Myslim ze ted nove se to nazývá trestny cin v doprave.
@martinka_33 namatkova kontrola ve 2 ráno. Nikdy nebyla trestaná, je to vzorná matka
@wow ja mevim jak moc letos pritvrdili, driv to soudil vetsinou samosoudce, dalo se pak odvolat. A ty tresty byly.mirne pokud se jednalo o prvni trestmy cin. Jak psaly holky bylo to cca 2 roky zakaz řizení a nekolik desitek tisic pokuta. Zadna podminka nebo vezeni.
@wow Vzorna matka, co skoro vubec nepije, zvladla se 2,25 promile ridit? Moc neverim, ze to je takto. Kolem 2 promile uz je to tezka opilost, kdy se clovek sotva udrzi na nohou. Co presne ji hrozi se da zjistit, pak uz zalezi na soudci a dalsich okolnostech. Trest bude nejspis dost prisny a je to spravne. Aby nekdo sedl v takhle brutalnim stavu za volant je neomluvitelny. A jeste k tomu mama ditete. Sama vypiju vina dost, ale v zivote by me nenapadlo ridit po sebemensim mnozstvi alkoholu. Jednou jsem si schvalne zkusila po vine dychnout (manzel dela u policie) a bylo to 0,9 promile, mela jsem tenkrat myslim skoro litr vina.
@katule1990 ono pokud není zvykla pít, mohlo jí stačit málo, asi by to šlo i dohledat, kolik musí průměrná žena vypít na kolik promile, s tou jízdou netuším, možná proto jí zastavili a nebyla to až taková namátková kontrola
@wow Hlavně klid, vzorná nevzorná, ona teď musí operovat s tou nastálou situací, chápu, je to kamarádka, ale vem si, kdyby nabořila a zabila třeba někoho z tvé rodiny, na to prostě neexistuje žádná výmluva a teď je to třeba vyřešit a holt přijmout trest a poučit se. S přítelem/manželem se může ještě pohádat xkrát, je třeba to řešit jinak, což už teď 100% ví.
@wow řešili jsme v rodině a div se světe, kromě sebraného řidičáku a zákazu řízení na dva roky nic. A ostudy samozřejmě. Ani pokuta. Jen ji odvezli na stanici, tam nechali vystřízlivět. Promile měla ještě vyšší než tady kamarádka, naštěstí to nestihla nikde rozmydlit nebo nedejbože někomu ublížit. U soudu zohlednili to, že doposud dotyčná osoba nic podobného neprovedla, nedostala nikdy pokutu, ani ji nemuseli za nic brát body. Je to událost, která se stala před 3 lety cca.
@zuzineckah teď je to trošku jinak, tresty jsou přísnější
@moudivlacek jj, a je to správně. Já teda musím říct, že jsem byla tehdy z toho "verdiktu" dost rozladěná. I když mi je to osoba milá, tak s chlastem to přehání a tohle byl vrchol. Doufali jsme, že bude potrestána tak, aby to s ní aspoň otráslo a uvědomila si kam jí to nezřízené chlastání posouvá, ale nestalo se:/
Mám velkou radost, kamarádka se dnes dozvěděla jak dopadne. Kdo chce vědět tak napíšu do soukromé zprávy. Jak jsem říkala je to vzorná matka která udělala velikou chybu kterou si bude vyčítat do konce života.
@wow napis 🙏 zajima me jjak moc letos pritvrdili.
Taky me zajima
@wow Taky mě zajímá.
@konidana @moudivlacek Já myslím, že nemají žádné páky, jak tě vyloženě přinutit k odběru krve, pokud nesouhlasíš. Stejně jako tě nemůžou přinutit k dechové zkoušce - to by mohl pouze soud, ale ten než by to vyřešil, tak vystřízlivíš. Ale samozřejmě že to potom hodí k soudu a ten ti to patřičně "osolí".

@eviicka kdyz souhlasis s vysledkem, tak jen dech